EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 37 - Összeomlott Be­rettyó­-új­fa­lu bap­tis­ta ima­há­za

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Összeomlott Be­rettyó­-új­fa­lu bap­tis­ta ima­há­za

Ki­dőlt a Be­rettyó­új­fa­lu köz­pont­já­ban lé­vő bap­tis­ta ima­ház hát­só fa­la, és be­sza­kadt az épü­let fö­dém- és te­tő­szer­ke­ze­te au­gusz­tus 28-án, szom­ba­ton es­te fél 10 előtt pár perc­cel. Ez a 10 × 30 mé­te­res épü­let­ből a 10 × 15 mé­te­res ima­há­zat érin­tet­te. A ka­taszt­ró­fa­vé­de­lem, va­la­mint a he­lyi épí­té­si ha­tó­ság szak­em­be­rei sze­rint a tég­la­alap­ra épí­tett ima­ház vá­lyog­fa­la – va­ló­szí­nű­leg az utób­bi idő­ben le­esett sok csa­pa­dék mi­att, a lá­ba­zat fel­ned­ve­se­dé­sé­re vissza­ve­zet­he­tő ok­ból – el­ve­szí­tet­te te­her­hor­dó ké­pes­sé­gét, és annyi­ra meg­gyen­gült, hogy össze­dőlt.

Az ima­te­rem te­tő­szer­ke­ze­te egy­be­épült az ima­ház előt­ti 10-15 mé­ter ma­gas­sá­gú to­ronnyal. A vizs­gá­lat so­rán az ön­kor­mány­zat szak­em­be­rei meg­ál­la­pí­tot­ták, hogy mindkettő élet­ve­szé­lyes­sé vált, ezért va­sár­nap reg­gel el­ren­del­ték az ima­te­rem és a to­rony azon­na­li el­bon­tá­sát, amely va­sár­nap es­té­re be is fe­je­ző­dött. Az áll­va ma­radt kap­cso­ló­dó épü­let­rész ron­gá­ló­dá­sá­nak mér­té­ke sta­ti­kai vizs­gá­lat­tal ál­la­pít­ha­tó meg. A ké­sői órá­nak kö­szön­he­tő­en sze­mé­lyi sé­rü­lés nem tör­tént, az anya­gi kár vi­szont több tíz­mil­li­ó­ forintra te­he­tő.

A száz­har­minc év­vel ez­előtt Kor­nya Mi­hály evan­gé­lis­ta ál­tal ala­pí­tott gyü­le­ke­zet 1927-ben épí­tet­te föl egy­sze­rű tor­nyos ima­há­zát. Meg­jegy­zen­dő, hogy egy hét­tel ko­ráb­ban eb­ből az ima­ház­ból köz­ve­tí­tett is­ten­tisz­te­le­tet egye­nes adás­ban az MR1 – Kos­suth Rá­dió. Ezen a va­sár­na­pon is ott tar­tot­ta vol­na a gyü­le­ke­zet az is­ten­tisz­te­le­tét. Kü­lö­nös ke­gye­lem, hogy a ka­taszt­ró­fa pil­la­na­tá­ban sen­ki sem tar­tóz­ko­dott sem bent az épü­let­ben, sem az épü­let fa­lai kö­rül. Az ima­ház­ban volt test­vé­re­ink min­den ér­té­ke és fel­sze­re­lé­se is, amely min­de­nes­tül meg­sem­mi­sült.

A bap­tis­ta egy­ház el­nök­sé­gé­ből dr. Mé­szá­ros Kál­mán or­szá­gos el­nök, Papp Já­nos misszi­ói igaz­ga­tó és dr. Sza­bó Zol­tán gaz­da­sá­gi igaz­ga­tó (Mé­szá­ros Kor­nél fő­tit­kár egész­sé­gi ok­ból nem le­he­tett je­len), a Bap­tis­ta Sze­re­tet­szol­gá­lat­tól Pa­vel­ce Lász­ló, a ka­taszt­ró­fa­vé­de­lem igaz­ga­tó­ja, va­la­mint Vá­nyi Zol­tán, az egy­ház épí­tés­ügyi bi­zott­sá­gá­nak kép­vi­se­lő­je más­nap a hely­szín­re si­e­tett, ahol ta­lál­koz­tak a gyü­le­ke­zet ve­ze­tő­sé­gé­vel és tag­ja­i­val, majd az ön­kor­mány­zat és a tűz­ol­tó-pa­rancs­nok­ság ve­ze­tő­i­vel. A ke­let­ke­zett kár fel­mé­ré­se után a gyü­le­ke­zet tag­ja­it vi­gasz­tal­ták és erő­sí­tet­ték.

A Bap­tis­ta Sze­re­tet­szol­gá­lat kép­vi­se­lő­je hely­ben át­adott fél­mil­lió fo­rin­tot, az egy­ház pe­dig egy­mil­lió fo­rin­tot utalt a gyü­le­ke­zet­nek gyors­se­gély­ként, amit re­mél­he­tő­leg újabb se­gé­lyek kö­vet­nek majd a kö­zel­jö­vő­ben. (Az ado­má­nyo­kat, cél­gyűj­té­se­ket az egy­ház szám­la­szá­má­ra – KDB Bank 13555555-11111111-11111111 – utal­hat­juk „Be­rettyó­új­fa­lu” meg­je­lö­lés­sel.)

Az ima­ház ud­va­rán rög­tön­zött es­ti ima­áhí­ta­ton Mé­szá­ros Kál­mán egy­ház­el­nök a 46. zsol­tár sza­vai alap­ján szólt az egy­be­gyűl­tek­hez: „Is­ten a mi ol­tal­munk és erős­sé­günk, min­dig biz­tos se­gít­ség a nyo­mo­rú­ság­ban. Azért nem fé­lünk, ha meg­in­dul is a föld, és he­gyek om­la­nak a ten­ger mé­lyé­be… A se­re­gek Ura ve­lünk van, Já­kób Is­te­ne a mi vá­runk.” Az al­kal­mon az el­nök­ség tag­ja­in kí­vül több kör­nyék­be­li lel­ki­pász­tor – Fül­ep Sán­dor, Dá­ni­el Za­lán, Tö­mö­ri Gá­bor, Ko­má­ro­mi Ti­bor – is meg­je­lent, akik to­váb­bi igék­kel bá­to­rí­tot­ták a gyü­le­ke­zet meg­szo­mo­ro­dott tag­ja­it.

Ez­után a haj­da­ni to­rony csú­csán ál­ló, épen meg­ma­radt ke­resz­tet kör­be­áll­va a he­lyi test­vé­rek tet­tek bi­zony­sá­got az ima­ház­hoz kö­tő­dő ré­gi, ked­ves em­lé­ke­ik­ről. Lel­ki­leg meg­in­dí­tó pil­la­na­to­kat él­het­tek át a részt­ve­vők, és bi­zony időn­ként könnye­ik­kel is küsz­köd­tek. Az al­ka­lom ima­kö­zös­ség­gel és a „Messze fenn egy he­gyen áll egy ré­gi ke­reszt” kez­de­tű ének­kel zá­rult, ab­ban a re­mény­ben, hogy nem­so­ká­ra test­vé­ri össze­fo­gás nyo­mán új temp­lom áll­hat majd a ré­gi he­lyén, amely­nek „na­gyobb lesz a di­cső­sé­ge a ré­gi­nél”. Úgy le­gyen! Ámen.

M. Col­lom­an­nus


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ker­ti par­ti an­gya­lok­nak
Él­jünk Krisz­tus­sal a min­den­na­pi élet prob­lé­mái kö­zött!
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Imád­ság­ból ta­nul­ha­tó sze­rel­mi lec­kék
Egyházunk egy-két hete
„Be­fe­je­zet­len épít­ke­zés”
Gya­ra­pí­ta­ni a tu­dást, nö­ve­ked­ni a böl­cses­ség­ben
Ki­pró­bál­ták a di­gi­tá­lis szol­gá­la­ti nap­lót
A Cso­da­bo­gyós- bar­lang­ba is be­kúsz­tak
Fel­újít­ják az oros­há­zi „me­szes kis közt”
Év­ről év­re…
Keresztutak
Összeomlott Be­rettyó­-új­fa­lu bap­tis­ta ima­há­za
Lel­ki­gya­kor­lat or­vo­sok­nak
Prob­lé­ma­meg­ol­dás sze­re­tet­fo­kon
Iko­nog­rá­fi­ai ma­gán­gyűj­te­mény­ből ál­lan­dó tár­lat
Egy­mil­li­ár­dot pó­tol­hat az ál­lam idén az egy­há­zi köz­ok­ta­tás­nak
El­in­dul­tak a bé­ke hul­lá­mai a Du­nán
Új össze­té­tel­ben dol­go­zik a va­ti­ká­ni– ma­gyar ve­gyes bi­zott­ság
Ci­gányúton a romaintegráció eddigi gyakorlata?
Vál­lal­ko­zás Is­ten­nel
Fa­bi­ny Ta­más az Óbu­dai Egye­te­men
Száz éve szü­le­tett Kalkuttai Te­réz anya
Evangélikusok
Be­mu­tat­ko­zik a bu­da­ke­szi evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet
Rend­ha­gyó írás­ma­gya­rá­zat
e-világ
A da­lai lá­ma és egy evangélikus lelkész Bu­da­pest dísz­pol­gá­rai kö­zött
Át­ad­ták a 2010. évi Ma­gyar Ter­mék Nagy­dí­ja­kat
Kö­ze­le­dik a te­rem­tés ün­ne­pe
Keresztény szemmel
Ré­geb­bi gon­do­la­tok – mai ki­egé­szí­tés
Füs­töl­gő
A hét témája
Búcsú Bánffy Györgytől
Imád­ság Bán­ffy György ha­lál­hí­re hal­la­tán
evél&levél
Ref­le­xi­ók Ko­vács Vik­tor gon­do­la­ta­i­ra
„Ellentmondást érzek…”
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Egy­há­zak ki­sebb­ség­ben
Villám­in­ter­jú a gyors­ét­te­rem­ben
Szél­jegy­zet Pa­ul Ver­laine val­lá­sos ver­se­i­hez
Száz esz­ten­dő sze­me­si em­lé­kei
Le­gyen hi­ted és lé­szen or­szá­god!
Zsi­vá­nyok az ál­ta­lá­nos is­ko­lá­ban
A vasárnap igéje
Opus ali­e­num Dei – opus prop­ri­um Dei
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Ki dol­gát mind az Úr­ra hagy­ja
Bíz­ha­tok-e még iga­zán?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 37 Összeomlott Be­rettyó­-új­fa­lu bap­tis­ta ima­há­za

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster