EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 42 - Villáminterjú egy bizonyságtevővel

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Villáminterjú egy bizonyságtevővel

Dr. Falus András professzort, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatóját a Deák téri országos evangélizáción tartott tanúságtévő előadása után kérdeztük.

– A tudomány és a hit nem egymással szemben álló, hanem egymást kiegészítő, talán nem ugyanarra a kérdésre, nem ugyanazokkal a módszerekkel reagáló, nagyon fontos két területe az életemnek. Én tudománnyal foglalkozom, és meg kell fogalmaznom magamnak, mit jelent egy személyben hívőnek és tudományos szakembernek lenni. Erről igyekeztem beszélni az evangélizáción.

– Az alkalom mottója így hangzott: „Mi a jó?” Olyan példákat említett előadásában, amelyek ebben a témában határokat feszegettek.

– Mi a jó? A tudomány nagyon jó! A tudomány gyönyörű. Az emberi teljesítmény szép példája. Úgy gondolom, hogy a tudomány és a művészet két olyan csodálatos ajándék, amelyet Istentől kaptunk.

Valóban van, amikor átlépjük a határokat. A tudomány kérdése a hogyan, a hité a miért. Nagyon rossz, amikor egy tudós olyan következtetéseket kíván a saját eredményeiből levonni, amelyek kívül esnek a tudományterülete határain.

– Felsorolt néhány konkrétumot, például az evolucionizmus és a kreacionizmus kérdésére is kitért.

– Az élet számtalan formája hihetetlen változatossággal, változékonysággal jelenik meg. Ez az élet fennmaradásának biztosítéka. Az evolúció az élő anyag változatainak számba vevője, az élet genetikai transzformációja. S mivel tudomány, tele van olyan megcáfolható és bizonyítható tényekkel, amelyek mindig az adott kor tudását tükrözik.

A kreáció a hívő ember azon elképzelése, hogy Isten teremtette meg nemcsak a látható világot, hanem annak törvényeit is. Az evolúció azt segít megérteni, hogy az élet miért ilyen sokféle, de nem mond semmit az élet keletkezéséről. Nem avatkozik be – már amennyiben megmarad a határain belül – abba a kérdésbe, hogyan jött létre az élet. Tudományosan nincs joga ebből következtetéseket levonni. Az evolúció és a kreáció nem áll ellentétben egymással, Isten teremtette az evolúciót is – mondom ezt én, aki hívő ember vagyok.

Az evolucionizmus vagy a kreacionizmus már ideológia, de a tudománynak nincs ideológiája.

– Tanúságtételén folyamatosan érződött, hogy Istenre tekintve éli az életét és végzi a munkáját. Amikor tudományos berkekben szólal fel, akkor is átjön a szavain keresztény hite?

– Megpróbálok mindenhol egyformán beszélni. Ha nem így tennék, nem lennék hiteles. Amikor bizonyságtételt kérnek, akkor egyben a szakmámat is képviselem, a munkám során pedig természetesen nem rejtem véka alá a hitem. Valamit azonban fontos hangsúlyozni: egy tudományos kongresszuson az a feladatom, hogy az adott témáról képességeimnek és lehetőségeimnek megfelelően a legmagasabb szinten szóljak. Ott az igéről való verbális tanúságtételre nincs mód. Inkább az ember viselkedésében, a másokhoz – fiatalabbakhoz és idősebbekhez, a vele egyetértőkhöz és a vele egyet nem értőkhöz – való viszonyában kell, hogy megjelenjen az, hogy hívő.

– Mennyire sikerül megélnie a hitét a mindennapokban?

– Vágyként és törekvésként van ott elsősorban. Gyakran elmulasztom megkérdezni Istent: „Te hogy szeretnéd megoldani ezt a kérdést, Atyám?” Az ember sokszor jobban bízik magában, mint amennyire kellene. Egyáltalán nem vagyok megelégedve azzal, ahogy a hitemet megélem.

Nagyon fontos a köszönetmondás, az ajándékként való megélése mindennek. Voltak az életemben komoly válságok, jelenleg is vannak bizonyos meg nem oldott, nagyon súlyos kérdések, és bizony gyakran elfeledkezem arról, hogy Istenhez forduljak. Ha pedig megteszem, de ő hallgat, akkor szemrehányást teszek: méltóztattam hozzád fordulni, és mégis hallgatsz… Az emberi nagyképűség és egoizmus bennem ugyanolyan gyarlóság, mint ahogy talán másokban. Nagyon szeretnék haladni afelé, hogy minden kérdésemet mindig automatikusan Istentől kérdezzem meg, de sajnos még ettől távol lévőnek érzem magam. Remélem, Isten ebben is segítséget ad.

Hatvanegy éves vagyok, és még mindig keresem önmagam. Olyan ajándékokat kapok, amelyek miatt naponta le kell borulni és hálát adni. A leborulás sok nem hívő számára a megalázkodást jelenti. De én már tudom, hogy természetes élethelyzet az, hogy az ember leborul Isten előtt.

Hulej Enikő


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pál második levele Timóteushoz – örökség
SMS Istentől
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Mikeási eligazítás
Rozs, kenyér és szőlő
Lelkész igazgató a Luther Otthon – Szakkollégium élén
A Lélek oázisai
Fókuszban a cigánymisszió
A szociális munkás esete étkészletével
Villáminterjú egy bizonyságtevővel
Ünnep Mandák Mária hagyatékában
Az egész épületegyüttes múltja
„Őrállóul adtalak én téged…”
Keresztutak
Biblia – teológia – ökumené
Közös múlt, közös asztal
Aradi megemlékezés – másképp
Evangélikusok
Derék papnék dicsérete
e-világ
Az on-line olvasók megkövetése
Alattomos gyilkos
Keresztény szemmel
Mit akar az Isten?
Úrvacsora konfirmáció nélkül?
A hét témája
Hétpróbás keresztények
Tekintettel a térségre
Kirgizisztáni tereptanulmányúton a Nemzetközi Testvéri Börtöntársaság régiófelelőseivel
Sziklás, kopár hegyek szegélyezte katlanokon át vezet a főút
Szeretett Iván
Evangélikus tétel
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Népzene és a százéves Nyugat
A megtisztító tűz
Újratemetik Janus Pannoniust
Vörösboros szilvatorta
A vasárnap igéje
Egésznek látlak titeket
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Kinek van boldog élete?
ÉnekKincsTár
Szentlélek égi lángja, békesség lelke vagy
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 42 Villáminterjú egy bizonyságtevővel

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster