EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 19 - Találkozás

Liturgikus sarok

A liturgia lényege 3.

Hozzászólás a cikkhez

Találkozás

A Liturgikus sarok előző két írásából megtudhattuk, hogy a liturgia egyrészt imádkozott dogma, azaz hitünk főbb tanításainak imádságban magunkévá tett formája, másrészt koncentrált ige, hiszen benne alkalomról alkalomra summázódik a Szentírás mondanivalója. Ezúttal a liturgiát mint az Istennel és az emberekkel való találkozás színterét vizsgáljuk.

Amikor a felvilágosodás korából való német szó fordítását (Gottesverehrung) használjuk, és azt mondjuk, „istentiszteletet” tartunk, könnyen félreérthetjük a szó tartalmát. Az istentisztelet ugyanis nem arról szól elsősorban, hogy mi tiszteljük az Istent, hanem arról, hogy ő teszi tiszteletét nálunk, azaz meglátogat minket. A nagy találkozás – amely az istentiszteletet minden más rendezvénytől megkülönbözteti – azért lehetséges, mert Isten közeledik hozzánk, és együtt akar lenni velünk, gyermekeivel. Ami az első karácsonykor egyszeri és páratlan eseményként megtörtént – hogy tudniillik Isten eljött a földre, emberré lett, és velünk volt (lásd János evangéliumának csodálatos bevezető verseit: 1,1–14) –, az ismétlődik meg minden egyes istentiszteleten: Isten közénk jön, beszélget velünk, a bűnbocsánat lehetőségével kínál meg, szeretetének számtalan jelével halmoz el minket, és megetet az élet kenyerével. Nem azért fontos, hogy vasárnap templomba menjünk, mert azzal javítjuk az egyházi statisztikákat, hanem azért, mert Isten találkozni akar velünk.

Tudom, nem csak az istentiszteleten találkozhat a Teremtő a teremtményével, ám Isten népe sok ezer év óta azt tapasztalja, hogy ezen az alkalmon különös intenzitással, szent meghittséggel, egyszerűen, de mégis ünnepélyesen lehetünk együtt Urunkkal. Fontos a személyes találkozás, fontos a rendkívüli helyzet és alkalom is, ám még fontosabb, hogy egy neki szentelt helyen, megszentelt időben, a zavaró tényezőket, a figyelmünket elterelő dolgokat félretéve, testvéri közösségben lehessünk együtt vele.

Itt érkeztünk el ahhoz a ponthoz, amelyen kiderül, hogy Isten és az ember találkozása több, mint két fél személyes találkozása. Bár voltak olyan korok, és vannak olyan körök, amikor és amelyekben az individuális élmény (az én hitem, az én találkozásom, az én kegyességem, az én üdvösségem) a meghatározó, mégis tudjuk: Isten nem egyedülálló embereket alkotott, hanem közösségi lényeket, akik Istenhez való kötődésükben egymáshoz is kötődnek, úgy, ahogyan a kör egyes pontjai viszonyulnak egymáshoz és a kör középpontjához. Minél közelebb kerülnek az egyes pontok a középponthoz, annál közelebb vannak egymáshoz.

A liturgia ilyen értelemben kettős találkozás: találkozás Istennel és találkozás az emberekkel. Éppen ezért a felszínesen szemlélődő kívülálló számára az istentisztelet ugyanolyan alkalom, mint minden más – közös érdeklődésű emberekből verbuválódott – csoport együttléte, hiszen a gyülekezet tagjaival a hétköznapokon bárhol másutt is összefuthatunk.

Valójában az istentisztelet egészen más. Nem csak a többitől eltérő hely miatt. Nem csak az ünnepélyesség miatt. Nem is csupán a sajátos csoportösszetétel miatt (nincs más olyan „rendezvény”, amelyen ennyire különböző gondolkodású, korosztályú, szociális helyzetű, műveltségű emberek egyenrangú partnerként találkozhatnának), hanem azért, mert itt minket nem egymásrautaltságunk, életünk hasonlósága, netán érdekünk tart össze, hanem az, aki meghívott, akihez kötődünk. A „nagy Úr, akinek vendégei voltunk” (vagyunk). A különbségek megmaradnak, hiszen Urunk nem akar egyformává, színtelenné tenni és uniformizálni minket, hanem közösséggé formálva azt szeretné megmutatni, hogy sokszínűségünkben lehetünk egymáshoz tartozó, egymást gazdagon kiegészítő gyülekezet, az egy Istennek egy népe. Így oldódhatnak fel a feszültségek, így fogadhatjuk el a másikat, így hordozhatók el, sőt élvezhetők a különbségek. Az istentiszteleti közösség ezért páratlan, semmi más emberi közösséghez nem hasonlítható. Ha valóban találkozunk Istennel, akkor egészen másképp találkozunk egymással is. Ezért is gyógyító közösség az egyház, ezért is élmény az emberi találkozás az egyházban. Ha pedig mindez nem így működik, akkor a hiba bennünk és az Istennel való találkozásunk mélységében, igaz voltában rejlik.

Az istentisztelet találkozás – Isten és ember, ember és ember életet meghatározó, életet kínáló találkozása. Hogy magunkra ne maradjunk életünkben és halálunkban.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Találkozás
Élő víz
Énekeljetek!
Színes esernyők
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás és megemlékezés Farmoson
Jézus jön velünk a jövő útján
A szolgáló szeretet háza
Tízéves a Tessedik Sámuel Anya- és Gyermekotthon
Tíz esztendeje indult újra a tábori lelkészi szolgálat
Tanárok és tanítványok
Fót zenei szellemét örökítik át az új kántorok
Konfirmáció után - tanévzáró előtt
Keresztutak
Komáromi dialógus
Európa reménye Jézus Krisztus
Ökumenikus imaóra a Mátyás-templomban
Határtalan lelkésztalálkozó
A protestantizmus születésnapja
Evangélikusok
Im Memoriam Rőzse István
Búcsú Csepregi Bélától
e-világ
A keserű fű
Száz sziget
Akasztói ValóVilág
Keresztény szemmel
Bűntudat, bűnbocsánat, szégyen - mint kutatási téma
Egy lépéssel közelebb a "titkok titkához"
Legendából valóság
A hét témája
Beléptem az unióba
Egyházaink és az Európai Unió (II.)
evél&levél
A világ gyógyulásáért - a hétköznapokban
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szent István könyvhét
Dráma a barátságról és a becsületről
Szlovák kórusok
A vasárnap igéje
"Minden, mi él, csak téged hirdet!"
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 19 Találkozás

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster