EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 33 - Kö­zös asz­tal kon­fe­ren­cia Szen­te­tor­nyán

evél&levél

Hozzászólás a cikkhez

Kö­zös asz­tal kon­fe­ren­cia Szen­te­tor­nyán

Az evan­gé­li­kus ci­gány­misszió szer­ve­zé­sé­ben Kö­zös asz­tal el­ne­ve­zés­sel jú­li­us 30-ától öt na­pig tar­tó tá­bort rendez­tünk ci­gá­nyok­nak és nem ci­gá­nyok­nak. A tá­bor igei ve­zér­fo­na­lát az Efe­zu­si le­vél ötö­dik fe­je­ze­te ad­ta: „Sö­tét­ség­ből vi­lá­gos­ság gyer­me­kei”.

A tá­bort évek óta meg­ren­dez­zük azo­kon a te­le­pü­lé­se­ken, ahol az evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet­ben vagy an­nak kö­ze­lé­ben ci­gány test­vé­rek él­nek. Vol­tunk már a nóg­rá­di Bé­ren, illetve Nyír­tele­ken, és két al­ka­lom­mal adott ott­hont a ren­dez­vény­nek a du­nán­tú­li Sár­szent­lő­rinc.

Idén az Oros­há­zá­hoz tar­to­zó Szen­te­tor­nyá­ra esett a vá­lasz­tás, mi­vel itt még nem ren­dez­tünk ta­lál­ko­zót, va­la­mint az it­te­ni evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet tag­jai kö­zül is vol­tak már né­há­nyan, akik részt vet­tek a ko­ráb­bi tá­bo­rok va­la­me­lyi­ké­ben. Ba­kay Pé­ter fő­szer­ve­ző úgy fo­gal­ma­zott: ez­zel az ese­ménnyel „kör­be­ér­tünk” az or­szá­gon.

A Kö­zös asz­tal kon­fe­ren­ci­á­ra – amely­nek cél­ja, hogy ro­mák és ma­gya­rok kö­ze­lebb ke­rül­je­nek egy­más­hoz és Is­ten­hez – a he­lyi­ek mel­lett az or­szág szá­mos pont­já­ról ér­kez­tek ci­gá­nyok és nem ci­gá­nyok, mint­egy hat­va­nan. A min­den­na­pi élet­ben a ci­gá­nyok­nak is szük­sé­ges, hogy az Úr Jé­zus Krisz­tus ott le­gyen a szí­vük­ben.

Köz­tu­dott, hogy a ci­gá­nyok ere­de­ti­leg ka­to­li­ku­sok. A szen­te­tor­nyai ci­gá­nyok az evan­gé­li­kus egy­ház­zal a hit­tan­ok­ta­tás, az is­ten­tisz­te­le­tek és a kü­lön­bö­ző kéz­mű­ves-fog­lal­ko­zá­sok al­kal­má­val ke­rül­tek kap­cso­lat­ba. Az igaz, hogy nem jön­nek el min­den egyes egy­há­zi al­ka­lom­ra az itt élő ro­mák, de van tö­rek­vés a szí­vük­ben – a tá­bor után töb­ben fo­gad­koz­tak, hogy ez­után min­dig ott lesz­nek a gyü­le­ke­zet­ben.

Az idei kon­fe­ren­ci­án is min­den na­pot áhí­tat­tal kezd­tünk, és az­zal is fe­jez­tünk be. A pén­tek a be­mu­tat­ko­zá­sok je­gyé­ben telt, majd e so­rok író­ja tar­tott áhí­ta­tot. Szom­ba­ton bib­lia­kö­rök, kéz­mű­ves-fog­lal­ko­zá­sok, kul­tu­rá­lis és ze­nei prog­ra­mok vol­tak, az es­ti áhí­ta­tot Var­ga Mi­hály, a bé­ké­si pün­kös­di gyü­le­ke­zet egyik ige­hir­de­tés­sel is meg­bí­zott ci­gány szol­gá­ló­ja tar­tot­ta. A va­sár­nap dél­előt­ti is­ten­tisz­te­le­ten Sze­ve­ré­nyi Já­nos or­szá­gos misszi­ói lel­kész hir­det­te az igét. Dél­után Kar­dos­kút­ra, Ma­gyar­or­szág hét ter­mé­sze­ti cso­dá­já­nak egyi­ké­hez, a Fe­hér-tó­hoz lá­to­gat­tunk, majd Or­bán At­ti­la evan­gé­li­kus lel­kész az af­ri­kai, Je­nei Ot­tó misszi­o­ná­ri­us pe­dig a kár­pát­al­jai misszi­ó­ról tar­tott elő­adást.

A hét­főt De­ák Lász­ló oros­há­zi lel­kész áhí­ta­tá­val kezd­tük, majd a dél­előt­töt Gyo­pá­ros­für­dőn töl­töt­tük, dél­után Ko­val­csik Ka­ta­lin nép­rajz­ku­ta­tó Ci­gá­nyok a nagy­vi­lág­ban cím­mel tar­tott elő­adást. Ezt kö­ve­tő­en a kár­pát­al­jai Ama­ro Del (Mi Is­te­nünk) ci­gány együt­tes lé­pett fel bi­zony­ság­té­vő lé­lek­kel és ki­vá­ló ze­né­vel a Bé­kés me­gye több te­le­pü­lé­sé­ről ér­ke­zett nagy lét­szá­mú kö­zön­ség előtt.

A tá­bor­la­kók ked­den Györ­fi Mi­hály nyír­te­le­ki lel­kész reg­ge­li áhí­ta­ta után vet­tek bú­csút egy­más­tól.

Lacz­ki Já­nos másodlel­kész (Orosháza)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Trip­ti­chon
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Ha­tá­rokon át Me­lancht­hon­nal
Új „lelki gyöngyszem” Gyöngyösön
Keresztutak
Foly­ta­tás­ra han­gol­va
e-világ
Prog­ra­mok in­ter­ne­te­zés­hez: Ch­ro­me
Keresztény szemmel
Ka­lap vagy ol­ta­lom?
A fű­tő­rend­szer át­mo­sá­sa
evél&levél
Za­rán­dok­ének – újra
Vá­lasz id. dr. Ha­fen­scher Ká­roly­nak
„Az Úr cso­dá­san mű­kö­dik” – ár­víz­ká­ro­sult gyer­me­kek Őri­ma­gya­rós­don
Kö­zös asz­tal kon­fe­ren­cia Szen­te­tor­nyán
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Biciklivel a Balaton körül – keresztény látni­valók nyomában
Ahány em­ber, annyi őr­an­gyal
Az idő sod­rá­ban
Losung a szekrényben, Bethlen a várban
„Haj­nal­csil­lag kél fel szí­ve­tek­ben”
A vasárnap igéje
Cel­lák
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Bo­ri egér nagy ba­rát­ja
Cantate
Mély­sé­ges mély­ből ki­ál­tunk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 33 Kö­zös asz­tal kon­fe­ren­cia Szen­te­tor­nyán

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster