EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 40 - Kö­zös­sé­gi ol­da­lak há­bo­rú­ja?

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Kö­zös­sé­gi ol­da­lak há­bo­rú­ja?

Az el­múlt hé­ten zaj­lott budapesti rek­lám­kon­fe­ren­cia má­so­dik nap­ján Tre­vor John­son, a Fa­ce­book üz­let­ve­ze­té­si igaz­ga­tó­ja is elő­adott.

Pre­zen­tá­ci­ó­já­ból két dol­got ér­de­mes ki­emel­ni. Az el­ső, hogy a várt pénz­ügyi elő­re­jel­zé­sek­kel szem­ben az im­már több mint há­rom­száz­mil­lió fel­hasz­ná­ló­val ren­del­ke­ző kö­zös­sé­gi ol­dal ezt a ne­gyed­évet nye­re­ség­gel zár­ta. An­nak ide­jén az Ama­zon.com in­ter­ne­tes áru­ház al­kal­maz­ta elő­ször a „mi­nél gyor­sab­ban mi­nél na­gyobb­ra” el­vet, így ké­pe­sek vol­tak hosszú éve­ken át koc­ká­za­ti­tő­ke-be­fek­te­té­sek­ből nö­ve­ked­ni és ki­vár­ni azt, hogy a leg­na­gyobb pi­a­ci sze­rep­lő­vé vál­ja­nak. A Fa­ce­book te­hát ed­dig ha­son­ló úton járt, és ér­te el ezt a tag­lét­szá­mot. Tre­vor John­son má­so­dik be­je­len­té­se pe­dig nem más volt, mint hogy egy éven be­lül „saját pályáján” le­győ­zik a ha­zai fej­lesz­té­sű, kö­zel négy­mil­li­ós fel­hasz­ná­ló­val ren­del­ke­ző iWiW-et.

A Fa­ce­book Ma­gyar­or­szá­gon pá­rat­lan nö­ve­ke­dé­si üte­met mu­tat, he­ten­te leg­alább tíz­ezer em­ber re­giszt­rál rá. Ezen annyi­ra nincs is mit cso­dál­koz­ni, hi­szen azon­túl, hogy nagy szakértelemmel össze­ra­kott rend­szer, kü­lön gon­dot for­dí­tot­tak az új ta­gok „be­szer­ve­zé­sé­nek” meg­könnyí­té­sé­re, ter­mé­sze­te­sen mind­ezt úgy, hogy ne le­gyen za­va­ró és ag­resszív. Az ol­dal re­giszt­rá­ci­ó­kor fel­kí­nál­ja, hogy meg­ke­re­si azo­kat a ta­go­kat, akik­kel elekt­ro­ni­kus­le­vél-vál­tá­sok ré­vén már amúgy is kap­cso­lat­ban va­gyunk, így rend­kí­vül gyor­san le­het a ba­rá­ti kört fel­épí­te­ni az ala­pok­tól, va­la­mint ha új is­me­ret­ség­re te­szünk szert, ak­kor tud­juk aján­la­ni őt az is­me­rő­se­ink­nek, to­váb­bi kap­cso­la­to­kat épít­ve szá­má­ra.

Az iWiW 2005-ös in­du­lá­sa óta pi­ac­ve­ze­tő ná­lunk, így bár nem vol­tak se­géd­esz­kö­zök, az el­telt idő ép­pen elég volt ah­hoz, hogy csak­nem va­la­mennyi ma­gyar in­ter­ne­te­ző (a szá­mu­kat most 3,9 mil­li­ó­ra be­csü­lik) hasz­nál­ni kezd­je, és szé­pen las­san min­den­ki fel­épít­se is­me­ret­sé­gi kö­rét. Az utób­bi idő­ben ke­vés szol­gál­ta­tá­sa mi­att leg­in­kább csak in­ter­ne­tes te­le­fon­könyv­nek csú­fol­ták, de ez az ál­la­pot mos­ta­ná­ban szűn­het meg, ha az em­be­rek rá­kap­nak az újon­nan be­ve­ze­tett Hír­fo­lyam bön­gé­szé­sé­re. Lap­zár­tánk­kal egy idő­ben vált lát­ha­tó­vá az iWiW nyi­tó­ol­da­lán az a fe­lü­let, amely ba­rá­ta­ink ak­ti­vi­tá­sát mu­tat­ja: ki ta­lált új is­me­rőst ma­gá­nak, ki töl­tött fel új ké­pet, vagy ép­pen ki hasz­nált va­la­mi­lyen al­kal­ma­zást, ame­lyik ké­pes üze­net kül­dé­sé­re.

Vi­tat­ha­tat­lan te­hát, hogy a mo­dern in­ter­ne­tes kö­zös­sé­gi ol­da­lak kul­csa a stream, az­az a fo­lyam. Vagy­is olyan fe­lü­let, ahol az is­me­rő­sök­kel tör­tén­tek je­len­nek meg. Töb­bé te­hát nem a fel­hasz­ná­ló jár utá­na, hogy pél­dá­ul me­lyik ba­rát­já­nak van új pro­fil­ké­pe, ha­nem csak egy adott fe­lü­le­tet néz meg, és a rend­szer gyűj­ti össze szá­má­ra eze­ket az anya­go­kat. És vég­re az iWiW ve­ze­tői is úgy lát­ják, hogy a kap­cso­la­tok lé­nye­ge nem más, mint hogy fo­lya­ma­to­san kép­ben le­gyünk ar­ról, hogy mi tör­té­nik a má­sik­kal.

Ta­vasz óta üze­mel­nek a kis­al­kal­ma­zá­sok az iWiW fe­lü­le­tén, így most már ezek­nek az üze­ne­tei is ki­emelt he­lyen je­len­nek meg. Itt már­is misszi­ós le­he­tő­sé­get ta­lál­hat a hí­vő em­ber, hi­szen a Bib­lia­ol­va­só al­kal­ma­zás­ban a ked­venc ige­he­lyé­nek be­je­lö­lé­sé­vel je­lez­he­ti ke­resz­tény vol­tát is­me­rő­se­i­nek, akik in­nen is ked­vet kap­hat­nak a Szent­írás ta­nul­má­nyo­zá­sá­ra. A kis­al­kal­ma­zá­sok fej­lesz­té­se pe­dig az Open­So­ci­al tech­no­ló­gia ré­vén egy­ál­ta­lán nem ne­héz, ezért is vál­tak igen ko­rán ol­vas­ha­tó­vá az iWiW-en is la­punk Új nap – új ke­gye­lem ro­va­tá­nak ige­ma­gya­rá­za­tai – a Na­pi ige al­kal­ma­zás ré­vén csak­nem hét­ezer-öt­száz fel­hasz­ná­ló pro­fil­ol­da­lát dí­szí­ti már a Lu­ther-ró­zsa.

A kis­al­kal­ma­zá­sok és a Hír­fo­lyam be­ve­ze­té­se is­mét iz­gal­mas hellyé te­he­ti az iWiW-et, ép­pen ezért szak­ér­tők túl el­bi­za­ko­dott­nak te­kin­tik a Fa­ce­book-ve­ze­tő sza­va­it. A sok­szor hal­lott for­mu­la az, hogy amíg a nagy­ma­mám nem re­giszt­rál a Fa­ce­book­ra, ad­dig nincs ve­szély­ben az iWiW el­ső­sé­ge. Ezen ál­lás­pont kép­vi­se­lői mind­össze azt fe­lej­tik el, hogy né­mely nagy­szü­lő­ről ko­ráb­ban azt sem le­he­tett el­kép­zel­ni, hogy az iWiW-re re­giszt­rál­jon, még­is meg­tör­tént. A ki­éle­zett ver­seny min­den­eset­re a ha­zai fej­lesz­tő­ket na­gyobb erő­fe­szí­té­sek­re fog­ja sar­kall­ni, így a fel­hasz­ná­lók min­den bi­zonnyal csak nyer­nek majd.

Nagy Ben­ce


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Fény­lik tit­ka ke­reszt­fá­nak
„Meg­ha­mi­sí­tot­tuk” az éne­kes­köny­vet
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Mű­veld és őrizd!
Szol­gá­la­ti­hely-cse­re
Tevékeny öt­te­vé­nyiek
Az együtt­lét ere­je, az al­ko­tás örö­me
Az új vá­szon a fal
Úgy ér­zem, lé­lek­eme­lő, jól szer­ve­zett ren­dez­vény­nek le­het­tek ta­núi azok,...
Evan­gé­li­kus gim­na­zis­ta lett a bé­kés­csa­bai di­ák­ság ve­ze­tő­je
50 éves a vasasi „rendelő”
Re­gi­o­ná­lis fel­ügye­lői kon­fe­ren­cia Kecs­ke­mé­ten
„Együtt az úton – há­zas­sá­gunk tit­kai”
Keresztutak
Előadás-sorozat a keresztény környezetvédelmi értékrendről
Fenn­tart­ha­tó fo­gyasz­tás
Foly­ta­tód­nak a ma­gyar–szlo­vák „csúcs­ta­lál­ko­zók” – más­kép­pen
A le­het­sé­ges le­he­tő­sé­ge
Pál apostol és a po­gá­nyok
e-világ
Kö­zös­sé­gi ol­da­lak há­bo­rú­ja?
A hét témája
A gyer­mek­men­tő, aki ki­lé­pett a temp­lom­ból
Szteh­lo Gá­bor ta­lál­ko­zá­sa a föl­di és az égi ha­ta­lom­mal
Prőh­le Ger­gely or­szá­gos fel­ügye­lő be­szé­de Szteh­lo Gá­bor szü­le­té­sé­nek szá­za­dik év­for­du­ló­ján (elhangzott a Deák téri templomban)
Szteh­lo Gá­bor-em­lék­ver­seny a Fa­sor­ban
Nagytarcsán is szobrot állítottak a tisztelendőnek
Szteh­lo Gá­bor fá­ba fa­ra­gott alak­ja
evél&levél
Misszi­ó­ról Med­gyes­egy­há­zán
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Meg­ti­port nem­zet, meg­ti­port egy­ház
Fél év­szá­za­dot át­vé­szelt fo­tók
Meg­fej­tet­ték M. S. mes­ter tit­kát?
A vasárnap igéje
Nem so­dor el sem­mi
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
Cantate
Éne­kel­je­tek, min­den né­pek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 40 Kö­zös­sé­gi ol­da­lak há­bo­rú­ja?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster