EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 24 - "Idegenlégiósként" a bajor papnék közösségében

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

"Idegenlégiósként" a bajor papnék közösségében

„Krisztusban megtartva, összekötve, nyitottan” – így hangzott a németországi papnészövetség májusi országos konferenciájának mottója. Hazánk evangélikus papnéinek képviseletében hivatalos volt a háromnapos konferenciára – a Bajor Papnészövetség két évvel ezelőtt megválasztott magyar tagjaként – Szebik Imréné és e sorok írója is.

Mintegy hetven evangélikus lelkészfeleség gyűlt össze Németország minden részéből a festői szépségű Burbach-Holzhausen falucska egyházi üdülőjében. Szembetűnő volt az a nyitottság, amellyel fogadtak bennünket. A résztvevők – akiknek a többsége évek, sőt évtizedek óta ismeri egymást – kedves természetességgel érdeklődtek, honnan jöttünk, kik vagyunk. A ház vezetője az érkezésünkkor barátságosan közölte velünk, hogy több magyar vendég megfordult már náluk.

Azt is tapasztaltuk, hogy a német és a magyar testvérek között valóban van összeköttetés. Az ismerkedő beszélgetések folyamán sorra fedeztünk fel közös református, illetve evangélikus ismerősöket Debrecentől Szekszárdon át Keszthelyig. Nem győztünk örvendezni annak, milyen nagyszerű dolog, hogy az Úr nagy családjában élőknek itt is, ott is vannak testvéreik…

Az igazi felismerés természetesen az volt, hogy Krisztusban összetartozva, benne megtartatva lehet valódi testvéri közösségünk egymással. Beate Peschke augsburgi lelkésznő, egyben lelkészfeleség, a konferencia egyik vezetője már jó előre felkért bennünket egy magyar est megtartására. (A lelkésznő egyébként nagy gonddal készíti elő társaival az októberre tervezett csoportos magyarországi kirándulásukat, amelynek célja néhány református és evangélikus gyülekezettel való találkozás.) Bemutatkozó estünket éjszakába nyúló beszélgetés követte. Az egyházunk életét bemutató, Hidak című film, Túrmezei Erzsébet néhány versének német fordítása, valamint személyes, szóban és zenében kifejezett bizonyságtételünk ugyanis többeket arra indított, hogy saját életük örömeit és gondjait is megosszák velünk és egymással. Nagyon sok kérdésre is válaszolnunk kellett. (A papné testvéreknek érdemes lesz időt szakítaniuk október 10–13. között a Deák téri, illetve a révfülöpi alkalmakra, amelyeken találkozni lehet majd egy 40 fős, őszintén érdeklődő, a német–magyar kapcsolatokat építeni kívánó csoporttal. Az alkalmak pontos idejét és helyét az Evangélikus Élet később közli.)

A konferencia a terhek letételéről és az újrakezdésről szólt. A reggeli csendséták már arra készítettek fel minket, hogy a teremtett világ szépségére ráhangolódva teljes szívvel és elmével figyeljünk Teremtőnkre. A délelőtti bibliatanulmányozás Wolfgang Heide – Münsterből érkezett – lelkipásztor vezetésével gyakorlatiasan és lényegre törően állította elénk Illés, majd Simon Péter példáján keresztül a gondjaiba, félelmeibe, csődöt mondott életébe belefáradt, testileg-lelkileg ereje végén járó, meghalni kívánkozó ember újrakezdésének egyetlen lehetőségét: a végtelenül szerető, kegyelmes Úristen tapintatos, törődő, ugyanakkor határozott és következetes irányításának elfogadását. Csak Jézusra figyelve, vele egyre szorosabb kapcsolatra törekedve lehet a legnagyobb mélységekből is megbékélt szívvel, újult erővel és lendülettel tovább végezni azt a küldetést, amelyre ő indít.

A konferenciát úrvacsorai istentisztelet zárta, melynek záróaktusaként személyes áldásban részesülhettek mindazok, akik úgy érezték, különösen nehéz életszakaszban járnak. Biztatóan szólt az Ige: „Kelj föl, egyél, mert erőd felett való út áll előtted!” (1Kir 19,7b)

A valóban gazdagító alkalmak lelki táplálékával megerősítve, az Úrtól kapott útravalóval indulhattunk tovább, mindenki a számára kijelölt Hóreb felé.

Görögné Szántó Hajnalka


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Imádságban is egyek lehetünk más felekezetű testvéreinkkel
Élő víz
Szivárvány
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Építkezés
Ülésezett az Országos Közgyűlés
Zsinati napló
"Légy szolgája Isten tőkéjének..."
Sareptától Felsőpetényig
Hévízi "hangolás"
Sárvári e-Magyarország-pont
Csak azért is nyárünnep!
Részletek D. Szebik Imre elnök-püspök jelentéséből
Részletek dr. Frenkl Róbert országos felügyelői jelentéséből
Keresztutak
Egymásra figyelve
Beiktatták tisztségükbe a baptista egyház vezetőit
"Idegenlégiósként" a bajor papnék közösségében
Hitvallásunk a Teremtőről és a teremtésről
Evangélikusok
Meglepetésről meglepetésre
Bozóky Éva
Megtartott ígéret
e-világ
Az egyházak a választáson való részvételre buzdítanak
Katolikusok az interneten
Keresztény szemmel
Barmen üzenete
"Ne csüggedj, lelkem, hű az Isten..."
evél&levél
90 éves jubileum
Levélrészlet
A közelmúlt krónikája
Tízéves az aszódi evangélikus gimnázium
Déli harangszó
Mindenki túlélte Gödöllőt
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A királyi udvar dalnokai Ősagárdon
Régi magyar családok - mai sorsok
Polgár Rózsa-kiállítás
A vasárnap igéje
Isten hív minket. Figyeljünk a hívó szóra!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Megmérgezett szavak
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 24 "Idegenlégiósként" a bajor papnék közösségében

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster