EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 25 - Az okkultizmus csapdája

EvÉlet - Lelki segély

Hozzászólás a cikkhez

Az okkultizmus csapdája

„A nagymamám babonás légkörben nevelt. Ma is félek, hogy baj történik velem, ha tizenharmadika péntekre esik, vagy ha fekete macska fut át előttem az úton. Bevallom, szívesen olvasgatom a női magazinok horoszkópjait, és voltam már jósnőnél is. Mamuska néhány hónapja meghalt, és a temetésén nagyon megszólított az igehirdetés. Azóta már többször is voltam istentiszteleten. A napokban egy spiritiszta szeánszra hívtak, ahol beszélhetnék a nagyi szellemével. Szeretném tudni, hogy a halottidézés nem veszélyes-e?”

Kedves Viktória! Szokásomtól eltérően minden bevezetés nélkül szeretnék választ adni a kérdésére: a halottidézés (spiritizmus), a csillagjóslás (asztrológia), a varázslás (mágia) és a babonákban való hit életveszélyes, mert mind az okkultizmus területéhez tartozik. Az egyedül igaz és élő Istennek a Szentírásban kinyilatkoztatott szava szerint az okkult praktikák mindenféle formájának a gyakorlása súlyos bűn! „Ne legyen köztetek (…) varázslást űző, se jelmagyarázó, kuruzsló vagy igéző! Ne legyen átokmondó, se szellemidéző, se jövendőmondó, se halottakról tudakozódó. Mert utálatos az Úr előtt mindaz, aki ilyet cselekszik.” (5Móz 18,10–12) És ezek után nyomban hálát adok az Úr Jézusnak, hogy Szentlelkével máris munkálkodik az ön szívében, hiszen mielőtt engedett volna a sötétség fejedelmének, levelében megkeresett!

Elgondolkoztató, hogy éppen a szeretett, de sajnos az okkult örökséggel önt megkötöző nagymamájának a temetésén érte el lelkét a gyógyulás és szabadulás drága evangéliuma. Hiszen az Isten igéje fogja megnyitni a szemeit az Isten igazságára, de ehhez nyíltan meg kell vallania, hogy szakítani akar az okkultizmus minden formájával, és könyörögnie kell a Megváltó szabadításáért. Viktória! Egyedül nem tud megszabadulni a babonák bűvöletéből, a javasasszonyok, spiritiszták és csillagjósok veszedelmes, homályos és félelmet keltő, titokzatos világából, mert az ilyen jellegű tanok mögött a sátán áll. Aki pedig megnyitja a lelkét és a szellemét az okkultizmus előtt, az felveszi a kapcsolatot a sötét erők démonaival. Az úgynevezett „felvilágosult európai ember” a sátán és a démonikus erők létezését a hiedelmek tárgykörébe utalta, sőt száműzte az általa primitívnek ítélt középkorba. A „hazugság atyjának” (Jn 8,44) nagymértékben kedvezett ez a felfogás, hiszen így inkognitóban végezhette és végezheti kárhozatos munkáját. Úgyhogy nem árt, ha leleplezzük személyét és gyalázatos tervét, amellyel igyekszik meghiúsítani Isten lélekmentő elhatározását, vagyis azt, hogy Jézus minden elveszett bárányt az akol biztonságába terelhessen.

A „világ fejedelme” (Jn 12,31) eredetileg kerub volt, de saját vélt szépségétől és bölcsességétől felfuvalkodva Isten fölé akarta helyezni önmagát. Isten akaratából ezért levettetett a földre, tartózkodási helye a föld körüli légtér lett. Mint az Isten ellen lázadó birodalom zsarnoka az egész világot gonosz szorításában tartja (vö. Jób 1,6; Zak 3,1; Ézs 14,13; Ef 2,2; Mt 12,26; 1Jn 5,19). A sátán végső, pokoli célja, hogy megszerezze azt, ami egyedül Istené (1Kor 10,20), és próbálkozását számtalan gonosz angyal, démoni lény támogatja (Jel 12,4). Jó, ha tisztában vagyunk hát azzal, hogy igenis létezik egy láthatatlan és tisztátalan szellemvilág (Ef 6,12), és a velük való érintkezés rombolja az ember testét, lelkét és szellemét. Az okkult tudományok művelése közben pedig kapcsolat jön létre az ember és e között a szellemvilág között. A spiritiszta szeánszokon egy médiumon, azaz közvetítőn keresztül démonok beszélnek. Semmi esélye sem lenne kedves levélírónknak arra, hogy elhunyt nagymamájával kommunikáljon, ellenben a gonosz, „kezdettől fogva emberölő” hatalom (Jn 8,44) befolyása alá kerülhetne.

Természetesen le kell szögeznünk, hogy minden ördögi tevékenység ellenére Jézus Krisztus fog uralkodni, mert ő kereszthalálával legyőzte a sátánt, és minden ellensége a lába alá lesz vetve (Zsolt 110,1 és Jel 11,15). Sőt a sátánra és angyalaira az örök tűz és gyötrelem vár (Mt 25,41; Jel 20.1–3). De addig az „ördög mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, hogy kit nyeljen el” (1Pét 5,8). És bizony józanul, Jézus erejével, a hit szilárdságával minden támadási fronton ellent kell állnunk neki. A nagy „üldöző” kizárólag úgy hátrál meg, ha azt tapasztalja, hogy az örökkévaló Isten akaratának engedelmeskedünk, hiszen tudja, hogy minden döntő szó az Úré. Ha a Szentlélek temploma a testünk, ha a feltámadt Krisztust magasztalja a nyelvünk és az életünk, akkor a Belzebubnak nincs hatalma felettünk.

Kedves Viktória! Az embert minden gyötri, ami ismeretlen. Ez az ismeretlenség ott van a halál mögött, de még az Isten-kép mögött is, amíg nem találkozunk az élő Jézussal. Az ember kívánja az örökkévalóság, az érzékelésen túli világ távlatait, de veszélyes mezsgyére lép, ha az út, amelyen mindennek keresésére indul, nem Jézus Krisztus. Napjainkban Magyarországon félelmetesen terjednek az okkult tanok. Politikusok, művészek, a közélet szereplői hivatásbeli és magánéleti döntéseik előtt jósokhoz fordulnak. A bűnügyi rendőrség látnoki erők segítségét kéri egyes bűntények megoldásához. A gyermekek körében nem csillapul a „Harry Potter-láz” – varázskártyákat gyűjtenek, horrorfilmek szögezik őket a televízió képernyői elé, képzeletüket gonosz manók és halálba vivő sárkányok szörnyfigurái népesítik be, és félnek, rossz álmok szorongatják őket, mert nincs békességük. Sajnos a gonosz szellemvilággal való érintkezés miatt a neurózis mindenféle fajtája megtalálható az emberek körében. Mindezekből egyetlen módon gyógyulhatunk ki: ha a keresztfa oltárához elhozzuk bűneinket, és Jézus vérének oltalma alá állunk. Mert „azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa” (1Jn 3,8b). Viktória, kérem, olvassa el a következő igéket, mélyüljön el bennük, és imádkozó szívvel fogadja be tanításukat: 1Jn 4,4; Zsolt 44,3–8; Zsid 2,14; 1Pét 5,8–9. Fényt, félelem nélküli boldog életet, üdvbizonyosságot, benső harmóniát keres? Merítsen az élet vizének forrásából, „amely ragyogó, mint a kristály, s az Isten és a Bárány trónusából ered” (Jel 22,1).

A személyes lelkigondozás lehetőségét felajánlva üdvözli:

Szőkéné Bakay Beatrix


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A református istentisztelet gazdag múltja
Élő víz
Nikodémusok órája
Szenvedélyekről a Biblia tükrében
Ami nem konzerválható
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Isten munkálkodik - a gyülekezet épül
150 éves a krizbai templom
Keresztutak
Finnugor (evangélikus) lelkészkonferencia Kolozsvárott
Püspökválasztási előkészületek Erdélyben
Merítettek az élet energiaforrásából
1250 évvel ezelőtt halt meg Bonifác, a germánok apostola
Evangélikusok
Emőke, a sokoldalú egyházfi
A Twenty Singers Bandet a barátság tartja össze
Erdősi Sylvester János (1504-1553?)
e-világ
Új egérfajt fedeztek fel
Keresztény szemmel
Egy súlyos mondat
Szélrózsa
Jézus hírnöke és útkészítője
Egy fenyőgallytól az örökkévalóságig
Röfögő ballagók...
A hét témája
Imádságrészlet Benkő Ágota kolozsvári lelkésznő áhítatából
Részletek Mózes Árpád nyugalomba vonuló erdélyi püspök köszöntőjéből
Észt testvéregyház-tükör
Konferenciakronológia
Egy-két kósza gondolat ihlette
Imádságrészlet Adorjáni Dezső záróáhítatából
evél&levél
Fából vaskarika
Először lépek oltárodhoz...
A közelmúlt krónikája
E-Magyarország-pontok találkozó
A torinói lepel újabb rejtélye
Újra a népfőiskolák szolgálatáról
A Déli Evangélikus Egyházkerület kérése a volt népfőiskolásokhoz
A kevésen is hű...
Képzések és projektek
Rajzkiállítás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az ötödik evangélista budapesti ünnepe
A bűnről - tisztán és hitelesen
A Zeneműtár kincsei
Egy zsebbe való könyv - nem csak presbitereknek
A vasárnap igéje
Ti nem akartátok!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Az okkultizmus csapdája
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 25 Az okkultizmus csapdája

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster