EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 31 - A Szlovákiai Evangélikus Egyház istentiszteleti liturgiája

evél&levél

Hozzászólás a cikkhez

A Szlovákiai Evangélikus Egyház istentiszteleti liturgiája

Érdeklődve olvastam a „katolikus” liturgiánkról szóló mindkét írást az Evangélikus Élet július 20-i számában. A probléma felvetőjének, Lászik Máriának abban igaza van, hogy egyházunk megújulását nem a formaságok megújítása fogja előidézni, hanem az egyének őszinte belső lelki megújulása, megtérése. Azonban a színesebb liturgia tevékeny eleme lehet a hitbéli megújulásnak. Ezért örültem ifj. Hafenscher Károly szeretettel magyarázó reflexiójának.

Én magyarországi szlováknak vallom magam, de sajnos igazi szlovák evangélikus liturgiában csak az előzőleg Szlovákiában töltött tanulmányi esztendőben volt részem. Meg kell vallanom, hogy első benyomásaim hasonlóak voltak Lászik Máriának a rekatolizált evangélikus liturgiáról alkotott véleményéhez. Aztán jött a változás, ahogy a tartalomra is oda tudtam koncentrálni. Egyre jobban megszerettem, egyre színesebbnek találtam, mint a mostani itthoni evangélikus liturgiánkat.

Tudomásom szerint ma már csak néhány európai evangélikus egyház gyakorolja az énekes liturgiát, amiről levelemben szólni szeretnék. E néhány közé tartozik a Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház is.

„Remény a jövőre nézve!” – ezzel a címmel adták ki 1995-ben Szlovákiában a jelenleg is használt istentiszteleti agendát, melyet dr. Július Filo püspök-elnök a következő szavakkal ajánlott: „A mi egyházunk új istentiszteleti könyve magában hordozza a reményt a jövőre nézve. Mit is várunk tőle?

Az agenda tartalmával le akarunk térdelni az Efezusi levél írójával a mi Atyánk előtt, akiről neveztetik minden család a mennyen és a földön, hogy az ő dicsőségének gazdagságával és az ő Szentlelke segítségével erősítse meg belső emberünket, hogy Krisztus lakozzék a mi szívünkben, és hogy a szeretetben meggyökerezve és megalapozva tudjuk felismerni minden szenttel együtt az Isten szeretetének mértékét, megismerni Krisztus Urunk szeretetét, amely minden ismeret fölött van, és hogy megtöltessünk az isteni teljességgel (Ef 3,14–19). Ezekre, mint egyháznak, határtalanul szükségünk van. Tudjuk, hogy egyházunk növekedését – mint reményt a jövőre nézve – csak mint kegyelmi ajándékot vehetjük a mi mennyei Atyánktól.

Az istentiszteleti élet az a hely, ahol az isteni kegyelemből realitássá válik az egyén belső megerősödése és az egyházi közösség hitbeli felfegyverkezése – a világgal szemben, a Krisztus-követésben.”

A szlovák evangélikus liturgiának – ugyanúgy, mint a „wittenbergi katolikus” liturgiának – fő elemei az introitus, a glória, az úrvacsorának az Agnus Dei, sőt a kollekta (énekelt imádság), az epistola (aznapra kijelölt, énekelt szentírásbeli ige), a graduál, a credo, az antifóna és a postludium (befejező orgonajáték). Az istentisztelet úgynevezett liturgiai részében a lelkész és a gyülekezet párbeszédes énekkel dicséri az Urat. A zsoltárt mindig énekli a lelkész. Az úrvacsora szereztetési igéi, az Úrtól tanult imádság és az ároni áldás szintén mindig énekelt formájú elemei az istentiszteletnek. Tehát a mi jelenleg megszokott, nem énekelt liturgiánktól messze távol állnak ezek a talán tradicionális, de semmiképpen sem rossz vagy rekatolizáltnak tűnő liturgiák. Érdemes még talán annyit megjegyezni, hogy a mi jelenlegi Agendánk is tartalmaz énekelt liturgiát (az 533. oldaltól), csak sajnos mi, lelkészek nem nagyon szeretünk énekelni, mert talán régimódinak tartjuk, és emiatt nagyon ritkán vagy egyáltalán nem is alkalmazzuk ezt a formát. Ezért, ha olyan valaki, aki az egyszerűbbet szokta meg, szembesül egy másfajta liturgiával, valószínűleg idegennek fogja találni azt (amit sajnos hajlamosak vagyunk rossznak is tartani).

Ezért is ajánlom mindenkinek Budapesten a Rákóczi úti Szlovák Ajkú Evangélikus Egyházközség istentiszteleteit, ahol vasárnaponként 10 órától megismerkedhetnek a szlovák evangélikusok által használt liturgiával.

Érdekes momentumnak tartom azt is, hogy sok evangélikus német szívesen utazik Szlovákiába azért, hogy részt vehessen az énekelt liturgián, felidézve ezzel a lutheri tradíció Németországban is már-már feledésbe merült elemeit.

Liturgiai megújulásunk idején talán érdemes figyelembe venni északi szomszédaink örökségét. Akár megkérve őket arra, hogy mondják el pozitív, de negatív tapasztalataikat is ezzel a liturgiával kapcsolatban.

Szeretettel: Szpisák Attila (Budapest)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap- új kegyelem
Liturgikus sarok
A nélkülözhetetlen mindenes: az egyházfi
Élő víz
Hova nézzek?
Tudom, itt jársz
Egyházunk egy-két hete
Tábori lelkészi iktatás Szombathelyen
Játék határok nélkül
Magasságok és mélységek
Vadkertiek a berekben
Konfirmandusok közt
Középiskolásokkal - először
Középiskolásokkal - másodszor
Keresztutak
Kápolna a kórházban?
Jézus és Mohamed Európában
Csillagpont - országos református ifjúsági találkozó
Ökumenikus programok a Szigeten
Evangélikusok
Egyedülálló hospice-program az evangélikus szeretetházban
Segítség a tengeren túlról
Winnipegi mozaik
Winnipegért imádkozunk
Winnipegi mozaik
Születésnapi találkozás Melis Györggyel
e-világ
Hol a templom EGERE?
Evangélium SMS-en
Internetes lelkigondozás Hannoverben
A hír igaz: hamis a Jézus-relikvia
Keresztény szemmel
Búcsú
Lili néni
A templom csöndje
A hét témája
Fehérvári forgács
"Kényszerít az ÁVO"
Cím nélkül
evél&levél
Világok arca...
A Szlovákiai Evangélikus Egyház istentiszteleti liturgiája
Evangélikus "hit-vallás" dióhéjban
Jókedvű évzáró az Élimben
Közlemények, nyilatkozatok
Püspökiktatás Békéscsabán
Káté adományozó vonal
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Thália és Teológia
A vasárnap igéje
Hit és élet
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 31 A Szlovákiai Evangélikus Egyház istentiszteleti liturgiája

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster