EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 30 - Kossuth Zsuzsanna emlékezete

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Kossuth Zsuzsanna emlékezete

1817. február 19. Sátoraljaújhelyen megszületik Kossuth Lajos harmadik húga: Zsuzsanna. Bátyja kezdettől fogva „ikerlelkemnek” mondja őt. Halálának 150. évfordulóján – némiképp rendhagyó formában – most reá emlékezünk…

  1. május 5. Kossuth letartóztatásának hajnalán a házkutatás elől megmenti a Törvényhatósági Tudósítások utolsó, 24. számának a kéziratát.
  2. Férjhez megy Kossuth Lajosné testvéréhez, Meszlényi Rudolf ügyvédhez. Bicskén közösen alapítják meg az Országos Védegylet Fejér megyei fiókegyletét. Férje fiatalon meghal, nem éri meg harmadik gyermekük születését.
  3. március. Pesten lakást bérel, diákok élelmezéséből tartja el családját. Húsz „kosztost” tart, akikre főz, mos, vasal, takarít. Jártas a humán és a reál tudományokban is, kiváló szervező. Anyanyelvén kívül beszél németül, angolul, franciául.
  4. április 16. Kossuth levélben értesíti Görgey tábornokot, hogy húgát az összes tábori kórház főápolónőjévé nevezte ki. Zsuzsának Debrecenből írt levelében többek között ezt olvashatjuk: „Erősen meg vagyok győződve, hogy általánosan elismert szelíd keblednek nemes ösztönét követve, sérült vitézeinknek a kórodákbani ápolása körül akként intézkedendel, mint az egy anyától, testvértől s honunk hű leányától méltán megvárhatni.”

Április 22. A debreceni kórházi anyagraktárból 125 főre számított kórházi készletet irányít Gödöllőre.

Május. Felhívással fordul a magyar asszonyokhoz és leányokhoz: „Ne várjatok hivatalos küldetéseket. Ne várjátok a rendszabályok kihirdetését. Minden nő, aki erőt érez magában, keresse fel a helyben vagy vidéken lévő kórházakat… Egyesüljetek városonként, kerületenként, és osszátok fel magatok között a munka napjait, minden percben ápoló gonddal őrködjetek a szabadságért szenvedőknek még álmai fölött is.”

Június. Pest visszafoglalása után a Károly kaszárnyának a kórházzá való alakítását kezdeményezi. Ekkorra országosan 72 tábori kórházban 20 ezer ágy áll a sebesültek rendelkezésére.

Július 4. Szegedre menet még Pestről felhívással fordul a főváros asszonyaihoz. „A kormány másodszor elhagyja a fővárost, hogy a honmentés nagy műveletét elvégezni törekedjék. Minden intézkedés megtétetett a könnyebb sérültek elszállítására, de vannak, akik az út nehézségeit meg nem bírnák, és ezeket ajánlom jótékony figyelmetekbe. Vegyétek őket házaitokba, gyógyítsátok saját orvosaitok által, ápoljátok őket nőhöz, leányokhoz méltó feláldozó hűséggel. Kezeitekbe tettem életüket, épségüket. Tartsátok meg őket a honnak s az életnek, hogy örvendezhessenek a szabadságnak, amelyet kivívni segítenek. Legyetek szerény munkásai a közboldogságnak, legyetek őrangyalai szenvedő hőseinknek, legyetek nők!”

Augusztus. Az egyre súlyosbodó helyzetben követi a kormányt Aradra, majd családjával észak felé menekül. Útközben Nagyváradon elfogják, és házi őrizetben tartják. Az orosz parancsnokságtól néhány hét után Haynau kikéri, és anyjával, nővéreivel együtt a budai várbörtönbe viteti. Életét osztrák hadifoglyok mentik meg, akik tanúsítják, hogy mindig egyenlő bánásmódban részesültek a magyar sebesültekkel.

  1. Kiszabadulása után Pesten, a Kecskeméti utcában kis nevelőintézetet nyit, és egyben irányítója lesz egy ellenállási szervezkedésnek.
  2. december. Jubál Károly letartóztatása és a „Makk-féle összeesküvés” felszámolása során elfogják, majd a pesti Újépületbe zárják. Kitört ablakú, szalmával behintett padlójú börtön foglya. A meggyötört, félholt asszonynak még van ereje levelet kicsempészni társai bátorítására. „Ne féljetek – én kivágom magam!” – írja. A hosszú tárgyalások során csaknem jogászi felkészültséggel védekezik. Idézi a magyar alkotmányt, és a jogrendre hivatkozik. A legkörmönfontabb ügyészek sem tudnak semmit rábizonyítani. Felmentik, de száműzik hazájából.
  3. A börtönben kiújult régi tüdőbetegsége miatt súlyos állapotban a bécsi rabkórházba szállítják. Innen az amerikai követ közbenjárására szabadul. Száműzetésében – anyjával és családjával együtt – előbb csak Brüsszelig jut. Éjjel szappant főz, nappal kitanulja a világhírű brüsszeli csipke készítését. Londonból tőkét szerez, rövidesen 30 munkásnőt foglalkoztató csipkeverő üzemet nyit. 82 éves édesanyja halála után az osztrák követség zaklatásai elől kénytelen két gyermekével együtt Amerikába távozni.
  4. New Yorkban a brüsszelihez hasonló üzemet létesít, ez azonban nem biztosítja családja megélhetését, ezért ruhavarrást vállal. Már nem sokáig… Tüdőbaja ledönti lábáról.
  5. június 29. Két leánya, Gizella és Ilona örök búcsút vesz a 37 éves hős édesanyától.

Halálának most van a 150. évfordulója. A New York-i kis temetőt azóta régen felszámolták, helyét felhőkarcolók uralják. Kívánjuk, hogy e nagyszerű aszszonyra hazájában ne csak a nevét viselő bécsi úti egészségügyi szakközépiskola és a bicskei gyermekotthon gondoljon, hanem – soha el nem múló hálával – szeretett magyar evangélikus egyháza is!

Dr. Fabiny Tibor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A római liturgia ereje (I.)
Élő víz
Elfogadás vagy beletörődés?
Cipőfűző
Szentlélek a vágószobában
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Együtt az úton
Lelkészavatás a Bakonyalján
Nyitott templom program a Deák téren
"a testvérekkel egységben lenni"
Egyházunk külmissziói egyesületének konferenciája Piliscsabán
Külmissziói gyermektábor
Keresztutak
On-line adományozás a www.okumenikus.hu-n
Bűnbánat az interneten
Evangélikusok
Esély
Kossuth Zsuzsanna emlékezete
Magyarországi koncertkörúton az Exit
Emlékezés Nagybocskai Vilmosra
e-világ
Vajdasági atrocitások
Nemzetközi "homokvihar"
Fenyegetés és biztonság az interneten
A templom egerétől a közkútig

Keresztény szemmel
A hűségről és a mi hűségünkről
Értékrendetlenség
A Csernus-szindróma
Strandon
Labdázó angyal
Csodák képeit őrzöm
A hét témája
Régi magyar családok
"A Fabinyakrúl"
Egy elveszett tanítvány nyomában
A közelmúlt krónikája
Istenfélő könyvrongáló
ERIK a kudarcra ítélt?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Hit által örök életre
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
New Age vagy kereszténység?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 30 Kossuth Zsuzsanna emlékezete

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster