EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 42 - Biblia – teológia – ökumené

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Biblia – teológia – ökumené

Győrben ülésezett a Theologiai Szemle szerkesztőbizottsága

Kibővített, nyilvános szerkesztőbizottsági ülést tartott a Theologiai Szemle című folyóirat Győrben. A Biblia – teológia – ökumené címmel megrendezett tanácskozásnak – melyen a szerkesztőbizottság tagjain kívül környékbeli lelkészek és református teológiai hallgatók voltak jelen – október 9–10-én az evangélikus püspöki hivatal adott helyet.

A tudományos ülés nyitányaként a házigazda, Ittzés János evangélikus elnök-püspök tartott áhítatot a Biblia évének igéje, Jel 1,3 alapján („Boldog, a ki olvassa, és a kik hallgatják e prófétálásnak beszédeit, és megtartják azokat, a melyek megírattak abban; mert az idő közel van”; Károli-fordítás).

A Magyar Bibliatársulat főtitkára, dr. Pecsuk Ottó a Biblia évéről beszélt mint az ökumenikus konszenzus jeléről. Szólt az eredményekről, az ökumenikus közeledésről és a még meg nem valósult lehetőségekről, például egy ökumenikus bibliafordítás készítéséről; erre már van példa több nyelven, de elkészítése nem kevés „áldozatba” került a római katolikus, a protestáns és az ortodox teológusoknak.

Dr. Vladár Gábor, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora meglepő szemléltetőeszközzel érkezett: a Codex Vaticanus B 1209-es – görög nyelvű Biblia – hasonmás kiadásának hatalmas kötetét hozta magával. Ezzel illusztrálta Az újszövetségi kánon kialakulásának tárgyi hermeneutikai feltételeiről címet viselő előadását. Többek között hivatkozott D. Trobisch kánontörténeti elméletére, röviden ismertette a Marcion által összegyűjtött Újszövetséget (Kr. u. 150), melyről különböző elméletek születtek érvényességét és elsőségét illetően. Öröm volt látni a pápai teológus ifjúság egy csoportját a hallgatók között.

Kalota József ortodox érseki vikárius egy tanulmányt ismertetett a Septuagintáról, a héber Ószövetség görög nyelvű fordításáról. Szuhánszky T. Gábor metodista lelkész, az Aliansz Magyar Evangéliumi Szövetség főtitkára a hazai metodista egyház küldetéséről és a Biblia évében végzett szolgálatáról szólt. A beszámolót Lentulai Attila református esperes folytatta arról, hogy milyen gyülekezeti és ökumenikus programokat és alkalmakat tartottak a Győr–Sopron–Pápai Református Egyházmegyében ebben a Szentírásra összpontosító évben.

Dr. Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, a Theologiai Szemle felelős szerkesztője a folyóirat szerkesztésének és terjesztésének helyzetét foglalta össze. Végül rövid hozzászólások után dr. Kádár Zsolt református esperes, a szerkesztőbizottság elnöke értékelte és köszönte meg az elhangzottakat, majd zárta imádsággal az ülést.

A bizottság kis csoportja – az ökumené gyakorlati és személyes bizonyságaként – látogatást tett a római katolikus püspökségen.

Dr. Pápai Lajos megyés püspök a kapuban fogadta a vendégeket, majd bemutatta az ősi műemlék épületet, elsőként az előtérben kiállított püspöki palástot és a mennyezeten a második világháborús golyók nyomait.

A látogatók megrendülten hallgatták Apor Vilmos egykori püspök mártíriumának történetét: 1945 nagypéntekén kétszázhetven nőt és gyermeket rejtett és védelmezett a pincében a szovjet katonák elől. Egyiküket szabályosan ki kellett toloncolnia a bejáratig. A katona először a mennyezetre lőtt egy sorozatot, azután pedig rálőtt a teljes püspöki díszben útjába álló Apor Vilmosra. Tettétől megrémülve társaival együtt elmenekült.

A püspök életét már nem lehetett megmenteni, húsvétkor halt meg. Életét adta a híveiért. Az ökumenikus kis gyülekezetnek – mint egy kórusnak – a szívéből fölszakadt a katolikusokkal közös gyülekezeti ének: „Hadd menjek, Istenem, mindig feléd…”

A látogatók ezután a gyönyörű püspöki kápolnát tekintették meg, benne egy hordozható, Mária Terézia korabeli – és ma is működőképes – sípos orgonát, majd a hatalmas könyvtárat és a termeket keresték fel. A vizitációt kötetlen beszélgetés zárta a vendéglátó lakásán. Kedves meglepetés volt, amikor Pápai Lajos elárulta, hogy régóta rendszeres olvasója a Theologiai Szemlének.

Karsay Eszter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pál második levele Timóteushoz – örökség
SMS Istentől
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Mikeási eligazítás
Rozs, kenyér és szőlő
Lelkész igazgató a Luther Otthon – Szakkollégium élén
A Lélek oázisai
Fókuszban a cigánymisszió
A szociális munkás esete étkészletével
Villáminterjú egy bizonyságtevővel
Ünnep Mandák Mária hagyatékában
Az egész épületegyüttes múltja
„Őrállóul adtalak én téged…”
Keresztutak
Biblia – teológia – ökumené
Közös múlt, közös asztal
Aradi megemlékezés – másképp
Evangélikusok
Derék papnék dicsérete
e-világ
Az on-line olvasók megkövetése
Alattomos gyilkos
Keresztény szemmel
Mit akar az Isten?
Úrvacsora konfirmáció nélkül?
A hét témája
Hétpróbás keresztények
Tekintettel a térségre
Kirgizisztáni tereptanulmányúton a Nemzetközi Testvéri Börtöntársaság régiófelelőseivel
Sziklás, kopár hegyek szegélyezte katlanokon át vezet a főút
Szeretett Iván
Evangélikus tétel
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Népzene és a százéves Nyugat
A megtisztító tűz
Újratemetik Janus Pannoniust
Vörösboros szilvatorta
A vasárnap igéje
Egésznek látlak titeket
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Kinek van boldog élete?
ÉnekKincsTár
Szentlélek égi lángja, békesség lelke vagy
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 42 Biblia – teológia – ökumené

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster