EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 10 - A "legbátrabb város" evangélikus kitüntetettjei

A hét témája

Kitüntetett evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

A "legbátrabb város" evangélikus kitüntetettjei

Az Evangélikus Élet egy korábbi számában rövid hír formájában már jeleztük, hogy milyen öröm érte a hajdani nógrádi megyeszékhely lutheránus közösségének tagjait.

Január 29-én Balassagyarmat városa – immáron hagyományossá vált – ünnepségsorozat keretében emlékezett meg az 1919-ben lejátszódott hősi eseményekről, melyek során köztisztviselők, diákok és honvédek önként fegyvert ragadva eredményesen visszaszorították a cseh katonaságot az Ipoly túlsó partjára. Tettükkel megakadályozták, hogy Balassagyarmatot – s vele együtt még több más települést is – elszakítsák Magyarországtól. Ezzel érdemelte ki a város a „Civitas Fortissima” címet.

A hősök sírjánál a temetőben, majd a vasútállomásnál, végül a polgármesteri hivatal épületén elhelyezett emléktáblánál történt koszorúzáson tiszteletüket tették a megye és a város vezetői, valamint közintézményeinek és iskoláinak képviselői. Az ünnepségsorozat vendégeként beszédet mondott dr. Kiss Elemér kancelláriaminiszter is. Az ezt követő ünnepi képviselő-testületi ülésre az evangélikus gyülekezet tagjai közül többen is kíváncsiak voltak. Lombos István polgármester a képviselő-testület döntése értelmében ugyanis összesen öt kitüntetést adott át ez alkalommal, amelyek közül hármat evangélikus személy kapott.

A D. Szabó József posztumusz díszpolgári címével járó díszoklevelet és emlékplakettet az egykori püspök leányai, Judit és Márta vették át, akik egyben koszorút is elhelyeztek a parókia falán, édesapjuk emléktáblájánál. „A püspök valódi polihisztor, tudós egyéniség volt, aki szíve utolsó dobbanásáig megmaradt nógrádinak, balassagyarmatinak. A 90-es évek elején a város vezetői munkássága elismeréseként az elsők között neveztek el róla utcát, és Réti Zoltán domborművével hirdeti e nemes életút városi kötődését”– hangzott el egyebek közt a méltatásban.

A Balassagyarmatért-emlékérmet egy civil szervezet és három személy vehette át ezen a napon. Közülük ketten szintén evangélikusok. Egyikük Garami Lajos nyugalmazott esperes, akinek életútja 1924-ben kezdődött Jobbágyiban. Iskoláit ezt követően Szirákon és az aszódi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban végezte. Teológiai tanulmányait 1946-ban fejezte be Sopronban. Ordass Lajos püspök a balassagyarmati templomban szentelte lelkésszé. Szolgálatát is itt kezdte meg, majd a Luther Otthon prefektusa lett, ezután pedig Tatabányán vallástanár. 1949-től folyamatosan Nógrád megyében szolgált. 1973-ig Egyházasdengelegen, ezt követően – Szabó József közvetlen utódaként – Balassagyarmaton. Két cikluson át volt az egyházmegye esperese. Nagy szerepet játszott a történelmi egyházak közötti jó kapcsolat kialakításában, az ökumenikus imahetek szervezésében. A díj átadását követően Garami Lajos nyugalmazott espereshez a régi kollégák nevében Benkő Ferenc diakónus lelkész intézett köszöntő szavakat.

A Balassagyarmatért-emlékérem másik kitüntetettje Lengyel Anna, kimagasló tehetségű újságíró, rádióriporter, aki nemcsak gyermekéveit és diákkorát töltötte a városban, hanem ezer szállal kötődik ma is szűkebb pátriájához. Ő „Balassagyarmatnak a Magyar Rádióba akkre- ditált nagykövete” – hangzott el méltatásában. Miként azt a szomszédos hasábokon lapunk is közli, köszönetet mondó szavaiban – újságíróhoz méltó módon – szépen foglalta egybe a többi kitüntetetthez fűződő bensőséges kapcsolatát.

– ops –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Isten világában - Istennek szentelt hely
Élő víz
Mennyit érek?
Egyházunk egy-két hete
Kelenföldi esték
Felelősséggel egyházunk jövőjéért
Egymás terhét hordozzátok!
Neumann-verseny negyedszerre
Missziói nap Komlón
Keresztutak
Egyedül nem megy...
Vincellérszeminárium Kiskőrösön
Gyógyulást és megbékélést Európának!
Az LVSZ-nagygyűlés európai előkészítő konferenciája- a delfinek szemszögéből
Isten akaratát cselekedte
Haszon vagy ráfizetés?
A cigányságról két ízben
Evangélikusok
Az elrejtett kincs
e-világ
Böjti gondolatok - Európáról
EU-fória nélkül...
EU
Ahol bombával harangoznak
Keresztény szemmel
Semmiben meg nem fogyatkozom
Ha én egyszer kinyitom a számat...
Angyalok? Angyalok!
Cifra Deák téri dallam
Fél méter
Első parancsolat
Bocsáss meg!
Böjti határátlépési kísérletek
A hét témája
Hittel és tudással
A "legbátrabb város" evangélikus kitüntetettjei
Vallomás
Megépítette a lélek házát
evél&levél
Levél kedves lelkész barátomnak
Döbbenet és megrendülés
Végső búcsú id. Magassy Sándor tisztelendő úrtól
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
A zongoránál: Fellegi Ádám
Új kiállítás a nemzet múzeumában
A vasárnap igéje
Hatalom és kereszt
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 10 A "legbátrabb város" evangélikus kitüntetettjei

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster