EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 37 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Va­sár­nap

Ha­tal­ma az örök ha­ta­lom, amely nem mú­lik el. Dán 7,14b (Jn 1,11–12; Mt 6,25–34; 1Pt 5,5–11; Zsolt 130) Is­te­nünk olyan Úr, aki­nek a ha­tal­ma nem vá­lasz­tás út­ján ada­tott, nem alatt­va­lók jo­go­sí­tot­ták fel rá, nem vé­res har­cok árán vív­ta ki ma­gá­nak. Ugyan­ak­kor nem is ve­he­tő el tő­le, nem vo­nul­ha­tunk fel el­le­ne, hogy meg­fosszuk a trón­tól, nem pe­rel­het­jük el tő­le, nem nyújt­ha­tunk be a po­zí­ci­ó­já­ra ked­ve­zőbb aján­la­tot. Azon­ban – vagy ta­lán épp ezért – nincs még egy olyan ural­ko­dó vagy ve­ze­tő a vi­lá­gon, aki ilyen köz­vet­len vi­szony­ban len­ne az övé­i­vel. Is­ten ha­tal­ma ugyan­is a sze­re­te­ten alap­szik. Ezért le­het örök, ezért nem mú­lik el so­sem.

Hét­fő

Igaz szol­gám so­ka­kat tesz igaz­zá is­me­re­té­vel, és ő hor­doz­za bű­ne­i­ket. Ézs 53,11b (Ef 2,17–18; Fil 4,8–14; Hab 2,4–20) Az örök ural­ko­dó sze­re­tet­ha­tal­ma eb­ben a pró­fé­ci­á­ban mu­tat­ko­zik meg va­ló­sá­go­san. Itt ugyan­is olyan szol­ga ké­pe raj­zo­ló­dik ki előt­tünk, aki azon fá­ra­do­zik, hogy ki­ja­vít­sa má­sok hi­bá­it, erő­sít­se a gyen­gé­ket, meg­tisz­tít­sa a be­szennye­zett éle­te­ket. Egy ilyen cso­dá­nál leg­több­ször csak ar­ra fi­gye­lünk, aki­nek meg­vál­to­zott az éle­te. Lát­juk a hely­re­ho­zott té­ve­dé­se­ket, lát­juk a meg­erő­sö­dött szí­ve­ket, lát­juk az új kez­det ál­dá­sát. Ke­vés­bé fi­gye­lünk ar­ra, hogy aki­nek a se­gít­sé­gé­vel ez meg­tör­tén­he­tett, an­nak mit kel­lett ezért fi­zet­nie. Már nem is vesszük ész­re az igaz szol­gát, aki ma­gá­ra vet­te a hi­bá­kat, aki át­ad­ta az ere­jét, aki tisz­ta lel­két a bű­nö­sé­re cse­rél­te fel. Ő Jé­zus, az igaz szol­ga, aki a mi bű­ne­in­ket hor­doz­za.

Kedd

Krisz­tus mond­ja: „Aki én­ben­nem ma­rad, és én őben­ne, az te­rem sok gyü­möl­csöt, mert nél­kü­lem sem­mit sem tud­tok cse­le­ked­ni.” Jn 15,5 (3Móz 26,9; 1Tim 6,/3–5/6–11a; Hab 3,1–19) A bű­ne­in­ket hor­do­zó Jé­zus nem pusz­tán egy­sze­ri al­ka­lom­mal se­gít raj­tunk. Je­len­lé­té­re, tá­mo­ga­tá­sá­ra egész éle­tünk so­rán szük­sé­günk van. Hi­szen erőnk új­ra el­hagy, tisz­ta lel­kün­ket új­ra be­szennyez­zük, meg­újult éle­tünk­kel vissza-vissza­té­rünk a ré­gi, meg­szo­kott utak­ra. Jé­zus nél­kül új­ra el­ve­szet­tek, bű­nö­sek, gyen­gék len­nénk. De ha ve­le ma­ra­dunk, az ő bűn­hor­do­zó ke­gyel­me is ve­lünk ma­rad, és ki­fogy­ha­tat­lan sze­re­te­té­vel mind­un­ta­lan a he­lyes irány­ba te­re­li az éle­tün­ket. Az igaz szol­ga se­gít­sé­gé­re éle­tünk vé­gé­ig rá­szo­ru­lunk. Egye­dül így te­rem­het­jük az ő sze­re­te­té­nek gyü­möl­cse­it.

Szer­da

Az alá­za­to­sak­nak az Úr ke­gyel­met ad. Péld 3,34 (Mk 9,23–24; Ap­Csel 27,33–44; Préd 1,1–2,2) A Jé­zus­sal va­ló élet egyik leg­fon­to­sabb gyü­möl­cse az alá­za­tos­ság. Az a faj­ta gon­dol­ko­dás, amely nem el­vá­rás­sal te­kint a vi­lág­ra, nem gon­dol­ja, hogy len­ne bár­mi, ami jár­na ne­ki. Jé­zus min­dent meg­ér­de­melt vol­na, még sok­kal töb­bet is, mint ami egy em­ber­nek ki­jut­hat eb­ben a vi­lág­ban. Ő még­is le­mon­dott min­den di­cső­ség­ről azért, hogy ben­nün­ket meg­ment­sen. Aki­ben ugyan­ez a sze­re­tet la­kik, ké­pes bár­mi­lyen ne­héz­sé­get alá­zat­tal el­fo­gad­ni. Ez az az út, ame­lyen Jé­zust kö­vet­ve el­jut­ha­tunk az ál­ta­la meg­szer­zett ke­gye­lem­be.

Csü­tör­tök

Be­szé­lek hű­sé­ged­ről és sza­ba­dí­tá­sod­ról. Nem tit­ko­lom el sze­re­te­te­det és hű­sé­ge­det a nagy gyü­le­ke­zet előtt. Zsolt 40,11 (2Tim 2,15; Lk 10,38–42; Préd 2,3–11.24–26) Aki az Úr ke­gyel­me örö­kö­sé­nek tud­hat­ja ma­gát, a leg­na­gyobb bol­dog­sá­got él­he­ti át, amely em­bert ér­het ezen a föl­dön: a leg­na­gyobb el­len­ség, a bűn, a ha­lál és az el­mú­lás fö­löt­ti győ­zel­met. Ez az az öröm­hír, amely­re tit­kon, ki­mon­dat­la­nul is vá­gyunk, s ha a mi­énk, egy­sze­rű­en kép­te­le­nek va­gyunk ma­gunk­ban tar­ta­ni. Ezért be­szé­lünk és ezért kell be­szél­nünk Jé­zus­ról és a ve­le va­ló kap­cso­la­tunk­ról, hogy min­den­ki­hez el­jus­son az ő ke­gyel­mé­nek jó hí­re.

Pén­tek

A sa­rok­kő ma­ga Krisz­tus Jé­zus, aki­ben az egész épü­let egy­be­il­lesz­ke­dik, és szent temp­lom­má nö­vek­szik az Úr­ban. Ef 2,20–21 (Ézs 28,16; Lk 22,35–38; Préd 3,1–15) Min­den szán­dé­kunk, cse­le­ke­de­tünk, ered­mé­nyünk és örö­münk szer­te­fosz­lik, köd­dé vá­lik, ha az­zal csak sa­ját ma­gun­kat pró­bál­juk hir­det­ni. Ám min­den szó, aka­rat és si­ker, amely­ben ve­lünk van Jé­zus, amellyel őt hir­det­jük és őt di­csér­jük, temp­lom­má vá­lik, ahol fa­lak nél­kül is szün­te­le­nül hang­zik az is­ten­tisz­te­let!

Szom­bat

Szár­nya­id ár­nyé­ká­ban ke­re­sek ol­tal­mat, míg el­vo­nul a ve­sze­de­lem. Zsolt 57,2b (Zsid 11,27; Lk 6,20–26; Préd 4,1–12) Olyan jó len­ne ma­gunk­kal vin­ni a va­sár­na­pi is­ten­tisz­te­le­tek al­kal­má­val át­élt meg­hitt­sé­get, Is­ten kö­zel­sé­gét! Ez egy­ál­ta­lán nem le­he­tet­len, csu­pán azo­kat az igé­ket kell ma­gunk­kal vin­nünk a szí­vünk­ben és va­ló­ra vál­ta­nunk az éle­tünk­ben, ame­lyek ezen a hé­ten elénk ke­rül­tek. Így az Is­ten örök ha­tal­ma vé­dő­szárny­ként nyug­szik fe­let­tünk, és nem­csak a ve­sze­de­lem ide­jén, de éle­tünk min­den nap­ján meg­tart sze­re­te­té­ben.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ker­ti par­ti an­gya­lok­nak
Él­jünk Krisz­tus­sal a min­den­na­pi élet prob­lé­mái kö­zött!
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Imád­ság­ból ta­nul­ha­tó sze­rel­mi lec­kék
Egyházunk egy-két hete
„Be­fe­je­zet­len épít­ke­zés”
Gya­ra­pí­ta­ni a tu­dást, nö­ve­ked­ni a böl­cses­ség­ben
Ki­pró­bál­ták a di­gi­tá­lis szol­gá­la­ti nap­lót
A Cso­da­bo­gyós- bar­lang­ba is be­kúsz­tak
Fel­újít­ják az oros­há­zi „me­szes kis közt”
Év­ről év­re…
Keresztutak
Összeomlott Be­rettyó­-új­fa­lu bap­tis­ta ima­há­za
Lel­ki­gya­kor­lat or­vo­sok­nak
Prob­lé­ma­meg­ol­dás sze­re­tet­fo­kon
Iko­nog­rá­fi­ai ma­gán­gyűj­te­mény­ből ál­lan­dó tár­lat
Egy­mil­li­ár­dot pó­tol­hat az ál­lam idén az egy­há­zi köz­ok­ta­tás­nak
El­in­dul­tak a bé­ke hul­lá­mai a Du­nán
Új össze­té­tel­ben dol­go­zik a va­ti­ká­ni– ma­gyar ve­gyes bi­zott­ság
Ci­gányúton a romaintegráció eddigi gyakorlata?
Vál­lal­ko­zás Is­ten­nel
Fa­bi­ny Ta­más az Óbu­dai Egye­te­men
Száz éve szü­le­tett Kalkuttai Te­réz anya
Evangélikusok
Be­mu­tat­ko­zik a bu­da­ke­szi evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet
Rend­ha­gyó írás­ma­gya­rá­zat
e-világ
A da­lai lá­ma és egy evangélikus lelkész Bu­da­pest dísz­pol­gá­rai kö­zött
Át­ad­ták a 2010. évi Ma­gyar Ter­mék Nagy­dí­ja­kat
Kö­ze­le­dik a te­rem­tés ün­ne­pe
Keresztény szemmel
Ré­geb­bi gon­do­la­tok – mai ki­egé­szí­tés
Füs­töl­gő
A hét témája
Búcsú Bánffy Györgytől
Imád­ság Bán­ffy György ha­lál­hí­re hal­la­tán
evél&levél
Ref­le­xi­ók Ko­vács Vik­tor gon­do­la­ta­i­ra
„Ellentmondást érzek…”
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Egy­há­zak ki­sebb­ség­ben
Villám­in­ter­jú a gyors­ét­te­rem­ben
Szél­jegy­zet Pa­ul Ver­laine val­lá­sos ver­se­i­hez
Száz esz­ten­dő sze­me­si em­lé­kei
Le­gyen hi­ted és lé­szen or­szá­god!
Zsi­vá­nyok az ál­ta­lá­nos is­ko­lá­ban
A vasárnap igéje
Opus ali­e­num Dei – opus prop­ri­um Dei
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Ki dol­gát mind az Úr­ra hagy­ja
Bíz­ha­tok-e még iga­zán?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 37 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster