EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 31 - Hol a templom EGERE?

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Hol a templom EGERE?

A lelkész és az Internet

A templom egerével való kapcsolatom (mely nem a kezdő szórványlelkészi fizetésre utal…) 11 éves múltra tekint vissza. Szinte már történelem – technikai szempontból mindenképpen – az a délután, mikor akkori esperesemmel, ifj. Hafenscher Károllyal szinte áhítatos örömmel cipeltük a szörnyen nehéz számítógépet, hogy azt egy 40 (!) megabájtos merevlemezzel lássák el... 1992 ősze óta dolgozom számítógéppel – nem profiként, hanem inkább jó szándékú amatőrként.

Arról szeretnék e rovat hasábjain röviden szólni, hogy mit nem várok el a számítógéptől, mire használom most, és mire szeretném még alkalmazni.

Mit nem várok tőle? Azt semmiképpen sem, hogy a virtuális közösség – például a Fraternet – pótolja, esetleg felváltsa a valódi közösséget. A társalgáshoz ugyanis nélkülözhetetlen a másik ember személyének, arcának, mozdulatainak – divatos kifejezéssel a metakommunikációnak – a jelenléte. Ezt az úgynevezett hangulatjelek (smiley-k) sem pótolják. A számítógép nem lehet több, de nem is kevesebb, mint egy gyors és hatékony eszköz az információk, adatok, ismeretek gyors feldolgozásában és egymáshoz eljuttatásban.

Mire használom? Kezdetben csupán írógép helyett alkalmaztam, ám ma már az elektronikus levelezés elterjedése óta egyre szélesebb társasággal tartom ily módon a kapcsolatot. Lelkésztársaimmal közösen tervezhetünk segítségével: táborokat és más programokat „beszélünk” így meg, egyeztetünk, a kész anyagot ízléses és sokszorosítható formába öntjük. Könnyen megosztjuk egymással kész dolgozatainkat, az igehirdetési előkészítőket vagy a minket különösen is foglalkoztató témákban való elmélyedés eredményét. Tehát gyorsabban és tartalmasabban dolgozunk, hiszen egymás munkája, látása, hite ötvöződik ekképpen.

A lelkészek és a nem csak lelkészek számára nyitott Fraternet-levelezőlista már olyan nyomatékot képvisel egyházunk közvéleményében, hogy (elítélő vagy támogató hangsúllyal) püspökeink is többször hivatkoztak az ott leírtakra – nyilván az általuk kommentált vélemény széles körű ismertségét tapasztalva.

Azt sem hallgathatom el, hogy nem csak teológiai munkám során, hanem a hobbi szintjén is használom az Internetet. Például rendszeresen látogatom a meteorológiai honlapokat – elképzelhetetlenül friss és hatalmas mennyiségű információt találok rajta. A számítógép tehát nem több, mint egy eszköz – minden azon múlik, mire használjuk. A lelkészi szolgálatban egyértelműen segítségünkre lehet.

A hitoktatásban különösen is gyakran támaszkodhatom rá, hiszen a napokban megjelent hittankönyv, a „Keresztfa titka tündököl” (Magassy Katalin és id. Magassy Sándor munkája) nyers verzióját már évek óta floppyról, majd CD-ről nyomtatva használom sokadmagammal együtt.

Gyülekezetemnek, a dunakeszi egyházközségnek is van honlapja – az ennek karbantartását és frissítését végző fiatal presbiteremmel tervezzük, hogy gyakrabban jelenítünk meg szöveges és képes információkat életünkről.

Mire szeretném mindezeken kívül használni? Sokan várjuk már a SÜNI fantázianevet viselő, kifejezetten az evangélikus egyházi igényekre szabott programot, hiszen a gyülekezeti adatnyilvántartás, a megadott listák szerinti kigyűjtés, a borítékcímzés, illetve az egyházmegyei, -kerületi és országos egyházkormányzati hivatalokkal történő oda-vissza adatszolgáltatás gyorsabbá, egyszerűbbé válhat egy ilyen egységes program segítségével.

Hogy a címben megfogalmazott kérdésre válaszoljak: a templom egere mindennapi munkámhoz, művelődésemhez, kikapcsolódásomhoz tartozik. A kezem ügyében cincog. Hiányát akkor érzem igazán, ha olykor nélkülöznöm kell. No de a mobil adatátvitel egyre gyorsabb, és egyre olcsóbb. Hamarosan talán az erdő közepén is kezemben cincoghat őkelme...

Kovács László


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap- új kegyelem
Liturgikus sarok
A nélkülözhetetlen mindenes: az egyházfi
Élő víz
Hova nézzek?
Tudom, itt jársz
Egyházunk egy-két hete
Tábori lelkészi iktatás Szombathelyen
Játék határok nélkül
Magasságok és mélységek
Vadkertiek a berekben
Konfirmandusok közt
Középiskolásokkal - először
Középiskolásokkal - másodszor
Keresztutak
Kápolna a kórházban?
Jézus és Mohamed Európában
Csillagpont - országos református ifjúsági találkozó
Ökumenikus programok a Szigeten
Evangélikusok
Egyedülálló hospice-program az evangélikus szeretetházban
Segítség a tengeren túlról
Winnipegi mozaik
Winnipegért imádkozunk
Winnipegi mozaik
Születésnapi találkozás Melis Györggyel
e-világ
Hol a templom EGERE?
Evangélium SMS-en
Internetes lelkigondozás Hannoverben
A hír igaz: hamis a Jézus-relikvia
Keresztény szemmel
Búcsú
Lili néni
A templom csöndje
A hét témája
Fehérvári forgács
"Kényszerít az ÁVO"
Cím nélkül
evél&levél
Világok arca...
A Szlovákiai Evangélikus Egyház istentiszteleti liturgiája
Evangélikus "hit-vallás" dióhéjban
Jókedvű évzáró az Élimben
Közlemények, nyilatkozatok
Püspökiktatás Békéscsabán
Káté adományozó vonal
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Thália és Teológia
A vasárnap igéje
Hit és élet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 31 Hol a templom EGERE?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster