EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 33 - Prog­ra­mok in­ter­ne­te­zés­hez: Ch­ro­me

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Prog­ra­mok in­ter­ne­te­zés­hez: Ch­ro­me

Most in­du­ló cikk­so­ro­za­tunk­ban az öt leg­nép­sze­rűbb bön­gé­szőt mu­tat­juk be. A prog­ra­mok mind­egyi­ke ki­bő­vít­he­tő, mi azon­ban azok­ra a fel­hasz­ná­lók­ra kon­cent­rá­lunk, akik nem kí­ván­nak ki­egé­szí­tők­kel bí­be­lőd­ni, ha­nem te­le­pí­tés után már csak in­ter­ne­tez­ni sze­ret­né­nek.

Az át­lag­fel­hasz­ná­ló szá­má­ra leg­in­kább ke­re­ső­jé­ről is­mert Go­og­le ké­szí­tet­te el a Ch­ro­me-ot. Ez nem­csak be­tű­rend­ben az el­ső, ha­nem mind kö­zül a leg­fi­a­ta­labb ver­seny­ző is. 2008. szep­tem­ber 2-án je­lent meg. Újonc­ként már ak­kor is ko­moly tu­dást kel­lett fel­mu­tat­nia a ver­seny­be ke­rü­lés­hez, de két év alatt per­sze nagy fej­lő­dé­sen is át­esett a Ch­ro­me, ren­ge­teg új­don­ság ke­rült be­le.

A leg­fris­sebb sta­bil ki­adás je­len­leg az 5.0.375.xxx-nél tart. A pon­tos ver­zió­szám olyan gyor­san vál­to­zik, hogy kár is le­ír­ni, mert a lap meg­je­le­né­sé­re már le­het, hogy csi­szol­gat­nak is egy ki­csit a bön­gé­szőn.

Be­épí­tett Flash és össze­om­lás-vé­de­lem

A most ak­tu­á­lis ver­zió min­den­eset­re már tar­tal­maz­za a be­épí­tett Flasht, ami a ne­ten fő­leg rek­lá­mok­ban és já­té­kok­ban fel­tű­nő iz­gő-moz­gó(-han­gos) tar­tal­mak le­ját­szá­sá­hoz szük­sé­ges. A Flash kü­lön is te­le­pít­he­tő a szá­mí­tó­gép­re, de az­zal, hogy a Chrome-ot ins­tal­lál­juk, már fel is rak­tuk – pont ab­ba az irány­ba moz­dul a Goog­le, amely ezt a cikk­so­ro­za­tot is ve­zér­li: egyet­len te­le­pí­tés­sel mi­nél tel­je­sebb in­ter­ne­te­zé­si él­ményt kap­jon a fel­hasz­ná­ló. A Ch­ro­me a Flash fris­sí­té­se­i­re is fi­gyel, ez­ál­tal se­gít­ve, hogy a száz leg­na­gyobb web­lap 85 szá­za­lé­kán hasz­nált Flash tech­no­ló­gi­á­ból min­dig a leg­biz­ton­sá­go­sabb, új ver­zió le­gyen meg.

A Flashhez (is) kap­cso­ló­dik az a meg­ol­dás, me­lyet a Go­og­le Ch­ro­me ho­zott el a bön­gé­szők vi­lá­gá­ba. A szoft­ver kü­lön ke­ze­li a meg­nyi­tott lap­ja­in­kat, így ha az egyik ol­dal va­la­mi­ért le­fagy, nem kell az­zal szem­be­sül­jünk, hogy hasz­nál­ha­tat­lan­ná vá­lik és össze­om­lik az egész bön­gé­sző. En­nek a funk­ci­ó­nak min­den­ki át tud­ja érez­ni az elő­nyét, ha az egyik ki­fa­gyó ol­dal mi­att vesz­tet­te már el a má­sik meg­nyi­tott ol­da­lon írt szö­ve­gét.

Par­lez-vo­us français?

Az an­gol szö­ve­gek­kel még csak-csak el­bol­do­gul­nak so­kan, de más nyel­vek már ko­mo­lyabb gon­dot je­lent­het­nek. Ezen se­gít a je­len­le­gi bön­gé­sző­ver­zi­ók kö­zül egye­dül a Ch­ro­me-ba be­épí­tett Go­og­le For­dí­tó szol­gál­ta­tás. Ez­zel azon­na­li és tel­jes for­dí­tá­sát kap­hat­juk meg az ép­pen lá­to­ga­tott ol­dal­nak. Ver­set per­sze ne for­dít­sunk ve­le, és ma­gya­ros szö­ve­gek elő­ál­lí­tá­sá­ra sem ké­pes. Ar­ra vi­szont pont jó, hogy fran­cia, né­met, ma­ce­dón vagy ép­pen in­do­néz nyel­vű hon­la­po­kon lás­suk, hogy me­lyik me­nü­pont mit je­lent, il­let­ve nagy­já­ból meg­ért­sük az ol­da­lon lé­vő szö­ve­get.

To­váb­bi hasz­nos funk­ci­ók

Eze­ken kí­vül egye­di meg­je­le­nést biz­to­sí­tó fel­hasz­ná­lói fe­lü­le­tek (té­mák), in­kog­ni­tó mód (amely el­rejt min­ket a web­ol­da­lak­ról), egy­be­gyúrt cím- és ke­re­ső­sáv, a könyv­jel­zők és bön­gé­sző­be­ál­lí­tá­sok szá­mí­tó­gé­pek köz­ti szink­ro­ni­zá­lá­sa (Google-fi­ók­kal), he­lyes­írás-el­len­őr­zés, va­la­mint több ezer ki­ter­jesz­tés vár­ja a Ch­ro­me-hasz­ná­ló­kat.

Ap­ró­ság, de biz­ton­sá­gi szem­pont­ból fon­tos, a meg­té­vesz­tő ol­da­lak el­len hasz­nos meg­ol­dás, hogy a Chrome alap­ból ki­eme­li az URL-cí­mek­ben a fő­do­ma­int, így té­ve egy­ér­tel­mű­vé, hogy az otp­bank.hu/akár­mi/bár­mi cí­mű ol­da­lon já­runk, vagy csak egy otp­bank.at­ve­res.cn/akár­min.

Nem funk­ció, ha­nem sa­ját ta­pasz­ta­la­to­kon és ob­jek­tív mé­ré­se­ken is ala­pu­ló tény: a Ch­ro­me igen gyors. Bár a hamar vál­to­zó ver­zi­ók vi­lá­gá­ban na­gyon ne­héz meg­mon­da­ni, hogy ép­pen me­lyik a leg­gyor­sabb bön­gé­sző, de ez a „szám­há­bo­rú” az át­lag­fel­hasz­ná­lót ta­lán nem is na­gyon ér­dek­li. A lé­nyeg, hogy aki Ch­ro­me-ot hasz­nál, an­nak – meg­fe­le­lő in­ter­net­kap­cso­lat ese­tén – egé­szen biz­to­san nem lesz gond­ja az in­ter­ne­te­zés se­bes­sé­gé­vel.

Ba­logh Csa­ba


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Trip­ti­chon
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Ha­tá­rokon át Me­lancht­hon­nal
Új „lelki gyöngyszem” Gyöngyösön
Keresztutak
Foly­ta­tás­ra han­gol­va
e-világ
Prog­ra­mok in­ter­ne­te­zés­hez: Ch­ro­me
Keresztény szemmel
Ka­lap vagy ol­ta­lom?
A fű­tő­rend­szer át­mo­sá­sa
evél&levél
Za­rán­dok­ének – újra
Vá­lasz id. dr. Ha­fen­scher Ká­roly­nak
„Az Úr cso­dá­san mű­kö­dik” – ár­víz­ká­ro­sult gyer­me­kek Őri­ma­gya­rós­don
Kö­zös asz­tal kon­fe­ren­cia Szen­te­tor­nyán
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Biciklivel a Balaton körül – keresztény látni­valók nyomában
Ahány em­ber, annyi őr­an­gyal
Az idő sod­rá­ban
Losung a szekrényben, Bethlen a várban
„Haj­nal­csil­lag kél fel szí­ve­tek­ben”
A vasárnap igéje
Cel­lák
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Bo­ri egér nagy ba­rát­ja
Cantate
Mély­sé­ges mély­ből ki­ál­tunk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 33 Prog­ra­mok in­ter­ne­te­zés­hez: Ch­ro­me

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster