EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 24 - Imádságban is egyek lehetünk más felekezetű testvéreinkkel

Liturgikus sarok

Nézzünk körül az egyházban 1.

Hozzászólás a cikkhez

Imádságban is egyek lehetünk más felekezetű testvéreinkkel

Ettől a héttől új sorozat indul a Liturgikus sarokban: szeretnénk megismerni keresztény testvéreink istentiszteleti életét. Úgy gondoljuk, az a legjobb, ha az egyes felekezetek, közösségek maguk mutatkoznak be. Hétről hétre más és más fog vallani arról, hogy mi a legjellemzőbb egyháza gyakorlatában. A mostani bevezető sorok a legfontosabb közös pontra, az imádságra utalnak.

Az Egyházak Világtanácsa nagygyűlésének tanítása (Canberra 1991): „A Lélek ajándékai által betagozódunk Isten népébe, az egyházba, amely Isten akaratát teljesíti, hirdeti az evangéliumot, és közösségként együtt részesedik Isten ajándékaiban.”

A Róm 12 szerint a keresztény ember egész élete istentisztelet, hiszen Isten irgalmából él minden egyes napon és órában, és ez az irgalom az alapja minden cselekedetének.

Különös, drága lehetősége minden egyes kereszténynek, hogy testvéreivel találkozhat az Úr napján (vasárnaponként), és velük együtt élheti át az Isten-látogatás alkalmát. Közösen hallgathatják az Igét, benne a hallható és látható drága evangéliumot, együtt imádkozhatnak (kétszeresen is, ha énekelnek): magasztalhatják, dicsérhetik az Urat, hálát adhatnak jóságáért, megvallhatják bűneiket, elfogadhatják bocsánatát, és könyöröghetnek a jövőbeni jelenlétéért is. A hétköznapi és ünnepi istentisztelet szervesen összetartozik, egymást kiegészíti. A napi munka terhét, gondját, baját, örömét viszi magával az ember, és a testvérekkel való találkozáskor felüdül, erőt nyer, részesedik Isten minden ajándékában.

Hétköznapi szóhasználatunkban csak az ünnepi alkalmat nevezzük istentiszteletnek, és megfeledkezünk arról, hogy mindennapi kötelességteljesítésünkben és az emberek között gyakorolt szeretetünkben is istentiszteletet végzünk. Így kettéosztjuk hetünket egy ünnepi szakaszra, amikor természetes, hogy Isten dolgaival foglalkozunk, és egy hétközi szakaszra, amikor csak a saját dolgainkkal vagyunk elfoglalva. Ez a „hasadtlelkűség” beteges jelenség, és már előfutára a teljes elvilágiasodásnak, amikor az ünnep is csupán a pihenés idejévé torzul, megfeledkezve a „szombat” Uráról.

Az igehirdetéssel (az evangélium hallható és látható formájával) Isten látogat meg minket. Az imádság válaszunk, visszhangunk erre. A szüntelen imádság rendszeres, kihagyás nélküli imádságos életet jelent. Ahogyan a helyi gyülekezet könyörgése összekapcsolja a jelen lévő és a távol lévő tagokat, ugyanúgy összeköt minden hívőt Jézus Krisztus egész népével a nagyvilágon: a keleti ortodoxokkal, a római és görög katolikusokkal, a református, a metodista, a baptista felekezetűekkel. A Föld forog, és ne feledjük: globális méretekben soha nem némult el az ének és az imádság. Amíg Földünk egyik felén napkelte, a másikon napnyugta van, addig az imádság nem hallgat el egy percre sem: „Már a nap távol testvért ébreszt, még alig hamvad fénye itt, / s friss ajak dicsér egyre téged, és magasztalja tetteid.” (EÉ 124)

Néha híveink éppen a másik felekezet istentiszteleti életét érzik idegennek és benne az imádság felekezeti jellegét szokatlannak: az ortodoxia ismétléseit, a római katolikus szimbólumrendszert (a testtartást, a térdhajtást, a kéz jelbeszédét stb.), a reformátusok hosszú imádságait, a metodisták, baptisták kötetlen, szabad könyörgéseit. Ha azonban jobban megismerjük egy másik keresztény felekezet istentiszteletét és imádságos gyakorlatát, felfedezhetjük közös kincseinket. A formák ugyan mások, de a lényeg ugyanaz: a velünk találkozni akaró Urat szólítja meg imádságában az ő népe. Ha önazonosságunkat megtartjuk, de nyitottak vagyunk más testvérekre, úgy megtapasztalhatjuk, hogy nem idegenek ők, hanem testvéreink Jézus Krisztusban, akik feltárják múltjukat és jelenüket Isten előtt, és Urukban bíznak holnapjukban is. Az imádság nem választ szét, sőt egybekapcsol a már elköltözöttek és a jövő gyülekezetével is.

Az élő ökumené szíve lehet ma is – és nem csupán az imahéten – egyéni és gyülekezeti imádságunk.

Id. Hafenscher Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Imádságban is egyek lehetünk más felekezetű testvéreinkkel
Élő víz
Szivárvány
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Építkezés
Ülésezett az Országos Közgyűlés
Zsinati napló
"Légy szolgája Isten tőkéjének..."
Sareptától Felsőpetényig
Hévízi "hangolás"
Sárvári e-Magyarország-pont
Csak azért is nyárünnep!
Részletek D. Szebik Imre elnök-püspök jelentéséből
Részletek dr. Frenkl Róbert országos felügyelői jelentéséből
Keresztutak
Egymásra figyelve
Beiktatták tisztségükbe a baptista egyház vezetőit
"Idegenlégiósként" a bajor papnék közösségében
Hitvallásunk a Teremtőről és a teremtésről
Evangélikusok
Meglepetésről meglepetésre
Bozóky Éva
Megtartott ígéret
e-világ
Az egyházak a választáson való részvételre buzdítanak
Katolikusok az interneten
Keresztény szemmel
Barmen üzenete
"Ne csüggedj, lelkem, hű az Isten..."
evél&levél
90 éves jubileum
Levélrészlet
A közelmúlt krónikája
Tízéves az aszódi evangélikus gimnázium
Déli harangszó
Mindenki túlélte Gödöllőt
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A királyi udvar dalnokai Ősagárdon
Régi magyar családok - mai sorsok
Polgár Rózsa-kiállítás
A vasárnap igéje
Isten hív minket. Figyeljünk a hívó szóra!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Megmérgezett szavak
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 24 Imádságban is egyek lehetünk más felekezetű testvéreinkkel

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster