EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 06 - Ho­gyan ál­lít­suk hely­re, ha szét­esett az éle­tünk?

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Ho­gyan ál­lít­suk hely­re, ha szét­esett az éle­tünk?

Tűz pusz­tít­ja el az ott­ho­nt, el­emész­ti a csa­lád min­den föl­di va­gyo­nát. Si­ke­res üz­let­em­be­rek pusz­tí­tó üz­le­ti vál­ság­ba ke­rül­nek, ez­zel el­ve­szít­ve min­den re­mé­nyü­ket és ál­mu­kat. A Bib­lia így mond­ja: „Van ilyen hi­á­ba­va­ló­ság is, ami a Föl­dön tör­té­nik: van­nak iga­zak, akik­kel úgy bán­nak, mint a bű­nö­sök­kel; és van­nak bű­nö­sök, akik­kel meg úgy bán­nak, mint az iga­zak­kal. Azt mon­dom, hogy ez is hi­á­ba­va­ló­ság.” (Préd 8,14) Ho­gyan vi­szo­nyul­junk az ilyen dol­gok­hoz? Mit te­gyünk, ha tra­gé­dia csap le ránk?

Er­re az időt­len, egye­te­mes di­lem­má­ra nem tu­dok böl­csebb ta­ná­csot, mint ame­lyet az Írás ad. Ezért ezen a hé­ten egy­sze­rű­en en­ge­dem Is­ten sza­vát be­szél­ni ar­ról, ho­gyan bán­junk a tra­gé­di­á­val vagy az el­len­sé­ges­ke­dés­sel.

  1. En­ged­jük el a fáj­dal­mat. Ne ta­gadd le, és ne hagyd fi­gyel­men kí­vül. Mondd meg Is­ten­nek pon­to­san, ho­gyan ér­zed ma­gad. „Bol­do­gok, akik sír­nak, mert ők meg­vi­gasz­tal­tat­nak.” (Mt 5,4) „Is­ten­nél van se­gít­sé­gem és di­cső­sé­gem, erős szik­lám és ol­tal­mam az Is­ten.” (Zsolt 62,8) „Akik az Úr­hoz ki­ál­ta­nak, azo­kat meg­hall­gat­ja, és ki­men­ti őket min­den baj­ból.” (Zsolt 34,18) 2. Fo­gadd el a se­gít­sé­get má­sok­tól. Ne szi­ge­teld el ma­ga­dat! Ke­ress tá­mo­ga­tást a hí­vők­nek olyan kö­zös­sé­gé­ben, amely­ben ugyan­úgy, mint te, hisz­nek Is­ten sze­re­te­té­ben és gon­dos­ko­dá­sá­ban. „Egy­más ter­hét hor­doz­zá­tok…” (Gal 6,2)
  2. Ne en­gedd, hogy a ke­se­rű­ség el­ural­kod­jon raj­tad. Min­dig van vá­lasz­tá­sod: vagy ke­se­rűbb le­szel, vagy jobb em­ber­ré válsz. „Ügyel­je­tek ar­ra, hogy sen­ki se ha­jol­jon el Is­ten ke­gyel­mé­től, hogy a ke­se­rű­ség­nek a gyö­ke­re fel­nö­ve­ked­ve kárt ne okoz­zon, és so­ka­kat meg ne fer­tőz­zön.” (Zsid 12,15)

De ho­gyan tud­juk el­ke­rül­ni a ke­se­rű­sé­get? Új­ra az a ja­vas­la­tom, hogy ol­vas­suk a Bib­li­át gya­kor­la­ti ta­ná­csért: fo­gad­juk el a meg­vál­toz­tat­ha­tat­lant. „Ha hoz­zá for­dí­tod szí­ve­det, és fe­lé ter­jesz­ted ke­ze­det…, el­fe­lej­ted a nyo­mo­rú­sá­got… (Jób 11,13.16) Össz­pon­to­síts ar­ra, ami meg­ma­rad, és ne ar­ra, ami el­ve­szett. „…min­de­nért há­lát ad­ja­tok, mert ez az Is­ten aka­ra­ta Jé­zus Krisz­tus ál­tal a ti ja­va­tok­ra.” (1Thessz 5,18)

  1. Em­lé­kezz, hogy mi a leg­fon­to­sabb. A kap­cso­la­tok, nem pe­dig a dol­gok azok, amik vég­ső so­ron szá­mí­ta­nak. Jé­zus ezt mond­ta: „…ha bő­ség­ben él is va­la­ki, éle­tét ak­kor sem a va­gyo­na tart­ja meg.” (Lk 12,15) „…mert sem­mit sem hoz­tunk a vi­lág­ba, nem is vi­he­tünk ki sem­mit be­lő­le.” (1Tim 6,7)
  2. Tá­masz­kodj Jé­zus Krisz­tus­ra. Ez a tit­ka an­nak, ho­gyan ta­lál­ha­tunk erőt a ne­héz idők­ben. „Min­den­re van erőm a Krisz­tus­ban, aki meg­erő­sít en­gem.” (Fil 4,13) Tá­masz­kodj Krisz­tus­ra sta­bi­li­tá­sért. „Akik az Úr­ban bíz­nak, olya­nok, mint a Si­on he­gye, amely nem inog, ha­nem örök­re meg­áll.” (Zsolt 125,1) „Aki­nek szi­lárd a jel­le­me, azt meg­őr­zöd tel­jes bé­ké­ben...” (Ézs 26,3) „Nem is fog meg­inog­ni so­ha­sem, örök­re em­lé­ke­ze­tes lesz az igaz. Nem fél a rossz hír­től, erős a szí­ve, bí­zik az Úr­ban.” (Zsolt 112,6–7)

Fi­gyelj Krisz­tus­ra, ami­kor út­irányt ke­re­sel. „Mert csak én tu­dom, mi a ter­vem ve­le­tek – így szól az Úr –: bé­kes­sé­get és nem rom­lást ter­ve­zek, és re­mény­tel­jes jö­vőt adok nek­tek.” (Jer 29,11) Nézz Krisz­tus­ra a meg­vál­tá­sért. „Is­ten a mi ol­tal­munk és erős­sé­günk, min­dig biz­tos se­gít­ség a nyo­mo­rú­ság­ban.” (Zsolt 46,2)

Dr. Rick War­ren (Forrás: Monday Manna)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ho­gyan ál­lít­suk hely­re, ha szét­esett az éle­tünk?
Nem ju­tot­tam el hoz­zád, pe­dig na­gyon akar­tam…
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Mes­si­ás Lő­rin­cen
Re­for­má­ció.500
Süteménnyel Ha­i­ti­ért
Keresztutak
Az el­kö­te­le­zettség ka­landja
Evangélikusok
Száz­két év a sze­re­tet szol­gá­la­tá­ban
e-világ
Légy óva­tos!
„Szol­gá­lunk és vé­dünk”
Bűn­meg­elő­zé­si ta­ná­csok
Püs­pö­ki szol­gá­lat és te­rem­tés­vé­de­lem
Keresztény szemmel
A há­zas­ság he­tén túl
Bolt­ív­ként össze­köt
A hét témája
Lu­ther-kon­fe­ren­cia har­mad­szor
Tart­sa­tok bűn­bá­na­tot, vagy vét­kez­ze­tek bát­ran?
Lu­ther fel­fo­gá­sá­nak vál­to­zá­sa Is­ten ket­tős kor­mány­zá­sá­ról a pa­raszt­há­bo­rú után
Győri olvasókör
Ho­gyan se­gít Lu­ther a gya­kor­la­ti bib­lia­ol­va­sás­ban?
Min­ta-e Lu­ther is­ten­tisz­te­le­ti rend­je a mai evan­gé­li­kus­ság­nak?
evél&levél
Össze­füg­gés még egy­szer
Ima­hét Jó­zsef­vá­ros­ban
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Tor­may Céc­i­le és a Nap­ke­let
Me­se, me­se, Bib­lia
Meg­tar­tó erő a művelődés
Az új ha­za re­mé­nye
Kö­zös örök­sé­günk
Cso­da Csám­pi­tól a Tu­te­lá­ig
Ré­gi köny­vek vár­nak örök­be­fo­ga­dó­ra Bony­há­don
Bá­nyá­ból vár­ba
A vasárnap igéje
Lep­le­zet­le­nül
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 06 Ho­gyan ál­lít­suk hely­re, ha szét­esett az éle­tünk?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster