EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 06 - Min­ta-e Lu­ther is­ten­tisz­te­le­ti rend­je a mai evan­gé­li­kus­ság­nak?

A hét témája

Luther-konferencia Révfülöpön

Hozzászólás a cikkhez

Min­ta-e Lu­ther is­ten­tisz­te­le­ti rend­je a mai evan­gé­li­kus­ság­nak?

A „tor­ga­ui de­fi­ní­ció” Töb­bek sze­rint az evan­gé­li­kus is­ten­tisz­te­let „non plus ult­rá­ja” az a mon­dat, ame­lyet Lu­ther a tor­ga­ui vár­ká­pol­na fel­szen­te­lé­si ige­hir­de­té­sé­ben mon­dott: „…ne más tör­tén­jék, mint az, hogy ma­ga a mi ked­ves Urunk az ő szent sza­va ál­tal ve­lünk be­szél, mi pe­dig for­dít­va: ve­le be­szé­lünk az imád­ság­ban és a di­csé­rő ének­ben.”

Ezt hall­va azon­ban nem fe­led­het­jük, hogy egy pré­di­ká­ci­ó­ban hang­zik el a mon­dat. Az ige­hir­de­tés mű­fa­ja azon­ban nem en­ged és nem is kí­ván meg pre­cíz kö­rül­írást egy-egy fo­ga­lom­mal kap­cso­lat­ban: ele­ve nem fo­gal­mak­ban gon­dol­ko­dik, ha­nem ese­mé­nyek­ben. Is­ten nagy tet­te­i­ről és azok ha­tá­sá­ról szól. Azt is le kell szö­gez­nünk, hogy Lu­ther nem volt sem rend­sze­res teo­ló­gus (dog­ma­ti­kus), sem pe­dig li­tur­gi­á­val tu­do­má­nyo­san fog­lal­ko­zó em­ber. Nem­csak az ige­hir­de­tés mű­fa­já­tól lett vol­na ide­gen egy ilyen szó­szé­ki ér­te­ke­zés, de Lu­ther sze­mé­lyé­től, a teo­ló­gi­á­hoz va­ló hoz­zá­ál­lá­sá­tól is. Re­for­má­to­runk a szó­szé­ken ige­hir­de­tő volt és nem pro­fesszor, a tu­do­má­nyos mun­ká­ján ke­resz­tül is sü­tött az ige­hir­de­tői szen­ve­dély. Tisz­tán kell lát­nunk azt is, hogy itt szó sincs va­la­mi­fé­le de­fi­ní­ci­ó­ról, in­kább egy ál­lí­tás­ról, amely­nek lé­nye­ge a mű­kö­dő dia­ló­gus­él­mény Is­ten és em­ber kö­zött.

A tor­ga­ui pré­di­ká­ció 1544-ben hang­zott el. Ed­dig­re már min­den­ki szá­má­ra vi­lá­gos volt, ho­gyan vé­le­ke­dik Lu­ther az is­ten­tisz­te­let­ről, mi­lyen re­for­mot ve­ze­tett be ezen a te­rü­le­ten, il­let­ve mi­lyen gya­kor­la­tot ala­kí­tott ki Wit­ten­berg­ben, ahol ma­ga is – nem csu­pán ige­hir­de­tő, ha­nem – gya­kor­ló li­tur­gus is volt.

Is­ten­tisz­te­le­ti ira­tok

Lu­ther nem két év­vel ha­lá­la előtt fog­lal­ko­zott elő­ször az is­ten­tisz­te­let­tel. Em­lé­kez­zünk vissza a leg­fon­to­sab­bak­ra: 1523: A gyü­le­ke­ze­ti is­ten­tisz­te­let rend­jé­ről; 1524: For­mu­la mis­sae; 1526: A né­met mi­se és az is­ten­tisz­te­let rend­je.

Két év­ti­zed­del a tor­ga­ui ige­hir­de­tés előtt Lu­ther le­tet­te a vok­sát, meg­re­for­mál­ta az is­ten­tisz­te­le­tet. Szá­má­ra ma­gá­tól ér­te­tő­dő volt, hogy az ősi ke­resz­tény örök­sé­get, a nyu­ga­ti egy­ház is­ten­tisz­te­le­ti tra­dí­ci­ó­ját nem el­tö­röl­ni, ha­nem meg­tisz­tí­ta­ni akar­ja. Ide so­ro­lan­dók to­váb­bá azok az ira­tok, ame­lye­k a mi­sé­vel kap­cso­la­tos vissza­élé­sek­ről, il­let­ve az úr­va­cso­rá­ról szó­ló ta­ní­tá­sa­it tar­tal­maz­za.

Pro­tes­tált ko­ra egy­há­zá­nak vissza­élé­sei el­len, de pro-tes­tált az iga­zi, tisz­ta, igét hor­do­zó is­ten­tisz­te­let, Is­ten ke­gyel­mét köz­ve­tí­tő, meg­je­le­ní­tő, te­vő li­tur­gia mel­lett is. Mun­kás­sá­ga, is­ten­tisz­te­let­hez va­ló vi­szo­nya egy­szer­re volt a kon­ti­nu­i­tást meg­őr­ző és in­no­va­tív.

Ele­in­te Lu­thert az alap­ve­tő kér­dé­sek ér­dek­lik: az ige köz­pon­ti sze­re­pe, az egy­ház ta­ní­tá­sá­nak bib­li­kus tisz­to­ga­tá­sa, Krisz­tus ke­reszt­ál­do­za­tá­nak üd­vös­sé­get szer­ző va­ló­sá­ga. Csak­ha­mar vi­lá­gos­sá vá­lik szá­má­ra, hogy a nép az is­ten­tisz­te­le­ten imád­koz­za, ér­ti meg és vall­ja meg az egy­ház tit­ka­it, és az is­ten­tisz­te­le­ten él­he­ti át a hit éb­re­dé­sét és meg­erő­sö­dé­sét. Ezért ha­mar köz­pon­ti kér­dés­sé vált a re­for­má­tor szá­má­ra az is­ten­tisz­te­let.

A né­met mi­se elő­sza­vá­ban há­rom­fé­le is­ten­tisz­te­let­ről be­szél. Az el­ső a la­tin mi­se. En­nek min­tá­ja, alap­rend­je a For­mu­la Mis­sae. Ezt fo­lya­ma­to­san sze­ret­né hasz­nál­ni, hi­szen nincs szán­dé­ká­ban „a la­tin nyel­vet az is­ten­tisz­te­let­ből egé­szen ki­kü­szö­böl­ni”. Volt eb­ben a dön­té­sé­ben tra­dí­ció­tisz­te­let, az if­jú­ság­ra irá­nyu­ló pe­da­gó­gi­ai szán­dék s az adott kö­rül­mé­nyek re­á­lis fel­mé­ré­se.

A má­so­dik a né­met mi­se és is­ten­tisz­te­let. Ezt az „egy­ügyű nép ked­vé­ért kell lé­te­sí­te­ni”. Lu­ther itt a nem hí­vők­re, nem ke­resz­té­nyek­re, „bá­mész­ko­dók­ra” gon­dol. Ar­ra a hely­zet­re, ahol még „nincs ren­de­zett és tu­da­tos gyü­le­ke­zet, amely­ben az evan­gé­li­um szel­le­mé­ben le­het­ne a ke­resz­té­nye­ket kor­má­nyoz­ni, ha­nem csak nyil­vá­nos buz­dí­tás fo­lyik a hit­re és a ke­resz­tény­ség­re”.

A har­ma­dik cso­port tag­jai azok, akik már az evan­gé­li­u­mi rend igaz ter­mé­sze­té­vel bír­nak. Ezek­nek zárt kör­ben kel­le­ne össze­jön­ni­ük, imád­koz­ni­uk, igét ol­vas­ni­uk, a szent­sé­ge­ket él­vez­ni­ük. „Itt rö­vid, meg­fe­le­lő mó­don a ke­reszt­sé­get, il­let­ve a szent­sé­get is ki le­het­ne szol­gál­tat­ni s min­den súlyt az igé­re, az imád­ság­ra és a sze­re­tet­re he­lyez­ni.” Ilyen kö­zös­ség­ről azon­ban csak a re­mény­sé­ge alap­ján szólt, hi­szen ma­ga vall­ja: „Még nin­cse­nek meg a hoz­zá va­ló em­be­re­im. De hát vár­junk, míg en­nek is el­jön a ma­ga ide­je.”

Ez az idő Lu­ther éle­té­ben nem ér­ke­zett el, így va­ló­já­ban csak két is­ten­tisz­te­le­ti ren­det ha­gyott ránk, ezek mind­egyi­ke úr­va­cso­rás is­ten­tisz­te­let volt.

Az ige köz­pon­ti sze­re­pe

Lu­ther szá­má­ra a kulcs­szó az ige, Is­ten te­rem­tő, meg­vál­tó, meg­szen­te­lő igé­je, a test­té lett és üd­vös­sé­get ho­zó, hall­ha­tó és lát­ha­tó ige. A ket­tő szo­ro­san össze­tar­to­zik, a hall­ha­tó ige is lát­ha­tó­vá in­kar­ná­ló­dik, s a lát­ha­tó ige is hal­la­ni és hall­gat­ni va­ló, hi­szen az úr­va­cso­ra lé­nye­ge is az ige.

Igen­csak el­gon­dol­kod­ta­tó az a re­for­má­to­ri me­rész­ség, aho­gyan az úr­va­cso­rá­ról és egyéb újí­tá­sok­ról szó­ló ira­tá­ban ar­ról be­szél, hogy mit je­lent az egy és két szín (ke­nyér és bor), il­let­ve az ige össze­füg­gé­se. „…har­mad­szor, hogy a pré­di­ká­ci­ó­ban a szent­ség igé­it ugyan­csak han­goz­tas­suk: Ez az én tes­tem, mely ti­é­ret­te­tek ada­tott; ez az én vé­rem, amely ti­é­ret­te­tek ada­tott, stb.; és eze­ket min­den egyes ke­resz­tény vés­se a szí­vé­be, és tart­sa ma­ga előtt, és mí­vel­je, mi­kor a szent­sé­get ve­szi, avagy a mi­sét hall­gat­ja; mert ezer­szer fon­to­sab­bak ezen igék, mint a szent­ség­nek szí­nei; és ez igék nél­kül a szent­ség nem szent­ség, ha­nem csúf­ság Is­ten előtt.”

Az is­ten­tisz­te­le­ten, amely pri­mer mó­don Is­ten cse­le­ke­de­te ve­lünk, Is­ten meg­szó­lal igé­jé­ben, int, fedd, ítél, biz­tat, si­mo­gat és vi­gasz­tal. Krisz­tus ön­ma­gát ad­ja oda az egyet­len ál­do­zat­ban, így vá­lik az úr­va­cso­ra a hit ál­tal meg­ra­ga­dott ke­gye­lem al­kal­má­vá. Ki­emelt sze­re­pe van Lu­ther is­ten­tisz­te­le­ti teo­ló­gi­á­já­ban a hit­nek is. Az ige és a hit kor­re­lá­ci­ó­ban van­nak egy­más­sal. Ugyan­ak­kor a hit és a szent­ség (sac­ra­men­tum) is el­vá­laszt­ha­tat­la­nok egy­más­tól.

Hang­sú­lyos és el­vá­laszt­ha­tat­lan az is­ten­tisz­te­let új­ra­ér­tel­me­zé­sé­től és meg­tisz­tí­tott gya­kor­la­tá­tól: a bűn­bo­csá­nat evan­gé­li­u­ma. Ki­eme­li az úr­va­cso­rai kö­zös­sé­get, amely mind ver­ti­ká­lis, mind pe­dig ho­ri­zon­tá­lis ér­te­lem­ben ér­vé­nyes. Az úr­va­cso­ra a Krisz­tus­sal va­ló tel­jes kö­zös­sé­get je­len­ti.

Ket­tős cé­lú harc

Az ige és a szent­ség tisz­ta­sá­gá­ért, meg­fe­le­lő sú­lyá­ért, he­lyes ér­té­sé­ért és gya­kor­la­tá­ért két fron­ton nyi­tott har­cot.

Az ige a nép nyel­vén han­goz­zék – a re­for­má­tor szá­má­ra ez nem csu­pán for­dí­tá­si kér­dést je­len­tett. Nem csu­pán nyel­vi ér­te­lem­ben az anya­nyel­vén hir­det­te az evan­gé­li­u­mot, ha­nem sze­mé­lye­sen, az adott hely­zet­ben, az adott kor­ban. Is­ten igé­je nem el­vont ta­ní­tás, ha­nem az éle­tet je­len­tő is­te­ni cse­lek­vés, ese­mény. Nem csu­pán hang­zik, ha­nem tör­té­nik az Is­ten igé­je. A gyü­le­ke­zet ak­tív ré­sze­sé­vé vált az ige­ese­mény­nek.

En­nek ki­emelt esz­kö­zé­vé vált az ének. Az ének, amely töb­bé nem a ke­gyes han­gu­la­tok val­lá­sos meg­fo­gal­ma­zá­sa volt, ha­nem az ige hor­do­zó­ja, tu­da­to­sí­tó­ja, be­gya­kor­lá­sa a nép aj­kán. Az ige vissza- és kö­zel ho­za­ta­lá­nak esz­kö­ze volt a mi­se­ol­vas­má­nyok meg­re­for­má­lá­sa is. Tu­da­to­san úgy for­mál­ta a pe­rikó­pá­kat, hogy azok a Krisz­tus­ban va­ló hit­ről be­szél­je­nek.

Az úr­va­cso­rát meg kell tisz­tí­ta­ni min­den „em­ber­ke­dés­től”: gon­do­la­ti, szo­kás­be­li, gya­kor­la­ti el­fer­dü­lés­től. Nem ma­gya­ráz­ta agyon a meg­ma­gya­ráz­ha­tat­lant, de tisz­tán és vi­lá­go­san lát­ta és lát­tat­ta a lé­nye­get: Krisz­tus ön­fel­ál­do­zó sze­re­te­tét, ér­tünk vál­lalt ha­lá­lát, meg­vál­tó ke­gyel­mét. Fel­hív­ta a fi­gyel­met ar­ra a ve­szély­re, ame­lyet min­den olyan ér­tel­me­zés-mes­ter­ke­dés, szel­le­mi zsong­lőr­kö­dés je­lent, amely meg­kí­sér­li, hogy Is­ten tit­kát be­le­pré­sel­je em­be­ri gon­do­la­ta­ink­ba. A je­len­tős tor­zu­lá­sok fel­szá­mo­lá­sá­nak má­sik pél­dá­ja az, aho­gyan a két szín alat­ti ál­do­zást, az­az az úr­va­cso­ra meg­cson­kí­tat­lan, tel­jes for­má­ját tet­te ter­mé­sze­tes­sé re­for­má­to­ri in­ten­ci­ó­i­ban.

A leg­fon­to­sabb ügy az is­ten­tisz­te­let meg­re­for­má­lá­sá­ban az ige „vissza­ho­za­ta­la” mel­lett az ál­do­zat he­lyes ér­tel­me­zé­se. Lu­ther ha­tá­ro­zot­tan el­uta­sít min­den olyan mo­men­tu­mot, és ki­vág a mi­se­gya­kor­lat­ból min­den olyan sza­kaszt, amely ar­ra utal­hat, hogy a pap, az egy­ház mu­tat­ja be az ál­do­za­tot. Is­ten oda­ad­ta Fi­át ál­do­za­ti bá­rá­nyul, ezért ün­ne­pel­het­jük az úr­va­cso­rát.

Az úr­va­cso­ra nem esz­köz az em­ber ke­zé­ben, amellyel meg­bé­kí­ti a ha­rag­vó Is­tent, ha­nem Is­ten ado­má­nya, amely­ben ő bé­kes­sé­get és sza­ba­du­lást kí­nál az em­ber­nek. Nem em­be­rek tet­te, ha­nem Is­ten cse­le­ke­de­te ez. Krisz­tus ál­do­za­ta be­ne­fi­ci­um Dei és nem sac­ri­fi­ci­um ho­mi­nis. Ezért Lu­ther tö­röl­te az of­fer­to­ri­u­mot a mi­se rend­jé­ből. Krisz­tus ma­ga vég­zi a kon­szek­rá­ci­ót. Ezek ugyan­olyan te­rem­tő ere­jű sza­vak, mint ame­lyek­ről a Bib­lia el­ső fe­je­ze­tei be­szél­nek: le­gyen és lett. Nem kí­ván­sá­got fe­jez­nek ki, ha­nem te­rem­tő sza­vak. Lét­re­jön, ami el­hang­zik.

Lu­ther nem ve­ti el a kül­ső­sé­ge­ket, hagy­ja a ré­gi szo­ká­sok meg­tar­tá­sát, akár ru­há­ról, éne­kek­ről, szer­tar­tá­sok­ról van szó. Nem eről­te­ti a for­mai egy­sé­get az is­ten­tisz­te­let te­rü­le­tén, de szük­sé­ges­nek tart­ja azt, hogy leg­alább re­gi­o­ná­li­san egy­sé­ges le­gyen az is­ten­tisz­te­let rend­je.

Kö­nyör­te­len kri­ti­kus, ugyan­ak­kor – is­mer­ve az em­be­ri lel­ket és a kö­zös­ség di­na­mi­ká­ját – vi­gyáz ar­ra, hogy ne le­gyen kény­szer a meg­úju­lás­ból. Ő ma­ga kö­vet­ke­ze­te­sen kép­vi­se­li a vál­to­zás szük­sé­ges­sé­gét, ala­po­san meg­in­do­kol­ja min­den lé­pé­sét, alá­tá­maszt­ja min­den kri­ti­ká­ját, de az egyéb­ként ve­he­men­sen in­téz­ke­dő Lu­ther óva­to­san lép az újí­tá­sok be­ve­ze­té­sé­ben. El­ső­sor­ban ta­nít, az­után pél­dát ad, s a szó és a gya­kor­lat össze­csen­gett.

Az alap­kér­dés

Lu­ther is­ten­tisz­te­le­ti rend­je min­ta min­den kor­ban – ma is az –, mert for­má­ját és lé­nye­gét te­kint­ve hasz­nál­ha­tó, ak­tu­a­li­zál­ha­tó mo­dellt mu­tat.

Lu­ther is­ten­tisz­te­le­ti rend­je min­ta ab­ban, ahogy a tra­dí­ci­ót ke­ze­li. Tisz­te­let­tel, de kri­ti­ku­san. Kri­ti­ká­ja nem ér­zel­mi, han­gu­la­ti kri­ti­ka, ha­nem bib­li­kus, a Szent­írás mér­le­gén bí­rá­ló alá­za­tos kri­ti­ka. Ami jó, ami Is­ten­től van, hagy­juk meg, ve­gyük át, hasz­nál­juk fel. Ami nem áll­ja meg a he­lyét a Szent­írás mér­le­gén, nem fe­lel meg az „egye­dül Krisz­tus az üd­vös­sé­günk” ta­ní­tás bib­li­ai mér­cé­jé­nek, az tűn­jön el. Csak ez le­het mér­té­ke mai tra­dí­ció­ke­ze­lé­sünk­nek is.

Min­ta Lu­ther rend­je szá­munk­ra ab­ban is, aho­gyan az újí­tás esz­kö­ze­i­vel bá­nik. Nyo­ma sincs düh­ből, „kor­sze­rűs­kö­dés­ből”, öt­let­elés­ből szár­ma­zó meg­gon­do­lat­lan vál­toz­ta­tás­nak. Lu­ther na­gyon jól tud­ta azt, amit a li­tur­gia tör­té­ne­té­vel fog­lal­ko­zók előbb-utóbb fel­is­mer­nek, hogy bár­mi­vel kí­sér­le­te­zünk is, nem tu­dunk job­bat, mint amit az egy­ház Is­ten­től el­fo­ga­dott, év­szá­za­do­kon és ez­re­de­ken ke­resz­tül csi­szolt, „ki­imád­ko­zott”, meg­élt.

Min­ta szá­munk­ra Lu­ther ab­ban, aho­gyan a lé­nyeg­re tör. Sem­mi em­be­ri dí­szí­tés, de tel­jes pom­pá­ban ra­gyog az evan­gé­li­um. Sem­mi okos­ko­dó ma­gya­rá­zat, de tu­da­tos meg­szó­lal­ta­tá­sa Is­ten igé­jé­nek. Sem­mi mel­lé­be­szé­lés, csak a Krisz­tus­ról és a ben­ne nyert ke­gye­lem­ről szó­ló ta­ní­tás. Nem lát­szat­sok­szí­nű­ség, ha­nem vál­lalt szent „egy­ügyű­ség” – tud­ni­il­lik Krisz­tus ügye. Sem­mi lát­vá­nyos kül­ső­ség, de a tar­ta­lom­hoz mél­tó for­ma.

És min­ta szá­munk­ra re­for­má­to­runk is­ten­tisz­te­let-for­má­lá­sa ab­ban, aho­gyan az ob­jek­tív és szub­jek­tív ol­dalt jó arány­ban tart­ja. Nagy mű­vé­szet ez. Ma, az in­di­vi­du­a­liz­mus és az él­mény(haj­ku­rá­szó)tár­sa­da­lom­ban nagy kí­sér­tés, hogy min­den az egyén ér­de­két szol­gál­ja, min­den­ki egyen­ként jól érez­ze ma­gát, meg­kap­ja azt, amit kí­ván – az is­ten­tisz­te­le­ten is. Ba­rát­sá­gos, csa­lá­di­as, show-mű­sor sze­rű, meg­ha­tó tör­té­ne­tek­kel meg­tűz­delt, kis szí­ne­sek­kel és han­gu­la­tos ele­mek­kel fel­la­zí­tott is­ten­tisz­te­le­tet igé­nyel­nek so­kan – s ezt az igényt szol­gai mó­don ki is szol­gál­ják. Rend­ha­gyó li­tur­gi­ká­kat ír­nak a kor­sze­rű is­ten­tisz­te­let­ről, a mé­dia­prog­ra­mok­kal is kon­ku­rens temp­lo­mi al­kal­mak­ról, és nem egy em­ber vé­gig is kí­sér­le­te­zi eze­ket. Az­után a pil­la­nat­nyi fel­len­dü­lést kö­ve­tő­en jön a vissza­esés, hi­szen min­den cso­da há­rom na­pig tart.

Ko­ráb­ban is vol­tak ilyen szub­jek­tív ele­mek­kel át­ita­tott kí­sér­le­tek, akár a meg­té­ré­sek meg­ha­tó tá­la­lá­sa bi­zony­ság­té­te­lek for­má­já­ban, akár a könny­gáz­grá­nát ha­tá­sá­val ve­te­ke­dő an­gol­szász nó­ták el­ter­jesz­té­sé­vel. A szub­jek­ti­vis­ta vo­nal­nak so­ha­sem volt hosszú éle­te az is­ten­tisz­te­let-tör­té­net­ben.

De a má­sik ol­dal is nagy ve­szé­lye­ket rejt. Az tud­ni­il­lik, hogy a li­tur­gia a ma­ga szent ob­jek­ti­vi­tá­sá­ban – hi­szen Is­ten cse­lek­szik ben­ne, ő az alany, s mi va­gyunk cse­lek­vé­sé­nek tár­gya – hi­deg, ri­deg, dog­ma­ti­kus le­ve­gőt árasz­tó, em­ber­től tá­vo­li, sőt ide­gen kul­tusszá vá­lik. Igaz min­den sza­va, s még­is em­ber­te­len.

A ket­tő között kell meg­ta­lál­ni a he­lyes arányt: nem fe­led­ni, hogy a li­tur­gia nagy, örök­től fog­va és örök­ké tar­tó­an zaj­ló ese­mény, amely­nek mi ré­sze­sei le­he­tünk, de raj­tunk kí­vül és nél­kü­lünk is zaj­lik. Is­ten or­szá­gá­nak lét­for­má­ja ez a pró­fé­ták, a zsol­tá­rok és a Je­le­né­sek köny­ve sze­rint; ugyan­ak­kor azt sem sza­bad fe­led­ni, hogy Is­ten nagy és ob­jek­tív tet­tei ér­tünk, sőt ér­tem sze­mé­lye­sen tör­tén­tek, tör­tén­nek. Nem la­zít­ha­tunk hát azon, ami szi­lár­dan áll: Is­ten ki­je­len­té­sén, de kö­zel hoz­hat­juk az em­be­rek­hez, s kö­zel en­ged­het­jük ma­gunk­hoz azt, amit Is­ten ne­künk szánt, ami ér­tünk van. Lu­ther zse­ni­á­lis arány­ér­zék­ről ta­nús­ko­dott.

A tor­ga­ui for­mu­la sze­rint az is­ten­tisz­te­let Is­ten igé­je és az em­ber vá­la­sza. E ket­tő a ma­ga tel­jes ér­tel­mé­ben va­ló­ban ki­fe­je­zi, sőt de­fi­ni­ál­ja az is­ten­tisz­te­let lé­nye­gét. Az ige azon­ban nem csak a pré­di­ká­ció, s a vá­lasz nem csu­pán a mi imád­sá­gunk. Az ige Is­ten ir­gal­mas és ke­gyel­mes cse­le­ke­de­te raj­tunk. Nagy tet­te­i­nek összes­sé­ge, amely hol ver­bá­li­san, hol non­ver­bá­li­san ér el min­ket. Ott, ak­kor és úgy, ahol, ami­kor és aho­gyan Is­ten­nek tet­szik. A vá­lasz pe­dig nem sza­vak, moz­du­la­tok, ma­ga­tar­tás­for­mák és vi­sel­ke­dé­si szek­ven­ci­ák összes­sé­ge, ha­nem a hit meg­nyil­vá­nu­lá­sa. Az Is­ten nagy tet­tei nyo­mán éb­redt, a Szent­lé­lek ál­tal te­rem­tett, az em­be­ri lét egé­szét – múlt­ját, je­le­nét és örök jö­vő­jét – Is­ten sze­re­te­té­re bí­zó hit.

Dr. Ha­fen­scher Ká­roly (Ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ho­gyan ál­lít­suk hely­re, ha szét­esett az éle­tünk?
Nem ju­tot­tam el hoz­zád, pe­dig na­gyon akar­tam…
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Mes­si­ás Lő­rin­cen
Re­for­má­ció.500
Süteménnyel Ha­i­ti­ért
Keresztutak
Az el­kö­te­le­zettség ka­landja
Evangélikusok
Száz­két év a sze­re­tet szol­gá­la­tá­ban
e-világ
Légy óva­tos!
„Szol­gá­lunk és vé­dünk”
Bűn­meg­elő­zé­si ta­ná­csok
Püs­pö­ki szol­gá­lat és te­rem­tés­vé­de­lem
Keresztény szemmel
A há­zas­ság he­tén túl
Bolt­ív­ként össze­köt
A hét témája
Lu­ther-kon­fe­ren­cia har­mad­szor
Tart­sa­tok bűn­bá­na­tot, vagy vét­kez­ze­tek bát­ran?
Lu­ther fel­fo­gá­sá­nak vál­to­zá­sa Is­ten ket­tős kor­mány­zá­sá­ról a pa­raszt­há­bo­rú után
Győri olvasókör
Ho­gyan se­gít Lu­ther a gya­kor­la­ti bib­lia­ol­va­sás­ban?
Min­ta-e Lu­ther is­ten­tisz­te­le­ti rend­je a mai evan­gé­li­kus­ság­nak?
evél&levél
Össze­füg­gés még egy­szer
Ima­hét Jó­zsef­vá­ros­ban
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Tor­may Céc­i­le és a Nap­ke­let
Me­se, me­se, Bib­lia
Meg­tar­tó erő a művelődés
Az új ha­za re­mé­nye
Kö­zös örök­sé­günk
Cso­da Csám­pi­tól a Tu­te­lá­ig
Ré­gi köny­vek vár­nak örök­be­fo­ga­dó­ra Bony­há­don
Bá­nyá­ból vár­ba
A vasárnap igéje
Lep­le­zet­le­nül
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 06 Min­ta-e Lu­ther is­ten­tisz­te­le­ti rend­je a mai evan­gé­li­kus­ság­nak?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster