EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 25 - Új nap - új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap - új kegyelem

Higgyétek, hogy mindazt, amiért imádkoztok, és amit kértek, megkapjátok, és meg is adatik nektek. Mk 11,24 ( Zsolt 37,4; Lk 14,/15/16–24; Ef 2,17–22; Zsolt 36) Az imádkozó ember sokszor óvatoskodó és bátortalan: maga sem hiszi, hogy amit szeretne, amire szüksége lenne, megkaphatja. Jézus bátorítását azonban szó szerint kell vennünk. Higgyük el, hogy mindazt, ami igazán fontos, ami megegyezik Urunk akaratával, s ami valóban a javunkra válik, megadja nekünk. Ezek a jelszavak irányíthatnak minket: hinni, imádkozni, kérni, megköszönni!

Isten erős üdvözítőt támasztott nekünk szolgájának, Dávidnak házából. Lk l,69 (1Kir 8,66b; Péld 9,1–10; 1Kir 12,20–32) Zakariás a füstölőáldozat bemutatása idején még hitetlenkedve kérdezte a gyermeke születésének hírét jelző angyaltól: „Miből tudom meg ezt? Hiszen öreg vagyok, feleségem is előrehaladott korú.” Ám amikor megtelt a Lélek erejével, angyali jelenés nélkül is tudta és mondta: „Isten üdvözítőt támasztott nekünk.” Bár még csupán régen várt kisgyermekét látta maga előtt, mégis hittel vallott az üdvözítő Jézusról. A mi hitünket is erősítse a Szentlélek, hiszen a tanúkkal együtt elmondhatjuk: „Láttuk az ő dicsőségét…!”

Elvettetik gyalázatban, feltámasztatik dicsőségben; elvettetik erőtlęnségben, feltámasztatik erőben. 1Kor 15,43 (Zsolt 63,4; 2Móz 2,11–15/16–22/23–25; 1Kir 12,33–13,10) Számomra mindig nehéz tíznapos kislányom halálára gondolni, szívfájdító felidézni, ahogyan eszméletlenül pihegett a lélegeztetőgép alatt. Ám tizennégy év után is jó és megnyugtató a feltámadás örömhírébe kapaszkodni, s így békét találni. Ha el is mennek szeretteink, nyomorultan és erőtlenül, a feltámadás hajnala örömre, örök életre és találkozásra virraszt mindnyájunkat Urunkkal és mindazokkal, akik előrementek.

Legyetek alázatosak, mert az Isten a gőgösöknek ellenáll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad. 1Pt 5,5 (Zsolt 67,8; 1Sám 1,1–11; 1Kir 13,11–34) Az apostol óva inti olvasóit néhány olyan haszontalan tulajdonságtól, mint a nagyképűség, az önteltség, az elbizakodottság, a pökhendiség és az arrogancia. Mi mégis gyakran bemegyünk ezekbe az ingoványos utcákba, felvesszük ezeket a tulajdonságokat, mint egy ruhát, és szégyenletesen nézünk ki bennük. Imádkozzunk engedelmes lélekért, hogy megszívlelve az apostol kérését, alázatosan éljünk, és egykor elnyerjük Urunk kegyelmét.

A meggyógyított elment, és hirdetni kezdte a Tízvárosban, hogy milyen nagy jót tett vele Jézus. Mk 5,20 (Zsolt 116,12; Lk 1,57–67/68–75/76–80; 1Kir 14,1–20) Rendelők és kórházak százai a tanúk rá, hogy naponta hányan gyógyulnak meg az orvosi kezelés, a gyógyszerek vagy éppen a beszélgetések révén. Vajon gyógyultként szoktuk-e híresztelni a családunkban, városunkban, megyénkben, hogy mennyi jót tett velünk Jézus? Ne feledjük: ha nem adjuk tovább a jó hírt, hálátlanok vagyunk!

Tetszése szerint bánik a menny seregével és a föld lakóival. Senki sem foghatja le a kezét, és senki sem mondhatja neki: Mit csinálsz? Dán 4,32 (Mk 4,41; Lk 23,39–43; 1Kir 16,29–17,6) Vakmerően bátor az az ember, aki szomorúságában vagy keserűségében azt kérdezi: miért érdemeltem meg ezt, hogyan engedhette, hogyan tűrheti mindezt Isten? A Mindenható előtt csupán térdet és fejet hajthatunk szelíden, hiszen teremtmények vagyunk. Ő jól tudja, mi használ, mi árt, és mi válik javunkra. A bolygók, csillagok, napok, fekete lyukak és fényévek teremtője és Ura pontosan tudja, mit miért tesz! Mi is bízhatunk jóindulatában, hiszen „úgy szerette Isten a világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen”.

Kijött Jézus az épület elé, rajta volt a töviskorona és a bíborruha. Pilátus így szólt hozzájuk: „Íme, az ember!” Jn 19,5 (Zak 12,10; Jer 31,/7/8–14; 1Kir 17,7–16) Munkácsy Mihály Ecce homo című festménye és Mel Gibson Passiója is döbbenetesen ábrázolja a gyűlölettől sötét arcú, velejéig gonosz embert és az ártatlanul, Megváltóként szenvedő Jézust. Ha együttérzéssel nézzük az Emberfiát, el kell jutnunk a pogány százados vallomásáig is: „Bizony ez az ember Isten Fia volt.” Ez a két vallomás segítsen minket a Jézustól kapott küldetésünk betöltésére, Isten és az emberek szeretetére!

Smidéliuszné Drobina Erzsébet


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A református istentisztelet gazdag múltja
Élő víz
Nikodémusok órája
Szenvedélyekről a Biblia tükrében
Ami nem konzerválható
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Isten munkálkodik - a gyülekezet épül
150 éves a krizbai templom
Keresztutak
Finnugor (evangélikus) lelkészkonferencia Kolozsvárott
Püspökválasztási előkészületek Erdélyben
Merítettek az élet energiaforrásából
1250 évvel ezelőtt halt meg Bonifác, a germánok apostola
Evangélikusok
Emőke, a sokoldalú egyházfi
A Twenty Singers Bandet a barátság tartja össze
Erdősi Sylvester János (1504-1553?)
e-világ
Új egérfajt fedeztek fel
Keresztény szemmel
Egy súlyos mondat
Szélrózsa
Jézus hírnöke és útkészítője
Egy fenyőgallytól az örökkévalóságig
Röfögő ballagók...
A hét témája
Imádságrészlet Benkő Ágota kolozsvári lelkésznő áhítatából
Részletek Mózes Árpád nyugalomba vonuló erdélyi püspök köszöntőjéből
Észt testvéregyház-tükör
Konferenciakronológia
Egy-két kósza gondolat ihlette
Imádságrészlet Adorjáni Dezső záróáhítatából
evél&levél
Fából vaskarika
Először lépek oltárodhoz...
A közelmúlt krónikája
E-Magyarország-pontok találkozó
A torinói lepel újabb rejtélye
Újra a népfőiskolák szolgálatáról
A Déli Evangélikus Egyházkerület kérése a volt népfőiskolásokhoz
A kevésen is hű...
Képzések és projektek
Rajzkiállítás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az ötödik evangélista budapesti ünnepe
A bűnről - tisztán és hitelesen
A Zeneműtár kincsei
Egy zsebbe való könyv - nem csak presbitereknek
A vasárnap igéje
Ti nem akartátok!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Az okkultizmus csapdája
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 25 Új nap - új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster