EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 43 - Meg­lát­ni a má­sik­ban a Meg­vál­tót

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Meg­lát­ni a má­sik­ban a Meg­vál­tót

Dia­kó­ni­ai kon­fe­ren­cia a Ba­la­ton­nál

Újon­nan ki­ne­ve­zett köz­szol­ga is volt az ok­tó­ber 11-étől 13-áig zaj­lott, el­ső­sor­ban in­téz­mény­ve­ze­tők szá­má­ra meg­hir­de­tett őszi dia­kó­ni­ai kon­fe­ren­cia meg­hí­vott ven­dé­gei kö­zött. A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház (MEE) Dia­kó­ni­ai Osz­tá­lya ál­tal szer­ve­zett ba­la­ton­szár­szói al­ka­lom­ra el­lá­to­ga­tott dr. And­rá­czi-Tóth Ve­ro­ni­ka, a Nem­ze­ti Erő­for­rás Mi­nisz­té­ri­um Csa­lá­di és Szo­ci­á­lis Szol­gál­ta­tá­sok Fő­osz­tá­lyá­nak ve­ze­tő­je is, hogy kö­tet­len be­szél­ge­tés ke­re­té­ben vá­la­szol­jon a szo­ci­á­lis szak­má­ban te­vé­keny­ke­dők kér­dé­se­i­re. A szél­ró­zsa min­den irá­nyá­ból ér­ke­zett csak­nem het­ven részt­ve­vő ugyan­ak­kor min­den na­pot a Bib­lia üze­ne­té­re fi­gyel­ve kez­dett az Evan­gé­li­kus Kon­fe­ren­cia- és Misszi­ói Köz­pont­ban.

Hét­főn, mi­u­tán Gre­ger­sen-La­bos­sa György szom­bat­he­lyi lel­kész, a dia­kó­ni­ai bi­zott­ság el­nö­ke és dr. Me­kis Vik­tó­ria or­szá­gos­iro­da­igaz­ga­tó-he­lyet­tes kö­szön­töt­te a meg­je­len­te­ket, Itt­zés Já­nos el­nök-püs­pök tar­tott áhí­ta­tot a hét igé­je (Jer 17,14) alap­ján, majd a dia­kó­ni­ai szol­gá­lat bib­li­ai előképeit is­mer­tet­te a hall­ga­tó­ság­gal.

A dél­után fo­lya­mán há­rom, az is­me­ret­szer­zést és a ta­pasz­ta­lat­cse­rét szol­gá­ló mű­hely­fog­lal­ko­zás kö­zül vá­laszt­hat­tak a részt­ve­vők; a té­mák a de­men­cia (szel­le­mi ha­nyat­lás), mód­szer­ta­ni kér­dé­sek, il­let­ve a ve­ze­tői konf­lik­tu­sok vol­tak. (Az el­ső nap tar­tal­mas prog­ram­já­nak vé­gez­té­vel A Lak­musz, a Rög­tön­zé­sek Szín­­há­zá­nak mű­vé­szei szó­ra­koz­tat­ták a je­len­lé­vő­ket.)

Más­nap reg­gel a „dia­kó­ni­ai csa­pat” új tag­ja, La­czi Ro­land lel­kész szol­gált áhí­tat­tal. A szar­vas-új­temp­lo­mi gyü­le­ke­zet kö­zel­múlt­ban be­ik­ta­tott fi­a­tal pász­to­ra – aki egy­ben az egy­ház­köz­ség Be­tá­nia sze­re­tet­ott­ho­ná­nak in­téz­mény­ve­ze­tő­je is – Jó­n 3,1–4 alap­ján hir­det­te Is­ten igé­jét.

„Rö­vid tá­vú cél­ja­ink kö­zött az egy­sze­rű­sí­tés, az éssze­rű­sí­tés és az ad­mi­niszt­ra­tív ter­hek csök­ken­té­se sze­re­pel” – hang­sú­lyoz­ta dr. And­rá­czi-Tóth Ve­ro­ni­ka fő­osz­tály­ve­ze­tő, aki a Me­kis Vik­tó­ria ve­zet­te plé­num­be­szél­ge­tés ke­re­té­ben – egye­bek mel­lett – ar­ról is szólt, hogy zaj­lik az or­szá­gos szo­ci­ál­po­li­ti­kai kon­cep­ció, va­la­mint – ez­zel pár­hu­za­mo­san – az új szol­gál­ta­tá­si tör­vény­ja­vas­lat meg­al­ko­tá­sa. (A konk­rét jog­sza­bá­lyi vál­toz­ta­tá­sok is­mer­te­té­sé­re épp ezért – ígérete sze­rint – csak a dia­kó­ni­ai osz­tály ál­tal jö­vő ja­nu­ár­ra ter­ve­zett in­téz­mény­ve­ze­tői kon­fe­ren­ci­án vál­lal­koz­ik.)

A mun­ka­tár­sak mo­ti­vá­lá­sá­nak le­he­tő­sé­ge­i­ről Ku­na Gá­bor­tól, a Cro­mo Ala­pít­vány kép­vi­se­lő­jé­től kap­hat­tak öt­le­te­ket az evan­gé­li­kus sze­re­tet­szol­gá­la­to­kat ve­ze­tők.

Dr. Ha­lász­né Ka­szi­ba Va­lé­ria mi­nő­ség­ügyi ta­nács­adó a Szo­ci­á­lis In­no­vá­ció Ala­pít­vány (SZIA) szak­em­be­rei ál­tal ki­dol­go­zott, öt mo­dul­ból ál­ló mo­dellt is­mer­tet­te, amely­nek alap­ja az a „kli­ens­köz­pon­tú szem­lé­let”, me­lyet egy­há­zunk­ban öt in­téz­mény, il­le­tő­leg a dia­kó­ni­ai osz­tály ül­te­tett át a gya­kor­lat­ba. Ez a mo­dell a mun­ka­tár­sak ak­tív rész­vé­te­lé­re ala­poz, és a fo­lya­ma­tos kom­mu­ni­ká­ció­ra buz­dít, de lé­nye­ges ele­me az in­téz­mé­nyi mű­kö­dés ál­lan­dó el­len­őr­zé­se és az elé­ge­dett­ség­mé­rés is.

  1. Ke­ve­há­zi Lász­ló nyu­gal­ma­zott lel­kész, egy­ház­tör­té­nész A di­a­ko­nisszák szol­gá­la­ta a ma­gyar­or­szá­gi szo­ci­á­lis el­lá­tó­rend­szer­ben a 20. szá­zad­ban cím­mel tar­tott elő­adást ab­ból az ap­ro­pó­ból, hogy a Lu­ther Ki­adó gon­do­zá­sá­ban most je­lent meg két ál­ta­la jegy­zett ki­ad­vány, az „Ir­gal­mas­sá­got aka­rok” – A dia­kó­nia bib­li­ai alap­jai és váz­la­tos tör­té­ne­te cí­mű, va­la­mint a győ­ri di­a­ko­nisszák éle­tét és mun­kás­sá­gát is­mer­te­tő kis kö­tet, Is­ten nagy dol­go­kat ki­csiny kez­det­ből szo­kott el­in­dí­ta­ni cím­mel. Ez utób­bit dr. Szil­vásy­né Pe­re­gi Esz­ter, a Bör­csi Evan­gé­li­kus Sze­re­tet­ház in­téz­mény­ve­ze­tő­je mél­tat­ta.

A könyv­be­mu­ta­tók so­rát a dia­kó­ni­ai osz­tály ve­ze­tő­je, Bu­da An­na­má­ria zár­ta, aki a Ten­ger har­con át cí­mű könyv­ről szólt. Eb­ben Joób Oli­vér evan­gé­li­kus lel­kész­nek fia, ifj. Joób Oli­vér ál­lí­tott em­lé­ket.

Az utol­só elő­adó Bozo­rády Zol­tán volt. A nyu­gal­ma­zott lel­ki­pász­tor Kö­zös­ség­épí­tés le­he­tő­sé­gei a mun­ka­tár­sak kö­zött témacím­et bon­col­gat­va azt hang­sú­lyoz­ta, hogy a meg­úju­lás Is­ten tisz­te­le­te és a Szent­írás te­kin­té­lyé­nek el­is­me­ré­se, va­la­mint Krisz­tus je­len­lé­te ál­tal va­ló­sít­ha­tó meg. A nap a Ri­bár Já­nos oros­há­zi es­pe­res-lel­kész ál­tal tar­tott úr­va­cso­rai is­ten­tisz­te­let­tel zá­rult.

A ren­dez­vény zá­ró­nap­ján Dec­mann Ti­bor, a la­jos­ko­má­ro­mi Agape Evan­gé­li­kus Sze­re­tet­szol­gá­lat igaz­ga­tó lel­ké­sze az Út­mu­ta­tó az­na­pi igé­jé­nek, Zsolt 27,8-nak az üze­ne­té­vel bá­to­rí­tot­ta a dia­kó­ni­ai szol­gá­lat­ban ál­ló­kat.

Dez­ano­ve Bar­to­lo­meu Iná­cio in­téz­mény­ve­ze­tő­nek és mun­ka­tár­sa­i­nak – Papp And­rás­nak és Nagy Ju­dit­nak – kö­szön­he­tő­en a kon­fe­ren­cia részt­ve­vői a nyír­egy­há­zi Ol­ta­lom Sze­re­tet­szol­gá­lat mun­ká­já­val is­mer­ked­het­tek meg, majd Fri­c­ker And­rea, a ka­posszek­csői Evan­gé­li­kus Dia­kó­ni­ai Ott­hon in­téz­mény­ve­ze­tő­je mu­tat­ta be szol­gá­la­ti he­lyét, ahol már si­ker­rel al­kal­maz­zák a fen­tebb em­lí­tett SZIA-mo­dellt. En­nél az össze­tett mód­szer­nél lé­tez­nek sok­kal­ta egy­sze­rűbb „gya­kor­la­tok”, vagy­is a min­den­na­pi élet­ben be­vált mód­sze­rek is, me­lyek­ről Mol­nár Ist­ván Já­nos szo­ci­á­lis szak­ér­tő ve­ze­té­sé­vel oszt­hat­ták meg egy­más­sal ta­pasz­ta­la­ta­i­kat a részt­ve­vők.

Gaz­dag Zsu­zsan­na


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
La­pus­nyik fo­tói
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Hár­mas ün­nep Vár­pa­lo­tán
Sze­gény­ségszim­pó­zi­um
Hi­t, remény, sze­re­tet­
Pogány keresztény szeretetotthona
Terényi templomépítők
Meg­lát­ni a má­sik­ban a Meg­vál­tót
Fűt a föld
A már­tós toll­tól a lap­to­pig
Aján­dék Pécs­nek
Vissza­em­lé­ke­zem a ré­gi na­pok­ra…
Keresztutak
Ne­héz szö­ve­gek, könnyű szí­vek
Aki a sor­tűz ál­do­za­ta­it gyó­gyí­tot­ta
Kompromisszum nélkül! 72 óra
Ro­ma­ügy­ben szük­ség van az egy­há­zak­ra is
Evangélikusok
A ma­gyar egy­ház­zal a leg­ele­ve­nebb a kap­cso­la­tunk
Nők fő­pász­to­ri szol­gá­lat­ban
Száz­öt­ven éve szü­le­tett Szlá­vik Má­tyás teo­ló­gi­ai pro­fesszor
Schim­kó Já­nos lu­the­rá­nus or­vos­dok­tor em­lé­ke­ze­te
Be­mu­tat­ko­zik a Pes­ti Evan­gé­li­kus Egy­ház Deák Té­ri Gyü­le­ke­zet
Hat­van­éves ba­rát­sá­gunk után…
e-világ
Min­den­na­pi.hu
Ma­lé­ter Pál­ra em­lé­kez­tek
Glo­bá­lis ge­ne­rá­ci­ók, avagy együtt egy igaz­sá­go­sabb vi­lá­gért
Keresztény szemmel
A leg­ek szu­per­la­tí­vu­sza
Kik lop­nak a temp­lom­ban?
A hét témája
Bib­lia­va­sár­nap
Re­ví­zió alatt
A Bib­lia üze­ne­te a tár­ló­kon ke­resz­tül is élő és ha­tó
Fo­gad­jon örök­be egy be­tűt!
evél&levél
Vi­har­sar­ki meg­hur­co­lá­sok
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Fény­su­gár az ég­ből
Kárpitos kamarakiállítás
Frank­fur­ti könyv­vá­sár 2010 – pro­tes­táns szem­mel
A vasárnap igéje
Az Írás tit­ka
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Lel­ki pró­bá­im­ban, Jé­zus, légy ve­lem
Zsol­tár köd­ben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 43 Meg­lát­ni a má­sik­ban a Meg­vál­tót

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster