EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 25 - A kevésen is hű...

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

A kevésen is hű...

Idén lesz tízéves a sárszentlőrinci Zsivora György Népfőiskolai Alapítvány, melyet a helyi evangélikus gyülekezet hozott létre, hogy a cselekvő szeretet kinyújtott karjaként a településen élők gondjain, nehéz helyzetén segítsen.

Több egymást erősítő hatás ösztönözte az alapítvány létrehozását. Egyrészt hosszú évekig Sárszentlőrincen szolgált Csepregi Béla missziói lelkész, az orosházi népfőiskola egyik alapítója. Megkezdett munkáját most leánya, Karl Jánosné Csepregi Erzsébet folytatja, aki szintén elkötelezett híve a népfőiskolai mozgalomnak. Másrészt a sárszentlőrinci származású volt igazságügyi miniszter, dr. Pesthy Pál örökösei felajánlottak háromszázezer forintot a gyülekezetnek. Harmadrészt Hüffner Györgyi végzett teológus egy nagy sikerű, háztartási ismereteket adó tanfolyamot szervezett a községben élő roma lányok részére.

Az alapítvány kuratóriumának tagjai a gyülekezet presbiterei, illetve aktív tagjai. A kuratórium elnöke Karl Jánosné Csepregi Erzsébet.

A szervezet foglalkoztatási programjával sikeresen pályázott az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz, melynek segítségével szövőtanfolyamot hirdethetett, valamint szövőműhelyt rendezhetett be. A műhely két évig működött. (Sajnos az alapítvány humán és pénzügyi erőforrásai nem voltak elegendőek a fenntartásra, ezért egy Luxin Kft. nevű cég vette át az embereket. Ma is tíz-tizenöt embert foglalkoztatnak.) 1997-ben pedig – két fiatal segítségével – a mezőgazdaság területén biztosított tapasztalatszerzési lehetőséget a pályakezdő munkanélkülieknek.

Hasznos ismeretek

A lelkésznő meghívására 1999-ben költöztünk a településre a feleségemmel. Először társadalmi munkában dolgoztam az alapítványnál, 2000-től pedig (az országos egyház támogatásával) főállásban viszem az ügyeit.

Alapvetően a romák felé irányuló misszió, illetve a gyülekezeti diakóniai szolgálat beindítása volt a célom, de ez a munkaterület azóta kibővült, átrendeződött.

Az alapítvány még 1997-ben vásárolt egy parasztházat (a mai közösségi házat), amelynek a felújítása 1999-ben fejeződött be. Ebben az épületben – a Tolna Megyei Munkaügyi Központ támogatásával – 2001-ben teleházat nyitottunk a számítástechnikai, informatikai kultúra elterjesztésének szándékával.

A teleház egyrészt informatikai szolgáltatásokat (iroda- és számítástechnika biztosítása, internetelérés stb.) nyújt a településen élőknek, másrészt különböző szabadidős programoknak (kézművesklub, gyermekklub, „kortalanok klubja”, közéleti klub stb.) ad otthont.

Fontosnak tartjuk azt, hogy használható, érdekes ismereteket adó tanfolyamokat szervezzünk. Ebben az esztendőben több, szakmát adó képzést is szervezünk.

Cselekvő szeretet

Az alapítvány az egyházközség által alapított szervezetként igyekszik a gyülekezeti munkában is részt venni. A kezdeti szándék, a romamisszió beindítása kibővült. A lelki, szellemi táplálék biztosítása mellett szociális téren is igyekszünk segíteni: a rászorulóknak ruhaosztást szervezünk (ezúton is szeretnénk ezért köszönetet mondani az adományozóknak), illetve időnként élelmiszersegélyt adunk nekik.

Évek óta mi szervezzük a gyülekezeti hittantáborokat is, melyek segítségével harminc-harmincöt gyermek nyaralhat rendezett körülmények között.

Az alapítvány az országos egyház támogatása mellett folyamatosan pályázik. Igyekszünk kihasználni a lehetőségeket, így tavaly a közösségi házat egy 60 négyzetméteres ebédlőt, tálalókonyhát, vizesblokkot magába foglaló résszel tudtuk bővíteni. (Ez a részleg a júniusban beindítandó idősek klubját szolgálja ki.)

Jelenleg hét főállású és egy részmunkaidős foglalkoztatottunk van, akik adminisztratív, szociális és mezőgazdasági munkakörökben dolgoznak. Ehhez a Tolna Megyei Munkaügyi Központtól, az OFA-tól és az országos egyháztól kapunk támogatást.

Sajnos a pályázati rendszerből fakadó sajátosságok, az utólagos finanszírozás, az önerő biztosításának szükségessége, illetve az alapítvány tőkehiánya miatt nem mindig tudjuk a szükséges fejlesztéseket, felújításokat, beszerzéseket időben elvégezni. Programjaink egymásra épülnek, így próbáljuk meg a finanszírozási nehézségeket áthidalni, valamint állami normatívával támogatott szolgáltatásokat igyekszünk nyújtani, hogy hoszszú távon működőképesek lehessünk.

Bővülő lehetőségek

Szeretnénk folytatni a megkezdett fejlesztéseket. Elsősorban a szociális szolgáltatások terén látunk előrelépési lehetőséget. Szeretnénk egy idősotthont, illetve családok átmeneti otthonát építeni, mellyel egyrészt enyhíthetnénk a gondokat, másrészt újabb munkahelyeket teremthetnénk.

Szívesen beindítanánk egy bentlakásos népfőiskolát is, ahol bibliai, egyházismereti és szociális ismeretek, illetve a kézművesszakmák oktatására, valamint – a lelkészek és a gyülekezeti munkatársak számára – a nonprofit projekttervezési, pályázatírási ismeretek átadására lenne lehetőség.

Foglalkoztatási programjainkat is bővítjük – elsősorban a kézműves (szövés, varrás, csuhéfonás) bedolgozói munka irányában –, sőt pályáztunk egy „kézművesház” létesítésére is, amelyben a rászorulók szövő-, seprűkötő- vagy asztalosműhelyben tudnának dolgozni.

Az alapítvány tízéves működése során számtalanszor megtapasztaltuk: Isten akarata volt, hogy létrejöjjön, működjön, fejlődjön ez a munkaág. A sok áldás átélése hálára és kitartásra ösztönöz valamennyiünket, akik részt vehettünk ebben a munkában. Köszönjük Atyánknak, valamint az egyházi és világi személyeknek, szervezeteknek a támogatást, azt, hogy az álmok testet ölthettek, megvalósulhattak, gyümölcsöt, áldást hozhattak sokak életében.

Ősszel a tízéves évfordulón megemlékezést szervezünk, amelyen a hálaadás, a visszatekintés mellett a további tervek, tennivalók megvitatására is lehetőség lesz.

Kocsis István


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A református istentisztelet gazdag múltja
Élő víz
Nikodémusok órája
Szenvedélyekről a Biblia tükrében
Ami nem konzerválható
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Isten munkálkodik - a gyülekezet épül
150 éves a krizbai templom
Keresztutak
Finnugor (evangélikus) lelkészkonferencia Kolozsvárott
Püspökválasztási előkészületek Erdélyben
Merítettek az élet energiaforrásából
1250 évvel ezelőtt halt meg Bonifác, a germánok apostola
Evangélikusok
Emőke, a sokoldalú egyházfi
A Twenty Singers Bandet a barátság tartja össze
Erdősi Sylvester János (1504-1553?)
e-világ
Új egérfajt fedeztek fel
Keresztény szemmel
Egy súlyos mondat
Szélrózsa
Jézus hírnöke és útkészítője
Egy fenyőgallytól az örökkévalóságig
Röfögő ballagók...
A hét témája
Imádságrészlet Benkő Ágota kolozsvári lelkésznő áhítatából
Részletek Mózes Árpád nyugalomba vonuló erdélyi püspök köszöntőjéből
Észt testvéregyház-tükör
Konferenciakronológia
Egy-két kósza gondolat ihlette
Imádságrészlet Adorjáni Dezső záróáhítatából
evél&levél
Fából vaskarika
Először lépek oltárodhoz...
A közelmúlt krónikája
E-Magyarország-pontok találkozó
A torinói lepel újabb rejtélye
Újra a népfőiskolák szolgálatáról
A Déli Evangélikus Egyházkerület kérése a volt népfőiskolásokhoz
A kevésen is hű...
Képzések és projektek
Rajzkiállítás
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Az ötödik evangélista budapesti ünnepe
A bűnről - tisztán és hitelesen
A Zeneműtár kincsei
Egy zsebbe való könyv - nem csak presbitereknek
A vasárnap igéje
Ti nem akartátok!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Az okkultizmus csapdája
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 25 A kevésen is hű...

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster