EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 10 - Első parancsolat

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Első parancsolat

„Ne legyen más istened!” Miért? Van egyáltalán? Vagy ha mégis, akkor meg az a kérdés, hogy mihez képest ne legyen más. Ki az az Isten, aki igényt tart a bizalmamra? „Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.” Ismerem őt? Merthogy engem ugyan nem hozott ki Egyiptom földjéről, a szolgaság házából, az biztos…

Gyakorlatilag tehát már az első parancsolatnál megakadtunk. Pedig az egyházi emberek szerint éppen ez a legfontosabb. Ez tartja az összes többit. Jézus is ebben foglalja össze a parancsolatok lényegét: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes elmédből és teljes erődből, és szeresd felebarátodat, mint magadat!” De miért?

Józan, humanista alapokon azt lehetne mondani, hogy a tízparancsolat erkölcsi normái – úgymint ne lopj, ne ölj – minden ember számára elfogadhatóak, követendőek, de az első hármat, amelyek Istenre vonatkoznak, egyszerűen el kéne felejteni, mint valami idejétmúlt sallangot. Valóban igaz ez? Valóban létezik vegytiszta ateizmus? Luther az első parancsolathoz fűzött magyarázatában azt írja, hogy minden embernek van istene, méghozzá mindenkinek az, amiben bízik, amitől függ. Egészen megbotránkoztatóan így fejezi ezt ki: az ember a szíve hitével teremt magának istent. Amin csüng a szíved, az a te istened. Ha így nézzük, akkor könnyen belátható, hogy minden embernek van istene. Kinek saját maga, kinek a hatalom, kinek a pénz, kinek egy bálványozott személy: politikus, futballista, színész vagy énekes, netán egy eszmerendszer, és még sorolhatnám. Ezek ember által teremtett istenek. Senki és semmi nem születik természete szerint istennek, de azzá válhat a bálványozás, az imádat aktusa által.

A magát felvilágosultnak, nagykorúnak tartó ember éppen az imádat, a behódolás mozzanata miatt tartja ellenszenvesnek a vallást. Ezért tagadja Istent. S milyen különös, mégis éppen az maradt meg belőle, amitől szabadulni igyekezett. Istent, a jónak forrását elveszítette, ugyanakkor szívében továbbra is ott maradt az alárendeltség, a függés tudata, sőt igénye – ráadásul olyan teremtményekre pazarolja el mindezt, amelyek erre sohasem válhatnak méltókká. Lehet, hogy mégis szükség volna egy igazi Istenre, akit jó lelkiismerettel imádhatnék? Aki előtt megalázkodhatnék úgy, hogy közben emberként emelt fővel járhatok? Aki úgy veszi gondozásba életemet, hogy nem roppan bele a gerincem és az önbecsülésem? Aki tényleg képes megvédeni a hamis bálványok hatalmaskodásától és önmagam tévképzeteitől?

Ne legyen más istened rajtam kívül! – mondja az Örökkévaló, a Hatalmas, a Felséges, aki teremtője égnek és földnek, minden láthatónak és láthatatlannak, aki végtelen, kifürkészhetetlen és változatlan, bölcs és mindenható. „Ne csinálj magadnak semmiféle istenszobrot azoknak a képmására, amik fenn az égben, lenn a földön vagy a föld alatt, a vízben vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az ÚR, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig, ha gyűlölnek engem. De irgalmasan bánok ezerízig azokkal, akik szeretnek engem, és megtartják parancsolataimat.” (2Móz 20,5–69) Hogyan? Isten féltékeny? Fogalmazhatunk így is. De jobban megfelel a valóságnak, ha azt mondjuk: a feltétlen bizalom és tisztelet, amit Isten helyett másnak adunk, kárba vész, sőt ártásunkra lesz.

Isten minden nemzedék számára biztosítja a hozzá fordulás lehetőségét. Természetesen sokat ártunk az utánunk jövőknek, ha mi magunk nem jó kezekbe tettük le sorsunkat. Szépen rímel ez a környezetvédelem jelmondatával: „A földet nem atyáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Ha tehát jól döntünk, azzal hosszú időre megkönnyítjük a minket követő nemzedékek dolgát, ráadásul jó példát is adunk számukra.

Bartha István


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Isten világában - Istennek szentelt hely
Élő víz
Mennyit érek?
Egyházunk egy-két hete
Kelenföldi esték
Felelősséggel egyházunk jövőjéért
Egymás terhét hordozzátok!
Neumann-verseny negyedszerre
Missziói nap Komlón
Keresztutak
Egyedül nem megy...
Vincellérszeminárium Kiskőrösön
Gyógyulást és megbékélést Európának!
Az LVSZ-nagygyűlés európai előkészítő konferenciája- a delfinek szemszögéből
Isten akaratát cselekedte
Haszon vagy ráfizetés?
A cigányságról két ízben
Evangélikusok
Az elrejtett kincs
e-világ
Böjti gondolatok - Európáról
EU-fória nélkül...
EU
Ahol bombával harangoznak
Keresztény szemmel
Semmiben meg nem fogyatkozom
Ha én egyszer kinyitom a számat...
Angyalok? Angyalok!
Cifra Deák téri dallam
Fél méter
Első parancsolat
Bocsáss meg!
Böjti határátlépési kísérletek
A hét témája
Hittel és tudással
A "legbátrabb város" evangélikus kitüntetettjei
Vallomás
Megépítette a lélek házát
evél&levél
Levél kedves lelkész barátomnak
Döbbenet és megrendülés
Végső búcsú id. Magassy Sándor tisztelendő úrtól
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
A zongoránál: Fellegi Ádám
Új kiállítás a nemzet múzeumában
A vasárnap igéje
Hatalom és kereszt
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 10 Első parancsolat

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster