EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 40 - Fél év­szá­za­dot át­vé­szelt fo­tók

Kultúrkörök

A hó­nap köny­ve

Hozzászólás a cikkhez

Fél év­szá­za­dot át­vé­szelt fo­tók

„Együtt az or­szág né­pé­vel” – Evan­gé­li­ku­sok 1956-ban

Az 1956-os for­ra­da­lom és sza­bad­ság­harc ötvenedik év­for­du­ló­já­ra több szín­vo­na­las ta­nul­mány, mo­nog­rá­fia, kró­ni­ka je­lent meg. Ezek so­rá­ba ta­go­zó­dik az „Együtt az or­szág né­pé­vel” – Evan­gé­li­ku­sok 1956-ban cí­mű gyűj­te­mé­nyes kö­tet Zász­ka­licz­ky Zsu­zsan­na szer­kesz­té­sé­ben.

Fa­bi­ny Ta­más püs­pök be­ve­ze­tő so­rai nyo­mán fény de­rül töb­bek kö­zött arra is, honnan kapta a címét a kötet. Az Evan­gé­li­kus Élet 1956. no­vem­ber 4-i szá­má­nak dr. Ke­ken And­rás tol­lá­ból szár­ma­zó ve­zér­cik­ke vi­sel­te ezt a cí­met. Ezt a for­ra­dal­mi he­vü­le­tű írást – több fon­tos meg­nyi­lat­ko­zás mel­lett – meg­ta­lál­hat­juk a ki­ad­vány mel­lék­le­te­ket tar­tal­ma­zó fe­je­ze­té­ben is.

Bö­röcz Eni­kő gaz­da­gon jegy­ze­telt ta­nul­má­nyá­ban kör­vo­na­laz­za a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház­ban 1945 után tör­tént ese­mé­nye­ket, be­mu­tat­va Or­dass La­jos püs­pök sze­re­pét is. Az előbb két év fegy­ház­ra, majd „bel­ső emig­rá­ci­ó­ra” ítélt Or­dass ügyé­nek elő­vé­te­lét a finn Kot­imaa új­ság cik­ke in­dí­tot­ta el 1956 nya­rán. Az Or­das­s-sal tör­té­nő tár­gya­lá­sokról az evan­gé­li­kus gyülekezetek és lel­ké­szek hetekig nem kaptak hivatalos egy­ház­vezetői tájékoztatást. Mint Bö­röcz ír­ja, há­rom­fé­le irány for­má­ló­dott az egy­ház­ban. Az egyik a ve­ze­tők szint­jén, akik be­is­mer­ték, hogy tör­tén­tek vissza­élé­sek, re­for­mo­kat ígér­tek, de ez­zel in­kább po­zí­ci­ó­i­kat akar­ták biz­to­sí­ta­ni. A má­sik cso­port az úgy­ne­ve­zett „egy­há­zi éb­re­dés” vo­na­la, akik va­ló­di át­ala­ku­lást hir­det­tek. A har­ma­dik irányt Or­dass egy­ko­ri ba­rá­tai kép­vi­sel­ték. Egy­re élén­keb­ben kö­ve­tel­ték a püs­pö­ki szék­be va­ló vissza­té­ré­sét és az egy­ház min­den szin­ten tör­té­nő meg­újí­tá­sát. A fel­gyor­sult ese­mé­nyek kö­ze­pet­te no­vem­ber 1-jén ve­het­te át Or­dass a Dé­li Egy­ház­ke­rü­let és az egye­te­mes egy­ház irá­nyí­tá­sát. Az ezt kö­ve­tő bő egy év­ben Or­dass Tú­róczy Zol­tán­nal kö­zö­sen na­gyon ered­mé­nye­sen ve­zet­te az egy­há­zat. Tel­jes tiszt­újí­tást és teo­ló­gi­ai meg­úju­lást hir­det­tek és haj­tot­tak vég­re. Az Or­dass–Tú­róczy-kor­szak – ír­ja Bö­röcz Eni­kő – mél­tán nyújt­ha­tott al­ter­na­tí­vát hí­vők­nek és nem hí­vők­nek egy­aránt mind szer­ve­zett­sé­gé­ben, mind mon­da­ni­va­ló­já­ban.

A kö­tet ki­vé­te­les ré­szé­nek szá­mít Kincz­ler Gyu­la mér­nök­nek a for­ra­da­lom nap­ja­i­ból szár­ma­zó fo­tó­so­ro­za­ta. Zász­ka­licz­ky Zsu­zsan­na ér­tő rész­le­tes­ség­gel mu­tat­ja be a fény­ké­pek ké­szí­tő­jét és ma­gu­kat a képeket is. 2004 őszén ál­lí­tot­ta ki az Evan­gé­li­kus Or­szá­gos Mú­ze­um a száz­negy­ven­há­rom fel­vé­tel­ből ál­ló fo­tog­rá­fia­gyűj­te­ményt. A fotók ér­té­két kü­lön eme­li az a tény is, hogy egy szek­rény al­já­ra sze­gez­ve vé­szel­ték át az el­múlt öt­ven év tör­té­né­se­it. A fo­tó­kon sze­rep­lő sze­mé­lye­ket fél­tet­te a meg­tor­lás­tól a velük ro­kon­szen­ve­ző ké­szí­tő, ezért rej­te­get­te mű­ve­it. A for­­ra­da­lom kez­de­ti lel­ke­se­dé­se, a hu­mor szám­ta­lan meg­je­le­né­se mind mo­solyt és büsz­ke­sé­get csal­nak a ké­sei szem­lé­lő ar­cá­ra. Az ál­do­za­tok és a ro­mok so­ka­so­dá­sa nyo­mán a fo­tó­kon is fel­fe­dez­zük a ko­ra­be­li szem­ta­núk fá­radt­sá­gát és el­ke­se­re­dé­sét.

A ké­pe­ket né­ze­get­ve az ol­va­só­nak vissza-vissza kell tér­nie egy-egy ol­dal­hoz. A szer­kesz­tő ál­tal is ki­emelt ké­pek egyi­ke a Múlt és jö­vő cí­met kap­ta, ame­lyen egy szét­lőtt 49-es vil­la­mos lát­ha­tó elő­te­ré­ben egy fi­a­tal fi­ú­val, hát­te­ré­ben egy sváj­ci­sap­kás úr­ral. A szem­fü­les ol­va­só kis­sé vissza­fe­lé la­poz­va meg­ta­lál­hat­ja e fo­tó­nak a pár­ját, me­lyen csak az úr sze­re­pel, aki ala­po­san szemügy­re ve­szi a jár­mű­vet. Mennyi­re más ha­tást kelt a két fény­kép!

A könyv vé­gén ta­lál­ha­tó a kro­no­ló­gia­gyűj­te­mény, mely az evan­gé­li­kus mel­lett a társ­egy­há­zak tör­té­né­se­it és a vi­lá­gi ese­mé­nye­ket is is­mer­te­ti. A mű­höz tar­to­zik A for­ra­da­lom hi­te cí­met vi­se­lő DVD-fel­vé­tel, ame­lyen a Lu­ther Ott­hon egy­ko­ri teo­ló­gus­hall­ga­tói szó­lal­nak meg. A kö­zel fél­órás film­ben Kincz­ler Irén, Ba­ra­nyay Kál­mán, id. Fa­bi­ny Ti­bor és Zász­ka­licz­ky Pál idé­zi fel meg­ren­dí­tő­en az ok­tó­be­ri na­po­kat.

Szé­che­nyi Mag­dol­na


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Fény­lik tit­ka ke­reszt­fá­nak
„Meg­ha­mi­sí­tot­tuk” az éne­kes­köny­vet
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Mű­veld és őrizd!
Szol­gá­la­ti­hely-cse­re
Tevékeny öt­te­vé­nyiek
Az együtt­lét ere­je, az al­ko­tás örö­me
Az új vá­szon a fal
Úgy ér­zem, lé­lek­eme­lő, jól szer­ve­zett ren­dez­vény­nek le­het­tek ta­núi azok,...
Evan­gé­li­kus gim­na­zis­ta lett a bé­kés­csa­bai di­ák­ság ve­ze­tő­je
50 éves a vasasi „rendelő”
Re­gi­o­ná­lis fel­ügye­lői kon­fe­ren­cia Kecs­ke­mé­ten
„Együtt az úton – há­zas­sá­gunk tit­kai”
Keresztutak
Előadás-sorozat a keresztény környezetvédelmi értékrendről
Fenn­tart­ha­tó fo­gyasz­tás
Foly­ta­tód­nak a ma­gyar–szlo­vák „csúcs­ta­lál­ko­zók” – más­kép­pen
A le­het­sé­ges le­he­tő­sé­ge
Pál apostol és a po­gá­nyok
e-világ
Kö­zös­sé­gi ol­da­lak há­bo­rú­ja?
A hét témája
A gyer­mek­men­tő, aki ki­lé­pett a temp­lom­ból
Szteh­lo Gá­bor ta­lál­ko­zá­sa a föl­di és az égi ha­ta­lom­mal
Prőh­le Ger­gely or­szá­gos fel­ügye­lő be­szé­de Szteh­lo Gá­bor szü­le­té­sé­nek szá­za­dik év­for­du­ló­ján (elhangzott a Deák téri templomban)
Szteh­lo Gá­bor-em­lék­ver­seny a Fa­sor­ban
Nagytarcsán is szobrot állítottak a tisztelendőnek
Szteh­lo Gá­bor fá­ba fa­ra­gott alak­ja
evél&levél
Misszi­ó­ról Med­gyes­egy­há­zán
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Meg­ti­port nem­zet, meg­ti­port egy­ház
Fél év­szá­za­dot át­vé­szelt fo­tók
Meg­fej­tet­ték M. S. mes­ter tit­kát?
A vasárnap igéje
Nem so­dor el sem­mi
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
Cantate
Éne­kel­je­tek, min­den né­pek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 40 Fél év­szá­za­dot át­vé­szelt fo­tók

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster