EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 43 - Glo­bá­lis ge­ne­rá­ci­ók, avagy együtt egy igaz­sá­go­sabb vi­lá­gért

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Glo­bá­lis ge­ne­rá­ci­ók, avagy együtt egy igaz­sá­go­sabb vi­lá­gért

Több ha­zai te­le­pü­lé­sen még be sem fe­je­ző­dött az ár­víz okoz­ta ká­rok hely­re­ál­lí­tá­sa, már­is egy újabb ka­taszt­ró­fá­val ál­lunk szem­ben.

A vörösiszap-ka­taszt­ró­fa oka­i­nak, il­let­ve an­nak fel­tá­rá­sa, hogy tör­tént-e em­be­ri mu­lasz­tás, gon­dat­lan­ság, a ha­tó­sá­gok fel­ada­ta, de egy­va­la­mi­re mind­nyá­jun­kat új­ra fi­gyel­mez­tet ok­tó­ber 4-e: fe­le­lős­sé­günk van egy­más és az egész te­rem­tett vi­lág iránt. Ahogy már több­ször is meg­ta­pasz­tal­hat­tuk az el­múlt szá­zad so­rán, nem­csak a ter­mé­szet erő­i­nek va­gyunk oly­kor ki­szol­gál­tat­va, ha­nem sa­ját em­be­ri te­vé­keny­sé­günk (ipar, gaz­da­sá­g) és a po­li­ti­kai ér­dekek gátlástalan érvényesíté­se is ve­szélyt je­lent­het em­ber­tár­sa­ink és a kör­nye­zet szá­má­ra.

Több­ször bi­zo­nyí­tot­tuk már, hogy a baj­ban ké­pe­sek va­gyunk össze­fog­ni. Leg­alább ilyen fon­tos azon­ban egy­más­tól ta­nul­ni – ha­tá­ra­in­kon be­lül és a ha­tá­ro­kon túl egy­aránt –, hogy job­ban meg­is­mer­jük és meg­ért­sük egy­mást; és az egyé­ni ér­dek­ér­vé­nye­sí­tés he­lyett elő­tér­be ke­rül­hes­sen a szo­li­da­ri­tás.

En­nek je­gyé­ben in­dult út­já­ra a 72 óra komp­ro­misszu­m nél­kül el­ne­ve­zé­sű szo­ci­á­lis ak­ció (erről lapunk 12. oldalán olvashatnak beszámolót – a szerk.), és en­nek je­gyé­ben hir­det­te meg – Auszt­ri­á­val, Né­met­or­szág­gal és Dél-Af­ri­ká­val együtt­mű­köd­ve – a ma­gyar­or­szá­gi BOCS Ala­pít­vány a Glo­bá­lis ge­ne­rá­ci­ók cí­mű, há­rom éven át tar­tó kép­zé­sét. Jel­mon­da­ta: „Együtt egy igaz­sá­go­sabb vi­lá­gért”.

Ki­fe­je­zet­ten öt­ven év fe­let­ti­e­ket vár­nak egy olyan szel­le­mi, lel­ki ki­rán­du­lás­ra, amely­nek so­rán meg­oszt­hat­ják élet­ta­pasz­ta­la­ta­i­kat kü­lön­bö­ző kul­tú­rák­ból ér­ke­ző em­ber­tár­sa­ik­kal – fel­is­mer­ve azo­kat a vo­ná­so­kat, ame­lyek össze­köt­nek vagy ép­pen el­vá­lasz­ta­nak min­ket. Fon­tos, hogy tisz­tá­ban le­gyünk a glo­bá­lis vál­to­zá­sok­kal és prob­lé­mák­kal, ame­lyek a köz­vet­len kör­nye­ze­tün­ket is érin­tik, és ame­lye­ket nem le­het meg­ol­da­ni glo­bá­lis szem­lé­let­mód nél­kül.

Azért fo­kusz­ál­nak ki­fe­je­zet­ten er­re a kor­osz­tály­ra, mert egy­részt az ará­nyuk nö­ve­ke­dik a tár­sa­da­lom­ban, más­részt olyan élet­ta­pasz­ta­lat­tal ren­del­kez­nek, ame­lyet hasz­no­sí­ta­ni le­het a dön­tés­ho­za­tal so­rán.

Éven­te öt mű­hely­mun­kát (works­ho­pot) tar­ta­nak (eb­ből ket­tő már le­zaj­lott), min­den év­ben egy­szer pe­dig ta­lál­koz­nak a part­ner­or­szágok kép­vi­se­lői.

A prog­ram so­rán a részt­ve­vők meg­is­mer­he­tik azo­kat a le­he­tő­sé­ge­ket, ame­lyek­kel – sa­ját, he­lyi kör­nye­ze­tük­ből – ha­té­ko­nyan tud­ják tá­mo­gat­ni a fej­lő­dő or­szá­gok­ban élő em­be­re­ket. Ezen fe­lül úgy­ne­ve­zett mul­tip­li­ká­tor­kép­zést tar­ta­nak ve­ze­tői, dön­tés­ho­zói po­zí­ci­ó­ban lé­vők­nek, il­let­ve ta­ná­rok, lel­ké­szek, saj­tó­sok szá­má­ra is, akik ér­dek­lőd­nek a té­ma iránt, és sze­ret­né­nek ré­sze­sei len­ni a fej­lesz­té­si po­li­ti­ka ki­ala­kí­tá­sá­nak. A 2010-es év té­má­ja: (Hi­deg)há­bo­rú és bé­ke, (köz)biz­ton­ság.

A prog­ra­mo­kon va­ló rész­vé­tel in­gye­nes. (Bő­vebb in­for­má­ció és je­lent­ke­zé­si lap a http://glo­bal-ge­ne­ra­ti­on.org il­let­ve a http://bocs.eu hon­la­pon ér­he­tő el.)

A fent em­lí­tett prog­ram – töb­bek kö­zött – tö­rek­szik az Egye­sült Nem­ze­tek Szer­ve­ze­té­nek 2000-ben ren­de­zett csúcs­ta­lál­ko­zó­ján meg­fo­gal­ma­zott mil­len­ni­u­mi fej­lesz­té­si cé­lok meg­va­ló­sí­tá­sá­ra is.

A vi­lág nem­ze­tei nyolc fej­lesz­té­si célt ha­tá­roz­tak meg, ezek egyi­ke sze­rint ti­zen­öt év alatt fe­lé­re csök­ken­te­nék a sú­lyos sze­gény­sé­get, az­az a na­pi egy dol­lár­nál (je­len­leg 1,25 dol­lár­nál) ke­ve­seb­ből élők leg­alább egy­mil­li­ár­dos tö­me­gét. (A sze­gény­ség mér­té­ké­nek és mély­sé­gé­nek mu­ta­tói alap­ján Ma­gyar­or­szág az unió tag­or­szá­gai kö­zött a kö­zép­me­zőny al­ján fog­lal he­lyet.) Er­re hív­ja fel a fi­gyel­met ok­tó­ber 17-e, me­lyet az ENSZ köz­gyű­lé­se 1992 de­cem­be­ré­ben a sze­gény­ség el­le­ni küz­de­lem vi­lág­nap­já­vá nyil­vá­ní­tott. (Ha­zánk­ban 1996 óta em­lé­kez­nek meg ró­la.)

Ma már sok­fé­le mó­don se­gít­he­tünk egy­há­zi, ál­la­mi és ci­vil szer­ve­ze­tek ke­re­tei kö­zött is. Eszünk­be jut­hat­nak Jé­zus sza­vai is: „Amit te­hát sze­ret­né­tek, hogy az em­be­rek ve­le­tek cse­le­ked­je­nek, ti is ugyan­azt cse­le­ked­jé­tek ve­lük…” (Mt 7,12)

JCsCs


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
La­pus­nyik fo­tói
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Hár­mas ün­nep Vár­pa­lo­tán
Sze­gény­ségszim­pó­zi­um
Hi­t, remény, sze­re­tet­
Pogány keresztény szeretetotthona
Terényi templomépítők
Meg­lát­ni a má­sik­ban a Meg­vál­tót
Fűt a föld
A már­tós toll­tól a lap­to­pig
Aján­dék Pécs­nek
Vissza­em­lé­ke­zem a ré­gi na­pok­ra…
Keresztutak
Ne­héz szö­ve­gek, könnyű szí­vek
Aki a sor­tűz ál­do­za­ta­it gyó­gyí­tot­ta
Kompromisszum nélkül! 72 óra
Ro­ma­ügy­ben szük­ség van az egy­há­zak­ra is
Evangélikusok
A ma­gyar egy­ház­zal a leg­ele­ve­nebb a kap­cso­la­tunk
Nők fő­pász­to­ri szol­gá­lat­ban
Száz­öt­ven éve szü­le­tett Szlá­vik Má­tyás teo­ló­gi­ai pro­fesszor
Schim­kó Já­nos lu­the­rá­nus or­vos­dok­tor em­lé­ke­ze­te
Be­mu­tat­ko­zik a Pes­ti Evan­gé­li­kus Egy­ház Deák Té­ri Gyü­le­ke­zet
Hat­van­éves ba­rát­sá­gunk után…
e-világ
Min­den­na­pi.hu
Ma­lé­ter Pál­ra em­lé­kez­tek
Glo­bá­lis ge­ne­rá­ci­ók, avagy együtt egy igaz­sá­go­sabb vi­lá­gért
Keresztény szemmel
A leg­ek szu­per­la­tí­vu­sza
Kik lop­nak a temp­lom­ban?
A hét témája
Bib­lia­va­sár­nap
Re­ví­zió alatt
A Bib­lia üze­ne­te a tár­ló­kon ke­resz­tül is élő és ha­tó
Fo­gad­jon örök­be egy be­tűt!
evél&levél
Vi­har­sar­ki meg­hur­co­lá­sok
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Fény­su­gár az ég­ből
Kárpitos kamarakiállítás
Frank­fur­ti könyv­vá­sár 2010 – pro­tes­táns szem­mel
A vasárnap igéje
Az Írás tit­ka
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Lel­ki pró­bá­im­ban, Jé­zus, légy ve­lem
Zsol­tár köd­ben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 43 Glo­bá­lis ge­ne­rá­ci­ók, avagy együtt egy igaz­sá­go­sabb vi­lá­gért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster