EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 23 - "Csodákra emlékezni jó..."

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

"Csodákra emlékezni jó..."

Fébé-ünnep és -konferencia Piliscsabán

Gadó Pál alapító - a Siló születésnapi tortája előtt
Május 29. és június 1. között tartotta szokásos tavaszi konferenciáját a Fébé Diakonissza Egyesület. Az alkalomnak különös hangsúlyt adott az, hogy a Siló Társasotthon és Önálló Élet Központ ezen a hétvégén ünnepelte fennállásának 10 éves évfordulóját.

A konferencián – a Fébé-lelkészek és a diakonissza testvérek mellett – Koskai Erzsébet és Zólyomi Mátyás lelkészek szolgáltak. A magvető pél- dázata és Isten aratása volt a délelőtti, az útkészítő Jézus alakja a délutáni igehirdetések témája; ez utóbbi János evangéliumának 14. fejezete alapján. Érdekfeszítő előadást tartott dr. Cserháti Péter „Az evangélikus kórház előkészületei” címmel, Kovács László lelkész pedig „Két szövetség népe – egy Úr” című munkáját ismertette. A testvéri alkalmat a vasárnapi úrvacsorai istentisztelet tette még áldottabbá.

A konferencia fénypontját a Siló ünnepe jelentette, amelyre a Fébé hazai és külföldi barátai egyaránt összesereglettek. Az ünneplő gyülekezet május 30-án, pénteken megtöltötte a Béthel missziói központ szép templomát. Az igehirdetés szolgálatát Madocsai Miklós – korábbi Fébé-lelkész – végezte, aki a Siló Otthon indulásánál dr. Gadó Pál – az alapító – bátorítója és segítője volt a Fébé egyesület részéről.

Az ünnepi istentisztelet liturgiájában az otthon lakói közül igével és verssel szolgált Szvitil Györgyné, Szitár Zsolt, Orosiné Hermann Margit és dr. Gadó Pálné.

„Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened!” (5Móz 8,2) – hangzott fel erőteljesen az igehirdetés alapigéje. Madocsai Miklós lelkész az Isten népének ajkán felzengő új énekről szólt, a hála énekéről, amely panasszal teli világunkban a lelket ölő disszonancia helyett éltető harmónia hangja. „Csodákra emlékezni jó…” – hangzott a Túrmezei-vers biztatása, és emlékeztünk sokan, többen könnyek között is, hogyan épült fel ez a szép mozgássérültotthon. Mennyi erőfeszítés, munka, imádság, áldozat volt e mögött! Csak azok tudják, akik az elmúlt tíz évet ott élték át.

Az első lakók 1993-ban költözhettek be. Túrmezei Erzsébet verset írt az indulás ünnepi alkalmára:

„…Itt szolgálók éltek, öreg házban, öregen, betegen, de égbe tört az imádság, az ének Silóban köztük Jézus volt jelen.

S most látod, Siló megújultan várja Új szolgálók, új szolgálatát! Az otthont és a munkát felkínálja. Gyengéknek is feladatot ád.”

Az álom Isten csodájaként valóra vált. Együtt mondta a gyülekezet 2Kor 9,15 igéjét: „Hála legyen Istennek kimondhatatlan ajándékáért!” Az igehirdetés személyes szavakkal folytatódott: „Pál apostol gyakorlatát követve nemcsak eseményekért adunk hálát, de azokért a testvéreinkért is, akik hitükkel, szeretetükkel, áldozatukkal Isten csodáinak eszközei voltak. Ebben a hálaadásban nem a protokoll előírásainak engedelmeskedve, hanem szívünk szerint köszönjük a Gadó házaspárnak, hogy az irgalmasság szolgálata a Silóban megvalósulhatott.

Hálásan gondolunk a Siló dolgozóira és lakóira, akik hűséges munkájukkal Isten csodáinak eszközei voltak, illetve azokra a hazai és külföldi intézményekre, amelyek ezt a szolgálatot anyagi támogatásukkal lehetővé tették. Urunk áldja meg őket!” A hála mer előrenézni is. „Csodát virágzik a jelen…” és „Új csodára várni jó!” – elvenedtek fel Túrmezei Erzsébet gondolatai az igehirdetés záróakkordjaként. A Siló jövőjére is reménységgel gondolunk. Jézus jár velünk az úton, amíg reménységeink céljához, hozzá megérkezünk. „Örüljünk és ujjongjunk, és dicsőítsük őt!”

Az istentiszteletet bensőséges ünnep követte a Siló központi épületének aulájában. A létesítés történetét dr. Gadó Pál, a Fébé Kht. ügyvezetője elevenítette fel. Borszék Tünde a Társasotthon és Önálló Élet Központ működéséről tartott érdekes beszámolót. Dr. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke köszöntésében kiemelte, hogy ilyen jellegű mozgássérültotthon és foglalkoztató központ itt épült először az országban, és mai napig etalonnak számít azok számára, akik hasonló kezdeményezésbe fognak. Köszönetet mondott az intézmény magalkotóinak a fogyatékos emberek nevében is.

Manek János, Piliscsaba polgármestere ugyancsak elismerő szavakkal nyilatkozott a Siló szolgálatáról, és kitért annak hasznosságára a tágabb lakókörnyezet összefüggésében is: a település iskoláiból a gyerekek az itteni uszodába járhatnak úszásoktatásra. (Az alagsorból felhallatszó gyerekzsivaj az ünnepségnek is kedves „alapzaja” volt…)

Köszöntést mondott még Taschner Erzsébet megbízott főnökasszony a Fébé Diakonissza Egyesület nevében, dr. Fabiny Tibor az intézményt támogató Johannita Lovagrend és Mineke Hardemann az ugyancsak támogató hollandiai HetDorp Alapítvány képviseletében. Az üdvözlések között a Novák vonósnégyes muzsikája tette feledhetetlenül széppé az együttlétet. Ezt követően Zászkaliczky Pál Fébé-lelkész felavatta és megáldotta a nemrég elkészült panziót és a rehabilitációs technikai műhely épületét.

Együtt sétáltunk ki az épületeket övező park egy gyönyörű, árnyas részére, ahol egy emlékkő állíttatott azoknak, akik az otthon lakói voltak, de a halál már elragadta őket körünkből. A kövön három arany falevél hordozta a három kedves nevet. Szitár Zsolt emlékező szavai bizony könnyeket csaltak sokunk szemébe, akik ismertük az elköltözötteket.

A megható pillanatok után szépen megterített asztalok mellett estébe hajlóan folyt tovább a beszélgetés az otthon lakói, dolgozói és a vendégek között. Így lett valóban közös hálaünneppé ez a nap. Soli Deo Gloria!

Zólyomi Mátyás

Regionális hozzárendelés: Siló Társas Lakóotthon és Önálló Élet Központ


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A paramentumok
Élő víz
Tanúk vagyunk, és tanú a Szentlélek is...
Egyházunk egy-két hete
Missziói nap Egerben
Missziói nap Répcelakon
Keresztutak
Egy új hivatás kihívásai
Egyházi foci az ökumené jegyében
Ökumenikus egyházi napok Berlinben
Katolikus "médiahajó"
Kiteljesedő nemzetközi és hazai segítségnyújtás
Ajándék - minden magyarországi evangélikus család asztalára
Menedékké válni
Evangélikusok
A líceum honlapja
Evangélikus...
Egyházzenéből dicséretes
Czékus Dávid előrement...
Rendelőintézet a gyülekezeti teremben
e-világ
Kommunikációs híd - az egyházak és a belügy között
Keresztény szemmel
Hová lett a csigabiga?
A hét témája
"Jöjj, égi szent láng..."
Pünkösdi nyelvlecke
evél&levél
Keresztény és keresztyén!
Kufsteini emlék
"Ó, mily csodás isteni szeretet..."
A közelmúlt krónikája
"Csodákra emlékezni jó..."
A túlélhető gyász művészete
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Páratlan ritkaságok
Nemzeti kincsünk, a halasi csipke
A balatonfüredi "Történelemkönyvtől" a tihanyi történelmi kövekig...
A vasárnap igéje
Ahol a Lélek munkálkodik...
A vihar tart, a csönd megszülethet...
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 23 "Csodákra emlékezni jó..."

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster