EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 24 - Új nap - új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap - új kegyelem

Jaj azoknak, akik lovakban reménykednek, a harci kocsik tömegében bíznak, de nem folyamodnak az Úrhoz. Ézs 31,1 (2Kor 5,18; Lk 16,19–31; 1Jn 4,16b–21; Zsolt 133) A mi nemzedékünkből is sokan bízzák életüket a gépekre, a különféle szerekre, esetleg a lovakra, mintha biztos pont, megingathatatlan alap lenne a nyers erő, a rózsaszín, de halálos álom vagy a bizonytalan nyeremény. Fölráz minket a figyelmeztetés: a földi dolgainkhoz szükséges erőért folyamodjunk inkább az Úrhoz, és tőle kérjünk kitartást az égi célok eléréséhez is.

Az igaz megérti a nincstelenek ügyét. Péld 29,7 (2Kor 8,13; Lk 10,1–9/10–15/16; 1Kor 15,29–34) A Biblia sok igaz emberről tud. Nóé, Ábrahám, Jób, Zakariás, Erzsébet és még sokan mások több szempontból is jó példát mutattak szűkebb és tágabb környezetüknek. Egy dolog azonban mindegyikükre jellemző volt: megértették Isten parancsát, figyelmeztetését, és nem voltak süketek a szegények, a nincstelenek panaszaira. Urunk ma is igaz embereket keres, akik hitből élnek, akik becsülettel segítenek, akik ötletesen jótékonykodnak, és szolgálatkészen fáradoznak a rászorulókért.

Minden lélek az enyém. Ez18,4 (Gal 2,20; Jer 36,1–6/7–9/10.

21–24.27–31; 1Kor 15,35–39) Gyakran elfeledkezünk a Teremtőről, akihez tartozunk – akár megvalljuk őt hálás szívvel, akár tagadjuk körömszakadtunkig. Felelősebben élnénk napjainkat, hűségesebben imádkoznánk, és lelkesebben fáradoznánk egymásért, ha megjegyeznénk: minden lélek Istentől jön, és az ő ítélőszéke elé érkezik.

Megnyitja az Úr gazdag kincsesházát, az eget, és idejében ad esőt földedre, és megáldja kezed minden munkáját. 5Móz 28,12a (1Kor 3,7; 1Thessz 2,1–8/9–12/; 1Kor 15,50–58) Szeretek kertészkedni, úgy, ahogyan édesanyámtól láttam. A kertem – az egész természethez hasonlóan – az ég kincsesházából él, virágzik és hoz termést. Ezért adunk hálát a jó időben érkező esőért, a napsugárzásért, a szélért, a munkához szükséges erőért és minden testi-lelki áldásért, amelyet az Úr nyújt nekünk. Isten az emberek előtt is megnyitja kincsesházát: naponta táplál igéjével, fölmelegít kegyelmével, hogy neki tetsző gyümölcsöket teremjünk.

Nekem vigyáznom kell, hogy csak azt mondjam, amit az Úr ad a számba. 4Móz 23,12 (1Kor 9,16; Jn 21,15–19; 1Kor 16,1–12) A kereszténynek nevezett Európában úton-útfélen, kora reggel és késő este, iskolában és színházban, a munkahelyeken és az otthonokban folyton felelőtlen beszédet lehet hallani. Vannak divatos kötőszók, amelyeket már az óvodások is használnak. De aki egyszer ráébred arra, hogy Isten figyeli a beszédét, aki tudja, hogy a Teremtő szemmel tartja járását-fekvését és minden szavát, az vigyázni fog, hogy csak kedves, építő szó hagyja el az ajkait. Az ilyen ember megválogatja szavait, akár örül, akár haragszik, és mindig vigyázni fog arra, hogy csak jézusi szót mondjon.

Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma. Mt 6,11 (5Móz 6,11–12; Lk 22,24–30; 1Kor 16,13–24) A választott nép is szeretett gyűjteni, felhalmozni. Még a mannával is ezt tették, de Isten megtanította nekik, hogy mindig csak az aznapra valót adja meg. Ma is sokan inkább szegényesen nyomorognak azért, hogy a millióik gyarapodhassanak. Az ember Isten iránti bizalmatlanságát mutatja a fölösleges aggódás, a mérhetetlen felhalmozás. Jézus nem azt tanította övéinek, hogy a holnapi kenyérért és a holnaputániért könyörögjenek, hanem azt mondta, hogy a mához szükséges dolgokért kell bátran imádkozni. Így reménységgel, megelégedéssel Isten kezéből kérhetjük, vehetjük a holnapot, s békében várhatjuk gondoskodását.

Ami kijön a szájból, az a szívből származik, és az teszi tisztátalanná az embert. Mt 15,18 (Ez 36,29a; Fil 1,12–18a; 1Kir 12,1–19) Jézus nem a kézmosást vagy a mosogatást tiltja, hanem azt mondja örök életünkre készülve, hogy nem akadhatunk el a tisztasági törvény szőrszálhasogató szajkózásánál. Inkább számolgassuk bűneinket, vessük alá magunkat a „menynyei kardiológus” vizsgálatának, tartsunk igaz bűnbánatot, mert ő orvosi segédeszközök nélkül is a szívünkbe lát, s tudja, mennyi gonoszságot, sötétséget rejtegetünk. Imádkozzunk azért, hogy Szentlelkének erejével Isten megtisztítson minket, hogy Jézus vérében megfürödve tiszták és igazak lehessünk.

Smidéliuszné Drobina Erzsébet


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Imádságban is egyek lehetünk más felekezetű testvéreinkkel
Élő víz
Szivárvány
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Építkezés
Ülésezett az Országos Közgyűlés
Zsinati napló
"Légy szolgája Isten tőkéjének..."
Sareptától Felsőpetényig
Hévízi "hangolás"
Sárvári e-Magyarország-pont
Csak azért is nyárünnep!
Részletek D. Szebik Imre elnök-püspök jelentéséből
Részletek dr. Frenkl Róbert országos felügyelői jelentéséből
Keresztutak
Egymásra figyelve
Beiktatták tisztségükbe a baptista egyház vezetőit
"Idegenlégiósként" a bajor papnék közösségében
Hitvallásunk a Teremtőről és a teremtésről
Evangélikusok
Meglepetésről meglepetésre
Bozóky Éva
Megtartott ígéret
e-világ
Az egyházak a választáson való részvételre buzdítanak
Katolikusok az interneten
Keresztény szemmel
Barmen üzenete
"Ne csüggedj, lelkem, hű az Isten..."
evél&levél
90 éves jubileum
Levélrészlet
A közelmúlt krónikája
Tízéves az aszódi evangélikus gimnázium
Déli harangszó
Mindenki túlélte Gödöllőt
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A királyi udvar dalnokai Ősagárdon
Régi magyar családok - mai sorsok
Polgár Rózsa-kiállítás
A vasárnap igéje
Isten hív minket. Figyeljünk a hívó szóra!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Megmérgezett szavak
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 24 Új nap - új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster