EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 19 - A világ gyógyulásáért - a hétköznapokban

evél&levél

Hozzászólás a cikkhez

A világ gyógyulásáért - a hétköznapokban

„Gyógyulást a világnak!” – ez volt az elmúlt évben megtartott evangélikus világgyűlés mottója. A hosszú előkészítő munka után sok jó előadás hangzott el, több igehirdetés foglalkozott a témával, és rengeteg imádság szállt fel a világ gyógyulásáért.

Azt senki sem várta, hogy a gyűlés munkája nyomán meggyógyul a világ, mégis jogos lenne feltenni a kérdést, hogy mára hova jutottunk, van-e eredménye az előadásoknak, imádságoknak, figyelünk-e a betegekre, sikerült-e megtalálni a megfelelő kúrát. Igen találóan jegyezte meg valaki a téma kapcsán, hogy a cím félreérthető. Mintha a gyógyulást valakitől várnunk kellene; valakitől (talán Istentől) kérnünk kellene, hogy ő gyógyítsa meg a világot – azt, amit mi továbbra is napról napra rombolunk, kizsákmányolunk, pusztítunk. Vagy talán a politikusoktól, az ipar és tőke képviselőitől, a hatalommal rendelkezőktől kellene várnunk, esetleg követelnünk, hogy gyógyítsák meg a világot? Ez félreértés lenne. A politikusoknak csak annyi hatalmuk van, amennyit mi adunk nekik. Kénytelenek a mi követeléseinket, igényeinket szem előtt tartani, hogy hatalmon maradhassanak. Mi pedig növekedést, egyre nagyobb jólétet és több termelést akarunk. A világ gyógyulását nem várhatjuk mástól, mint egy általános szemléletváltozástól, tehát saját magunktól. A sokat szidott „multik” csak a mi igényeinket igyekeznek kielégíteni, azt adják, amit elvárnak tőlük: sok árut, olcsó árakat, jó szolgáltatást, növekedést, új üzleteket. Ha változást szeretnénk, akkor azt nekünk kell kezdeni.

Ezen a ponton az egyházaknak fontos szerepük lehetne. Egyrészt az, hogy felhívják a figyelmet a problémákra, ám még ennél is sokkal fontosabb az, hogy mint keresztények és mint egyházi közösség példát mutassunk, és a gyógyulás elősegítésében elöl járjunk. Ettől sajnos még nagyon messze vagyunk. Az igények és követelések terén nemigen maradunk el a bennünket körülvevő világtól, pedig meg kellene tanulnunk a felfelé növekedés helyett lefelé – jobban mondva befelé – növekedni.

Nem elég a világ lelki bajaival törődni és az emberek lelki nyomorúságát enyhíteni, hiszen ezeknek a bajoknak sokszor külső okai vannak. A kapzsiságnak, irigységnek, gyűlölködésnek anyagi háttere van. Az emberek azt gondolják, hogy a birtoklás egyenlő a boldogsággal. Meg kell tanulnunk „szegénynek”, szerénynek és így boldognak lenni.

A jó példa nagyon fontos, és sokakban tiszteletet, megbecsülést kelthet. A keresztény ember példát mutathat abban, hogy nem autózik csak azért, mert van autója. Ahová lehet, gyalog vagy kerékpárral megy, illetve a tömegközlekedést veszi igénybe. Nem vesz meg mindent, amire pénzéből telne. Nem vásárol új tévét azért, mert öt centiméterrel nagyobb képernyőt szeretne. Nem vesz új CD-lejátszót, hanem használja a régit, és nem vásárolja meg az ötvenegyedik kazettát, hiszen annyit úgysem tud használni és élvezni. Nem gyarapítja a szemetet, bevásárláskor visz magával táskát, és nem kér számtalan műanyag zacskót. Komolyan veszi és használja a szelektív hulladékgyűjtőket. Igyekszik egészségesen élni és táplálkozni, hogy ne terhelje az egészségügyet. Talán nem muszáj mindenért orvoshoz szaladni és mindenre orvosságot szedni.

Ez csak néhány pont, amelyre érdemes figyelnünk, de sok más lehetőség is rejlik előttünk. Segítsük egymást, beszélgessünk erről. A világ gyógyulása itt kezdődik, másoktól nem várhatunk megoldást. Ha nem mozdulunk, talán az utánunk felnövő generáció fog nekünk szemrehányást tenni. Mennyire sajnáljuk ma, hogy a 19. század végén az egyház nem tett többet a szegénység ellen, vagy hogy a két világháború között nem figyelt jobban a diktatúra veszélyeire, és a „40 év” alatt olyan sokan beadták a derekukat. Ma az egész föld, a teremtett világ van veszélyben. Ne csak nagygyűlést tartsunk, hanem figyeljünk hétköznapi életünkre.

Szilas Attila (Zirc)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Találkozás
Élő víz
Énekeljetek!
Színes esernyők
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hálaadás és megemlékezés Farmoson
Jézus jön velünk a jövő útján
A szolgáló szeretet háza
Tízéves a Tessedik Sámuel Anya- és Gyermekotthon
Tíz esztendeje indult újra a tábori lelkészi szolgálat
Tanárok és tanítványok
Fót zenei szellemét örökítik át az új kántorok
Konfirmáció után - tanévzáró előtt
Keresztutak
Komáromi dialógus
Európa reménye Jézus Krisztus
Ökumenikus imaóra a Mátyás-templomban
Határtalan lelkésztalálkozó
A protestantizmus születésnapja
Evangélikusok
Im Memoriam Rőzse István
Búcsú Csepregi Bélától
e-világ
A keserű fű
Száz sziget
Akasztói ValóVilág
Keresztény szemmel
Bűntudat, bűnbocsánat, szégyen - mint kutatási téma
Egy lépéssel közelebb a "titkok titkához"
Legendából valóság
A hét témája
Beléptem az unióba
Egyházaink és az Európai Unió (II.)
evél&levél
A világ gyógyulásáért - a hétköznapokban
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Szent István könyvhét
Dráma a barátságról és a becsületről
Szlovák kórusok
A vasárnap igéje
"Minden, mi él, csak téged hirdet!"
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 19 A világ gyógyulásáért - a hétköznapokban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster