EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 19 - Fót zenei szellemét örökítik át az új kántorok

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Fót zenei szellemét örökítik át az új kántorok

A fóti kántorképző vendégkönyve április 24-én több mint harminc aláírással gazdagodott: azokéval, akik részt vettek az idei téli tanfolyam kántorvizsgáján a Mandák Otthonban. A tanfolyamra 28-an iratkoztak be; közülük a fiatalok morzsolódtak le nagyobb arányban. A hétről hétre megjelent 19-20 tanulóval öt tanár foglalkozott: Németh Csaba, Botos Judit és Pócs Miklós hangszerjátékot, Papp Kinga Marjatta, majd Abaffy Nóra éneket, Bence Gábor szolfézst és karvezetést, Pócs Miklós összhangzattant tanított. Énekből és összhangzattanból többen sikeres záróvizsgát tettek.

A hangszertudás különböző szintjeit a vizsgabizottság értékeli. A segédkántori bizonyítványt az kaphatja meg, aki a korálkönyvből száz korált és néhány könynyebb előjátékot tud játszani kézzel. A kántori bizonyítványhoz száz korált már pedállal kell előadni, a kántori oklevél pedig középfokú zenei képzettségnek felel meg. A követelmény a teljes korálkönyv ismerete pedállal, valamint középnehéz korálelőjátékok és szabad orgonaművek előadása. Vizsgázni kell egyházi énekből, összhangzattanból, himnológiából, liturgikából, orgonaismeretből és karvezetésből. A vizsgabizottság elnöke Gálos Miklós egyházzenész. Tagjai: Simon Barbara orgonista, egyházzenész és Csernyik Balázs karnagy, egyházzenész.

A „vizsgadélelőtt” két zenei részből áll. „A közös éneklés és az igeolvasás után először bemutató muzsikálást hallunk, s csak ez után következik a vizsga” – tájékoztatott Bence Gábor egyházzenész, a kántorképző igazgatója. A tanárok következetességének és igényességének köszönhető, hogy többéves kitartó gyakorlás, felkészülés után a tanulók túlnyomó többsége alkalmasnak bizonyul a kántori szolgálatra. Most is ezt igazolta a bemutató játékok színvonala. Pintér Ákos Keszthelyen, Maródi Erzsébet Hévízgyörkön, Tóthné dr. Gallyas Katalin Tiszaföldváron, Kovácsné Tégen Sára pedig Aszódon lát el kántori feladatokat. Mindannyiuk erőssége a korálok magabiztos előadása volt.

Ugyanezt tapasztaltuk a segédkántori vizsga szereplőinél is. Láng Emese – aki Csabacsüdön kántorizál – a korálok szólamainak pontos vezetésére törekedett. A Csengődről érkezett Hulej Klaudia játékát technikai biztonság jellemezte. Pusztahelyi Anna Pilisről a dallamívek szép megformálásával hívta fel magára a figyelmet.

A kántorvizsgán két, oklevelet szerző kiváló fiatalt is megismertünk. Illés Adél Buxtehude E-moll chaconne-ját és a 278. korált játszotta. A chaconne kidolgozása és precíz előadása nagy élvezetet jelentett a hallgatóság számára. Felkészítő tanára Botos Judit volt. Győri Gábor Dávid – akit Finta Gergely készített fel – a salgótarjáni orgonaversenyről érkezett a vizsgára, és J. S. Bach Herr Jesu Christ, Dich zu uns wend� koráltrióját adta elő imponáló technikai pontossággal.

Gálos Miklós elnök összefoglaló és értékelő beszédében megköszönte a tanárok színvonalas munkáját és a résztvevők szép játékát. Illés Adélról szólva kiemelte a csodálatosan megformált chaconne-t, Győri Gábor Dávidnak pedig gratulált az igen nehéz koráltrió bemutatásához.

A vendégek között helyet foglaló Győri Gábor esperes arra buzdította az új kántorokat és segédkántorokat, hogy legyenek Fót szellemiségének átörökítői azzal az igényességgel és szeretettel, amelyet itt megtapasztaltak. A gyülekezetek nevében, amelyek hálásak kántoraik szolgálatáért, megköszönte a felkészüléssel, tanulással járó sok fáradozást. „A zavartalan munka feltételeit, azt, hogy jól éreztük itt magunkat, Milán Gábor gondnoknak köszönhetjük” – mondta Bence Gábor a befejező hálaének előtt, és arra kérte a jelenlevőket, hogy a nyári tanfolyamok idején is látogassák a kántorképzőt: „Így válhat intézetünk eleven egyházzenei műhellyé. A már szolgálatban álló kántoroknak is szükségük van ismereteik felfrissítésére. Idei továbbképző tanfolyamunk pedig hangsúlyozottan az istentiszteleti rendjeink megújításával foglalkozik, így különösen indokolt, hogy aki csak teheti, vegyen részt az ötnapos ingyenes alkalmon.”

„Hálát adok neked, Uram…” – olvasom a vendégkönyvben az igét, és úgy érzem, hogy ez a fohász tanárt és tanulót, vizsgáztatót és vizsgázót együtt öleli át abban a közös örömben, hogy a sok-sok munka, igyekezet nem volt hiábavaló.

A Mandák Otthon csak rövid időre zárja be a kapuját. Szeretettel várja a kántorokat és a tanulni vágyókat a nyári tanfolyamokra is. Mindezekért a lehetőségekért hálát adunk az Úrnak, és köszönetet mondunk egyházunknak.

Tóthné dr. Gallyas Katalin

Regionális hozzárendelés: Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Ház


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Találkozás
Élő víz
Énekeljetek!
Színes esernyők
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás és megemlékezés Farmoson
Jézus jön velünk a jövő útján
A szolgáló szeretet háza
Tízéves a Tessedik Sámuel Anya- és Gyermekotthon
Tíz esztendeje indult újra a tábori lelkészi szolgálat
Tanárok és tanítványok
Fót zenei szellemét örökítik át az új kántorok
Konfirmáció után - tanévzáró előtt
Keresztutak
Komáromi dialógus
Európa reménye Jézus Krisztus
Ökumenikus imaóra a Mátyás-templomban
Határtalan lelkésztalálkozó
A protestantizmus születésnapja
Evangélikusok
Im Memoriam Rőzse István
Búcsú Csepregi Bélától
e-világ
A keserű fű
Száz sziget
Akasztói ValóVilág
Keresztény szemmel
Bűntudat, bűnbocsánat, szégyen - mint kutatási téma
Egy lépéssel közelebb a "titkok titkához"
Legendából valóság
A hét témája
Beléptem az unióba
Egyházaink és az Európai Unió (II.)
evél&levél
A világ gyógyulásáért - a hétköznapokban
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szent István könyvhét
Dráma a barátságról és a becsületről
Szlovák kórusok
A vasárnap igéje
"Minden, mi él, csak téged hirdet!"
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 19 Fót zenei szellemét örökítik át az új kántorok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster