EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 06 - Ho­gyan se­gít Lu­ther a gya­kor­la­ti bib­lia­ol­va­sás­ban?

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Ho­gyan se­gít Lu­ther a gya­kor­la­ti bib­lia­ol­va­sás­ban?

1. Lu­ther hár­mas sza­bá­lya a Bib­lia ol­va­sá­sá­ról

  1. 1. Ora­tio (imád­ság)

„Tud­nod kell – ír­ja Lu­ther –, hogy a Szent­írás olyan könyv, amely min­den más könyv böl­cses­sé­gét bo­lond­ság­gá te­szi, mi­vel a Bib­li­án kí­vül nincs olyan könyv, amely az örök élet­ről ta­ní­ta­na.” (LW 34, 285) „Es­sél ezért bát­ran két­ség­be sa­ját ér­tel­med és okos­sá­god mi­att. Ezek ré­vén ugyan­is so­ha­sem jutsz az örök élet­re, hi­szen be­kép­zelt­sé­ged­del meg­fosz­tod ma­ga­dat és má­so­kat is a menny­től, s akár­csak Lu­ci­fer, a po­kol mély­sé­gé­be zu­hansz. Tér­delj ezért le a ben­ső szo­bád­ban, iga­zi alá­zat­tal és ko­moly­ság­gal, hogy Atyád az ő Fi­án ke­resz­tül ad­ja né­ked az ő Szent­lel­két, aki meg­vi­lá­go­sít, ve­zet, és meg­ér­te­ti ve­led az ő igaz­sá­gát.” (LW 34, 285–6)

Lu­ther Dá­vi­dot ál­lít­ja pél­dá­nak, aki imád­ság­ban ké­ri az Urat, hogy ok­tas­sa őt, hogy meg­is­mer­je az ő bi­zony­sá­ga­it. A Szent­írást nem le­het az em­be­ri ér­te­lem­nek alá­ren­del­ni, az nem olyan, mint Aes­o­pus me­séi, ame­lye­ket a Szent­lé­lek vagy imád­ko­zás nél­kül is meg le­het­ ér­te­ni.

  1. 2. Me­di­tá­ció (el­mél­ke­dés)

Lu­ther sze­rint az em­bernek nemcsak szí­vé­ben kell for­gat­nia az ol­va­sot­ta­kat, ha­nem „kül­ső­leg” is is­mé­tel­get­ni kell a sza­va­kat, a szö­ve­get új­ra el­ol­vas­ni, a ki­mon­dott és a le­írt sza­va­kat össze kell ha­son­lí­ta­ni, s szor­gal­mas fi­gye­lem­mel kell ku­tat­ni, hogy a Szent­lé­lek mit akar ál­taluk mon­da­ni. Dá­vid is azért mond­ja új­ra és új­ra a 119. zsol­tár­ban, hogy „…igen sze­re­tem a te tör­vé­nye­det, egész nap­es­tig ar­ról gon­dol­ko­dom” (97. vers), „Haj­nal előtt fel­ke­lek, ki­ál­tok hoz­zád; a te be­szé­ded­ben van re­mény­sé­gem. Sze­me­im meg­elő­zik az éj­je­li őr­sé­get, hogy a te be­szé­ded­ről gon­dol­kod­jam” (147–148. vers). Lu­ther nyo­ma­té­ko­san mond­ja, hogy Is­ten nem ad­ja az ő Szent­lel­két az ő „kül­ső” (eus­ser­lich) igé­je nél­kül (LW 34, 286).

  1. 3. Ten­ta­tio (An­fech­tun­gen, kísér­té­sek)

Mi­ért van szük­ség er­re a har­ma­dik szem­pont­ra? Azért – ír­ja Lu­ther –, mert ez ta­nít meg ben­nün­ket, hogy ne csak ér­tel­münk­kel, ha­nem sa­ját ta­pasz­ta­la­tunk­kal is ér­zé­kel­jük, hogy mennyi­re igaz, drá­ga, gyö­nyö­rű­sé­ges s min­den em­be­ri böl­cses­sé­gen túl­mu­ta­tó böl­cses­ség az Is­ten vi­gasz­ta­ló igé­je.

Fi­gyel­jük csak meg a 119. zsol­tár­ban, hogy Dá­vid mi­lyen gyak­ran be­szél el­len­sé­ge­i­ről: „A ke­vé­lyek szer­fe­lett gú­nyol­nak en­gem; nem haj­lot­tam el a tör­vé­nyed­től” (51. vers); „Ver­met ás­tak né­kem a ke­vé­lyek, akik nem a tör­vé­nyed sze­rint él­nek” (85.vers); „Vár­tak rám a go­no­szok, hogy el­ve­szes­se­nek, de én a te bi­zony­sá­ga­id­ra fi­gye­lek” (95. vers); stb.

Né­mi szar­kaz­mus­sal mond­ja Lu­ther, hogy ő igen há­lás a pá­pis­tá­i­nak, amikor ör­dö­gi dü­hön­gé­se­ik, ül­dö­zé­se­ik ré­vén annyi szen­ve­dést okoz­tak ne­ki. Aka­ra­tuk el­le­né­re ugyan­is jó teo­ló­gus­sá tet­ték őt, hi­szen az ő tá­ma­dá­sik nél­kül nem lett vol­na az, aki lett.

Vál­lal­nunk kell te­hát eze­ket a kí­sér­té­se­ket, hi­szen ezek ál­tal edző­dik, erő­sö­dik a mi hi­tünk. Ne ar­ra só­vá­rog­junk, hogy má­sok di­csér­je­nek ben­nün­ket írá­sa­ink, köny­ve­ink, ta­ní­tá­sunk vagy ép­pen a pré­di­ká­ci­ó­ink mi­att. Az em­be­ri hi­ú­ság és a büsz­ke­ség, a „má­sok mit mon­da­nak” mér­té­ke csak os­to­ba sza­ma­rak­ká tesz ben­nün­ket, a di­cső­ség so­ha­sem a mi­énk, ha­nem egye­dül Is­te­né – fe­je­zi be a né­met nyel­vű írá­sa­i­hoz írt elő­sza­vát Lu­ther.

  1. A hét „lu­the­ri sza­bály” a zsol­tár­ma­gya­rá­za­tok alap­ján Scott H. Hend­rix ér­tel­me­zé­sé­ben

Egy ne­ves ame­ri­kai Lu­ther-ku­ta­tó, egy­ko­ri prince­to­ni mes­te­rem, Scott H. Hend­rix Gettys­burg­ben, egy 1977-ben ren­de­zett Lu­ther-kol­lok­vi­u­mon a té­mánk szem­pont­já­ból fon­tos elő­adást tar­tott ar­ról, mi­ként mu­tat­ko­zik meg Lu­ther­nek a Szent­írás te­kin­té­lyé­ről val­lott fel­fo­gá­sa zsol­tár­ma­gya­rá­za­tá­nak gya­kor­la­tá­ban.

Hend­rix sze­rint Lu­ther a Szent­írás­ra nem úgy te­kin­tett, mint egy ma­te­ma­ti­kai té­tel­re: „ez meg van ír­va, s mi­vel ez Is­ten sza­va, ez igaz”, ha­nem in­kább úgy kö­ze­lí­tett a Bib­li­á­hoz, mint ahogy mi egy nagy mű­al­ko­tás­hoz. Fel­is­mer­jük, hogy a mű­al­ko­tás te­kin­téllyel bír, ha igényt tart az éle­tünk­re.

Nem for­má­lis te­hát a Szent­írás te­kin­té­lye, ha­nem ugyan­úgy küz­de­nünk kell a szö­ve­gé­vel, amint egy nagy mű­al­ko­tás szö­ve­gé­vel is küz­dünk, hogy je­len­té­sét meg­ért­sük. Ak­kor vá­lik szá­munk­ra ér­vé­nyes­sé an­nak te­kin­té­lye, ha – a küz­dés ered­mé­nye­kép­pen – a szer­ző ins­pi­rált­sá­ga ben­nünk, az ol­va­só­ban is foly­ta­tó­dik. Hend­rix a té­zi­se meg­vi­lá­gí­tá­sa ér­de­ké­ben Lu­ther hár­mas sza­bá­lyát – Lu­ther szel­le­mé­ben – hét­té bő­ví­ti ki.

  1. 1.Ta­nuld meg kö­vet­ni a mo­dellt!

A 119. zsol­tár pél­dá­i­ból is lát­hat­tuk, hogy a bib­lia­ol­va­sás­ban és a bib­lia­ma­gya­rá­zat­ban a zsol­tá­ros pél­dá­ja volt az eta­lon. Kü­lö­nö­sen so­kat je­len­tet­tek Lu­ther­nek a zsol­tá­rok a meg­pró­bál­ta­tá­sok és az ül­döz­te­té­sek ide­jén. 1530-ban ír­ta a 118. zsol­tár­ról: „No­ha igen ked­ves szá­mom­ra az egész zsol­tá­ros­könyv, akár­csak a tel­jes Szent­írás, hi­szen ez ál­lan­dó­an vi­gasz­ta­lás a lel­kem­nek, a 118. zsol­tár­ba tel­je­sen be­le­sze­ret­tem. A ma­ga­mé­nak tar­tom, hi­szen ami­kor sem fe­je­del­mek, sem ha­tal­mas­ság, sem böl­csek, sem ta­nul­tak sem tud­tak se­gí­te­ni ne­kem, ez a zsol­tár hű­sé­ges tár­sam­nak bi­zo­nyult meg­pró­bál­ta­tá­sa­im ide­jén.” Lu­ther szá­má­ra kü­lö­nö­sen is ked­ves volt ez a vers: „Nem ha­lok meg, ha­nem élek, s hir­de­tem az Úr cso­dá­la­tos dol­ga­it.”

  1. 2. Ku­tasd szor­gal­ma­san

az Írá­so­kat!

Há­rom egy­más mel­let­ti zsol­tár alap­ján szól­tunk ed­dig Lu­ther bib­lia­ol­va­sá­sá­ról. A 119. zsol­tár a leg­hosszabb, hi­szen 175 vers­ből áll, a 118. zsol­tár át­la­gos hosszú­sá­gú, hi­szen 29 ver­set tar­tal­maz, a leg­rö­vi­debb azon­ban a 117. zsol­tár, amely mind­össze két­versnyi: „Di­csér­jé­tek az Urat mind, ti po­gá­nyok; ma­gasz­tal­já­k őt mind a né­pek! Mert nagy az ő ke­gyel­mes­sé­ge mi­hoz­zánk, és az Úr­nak igaz­sá­ga meg­ma­rad örök­ké. Di­csér­jé­tek az Urat.”

Bár­mennyi­re rö­vid is ez a zsol­tár, té­ved­nek azok, akik azt hi­szik, hogy gyor­san el­ol­vas­sák, azon­nal meg­ért­he­tik – mond­ja Lu­ther. Be­is­me­ri, hogy ma­gá­nak is sok­szor küz­de­nie kel­lett a fe­lü­le­tes ol­va­sás el­len, pe­dig az Írást nem le­het fe­lü­le­te­sen ol­vas­ni, ha­nem csak „fé­le­lem­mel, alá­zat­tal és szor­ga­lom­mal”.

  1. 3. Al­kal­mazd az ér­tel­me­zés esz­kö­ze­it (Hasz­náld az ere­de­ti nyel­ve­ket!)

Egy nagy mű­vész­nek is el kell sa­já­tí­ta­nia tech­ni­kai is­me­re­te­ket ah­hoz, hogy for­mát ölt­sön a mű­al­ko­tás, a Bib­lia ma­gya­rá­zó­já­nak is ezért hasz­nos ta­nul­nia az ere­de­ti nyel­ve­ket.

Egyik írá­sá­ban a wal­den­sek – mai di­va­tos szó­val „rö­vid­zár­la­tos” – bib­lia­ma­gya­rá­za­ta kap­csán Lu­ther kü­lönb­sé­get tesz az „egy­sze­rű lel­kész” és az „írás­ma­gya­rá­zó” kö­zött. Az előb­bi­nek elég a for­dí­tá­sok­ra ha­gyat­koz­nia, de ő nem tud majd a ha­mis ta­ní­tók­kal a Szent­írás alap­ján vi­tat­koz­ni. Az írás­ma­gya­rá­zó szá­má­ra nem elég a szent élet vagy a he­lyes dokt­rí­na, ne­ki a nyel­ve­ket is ala­po­san kell is­mer­nie. Lu­ther ki­mond­ja, hogy az egy­sze­rű lel­kész hir­det­he­ti az evan­gé­li­u­mot a nyel­vek is­me­re­te nél­kül, de mon­da­ni­va­ló­ja így előbb-utóbb la­pos­sá vá­lik, amit majd meg­un­nak az em­be­rek.

  1. 4. Kap­csold össze a szö­ve­get sa­ját élet­ta­pasz­ta­la­tod­dal!

Ez­zel az egyik leg­fon­to­sabb lu­the­ri elv­hez ér­kez­tünk el. Bár­me­nyi­re fon­tos is a szö­veg nyel­vi elem­zé­se (exe­gé­zi­se), az írás­ma­gya­rá­zat mű­vé­sze­té­hez hoz­zá­tar­to­zik sa­ját élet­ta­pasz­ta­la­tunk is. A szö­veg, ame­lyet tu­do­má­nyo­san bon­co­lunk, ak­kor vá­lik élő szö­veg­gé, Is­ten élő hang­já­vá, ha meg­szó­lít­ja egyé­ni vagy egy­há­zi éle­tün­ket. Csak sa­ját lel­ki küz­del­me­im fé­nyé­ben ér­tem meg a 118. zsol­tár 22–23.ver­se­it: „A kő, ame­lyet az épí­tők meg­ve­tet­tek, szeg­let­kő­vé lett! Az Úr­tól lett ez, cso­dá­la­tos a mi sze­me­ink előtt.”

Csak ha ma­gam is a csa­ta­tér­re lé­pek, s küz­dök az ör­dög­gel, a bűn­nel, a ha­lál­lal, ér­tem meg, mit je­lent az, hogy „cso­dá­la­tos” az Úr mű­ve. Lu­ther itt a har­ma­dik sza­bály­ra, a ten­ta­ti­ó­ra utal, ar­ra, hogy az ör­dög tá­ma­dá­sai, az ál­lan­dó kí­sér­té­sek is szük­sé­ge­sek ah­hoz, hogy meg­ért­sük az ige ne­künk szó­ló mon­da­ni­va­ló­ját. Re­for­má­to­runk itt egy szel­le­mes szó­já­té­kot al­kal­maz: a zsol­tá­ros­könyv, a Ps­al­te­ri­um va­ló­já­ban palest­ra, az­az bir­kó­zó­aré­na, ahol a ma­gya­rá­zó­nak ad­dig kell küz­de­ni sa­ját ér­zel­me­i­vel, amíg azo­kat össz­hang­ba hoz­za az Írás­sal.

  1. 5. Imád­koz­zunk

a Lé­lek ins­pi­rá­ci­ó­já­ért!

Ez volt Lu­ther el­ső sza­bá­lya. Nem le­het elég­gé hang­sú­lyoz­ni. A Szent­lel­ket kér­ni kell, hogy ad­ja ne­künk azt a lel­kü­le­tet, amellyel a Szent­írás üze­ne­tét be­fo­gad­hat­juk szí­vünk­be. Kér­ni, se­gít­sé­gül hív­ni is meg kell ta­nul­nunk – mond­ja Lu­ther. „Ne­hogy az ágya­don he­ve­résszél, mi­köz­ben az Írást for­ga­tod, ha­nem térd­re, te lus­ta disz­nó, s emeld kar­ja­i­dat ma­gas­ba, mondd el a Mi­atyán­kot, hívd Is­tent se­gít­sé­gül, s könnyes sze­mek­kel valld meg ba­ja­i­dat” – ír­ja a 118. zsol­tár 5. ver­sé­nek ma­gya­rá­za­ta­kor.

Nem győ­zi elég­gé hang­sú­lyoz­ni, hogy a Szent­lé­lek nem ön­ma­gá­ban szól, ha­nem csak az igé­jén ke­resz­tül. Amint nincs ige Szent­lé­lek, úgy nincs Szent­lé­lek ige nél­kül.

  1. 6. Ke­resd a köz­pon­ti üze­ne­tet!

A Szent­lé­lek nem a Szent­írás­ban va­ló hi­tet ta­nít­ja (Lu­ther ezért nem volt a mai ér­te­lem­ben vett fun­da­men­ta­lis­ta!), ha­nem a Szent­írás­ba rej­tett Is­ten igé­jé­be ve­tett hi­tet. En­nek az igé­nek ugyan­is tar­tal­ma van, s ez pe­dig az evan­gé­li­um.

A Mi az evan­gé­li­um? cí­mű írá­sá­ban mu­tat rá Lu­ther, hogy „az »evan­gé­li­um« nem más, mint egy Krisz­tus­ról szó­ló be­széd vagy tör­té­net (…) nem más ez, mit egy kró­ni­ka, tör­té­net, el­be­szé­lés Krisz­tus­ról, hogy ki ő, mit tett, mit mon­dott, és mi tör­tént ve­le (…) Az evan­gé­li­um leg­rö­vi­debb meg­fo­gal­ma­zá­sa ugyan­is ez: Krisz­tus Is­ten Fia, ér­tünk em­ber lett, meg­halt és fel­tá­madt, a min­den­ség ura lett.” Lu­ther sze­rint az el­be­szé­lést új­ra és új­ra el kell ne­künk is be­szél­ni. Ezért is in­kább ennar­ra­tio, az­az „el­mon­dás” Lu­ther írás­ma­gya­rá­za­tá­nak for­má­ja, mint­sem ha­gyo­má­nyos szö­veg­ma­gya­rá­zat.

A Szent­írás­ban te­hát ott van a „mag”, az evan­gé­li­um, hogy a mi ér­de­münk nél­kül Krisz­tus­ban, egye­dül Krisz­tus­ban nye­rünk igaz­sá­got, éle­tet és üd­vös­sé­get.

Az evan­gé­li­um mag­ját azon­ban min­dig meg kell ta­lál­nunk, vagy akár így is fo­gal­maz­ha­tunk: „ki kell ta­lál­nunk”. Is­ten igé­je ugyan­is egy­szer­re tör­vény és evan­gé­li­um: az egyik kö­ve­tel, és azt pa­ran­csol­ja, mit kell ten­nünk, az evan­gé­li­um pe­dig csak fel­szó­lít, hogy fo­gad­juk el azt az aján­dé­kot, ame­lyet Is­ten Jé­zus Krisz­tus­ban adott ne­künk. Lu­ther tud­ván tud­ta, hogy a tör­vény­re is szük­ség van, s hogy ép­pen a tör­vény és az evan­gé­li­um fe­szült­sé­gé­ből szü­le­tik meg az evan­gé­li­um. Nagy kí­sér­tés, ha a ket­tőt össze­ke­ver­jük, s ha az evan­gé­li­um­ból tör­vényt, Krisz­tus­ból pe­dig Mó­zest csi­ná­lunk. Lu­ther sze­rint a meg­kü­lön­böz­te­tés ké­pes­sé­ge tesz min­ket teo­ló­gu­sok­ká: ha meg tud­juk kü­lön­böz­tet­ni a tör­vényt az evan­gé­li­um­tól, a be­tűt a lé­lek­től, a vi­lá­gi bi­ro­dal­mat Is­ten or­szá­gá­tól.

  1. 7. Is­merd el a Szent­írás

ki­me­rít­he­tet­len mély­sé­gét!

Bár­mennyi­re meg­ta­lál­tuk is az ol­va­sás mű­vé­sze­té­vel a ma­got, az evan­gé­li­u­mot, so­ha­sem érez­het­jük azt, hogy min­den lé­nye­ges dol­got meg­is­mer­tünk, hogy ki­me­rí­tet­tük az Írás mély­sé­gét. A bib­lia­ol­va­sás mű­vé­sze­té­nek is­ko­lá­já­ban mi min­dig ta­nu­lók ma­ra­dunk. Lu­ther nem győ­zi elég­gé hang­sú­lyoz­ni, hogy meg­ér­té­sünk csak rész sze­rin­ti ma­rad.

Lu­thert idéz­ve Ebe­ling mu­tat rá ar­ra, hogy „az ér­tel­me­zés nem le­het ál­lan­dó, egy­szer és min­den­kor­ra ér­vé­nyes tény, ha­nem csak­is az em­ber fej­lő­dé­sé­vel foly­ton lé­pést tar­tó, so­ha be nem vé­gez­he­tő fel­adat. Ha ugyan­is va­la­mit egy­szer már meg­ér­tet­tünk, fenn­áll a ve­szé­lye an­nak, hogy a lé­lek­ből is­mét be­tű lesz, ha nem ért­jük meg és nem sa­já­tít­juk el új­ra.”

No­ha az Írás vi­lá­gos és tisz­ta, még­is ki­me­rít­he­tet­len. Ezt jól ér­tet­te Lu­ther, aki va­ló­ban a Szent­írás ol­va­sá­sá­nak és ma­gya­rá­za­tá­nak zse­ni­á­lis mű­vé­sze volt. Lu­ther írás­ma­gya­rá­za­tát azért ér­de­mes ol­vas­nunk, mert min­den egyes vers ma­gya­rá­za­ta­kor, el­mon­dá­sa­kor sa­ját hang­sze­rén ad­ja elő a Szent­írás Jé­zus Krisz­tus­ról szó­ló ta­nú­ság­té­te­lét.

A meg­ér­tés­ben ter­mé­sze­te­sen min­dig ha­lad­ha­tunk elő­re, de az ige mély­sé­gét so­ha­sem tud­juk tel­je­sen fel­fog­ni e föl­di élet­ben. Lu­ther min­ket is ar­ra biz­tat, hogy bát­ran lép­jünk mi is a palest­ra bir­kó­zó­po­rond­já­ra, az aré­ná­ba, al­kal­maz­zuk mi is az ér­tel­me­zés esz­kö­ze­it, s vi­gyük mi is hit­bé­li ta­pasz­ta­la­tun­kat e mu­zsi­ká­ba. Kö­nyö­rög­jünk a Lé­lek­hez mi is, hogy vi­lá­go­sít­sa meg el­mén­ket az ige meg­ta­lá­lá­sá­ra, az evan­gé­li­um ki­ta­lá­lá­sá­ra, nyis­sa meg szí­vün­ket a be­fo­ga­dá­sá­ra.

Dr. Fa­bi­ny Ti­bor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ho­gyan ál­lít­suk hely­re, ha szét­esett az éle­tünk?
Nem ju­tot­tam el hoz­zád, pe­dig na­gyon akar­tam…
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Mes­si­ás Lő­rin­cen
Re­for­má­ció.500
Süteménnyel Ha­i­ti­ért
Keresztutak
Az el­kö­te­le­zettség ka­landja
Evangélikusok
Száz­két év a sze­re­tet szol­gá­la­tá­ban
e-világ
Légy óva­tos!
„Szol­gá­lunk és vé­dünk”
Bűn­meg­elő­zé­si ta­ná­csok
Püs­pö­ki szol­gá­lat és te­rem­tés­vé­de­lem
Keresztény szemmel
A há­zas­ság he­tén túl
Bolt­ív­ként össze­köt
A hét témája
Lu­ther-kon­fe­ren­cia har­mad­szor
Tart­sa­tok bűn­bá­na­tot, vagy vét­kez­ze­tek bát­ran?
Lu­ther fel­fo­gá­sá­nak vál­to­zá­sa Is­ten ket­tős kor­mány­zá­sá­ról a pa­raszt­há­bo­rú után
Győri olvasókör
Ho­gyan se­gít Lu­ther a gya­kor­la­ti bib­lia­ol­va­sás­ban?
Min­ta-e Lu­ther is­ten­tisz­te­le­ti rend­je a mai evan­gé­li­kus­ság­nak?
evél&levél
Össze­füg­gés még egy­szer
Ima­hét Jó­zsef­vá­ros­ban
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Tor­may Céc­i­le és a Nap­ke­let
Me­se, me­se, Bib­lia
Meg­tar­tó erő a művelődés
Az új ha­za re­mé­nye
Kö­zös örök­sé­günk
Cso­da Csám­pi­tól a Tu­te­lá­ig
Ré­gi köny­vek vár­nak örök­be­fo­ga­dó­ra Bony­há­don
Bá­nyá­ból vár­ba
A vasárnap igéje
Lep­le­zet­le­nül
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 06 Ho­gyan se­gít Lu­ther a gya­kor­la­ti bib­lia­ol­va­sás­ban?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster