EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 10 - Ha én egyszer kinyitom a számat...

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Ha én egyszer kinyitom a számat...

Avagy mennyibe kerül egy kiló emberszáj?

Vannak olyan dolgok, amelyeket természetüknél fogva nem szokás piaci tömegcikknek tekinteni. Ezek közé tartozott a legutóbbi időkig az emberszáj is. Persze nem is a köznapi értelemben vett piaci vásárlásra kell gondolnunk, még csak nem is a modern orvostudomány fejlődését sötét árnyékként kísérő emberi szervkereskedésre, sokkal inkább a pénz és a pénzes ember értékek feletti hatalmát harsogó – s egyre gyakrabban hallható – mondásra: „Megveszlek kilóra!” Azaz minden értékeddel, testeddel-lelkeddel együtt felvásárollak, tulajdonba veszlek, esetleg felszámollak, mint multi a hazai gyárat. Sok minden vehető tehát „kilóra”, még emberszáj, azaz vélemény, támogatás vagy hallgatás is. A konkrét árat ugyan elég ritkán tudhatjuk meg (legfeljebb néhány kiemelt „médiaszemélyiség” jogszerű illetménye lehet tájékoztató jellegű), de vannak olyan kérdések, amelyek – a kritikus keresztény ember számára – a szavakat pénzre váltó árfolyamnál is érdekesebbek.

Mennyit ér meg az emberszáj? Már maga a kérdés is bánthatja a fület: mintha az ember arra kapta volna a beszéd képességét, hogy hasznot húzzon belőle, s nem azért, hogy megoszthassa gondolatait, és igazat szóljon szeretetben. A körülöttünk levő világban egyre inkább a piaci ár, a haszon nagysága lesz az érték meghatározója, s ez a beszéd esetében is egyre általánosabb. Nem arról van szó, hogy régen nem voltak például hamis tanúk, sokkal inkább arról, hogy a mai hazug ember könnyűszerrel „megigazul”, ha elegendő pénz és befolyás áll mögötte: a hamis tanú többé nem hamis. A megvásárolt beszéd vagy hallgatás azonban csak az egyik oldalon jár – leginkább önző – előnyökkel, a másik oldalon elszegényít, pusztít és öl. Az előző évszázadokból (és nálunk a kommunista rendszer idejéből) máig fennmaradt egyházellenes gyanakvás egyik alaptétele is az a széltében-hosszában terjesztett és sulykolt gondolat, hogy a lelkész pusztán azért hirdeti az evangéliumot, mert ez a dolga, azaz ebből él. Lényegében véve tehát hamis tanú. S olykor tulajdon életünkben is tapasztaljuk, hogy az egyházak és az egyes keresztény emberek is milyen előnyökkel kecsegtető, külső nyomás alatt állnak, hogy ne hallassanak zavaró hangokat, vagy hallgassanak. A kísértés közben előttünk állhatnak a Krisztus születése utáni első évszázadok vértanúi éppúgy, mint Luther, aki nem éppen az előnyszerzés céljából vált hűséges igehirdetővé (bárcsak az ilyen lényeges pontokon emlegetnénk egyházunkban reformátorunkat!). Isten egyetlen korban sem hagyta a világot bizonyság nélkül. Ezért az egyházaknak és a Krisztust úrnak vallóknak kiemelt felelőssége, hogy az emberi beszéd, a vox humana nem válhat egyszerű piaci áruvá. Ezért kell még tovább kérdeznünk:

Mennyibe kerül az agy? – ez a kérdés mintha az előző megfordítottja lenne, hiszen gondolkodni sokba kerül. Nemcsak arról az egyre többször hallható elvről van szó, hogy a közoktatás, tehát az emberek szellemi és emberi ismeretszerzése túlságosan drága (legalábbis ha valaki piaci áron számol). Mindenki tudja, hogy az egészséges gondolkodás megerősödése években és munkaórákban, fáradságban és küzdelmekben egyaránt nagy befektetés. Az agy tehát rendeltetésszerű használat esetén valóban sokba kerül – értékes működése valószínűleg éppen ezért megfizethetetlen. S talán éppen ezért tiltakozik minden erejével az ellen a gondolat ellen, hogyha olcsóbb megvenni az emberi szájat, felesleges a sokszorosát költeni az emberi agyra...

Mennyibe kerül az emberi lélek? – szállhatunk még mélyebbre Jézus Krisztus szavai nyomán: „a szív teljességéből szól a száj”. Ami a szájon kijön, vagy éppen nem jön ki, az ember személyiségének legbelsőbb titkairól árulkodik. Vajon felméri-e a világ, hogy a megvásárolható beszéd és hallgatás azt is megmutatja, hogy az emberek mennyit hajlandók eladni saját magukból? S hogy mennyire értékelnek emberi értékeket? S hogy a pénz hatalmának engedve hogyan lesz egyre kevésbé emberi a lélek? Vajon ki vásárolhatja vissza az egyszer már eladott emberi szájat és lelket? Pálnak erre a kérdésre adott, Krisztusra mutató válasza akár az egyházé is lehet: „Áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben” – szájjal is... Bárcsak ne hallgatnánk róla!

Korányi András


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Isten világában - Istennek szentelt hely
Élő víz
Mennyit érek?
Egyházunk egy-két hete
Kelenföldi esték
Felelősséggel egyházunk jövőjéért
Egymás terhét hordozzátok!
Neumann-verseny negyedszerre
Missziói nap Komlón
Keresztutak
Egyedül nem megy...
Vincellérszeminárium Kiskőrösön
Gyógyulást és megbékélést Európának!
Az LVSZ-nagygyűlés európai előkészítő konferenciája- a delfinek szemszögéből
Isten akaratát cselekedte
Haszon vagy ráfizetés?
A cigányságról két ízben
Evangélikusok
Az elrejtett kincs
e-világ
Böjti gondolatok - Európáról
EU-fória nélkül...
EU
Ahol bombával harangoznak
Keresztény szemmel
Semmiben meg nem fogyatkozom
Ha én egyszer kinyitom a számat...
Angyalok? Angyalok!
Cifra Deák téri dallam
Fél méter
Első parancsolat
Bocsáss meg!
Böjti határátlépési kísérletek
A hét témája
Hittel és tudással
A "legbátrabb város" evangélikus kitüntetettjei
Vallomás
Megépítette a lélek házát
evél&levél
Levél kedves lelkész barátomnak
Döbbenet és megrendülés
Végső búcsú id. Magassy Sándor tisztelendő úrtól
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
A zongoránál: Fellegi Ádám
Új kiállítás a nemzet múzeumában
A vasárnap igéje
Hatalom és kereszt
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 10 Ha én egyszer kinyitom a számat...

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster