EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 42 - A Lélek oázisai

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

A Lélek oázisai

Hálaadás Magyarbólyon és Mohácson

Gáncs Péter az egyházkerület logóját ábrázoló iparművészeti alkotással köszönti Németh Pált és feleségét szolgálatuk huszonöt éves jubileuma alkalmából
A magyarbólyi templom felújításáról három éve számolt be hetilapunk, két évvel ezelõtt pedig a mohácsi templom felszentelésének hatvanadik évfordulója adott alkalmat az ünneplésre. A baranyai „végek” evangélikusai ismét hálaadásra gyûlhettek össze ugyanezen a két helyen, csak az ünneplés oka cserélõdött fel: október 12-én délelõtt a Mohács–Magyarbóly–Siklósi Társult Evangélikus Egyházközség magyarbólyi társgyülekezetében a templom felszentelésének százötvenedik évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi istentiszteletet, délután Mohácson pedig a templom külsõ felújításának befejezéséért adtak hálát. Mindkét ünnepi alkalmon Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét.

Magyarbólyon a délelõtt megrendezett hálaadó istentiszteleten Németh Pál, a mohács– magyarbóly–siklósi társult gyülekezet lelkésze és Zászkaliczky Pál nyugalmazott lelkész, a magyarbólyi gyülekezet egykori pásztora végezte a liturgiai szolgálatot.

Gáncs Péter püspök 1Kor 3,16 alapján hirdette Isten igéjét. A hálaadás lényegét érintve rámutatott, hogy az nem udvarias gesztus, nem is egyszemélyes vagy közösségi monológ, hanem párbeszéd. Olyan – Istennel folytatott – dialógus, amelynek során valóban provokatívvá válik a kérdés: „Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és az Isten Lelke bennetek lakik?”

Az ünnepi közgyûlést Peterdi Dániel, a magyarbólyi társgyülekezet felügyelõje nyitotta meg. Zászkaliczky Pál nyugalmazott lelkész és Radosné Lengyel Anna egyházkerületi felügyelõ köszöntése mellett a Magyarbólyból tízéves kora körül kitelepített Joseph Preiss üdvözölte a helyieket annak a németországi küldöttségnek az élén, amely egy fúvószenekart is magában foglalt. Ez az együttes délután a magyarbólyi mûvelõdési házban koncertet adott a templom százötven éves jubileumának tiszteletére. Az istentiszteletet követõen a magyarbólyi temetõben megkoszorúzták a templomépítõ lelkész, Rolykó Károly sírját.

A társult egyházközség ünnepe Mohácson folytatódott. A hálaadó istentisztelet liturgiai szolgálatában Németh Pál, a társgyülekezet lelkésze, Zászkaliczky Pál és Szabó Vilmos Béla, a Tolna-Baranyai Egyházmegye esperese vett részt.

Zsolt 26,8 alapján tartott igehirdetésében Gáncs Péter püspök oázisokhoz hasonlította a templomokban még megtalálható gyülekezeteket, olyan forrásvidékeknek nevezve õket, ahol az egyháztagok másokat is a forráshoz vezethetnek.

Gáncs Péter meglepetést is tartogatott szolgálata végére. Az épületekért és a közösségért való hálaadással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a gyülekezetnek a szolgáló pásztorokért is hálát kell adnia. Ezt a gondolatot azonnal át is ültette a gyakorlatba: egyedi tervezésû, az egyházkerület emblémáját ábrázoló iparmûvészeti alkotással köszöntötte Németh Pált és Némethné Tóth Ildikót, a Mohács–Magyarbóly–Siklósi Társult Evangélikus Egyházközség huszonöt éve hûségesen szolgáló lelkész házaspárját.

Józsa-Dénes Zsolt, a mohácsi társgyülekezet felügyelõje az ünnepi közgyûlés megnyitása után beszámolt a munkálatok menetérõl és költségeirõl. A teljes tetõcsere és az új vakolat hatmilliós költségébõl öt és fél millió forintot az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának közbenjárására nyert el az egyházközség, a fennmaradó önrész pedig a hívek adományaiból gyûlt össze.

A Déli Egyházkerület nevében Radosné Lengyel Anna, a kerület felügyelõje köszöntötte az ünneplõ mohácsiakat, a Tolna-Baranyai Egyházmegye képviseletében pedig Szabó Vilmos Béla esperes és Andorka Árpád egyházmegyei felügyelõ mondta el üdvözlõ szavait.

Petri Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pál második levele Timóteushoz – örökség
SMS Istentől
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Mikeási eligazítás
Rozs, kenyér és szőlő
Lelkész igazgató a Luther Otthon – Szakkollégium élén
A Lélek oázisai
Fókuszban a cigánymisszió
A szociális munkás esete étkészletével
Villáminterjú egy bizonyságtevővel
Ünnep Mandák Mária hagyatékában
Az egész épületegyüttes múltja
„Őrállóul adtalak én téged…”
Keresztutak
Biblia – teológia – ökumené
Közös múlt, közös asztal
Aradi megemlékezés – másképp
Evangélikusok
Derék papnék dicsérete
e-világ
Az on-line olvasók megkövetése
Alattomos gyilkos
Keresztény szemmel
Mit akar az Isten?
Úrvacsora konfirmáció nélkül?
A hét témája
Hétpróbás keresztények
Tekintettel a térségre
Kirgizisztáni tereptanulmányúton a Nemzetközi Testvéri Börtöntársaság régiófelelőseivel
Sziklás, kopár hegyek szegélyezte katlanokon át vezet a főút
Szeretett Iván
Evangélikus tétel
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Népzene és a százéves Nyugat
A megtisztító tűz
Újratemetik Janus Pannoniust
Vörösboros szilvatorta
A vasárnap igéje
Egésznek látlak titeket
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Kinek van boldog élete?
ÉnekKincsTár
Szentlélek égi lángja, békesség lelke vagy
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 42 A Lélek oázisai

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster