EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 10 - Isten világában - Istennek szentelt hely

Liturgikus sarok

Az istentisztelet tere

Hozzászólás a cikkhez

Isten világában - Istennek szentelt hely

Isten nem lakik emberkéz alkotta házban. És mégis templomokban „adott randevút”, mi pedig templomokban keressük őt. Tudjuk, hogy Istent nem lehet helyhez kötni, nem lehet magunkhoz láncolni. De Ő hozzánk kötötte önmagát, és magához kötött minket. Ahogy vállalta, hogy Jézus Krisztusban emberré lett, úgy vállalta azt is, hogy az idő és tér koordinátái közt találkozik velünk.

János evangélista ezt így fejezi ki: „Az Ige testté lett, és közöttünk lakozott.” (Ján 1,14) Az eredeti szövegben sátorozásról van szó. A sátor pedig egyszerű – ideiglenes – emberi lakóhely. Az emberi lét egy bizonyos időre szóló tere.

Templomról, kápolnáról, gyülekezeti házról lesz szó a következő hetekben. Hogy milyen sokat jelenthet egy-egy templom, arról történeteket lehetne mesélni. A 18. században Magyarországra betelepített népcsoportokról tudjuk, hogy először templomot építettek, s csak azután emeltek hajlékot maguknak. A katedrálisok megépítése – hány és hány írás regél erről – sokszor egy-egy ember életműve volt teljes élet-odaáldozással. Egy kis falu templomának megszületése egy egész község összefogását jelentette. Egy istenháza-renoválás nemegyszer hallatlan áldozatot kíván. Mert a templom fontos számunkra. „Templomunk, drága vagy nekünk” – énekeljük a 288. ének második vesében. Szeretem a Te házadban való lakozást... – valljuk a zsoltárossal. Ragaszkodunk hozzá: az Isten háza emberek otthona. Otthon egyenként is, de a közösség számára is. Menedékhely fizikai és lelki értelemben. Az imádság alkalmas terepe. A felüdülés háza. A csend és a hangok tere. A szükséges magány és a megtartó közösség hajléka. A bűnbánó elszomorodás és a felülről jövő öröm helyet adója.

A harangok, az oltár, a szószék, az orgona, a térdeplő, a padok, a képek és jelképek mind-mind áldott „kellékei” a nagy találkozásnak, Isten és ember együttlétének a templomban. Ezért kell jól ismernünk és értenünk mindazt, amiről a templom beszél. Igen, tudatos a megszemélyesítés, hiszen az Istennek szentelt ház is prédikál. Érdemes végiggondolnunk, mikor, miért, hogyan építettek templomot az egyház történetében. Érdemes megállni a kérdésnél: mi az evangélikus templom sajátossága. Sokatmondó, ha megtudjuk, az építés, az istenháza megálmodója mit akart és mit tudott kifejezni az építőművészet eszközével az Isten nagyságáról, szeretetéről, kegyelméről. Mint ahogy fontos arról is gondolkodnunk, mitől lesz igazán otthonos a szent tér – a maga egészében és egy-egy részletében.

Sokfelé járunk hazánkban és a világban. A templom mindig jel: felhívja magára a figyelmet, puszta létével hívogat a Mindenhatóval való közösségre. A keresztény turista tudatosan is keresi ezeket a hajlékokat, hogy bármerre is jár, mindig otthon lehessen. Ahogyan a mi saját templomunk is nyitva áll a közelről s távolból érkezők előtt... Senki sem lehet idegen. Akkor sem, ha ismeretlen. A Vendéglátó számára ismerős, számunkra pedig egy eddig ismeretlen testvér, akivel az adott tér zártságában és tágasságában együtt léphetünk Isten színe elé.

Felelősek vagyunk templomunkért. Annak szépségéért, tisztaságáért, otthonosságáért, megszentelt voltáért. Akárhányunkon osztódik szét ez a felelősség, ugyanolyan nagy marad mindannyiunk számára.

Lépjünk be a következő hetekben a képzeletbeli szent térbe – legyen az katedrális vagy egy szórvány-istentisztelet konyhasarka. Járjuk végig az utat: az ismerkedés, a felfedezés, a tudatos értékelés, a felelős meggondolás útját, hogy miénk lehessen a templom. Hogy valóban azzá lehessen, ami: a nagy találkozás helye.

A templom földi életünk ajándéka. Itt lehet áldás számunkra, segítője annak a folyamatnak, amellyel eljuthatunk a templomtalan világba. Oda, ahol – a Jelenések könyvének tanúsága szerint – „Isten sátora az emberek közt” lesz, ahol újra átéljük az édenkerti tudósítás gyönyörű pillanatát: Isten ott jár közöttünk, mint az esti fuvallatkor a paradicsom fái között.

Hafenscher Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Isten világában - Istennek szentelt hely
Élő víz
Mennyit érek?
Egyházunk egy-két hete
Kelenföldi esték
Felelősséggel egyházunk jövőjéért
Egymás terhét hordozzátok!
Neumann-verseny negyedszerre
Missziói nap Komlón
Keresztutak
Egyedül nem megy...
Vincellérszeminárium Kiskőrösön
Gyógyulást és megbékélést Európának!
Az LVSZ-nagygyűlés európai előkészítő konferenciája- a delfinek szemszögéből
Isten akaratát cselekedte
Haszon vagy ráfizetés?
A cigányságról két ízben
Evangélikusok
Az elrejtett kincs
e-világ
Böjti gondolatok - Európáról
EU-fória nélkül...
EU
Ahol bombával harangoznak
Keresztény szemmel
Semmiben meg nem fogyatkozom
Ha én egyszer kinyitom a számat...
Angyalok? Angyalok!
Cifra Deák téri dallam
Fél méter
Első parancsolat
Bocsáss meg!
Böjti határátlépési kísérletek
A hét témája
Hittel és tudással
A "legbátrabb város" evangélikus kitüntetettjei
Vallomás
Megépítette a lélek házát
evél&levél
Levél kedves lelkész barátomnak
Döbbenet és megrendülés
Végső búcsú id. Magassy Sándor tisztelendő úrtól
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
A zongoránál: Fellegi Ádám
Új kiállítás a nemzet múzeumában
A vasárnap igéje
Hatalom és kereszt
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 10 Isten világában - Istennek szentelt hely

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster