EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 40 - Pál apostol és a po­gá­nyok

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Pál apostol és a po­gá­nyok

XXI. sze­ge­di nem­zet­kö­zi bib­li­kus kon­fe­ren­cia

Hu­szon­egye­dik al­ka­lom­mal ren­dez­ték meg a sze­ge­di nem­zet­kö­zi bib­li­kus kon­fe­ren­ci­át szep­tem­ber 24–26. kö­zött. A ke­resz­tény test­vér­egy­há­zak kép­vi­se­le­té­ben a Kár­pát-me­den­cé­ből és tá­vo­li or­szá­gok­ból is ér­kez­tek részt­ve­vők. Szent Pál és a po­gány iro­da­lom té­má­ja kö­ré fo­nód­tak a tu­dós meg­nyi­lat­ko­zá­sok. Kö­ze­lebb­ről pe­dig azt a kér­dést vizs­gál­ták, ho­gyan for­dul­ha­tott elő, hogy a ke­resz­tény kö­zös­sé­gek an­nak el­le­né­re is nö­ve­ked­tek és erő­söd­tek, hogy szá­mos „ri­vá­lis” po­gány val­lá­si kö­zös­ség vet­te őket kö­rül, a zsi­na­gó­ga elöl­já­rói és a tár­sa­da­lom egé­sze pedig erős el­len­szenv­vel vi­sel­tet­tek velük szemben a ke­reszt bot­rá­nya mi­att.

A kon­fe­ren­cia­igaz­ga­tó ez­út­tal is dr. Be­nyik György, a Gál Fe­renc Hit­tu­do­má­nyi Fő­is­ko­la bib­li­kus ta­ná­ra volt, aki­nek meg­hí­vá­sá­ra ér­ke­zett a majd­nem húsz elő­adó há­rom kon­ti­nens­ről. A gaz­dag prog­ram­ban nagy te­kin­té­lyű egye­te­mi és fő­is­ko­lai ta­ná­rok mel­lett az egé­szen fi­a­ta­lok is meg­nyi­lat­ko­zá­si le­he­tő­sé­get kap­tak.

Nap­ja­ink egyik leg­na­gyobb szak­te­kin­té­lye az Új­szö­vet­ség-ku­ta­tás te­rü­le­tén, az idős Jo­a­chim Gnil­ka pro­fesszor Mün­chen­ből a ko­ráb­bi évek­ben már több­ször is részt vett a kon­fe­ren­ci­án. Idén Pál apos­tol el­len­fe­le­i­ről tar­tott elő­adást. A ja­pán Akiya­ma Ma­na­bu pro­fesszor, aki ha­zánk­ban is foly­ta­tott ta­nul­má­nyo­kat, és tag­ja a Ma­gyar Pat­ro­ló­gi­ai Tár­sa­ság­nak, ma­gyar nyel­ven be­szélt té­má­já­ról, Szent Pál és az „egye­te­mes tör­té­ne­lem” né­ző­pont­já­ról. A né­met­or­szá­gi Hum­boldt és a dél-af­ri­kai Stel­len­bosch Egye­tem ta­ná­ra, Cil­li­ers Brey­ten­bach Pál ma­gya­rá­za­ta Jé­zus Ke­reszt­jé­ről cím­mel tar­tott elő­adást.

A kon­fe­ren­cia má­sik dísz­ven­dé­ge a nyi­tó elő­adást tar­tó Tro­els Eng­berg-Pe­der­sen volt. Az evan­gé­li­kus tu­dós szak­te­rü­le­te Pál és a hel­le­nisz­ti­kus iro­da­lom, mely­ben az egyik ve­ze­tő szak­te­kin­tély­nek szá­mít nap­ja­ink­ban. A Kop­pen­há­gai Egye­tem Bib­li­kus Exe­gé­zis Tan­szé­ké­nek pro­fesszo­ra, Hel­sin­ki­ben pe­dig teo­ló­gus dok­to­rand­uszo­kat ok­tat. Ér­dek­fe­szí­tő, len­dü­le­tes elő­adá­sá­ban ar­ról ér­te­ke­zett, ho­gyan kap­cso­ló­dik össze Pál és a po­gány gon­dol­ko­dás. A Gala­ták­hoz írt le­vél 5. fe­je­ze­té­nek 13–26. ver­sét ala­pul vé­ve ar­ra mu­ta­tott rá, hogy „Pál té­ma- és gon­dol­ko­dás­mód-hasz­ná­la­ta (ame­lyek az óko­ri gö­rög fi­lo­zó­fi­á­ból ered­nek), nem csu­pán ak­ként szol­gál­nak, amit az ő »eti­kai ta­ní­tá­sá­nak« ne­vez­he­tünk. Ép­pen el­len­ke­ző­leg, ez a [té­ma és gon­dol­ko­dás­mód] hasz­ná­lat vá­lik »teo­ló­gi­á­ja« vagy »te­o­lo­gi­zá­lá­sa« kö­zép­pont­já­vá”.

A kül­föl­di ven­dé­gek mel­lett mél­tán fog­lal­tak he­lyet a ma­gyar tu­dó­sok. A kon­fe­ren­ci­át meg­tisz­tel­te je­len­lé­té­vel töb­bek kö­zött Zam­fir Ko­r­in­na ka­to­li­kus teo­ló­gus a ko­lozs­vá­ri egye­tem­ről, va­la­mint Herczeg Pál, a Ká­ro­li Gás­pár Re­for­má­tus Egye­tem, Krá­nitz Mi­hály, a Páz­mány Pé­ter Ka­to­li­kus Egye­tem, il­let­ve Pe­res Im­re, a Deb­re­ce­ni Re­for­má­tus Hit­tu­do­má­nyi Egye­tem tan­szék­ve­ze­tő pro­fesszo­ra.

A ma­gyar evan­gé­li­kus teo­ló­gi­át két if­jú te­het­ség (egye­te­mi hall­ga­tó), Welt­ler Gá­bor és Ma­lik Pé­ter Ká­roly kép­vi­sel­te egy-egy ér­de­kes elő­adás­sal.

A kü­lön­bö­ző nyel­ve­ket bí­ró részt­ve­vők­nek az elő­re el­ké­szí­tett ma­gyar, an­gol és né­met for­dí­tá­sok vol­tak se­gít­sé­gük­re az el­hang­zot­tak meg­ér­té­sé­ben. A fel­szó­la­lá­so­kat élénk esz­me­cse­rék kö­vet­ték, a hall­ga­tó­ság ré­szé­ről ér­ke­zett kér­dé­sek alap­ján. A kon­fe­ren­cia idén is tel­je­sen nyi­tott volt, bár­mely ér­dek­lő­dő meg­hall­gat­hat­ta az elő­adá­so­kat.

A sze­ge­di ta­nács­ko­zást vár­ha­tó­an jö­vőre is szep­tem­ber vé­gén rendezik meg, amely azt vizs­gál­ja majd, ho­gyan je­le­nik meg a test és a lé­lek a Szent­írás­ban.

Bar­tucz Ka­ta­lin


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Fény­lik tit­ka ke­reszt­fá­nak
„Meg­ha­mi­sí­tot­tuk” az éne­kes­köny­vet
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Mű­veld és őrizd!
Szol­gá­la­ti­hely-cse­re
Tevékeny öt­te­vé­nyiek
Az együtt­lét ere­je, az al­ko­tás örö­me
Az új vá­szon a fal
Úgy ér­zem, lé­lek­eme­lő, jól szer­ve­zett ren­dez­vény­nek le­het­tek ta­núi azok,...
Evan­gé­li­kus gim­na­zis­ta lett a bé­kés­csa­bai di­ák­ság ve­ze­tő­je
50 éves a vasasi „rendelő”
Re­gi­o­ná­lis fel­ügye­lői kon­fe­ren­cia Kecs­ke­mé­ten
„Együtt az úton – há­zas­sá­gunk tit­kai”
Keresztutak
Előadás-sorozat a keresztény környezetvédelmi értékrendről
Fenn­tart­ha­tó fo­gyasz­tás
Foly­ta­tód­nak a ma­gyar–szlo­vák „csúcs­ta­lál­ko­zók” – más­kép­pen
A le­het­sé­ges le­he­tő­sé­ge
Pál apostol és a po­gá­nyok
e-világ
Kö­zös­sé­gi ol­da­lak há­bo­rú­ja?
A hét témája
A gyer­mek­men­tő, aki ki­lé­pett a temp­lom­ból
Szteh­lo Gá­bor ta­lál­ko­zá­sa a föl­di és az égi ha­ta­lom­mal
Prőh­le Ger­gely or­szá­gos fel­ügye­lő be­szé­de Szteh­lo Gá­bor szü­le­té­sé­nek szá­za­dik év­for­du­ló­ján (elhangzott a Deák téri templomban)
Szteh­lo Gá­bor-em­lék­ver­seny a Fa­sor­ban
Nagytarcsán is szobrot állítottak a tisztelendőnek
Szteh­lo Gá­bor fá­ba fa­ra­gott alak­ja
evél&levél
Misszi­ó­ról Med­gyes­egy­há­zán
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Meg­ti­port nem­zet, meg­ti­port egy­ház
Fél év­szá­za­dot át­vé­szelt fo­tók
Meg­fej­tet­ték M. S. mes­ter tit­kát?
A vasárnap igéje
Nem so­dor el sem­mi
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
Cantate
Éne­kel­je­tek, min­den né­pek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 40 Pál apostol és a po­gá­nyok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster