EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 23 - Missziói nap Egerben

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Missziói nap Egerben

Egri missziói nap
Miután többször beszéltem az Északi Egyházkerület missziói napjának szervezőivel, bevallhatom: nem kevés szorongással várták ezt a napot. Mi lesz, ha idén is kevesen jönnek majd, mi lesz, ha idén is olyan alacsony lesz az érdeklődés, mint tavaly volt? Hamar kiderült, hogy a szervezők félelme alaptalan volt, ugyanis "Isten kegyelme, szeretete és figyelme elfedezett minden emberi mulasztást" – ahogyan Bence Imre, a kerület missziói lelkésze fogalmazott.

Meglepő volt nemcsak a szervezők, hanem a jelenlévők számára is, hogy az Eszterházy Károly Főiskola földszintjén lévő 250 fős terem szűknek bizonyult: szükség volt egy másik teremre is, hogy a mintegy négyszáz résztvevő Istennel és egymással való közösségben tölthesse együtt a tartalmas, emlékezetes napot. Segítségül kellett hívni a technikát – videókivetítő segítségével lehetett követni az eseményeket a kisebbik helyiségben –, és ismét meglepődtünk: arra számítottunk, hogy nem lesz majd teljes az összhang a két terem között, nem lesznek „szinkronban” az események, de mint kiderült: minden működött, a technika ördöge ezúttal tétlenségre volt ítélve…

Az etióp kincstárnok és Fülöp találkozása (ApCsel 8,26–40) jól ismert történet, a nap során mégis újabb és újabb részleteket sikerült előtérbe helyezni, és egy rövidfilm segítségével olyan üzenetekre is felfigyelhettünk, amelyek felett eddig talán átsiklottunk.

„A hazafelé haladó találkozik a Krisztus útján haladóval” – mondta nyitóáhítatában Bence Imre. A gondolatébresztő igehirdetés, a közös imádság és éneklés már a nap elején megadta a találkozás alaphangulatát. Örömmel megélt együttlét volt ez, őszinte mosolyokkal, őszinte kérdésekkel, egymásra figyeléssel és sok-sok beszélgetéssel.

A csoportos és fórumbeszélgetést Gáncs Péter országos evangelizációs és missziós lelkész előadása intonálta. „Jézus nem aranyborjú, nem azt kívánja, hogy körülugráljuk, hanem hogy menjünk, és állandóan rá figyelve tegyük azt, ami ránk bízatott” – hangsúlyozta.

Bőségesen volt mit megvitatni, átbeszélni a kis csoportokban az előadást követően, de a közös fórumon is, amely szintén a találkozó egyik meglepetése volt. „Kényszerűségből” került rá sor: ugyanis nem állt rendelkezésünkre több helyiség, így spontán módon, közel kétszázan maradtak együtt a nagyteremben, hogy egy rögtönzött fórum keretében beszélgessenek egyházunk aktuális terveiről. A fő téma a szervezés alatt álló evangélikus egészségügyi központ volt, amelyről dr. Cserháti Péter orvos adott részletes tájékoztatást. Reménység szerint ez az intézmény nemsokára új színt jelent missziói palettánkon.

A szerény ebéd után következett – számomra legalábbis – a nap legnagyobb meglepetése. Nem szerepelt a programban, így nem tudtunk arról, hogy fellép az alberti gyülekezet ifjúsági énekkara. Esetükben nem érzem túlzónak a „fergeteges” jelző használatát: énekük szívet-lelket üdítő volt, amit ezúton is szeretnék megköszönni a találkozó minden résztvevőjének nevében. Nem csupán a hangokra volt érdemes figyelni, legalább akkora élmény volt rátekinteni az énekkar tagjaira: sugárzott róluk az öröm, hiszen nemcsak nekünk, hanem Istennek is szóltak az ének hangjai.

Az énekkari szolgálat után a különböző missziói területek képviselői számoltak be szolgálatukról. A napot végül Brebovszkyné Pintér Márta lelkésznő, a női misszió vezetője zárta igehirdetésével, amelyben Fülöp szolgálatának felvállalására ösztönözte az egybegyűlteket.

A kezdő áhítat középpontjában az etióp kincstárnok került inkább előtérbe, a nap lezárásaként pedig Fülöpre összpontosult figyelmünk – nem véletlenül. Szükség van a Biblia tanulmányozására, böngészésére, állandó olvasására, ugyanakkor sokszor nekünk kell megkérdeznünk a körülöttünk lévőket: érted is, amit olvasol? Figyeljünk a ragozásra: nekünk, még konkrétabban: nekem, neked. Szóban, írásban, képek vagy hangok segítségével tovább kell adnunk az örömhírt, hogy örömünk teljes lehessen. Döbbenjünk rá, és hagyjuk magunkat meglepődni: a misszió nem csak a papok és az egyház ügye! A misszió Ura ennél általánosabban fogalmazott: menjetek el… Aktualizálva: menj el. Menj el, kedves olvasó, hiszen Jézus rád is gondolt, amikor ezt mondta!

Rádiós szerkesztőként még egy meglepetést tartogatott számomra a találkozó napja: úgy beszélgethettünk az Egerben lévő Magyar Katolikus Rádióban, az evangélikus szerkesztésű műsor keretében a találkozóról, hogy még nem ért véget az esemény. Jó volt megosztani örömünket, hírt adni mindazoknak a rádióhallgatóknak, akik nem lehettek jelen az egri missziói napon, amelyen Isten kegyelméből gazdagodhattunk, töltekezhettünk, és nem utolsósorban: találkozhattunk. Vele és egymással…

Szabó Szilárd

Regionális hozzárendelés: Északi Evangélikus Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A paramentumok
Élő víz
Tanúk vagyunk, és tanú a Szentlélek is...
Egyházunk egy-két hete
Missziói nap Egerben
Missziói nap Répcelakon
Keresztutak
Egy új hivatás kihívásai
Egyházi foci az ökumené jegyében
Ökumenikus egyházi napok Berlinben
Katolikus "médiahajó"
Kiteljesedő nemzetközi és hazai segítségnyújtás
Ajándék - minden magyarországi evangélikus család asztalára
Menedékké válni
Evangélikusok
A líceum honlapja
Evangélikus...
Egyházzenéből dicséretes
Czékus Dávid előrement...
Rendelőintézet a gyülekezeti teremben
e-világ
Kommunikációs híd - az egyházak és a belügy között
Keresztény szemmel
Hová lett a csigabiga?
A hét témája
"Jöjj, égi szent láng..."
Pünkösdi nyelvlecke
evél&levél
Keresztény és keresztyén!
Kufsteini emlék
"Ó, mily csodás isteni szeretet..."
A közelmúlt krónikája
"Csodákra emlékezni jó..."
A túlélhető gyász művészete
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Páratlan ritkaságok
Nemzeti kincsünk, a halasi csipke
A balatonfüredi "Történelemkönyvtől" a tihanyi történelmi kövekig...
A vasárnap igéje
Ahol a Lélek munkálkodik...
A vihar tart, a csönd megszülethet...
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 23 Missziói nap Egerben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster