EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 25 - A torinói lepel újabb rejtélye

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

A torinói lepel újabb rejtélye

Egy másik arcképet is találtak Krisztus „ereklyéjének” hátsó oldalán

Újabb érdekes felfedezést tettek közhírré a – feltételezések szerint – Krisztus arcképét mutató torinói lepellel kapcsolatban. Egy tudóscsoport bejelentette, hogy az ereklyén az eddig ismert arc mellett egy másikat is felfedeztek. A rejtélyes legenda tehát tovább él. Újabb és újabb rejtélyek merülnek fel a torinói lepel kutatásai során. A Londoni Fizikai Intézet a 2002 óta tartó restaurációs munkák keretében nemrégiben óriási szenzációval állt elő: a Jézus halotti szemfedőjének tartott vászon hátulján egy másik emberi arc szellemképe rajzolódik ki. Ezt erősítette meg a padovai egyetem kutatása is. A lepel 2002-es restaurálása során a hátsó oldalát is lefényképezték, majd a képeket hónapokon át számítógéppel analizálták. A kutatócsoport tagja, Giulio Fanti professzor kijelentette: „Az elülső és a hátsó oldalon lévő képek különböznek. A gép révén felfedezett arcon például a jobb orrlyuk sokkal jobban látható”.

A felfedezés ismét éles vitákat válthat ki Jézus halotti leplének eredetiségét illetően a hívők és a tudósok között. Sok hívő számára a lepel az egyik legfontosabb fennmaradt ereklye.

A feltételezések szerint miután a Megváltót keresztre feszítették, s később levették a feszületről, e 4,36 méter hosszú és 1,1 méter széles vászonlepelbe burkolták testét. Ebben temették el a sziklasírba. Vagyis sokak szerint Krisztus vére és arcának mása látható a leplen. Az ereklyét a torinói dómban, a Szent Jánosról – San Giovanni Battista – elnevezett székesegyházban őrzik. A lepel már csak azért is egyedülálló, mert szinte páratlan, milyen viszontagságokon kellett keresztülmennie az elmúlt évszázadokban. Túlélte, hogy olajban főzték, továbbá túlélt két tűzvészt is. A tudósok egy része azonban vitatja a lepel valódiságát, s úgy tekint e „csodára”, mint a világ egyik nagy szemfényvesztésére.

A halotti szemfedő eredetisége mellett és ellen egyaránt több érv is felhozható. Különböző pollenvizsgálatok szerint a lelet valóban az első századból való. Sőt a vásznon előforduló növényi maradványok alapján minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy a lepel a Közel-Keletről származik. Legalább tizenhárom olyan növényfajtát határoztak meg eddig, amelyek Palesztinában, pontosabban a Negev-sivatag, a Holt-tenger és Jeruzsálem vidékén voltak honosak. Egy másik, rituális érv is alátámaszthatja az első századi származást: ez pedig a kezek X alakú elhelyezése – olvasható Boda László egyik tanulmányában. Érvelése szerint János, Jézus egyik tanítványa helyezhette el így a kezeket. Az effajta temetkezési mód a Holt-tenger vidékén a kumráni barlangoknál talált esszénus sírokban volt szokásos, János pedig az esszénus közösségnek is tagja volt.

A tudományos vizsgálatok döntő többsége egészen a 80-as évekig arra a következtetésre jutott, hogy az ereklye valóban Jézus halotti leple. Az úgynevezett szénizotópos kormeghatározások azonban más eredményt hoztak. Ezek szerint a lepel a 13–14. században keletkezett. E vizsgálat lényege, hogy a szerves anyagokban felhalmozódik a szén radioaktív izotópja, a C-14. Ha a szervezet elpusztul, akkor a bomlási folyamatokban a C-14 bizonyos időközönként feleződik. A C-14 mennyiségéből – természetesen bizonyos hibaszázalék mellett – viszonylag pontosan meghatározható a lelet kora. A torinói lepel esetében az első ilyen vizsgálatra 1979-ben, a másodikra pedig 1988-ban került sor. Ezek szerint viszont a vásznat 1260 és 1390 között készítették. A szénizotópos vizsgálatok megbízhatósága kapcsán sok tudósnak is komoly fenntartásai vannak. Nem véletlenül: e vizsgálatok után például az egyiptomi múmiákat ezer évvel fiatalabbnak gondolták.

A Texasi Egyetem tudóscsoportja rájött arra, mi okozhatja a szénizotópos vizsgálat pontatlanságát. Olyan mikrobákat találtak, amelyek képesek bevonatokat képezni a természetes objektumok körül. Ez a műanyaghoz hasonló biogenikus máz komolyan befolyásolhatja a kormeghatározás eredményét.

Egy másfél éve végzett tanulmány szerint a torinói lepel belsején lévő vérfoltok egyértelműen azt mutatták: a rajta kirajzolódó kép nem készülhetett másolással. Jézus halotti leplét új szkennelési technológiával vizsgálták 2002 novemberében, és az eredményeket először egy tudományos szimpózium keretében vitatták meg. A kutatáshoz úgynevezett síkágyas szkennert használtak. Ez vérfoltokat mutatott ki a belső felén, amely azt jelzi, hogy az arckép nem másolat.

A mostani felfedezés nyomán nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen Fanti olasz professzor kijelentette: mindez nem azt támasztja alá, hogy a lepel hamisítvány lenne. Bárkié is volt a halotti lepel, „viszontagságai” tovább folytatódnak. S biztosak lehetünk benne: a következő években, évtizedekben is megannyi elmélet lát majd napvilágot arról, hogy honnan és mely korszakból származhatott.

(Forrás: Népszava, 2004. április 15.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A református istentisztelet gazdag múltja
Élő víz
Nikodémusok órája
Szenvedélyekről a Biblia tükrében
Ami nem konzerválható
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Isten munkálkodik - a gyülekezet épül
150 éves a krizbai templom
Keresztutak
Finnugor (evangélikus) lelkészkonferencia Kolozsvárott
Püspökválasztási előkészületek Erdélyben
Merítettek az élet energiaforrásából
1250 évvel ezelőtt halt meg Bonifác, a germánok apostola
Evangélikusok
Emőke, a sokoldalú egyházfi
A Twenty Singers Bandet a barátság tartja össze
Erdősi Sylvester János (1504-1553?)
e-világ
Új egérfajt fedeztek fel
Keresztény szemmel
Egy súlyos mondat
Szélrózsa
Jézus hírnöke és útkészítője
Egy fenyőgallytól az örökkévalóságig
Röfögő ballagók...
A hét témája
Imádságrészlet Benkő Ágota kolozsvári lelkésznő áhítatából
Részletek Mózes Árpád nyugalomba vonuló erdélyi püspök köszöntőjéből
Észt testvéregyház-tükör
Konferenciakronológia
Egy-két kósza gondolat ihlette
Imádságrészlet Adorjáni Dezső záróáhítatából
evél&levél
Fából vaskarika
Először lépek oltárodhoz...
A közelmúlt krónikája
E-Magyarország-pontok találkozó
A torinói lepel újabb rejtélye
Újra a népfőiskolák szolgálatáról
A Déli Evangélikus Egyházkerület kérése a volt népfőiskolásokhoz
A kevésen is hű...
Képzések és projektek
Rajzkiállítás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az ötödik evangélista budapesti ünnepe
A bűnről - tisztán és hitelesen
A Zeneműtár kincsei
Egy zsebbe való könyv - nem csak presbitereknek
A vasárnap igéje
Ti nem akartátok!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Az okkultizmus csapdája
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 25 A torinói lepel újabb rejtélye

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster