EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 33 - Mély­sé­ges mély­ből ki­ál­tunk

Cantate

Hozzászólás a cikkhez

Mély­sé­ges mély­ből ki­ál­tunk

Bár a Szent­há­rom­ság ün­ne­pe utá­ni 11. va­sár­na­pon a he­ti ének­ben egy bűn­bá­na­ti köl­te­mény, a 130. zsol­tár szó­lal meg, a va­sár­nap még­sem az em­ber bű­nös­sé­gét hang­sú­lyoz­za el­ső­sor­ban, ha­nem azt az is­te­ni ke­gyel­met, amely na­gyobb az em­ber bű­né­nél.

Az ün­nep evan­gé­li­u­ma, a fa­ri­ze­us és a vám­sze­dő pél­dá­za­ta is erő­sí­ti a he­ti igé­nek az Is­ten­nel szem­be­ni el­bi­za­ko­dott­sá­got el­íté­lő üze­ne­tét: „Is­ten a gő­gö­sök­nek el­len­áll, az alá­za­to­sak­nak pe­dig ke­gyel­met ad.” (1Pt 5,5) Ugyan­ez a meg­győ­ző­dé­se Pál apos­tol­nak is, aki­nek sze­mé­lyes hit­val­lá­sa szó­lal meg a va­sár­nap óegy­há­zi le­vél­be­li igé­jé­ben: „Is­ten ke­gyel­mé­ből va­gyok, ami va­gyok.” (1Kor 15,10)

Nem vé­let­len, hogy a bűn­bá­nat és a ke­gye­lem ilyen össze­füg­gé­sé­nek meg­vi­lá­gí­tá­sá­ra ép­pen a Mély­sé­ges mély­ből ki­ál­tunk (EÉ 402) kez­de­tű éne­ket, Luther Mártonnak a 130. zsol­tár alap­ján írt ver­sét éne­kel­jük he­ti ének­ként. A re­for­má­tor egyéb­ként több zsol­tár alap­ján is írt éne­ket (pél­dá­ul Zsolt 12; 67; 124), éne­künk ese­té­ben mind a szö­veg, mind a dal­lam tő­le szár­ma­zik.

A fel­té­te­lez­he­tő­en 1523-ban ke­let­ke­zett és 1524-ben – Jo­hann Wal­ter gon­do­zá­sá­ban (Chor­ge­sang­buch), hu­szon­há­rom má­sik má­sik Lu­ther-ének tár­sa­sá­gá­ban – meg­je­lent Aus ti­e­fer Not sch­rei ich zu dir cí­mű ének­nek ere­de­ti­leg csak négy vers­sza­ka volt, ame­lyek – ver­ses for­má­ban – szi­go­rú­an ra­gasz­kod­tak a zsol­tár ere­de­ti szö­ve­gé­hez. Lu­ther azon­ban – ép­pen a bűn­bá­nat és a ke­gye­lem el­vá­laszt­ha­tat­lan­sá­gát hang­sú­lyo­zan­dó – az ere­de­ti má­so­dik vers­sza­kot ket­té­oszt­va és a ré­sze­ket ki­egé­szít­ve öt vers­sza­kos­ra bő­ví­tet­te az éne­ket. Így a szö­veg – a re­for­má­to­rok tö­rek­vé­sé­nek meg­fe­le­lő­en – a re­for­má­ció teo­ló­gi­á­ja ter­jesz­té­sé­nek szol­gá­la­tá­ba tu­dott áll­ni.

Az ének gon­do­lat­me­ne­te há­rom alap­ve­tő re­for­má­to­ri fel­is­me­rést, üze­ne­tet tar­tal­maz. Az el­ső az em­ber Is­ten előt­ti min­den­ko­ri és va­ló­di hely­ze­té­re, az­az bű­nei mi­at­ti el­ve­szett­sé­gé­re mu­tat rá, és rí­mel a zsol­tár alap-mon­da­ni­va­ló­já­ra: „Mély­sé­ges mély­ből ki­ál­tunk”. Ez a bib­li­ai-re­for­má­to­ri em­ber­kép. A má­so­dik fel­is­me­rés az, hogy az em­ber eb­ből a hely­zet­ből sa­ját ere­jé­ből nem ké­pes ki­tör­ni, bű­ne­i­ért elég­té­telt ad­ni: „Az em­be­rek jó­tet­tei ke­vés­nek bi­zo­nyul­nak” (2. vsz.). Ezért ta­nít­ja Lu­ther min­den kö­ve­tő­jé­nek sa­ját meg­győ­ző­dé­sét: „Én csak az Úr­ra épí­tek, / Nem sa­ját ér­de­mem­re” (3. vsz.). Vé­gül a har­ma­dik re­for­má­to­ri fel­is­me­rés az em­ber bű­né­nek és Is­ten ke­gyel­mé­nek vi­szo­nyá­ra vo­nat­ko­zik. Lu­ther hang­sú­lyoz­za, hogy Is­ten ke­gyel­me sok­kal na­gyobb erő­vel bír a dol­gok hely­re­ho­za­ta­lá­ra, az em­ber meg­sza­ba­dí­tá­sá­ra néz­ve, mint ami­lyen rom­bo­ló a bűn ere­je. Ezért nincs más út az em­ber szá­má­ra, mint az Is­ten­hez for­du­lás: „Bár­mily sok is a mi bű­nünk, / Még több az Úr ke­gyel­me. / Kész ő min­dig, hogy a bű­nöst / Kar­já­val föl­emel­je. (…) Ő a mi sza­ba­dí­tónk” (5. vsz.).

Egye­dül a ke­gye­lem…

A va­sár­na­pot a ke­resz­tény­ség kez­de­tei óta ün­nep­nek mond­ják, s mond­juk mi ma­gunk is. Mind­egyi­ket, a ma­it is. És Lu­ther­ral még­is így éne­ke­lünk: „Mély­sé­ges mély­ből ki­ál­tunk / Hoz­zád, ir­gal­mas Is­ten.” Rend­ben van ez így? Nem kel­le­ne-e meg­hal­la­nunk a gyak­ran hang­zó kri­ti­kát, hogy a sok bűn­bá­nat és ál­ta­lá­ban a bűn­ről va­ló be­széd he­lyett sok­kal in­kább az öröm­re, a fel­sza­ba­dult­ság­ra kel­le­ne kon­cent­rál­nunk? Az ilyen gya­ko­ri ön­mar­can­go­lás, ön­os­to­ro­zás he­lyett nem azt kel­le­ne-e in­kább ke­res­nünk, mi tesz bol­dog­gá, vi­dám­má ben­nün­ket?

Te­gyük fel te­hát a kér­dést! Va­jon mi ad­ja szá­munk­ra, ke­resz­tény em­be­rek szá­má­ra az iga­zi örö­möt és bol­dog­sá­got? Ta­lán sa­ját ered­mé­nye­ink, si­ke­re­ink? Va­ló­ban, ezek is öröm­mel töl­te­nek el min­den­kit. S ez jól van így. De nem je­lent-e még na­gyobb örö­möt, na­gyobb biz­ton­sá­got az a tu­dat, hogy Is­ten előt­ti meg­íté­lé­sünk nem ezek­től függ? Nem ad-e na­gyobb nyu­gal­mat az a meg­győ­ző­dés, hogy Is­ten bű­ne­ink el­le­né­re fo­gad el ben­nün­ket, és hív az ő or­szá­gá­ba? Nem kell-e iga­zat ad­nunk re­for­má­to­runk­nak, ami­kor – sa­ját bű­nei lát­tán is – azt mond­ja: „Én csak az Úr­ra épí­tek, / Nem sa­ját ér­de­mem­re”?

S ha oly­kor meg­fo­gad­juk is a kri­ti­kát, és igyek­szünk a ke­resz­tény hit és élet örö­me­i­ről is gyak­rab­ban szól­ni, Lu­thert ak­kor se ért­sük fél­re! Az ő éne­ke nem a bűn­ről és az el­ke­se­re­dés­ről vagy az öröm­te­len­ség­ről szól. Ő Is­ten és az em­ber kap­cso­la­tá­ról éne­kel. Ar­ról, hogy Is­te­né az utol­só szó; hogy a ke­gye­le­mé az utol­só szó. Ahogy rö­vi­den mon­da­ni szok­tuk: So­la gra­tia! Egye­dül a ke­gye­lem! Ez az, ami örök­re szól, és új­ra meg új­ra meg­szó­lal.

Ha meg­ta­pasz­tal­juk is és sok­szor re­á­li­san lát­juk – há­la Is­ten­nek – a bűn va­ló­di mély­sé­gét, még több­ször hang­zik fe­lénk a ke­gye­lem evan­gé­li­u­ma, amely ar­ról szól, hogy Is­ten fel­emel, ki­emel a mély­ség­ből, és új­ra út­nak in­dít. Le­het, hogy nem ott és ak­kor és nem ép­pen úgy, aho­gyan mi gon­dol­juk vagy sze­ret­nénk. Le­het, hogy ké­sik, vá­rat ma­gá­ra. Le­het, hogy nem vesszük ész­re, mert va­la­mi je­len­ték­te­le­nebb el­von­ja ró­la a fi­gyel­mün­ket. Le­het, hogy el­uta­sít­juk, nem vesszük ko­mo­lyan… Ő még­is ott van. Van ki­nek pa­nasz­kod­ni, van ki­hez szól­ni, és van ki­től sza­ba­du­lást re­mél­ni…

Lu­ther és a 130. zsol­tár kö­zös biz­ta­tá­sa szó­lal meg éne­kelt imád­ság­ként ezen a va­sár­na­pon temp­lo­ma­ink­ban. Bi­zony­sá­got tesz a ke­gye­lem sza­vá­val fe­lénk for­du­ló jó pász­tor­ról. És hit­val­lás­sá vál­hat aj­kun­kon az ének: „Szí­vem erős bi­zo­dal­ma / Az Is­ten­nek ke­gyel­me.”

Wag­ner Szi­lárd


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Trip­ti­chon
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Ha­tá­rokon át Me­lancht­hon­nal
Új „lelki gyöngyszem” Gyöngyösön
Keresztutak
Foly­ta­tás­ra han­gol­va
e-világ
Prog­ra­mok in­ter­ne­te­zés­hez: Ch­ro­me
Keresztény szemmel
Ka­lap vagy ol­ta­lom?
A fű­tő­rend­szer át­mo­sá­sa
evél&levél
Za­rán­dok­ének – újra
Vá­lasz id. dr. Ha­fen­scher Ká­roly­nak
„Az Úr cso­dá­san mű­kö­dik” – ár­víz­ká­ro­sult gyer­me­kek Őri­ma­gya­rós­don
Kö­zös asz­tal kon­fe­ren­cia Szen­te­tor­nyán
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Biciklivel a Balaton körül – keresztény látni­valók nyomában
Ahány em­ber, annyi őr­an­gyal
Az idő sod­rá­ban
Losung a szekrényben, Bethlen a várban
„Haj­nal­csil­lag kél fel szí­ve­tek­ben”
A vasárnap igéje
Cel­lák
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Bo­ri egér nagy ba­rát­ja
Cantate
Mély­sé­ges mély­ből ki­ál­tunk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 33 Mély­sé­ges mély­ből ki­ál­tunk

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster