EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 24 - Csak azért is nyárünnep!

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Csak azért is nyárünnep!

Az esős időjárás sem szegte kedvüket azoknak a bakonycsernyei gyermekeknek és szüleiknek, valamint a gyülekezet tagjainak, akik június 5-én, szombaton egész napos családi és gyülekezeti napon vettek részt.

Az eseményt megelőzően a rendezvényre meghívott előadók és vendégek közül sokan kérdezték a szervezőktől: „Azért megtartjátok…?” A válasz – bár a borult eget nem oszlatta el – erőt és reményt öntött a kétkedőkbe. „Nem félünk! Bátran dacolunk a rossz időkkel, akár az időjárásról, akár a korszellemről legyen is szó. Mi a reménység gyülekezete vagyunk.”

Az egybegyűltek elsőként meghallgathatták az európai fesztiválokon is rangos helyezést elért Móri Fúvószenekart, amely – a rossz idő miatt – a templomban adott koncertet. A pattogós indulók hívogató hangjai után a parókia hatalmas udvarán gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt lehetőségük nyílt betekinteni a különféle kézműves-foglalkozások rejtelmeibe. Sőt ki is próbálhatták a vesszőfonás, a csuhézás, a fonás, fafaragás, a fazekasság és tűzzománc-készítés fogásait. Az így elkészült munkák bizonnyal még sokáig felidézik e nap kellemes emlékeit. A gyermekekre az óvónők jóvoltából arcfestés is várt.

A szülők sem unatkoztak. Barátok vagyunk, avagy evangélikusok Európában címmel folytatódott a délelőtt programja, melyen a gyülekezet vendégeiként a németországi steinen-lörachi evangélikus gyülekezet lelkésze, Wolf Quaßdorf szólt arról, mit jelent számukra a barátság és az európaiság gondolata. A három rövid blokkból álló előadásban elsőként a lelkészek személyes barátságának kezdetéről beszélt, amely – végül is ne szépítsük – egy Franciaországban megrendezett unalmas konferencia gyümölcse. Ezután a svájci és a francia határ mellett található, ötszáz lelkes gyülekezet szervezeti felépítését ismertette, beszámolt az ottani alkalmakról, sőt e baráti kapcsolat továbbfejlődéséről, az ötletek, elképzelések kétirányú áramlásáról is. A lelkész előadásának harmadik részében pedig az európaiság gondolatának továbbfejlődéséről szólt. Amíg korábban az egységes birodalom eszméjét fegyver és erőszak útján valósították meg, addig mára az európai népek 98%-ban elutasítják a háború gondolatát. Amit azonban az erőszak és a fegyver nem volt képes megvalósítani, azt létrehozza az emberi vágyakozás. Megvalósítja a reklámok által felkeltett birtoklási ösztön, amely a privát élet kényelmében és biztonságában keresi békességét és életének értelmét. S mindeközben folyamatosan csökken a kultúrára fordított pénz mennyisége és a nemzetállamok önállósága; ez viszont már zavaró. Mit tehetünk ebben a helyzetben? – tette föl a kérdést az előadó. Segíthetnek a testvérgyülekezetek közötti kapcsolatok: egymással találkozva erősíthetjük a civil társadalmat. Segíthetjük a helyi élet minőségének javítását. A német lelkipásztor végül Erich Fromm gondolatával zárta mondandóját: nem engedjük, hogy csupán a fogyasztás és a birtoklás határozza meg az embert, hanem segítjük abban, hogy képes legyen helyesen élni, létezni.

Ebéd után különösen nagy sikere volt Kisteleki Zoltán színművész gyermekelőadásának, aki a három kismalac történetét elevenítette fel a kicsiknek. A volt egyházi iskola zsúfolásig megtelt épületében jó volt hallani a gyermekek nevetését és látni vidám arcukat. Délutánra az időjárás egy kicsit kedvezőbbre fordult, talán ennek is köszönhető, hogy egyre több érdeklődő érkezett.

A nyárünnep egy megvalósítandó terv bemutatásával folytatódott. A bakonycsernyei evangélikusok új óvodát, illetve gyülekezeti központot szeretnének építeni. A terveket az építészcsoport vezetője ismertette, a legkorszerűbb technikai eszközök felhasználásával. Előadásának csúcspontja mégsem a kivetített virtuális makett „bejárása” volt, hanem mindenekelőtt az a vallomás, amely arról szólt, hogy a tényekkel és számokkal dolgozó mérnököt miként győzte le a megfoghatatlan, de mégis örök isteni szeretet.

A templomban ezután a steineni gyülekezet Per tutti együttese, valamint a helyi gyülekezet kis kórusa adott koncertet. Nagy élmény volt a két együttes közös muzsikálása.

A nap fénypontja az este kezdődött Tamás-mise volt. Ez – miként az újfajta liturgiában járatlanokat segítő füzet hirdette – egy úrvacsorás istentisztelet a léleknek és az értelemnek, mely elsősorban az egyháztól elidegenedettek számára nyújt lehetőséget az Istennel való találkozásra. Ez a sokszínű, a gyülekezet aktív részvételére építő istentiszteleti forma Finnországból Németországon keresztül jutott el Bakonycsernyére. A jelenlévők a lelkészek személyes bizonyságtétele, a keresztelőre való emlékeztetés segítségével élhették át Isten és az ember kapcsolatának a lehetőségeit. Isten áldását kérhették, Isten iránti hálájukat kifejezve mécsest gyújthattak, imádságban megköszönhették mindazt, amit eddigi életükben Istentől kaptak. Ezt a napot is, amely minden résztvevő számára felejthetetlen marad.

Szarka István – Szarka Éva

Regionális hozzárendelés: Bakonycsernyei Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Imádságban is egyek lehetünk más felekezetű testvéreinkkel
Élő víz
Szivárvány
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Építkezés
Ülésezett az Országos Közgyűlés
Zsinati napló
"Légy szolgája Isten tőkéjének..."
Sareptától Felsőpetényig
Hévízi "hangolás"
Sárvári e-Magyarország-pont
Csak azért is nyárünnep!
Részletek D. Szebik Imre elnök-püspök jelentéséből
Részletek dr. Frenkl Róbert országos felügyelői jelentéséből
Keresztutak
Egymásra figyelve
Beiktatták tisztségükbe a baptista egyház vezetőit
"Idegenlégiósként" a bajor papnék közösségében
Hitvallásunk a Teremtőről és a teremtésről
Evangélikusok
Meglepetésről meglepetésre
Bozóky Éva
Megtartott ígéret
e-világ
Az egyházak a választáson való részvételre buzdítanak
Katolikusok az interneten
Keresztény szemmel
Barmen üzenete
"Ne csüggedj, lelkem, hű az Isten..."
evél&levél
90 éves jubileum
Levélrészlet
A közelmúlt krónikája
Tízéves az aszódi evangélikus gimnázium
Déli harangszó
Mindenki túlélte Gödöllőt
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A királyi udvar dalnokai Ősagárdon
Régi magyar családok - mai sorsok
Polgár Rózsa-kiállítás
A vasárnap igéje
Isten hív minket. Figyeljünk a hívó szóra!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Megmérgezett szavak
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 24 Csak azért is nyárünnep!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster