EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 19 - Akasztói ValóVilág

e-világ

Népünnepély sztárcsinálókkal

Hozzászólás a cikkhez

Akasztói ValóVilág

A valóvilágos helikopter nem sokkal tizenegy után szállt le Akasztón a Kastély farm zöld gyepére, fedélzetén „Csabával”. Bevallom, nem tudom, valójában hogy is hívják, mivel az egész ország csak így ismeri ezt a lovászfiút, aki három hónapja raboskodik a luxusvillában. Most is csak azért röpülhetett haza, mert akadt néhány profi lovas, akik szerették volna összemérni erejüket, tudásukat, ügyességüket Kastély Attila emberével. A tét nélküli buli aztán olyan felhajtássá kerekedett, amilyet nemhogy az akasztói farm, de az ország is alig látott.

A helikoptert még csak alig kétezres kis tábor várta, de már akkor lázas őrjöngésbe kezdett a nép, skandálva Csaba nevét. A fiú egyébként tényleg aranyos, mosolygós, igyekezett néhány kedves szót szólni a tömeghez, úgy menetközben, a testőrök védelméből kikandikálva. A nép pedig tódult és hömpölygött, mint az áradat, Debrecentől Pécsig és Békéscsabától Sopronig. Voltak, akik már előző éjszaka útnak indultak, hogy jó helyük legyen. Nem kis fizikai megpróbáltatást jelentett nekünk, újságíróknak fotózni, másoknak pedig a tömeg fölött tartani a néhány hónapos csecsemőt, vigyázni a begipszelt kézre, óvni a járókeretes nagymamát, és még sorolhatnám az extrém eseteket, mert a kora délutáni órákra legalább tizenöt-húszezren gyűltek össze. A parkoló autók öt kilométer hosszan álltak az út szélén (mértem!), árokban, szőlősorokban. A két kivezényelt rendőr kis híján megőrült, később aztán kaptak erősítést. A farm egész területét ellepték a kíváncsiskodók, törve-zúzva minden gátat, akadályt, kordont, felmásztak a fákra, az istálló tetejére, és Stohl Andrásnak határozottan utasítania kellett a kamionok tetején állomásozókat, hogy addig jöjjenek le, amíg a tető be nem szakad. Mivel a karámok köré, ahol a versenyek zajlottak, csak néhány százan fértek, a többiek szinte semmit nem láttak az egészből. Ettől függetlenül a programok zavartalanul zajlottak, volt indiánbemutató, hordókerülés, szédületesen parádézott a Sziget versenyzői közül a népszerű – szintén lovas – Tóth Szilárd, de itt volt a Survivor győztese, Tünde és a Barátok közt, valamint a Szeress most! számos sztárja. Persze a nézők figyelme elsősorban Csabára irányult, aki őrülten koncentrált a feladatokra, ügyesen fogta be a borjút, majd megülte a műbikát, és a vadlóbetörésnél is fent tudott maradni néhány másodpercig. Végül ő győzött. Nem számított a szakadó eső, a tömeg nem tágított, őrjöngött, és hosszan integetett a hőssel távozó helikopter után.

ValóVilág, kérem, nem csak a tévében van. A helyzet az, hogy ez volt a való világ… Azt nem tudom, mennyi kárt okozott a nép az Európa-bajnok westernlovas farmján, de azt tudom, hogy veszélyben vagyunk. Veszélyben van a kultúránk, a testünk és a lelkünk minden darabja, veszélyben vannak világunk értékei. Sztárcsinálók és csinált sztárok telepednek ránk észrevétlenül, nem hagyva helyet senki és semmi másnak (persze tisztelet a kivételeknek). Mondom, ez a Csaba gyerek még szimpatikus is, mint ahogyan Stohl András is jól teszi a dolgát. De hová lett az igazi tehetséggel, tudással, szépséggel, ügyességgel, nemes tettekkel, szívós akarattal kivívható hírnév, amely megkülönböztet embert és embert, amely megérdemelten helyezi egyiket a másik fölé, és nem a szerencsét, a mobiltelefont és a technikát hívja segítségül?

De nézzük a dolgok pozitív oldalát. Itt volt tizenötezer ember a puszta ég alatt, a tiszta falusi levegőn, friss tavaszi záporral a nyakában. Talán átutaztak Kiskőrösön is, és látták, milyen szép… Talán megálltak megnézni Petőfi szülőházát, a múzeumot, megtudták, milyen sok látnivaló van nálunk, és úgy döntöttek, máskor is jönnek. S még valami: addig sem a tévé előtt ültek.

Supka Éva


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Találkozás
Élő víz
Énekeljetek!
Színes esernyők
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás és megemlékezés Farmoson
Jézus jön velünk a jövő útján
A szolgáló szeretet háza
Tízéves a Tessedik Sámuel Anya- és Gyermekotthon
Tíz esztendeje indult újra a tábori lelkészi szolgálat
Tanárok és tanítványok
Fót zenei szellemét örökítik át az új kántorok
Konfirmáció után - tanévzáró előtt
Keresztutak
Komáromi dialógus
Európa reménye Jézus Krisztus
Ökumenikus imaóra a Mátyás-templomban
Határtalan lelkésztalálkozó
A protestantizmus születésnapja
Evangélikusok
Im Memoriam Rőzse István
Búcsú Csepregi Bélától
e-világ
A keserű fű
Száz sziget
Akasztói ValóVilág
Keresztény szemmel
Bűntudat, bűnbocsánat, szégyen - mint kutatási téma
Egy lépéssel közelebb a "titkok titkához"
Legendából valóság
A hét témája
Beléptem az unióba
Egyházaink és az Európai Unió (II.)
evél&levél
A világ gyógyulásáért - a hétköznapokban
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szent István könyvhét
Dráma a barátságról és a becsületről
Szlovák kórusok
A vasárnap igéje
"Minden, mi él, csak téged hirdet!"
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 19 Akasztói ValóVilág

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster