EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 30 - Fenyegetés és biztonság az interneten

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Fenyegetés és biztonság az interneten

Rovatunkban eddig elsősorban a világháló áldásairól, illetve az egyházi használat lehetőségeiről írtunk. Néha azonban a veszélyekről és az ellenük való védekezésről is beszélnünk kell. Aki internetet (vagy akár csak drótpostát) használ, annak a számítógépe folyamatosan ki van téve a legkülönbözőbb fenyegetéseknek. A vírusok és az internetes betörők pedig nem válogatnak: a jámbor és becsületes lelkész számítógépét ugyanúgy megfertőzhetik, mint bárki másét.

Mióta számítógép létezik, azóta próbálnak egyesek visszaélni vele. A vírusok készítése az informatikusok tréfálkozó versengésének indult, mára azonban komoly veszélyforrássá vált, hiszen egy-egy komolyabb fertőzés képes egész földrészek számítógépeit használhatatlanná tenni egyetlen nap alatt, és akár megbéníthatja egy óriáscég működését is. Régebben a flopilemezeket néztük gyanakvó szemmel, vajon nem fertőzöttek-e, ma a drótpostánkat kell óvatosan kezelnünk, hiszen manapság a legtöbb vírus elektronikus levélben terjed. Mik a vírusok elleni védekezés alapvető szabályai?

Telepítsünk gépünkre vírusvédő szoftvert, és frissítsük azt minél gyakrabban, legalább hetente! Gyülekezeteinknek és lelkészeinknek korábban az otthoni, nonprofit használatra ingyenes, de német nyelvű Antivir programot ajánlottuk (letöltés: http://www.free-av.de), a közelmúltban azonban elérhetővé vált egy szintén ingyenes magyar nyelvű termék is (Avast! 4 Home), mely ráadásul képes folyamatosan frissíteni magát, amint használója az internethez csatlakozik. Magyar nyelvű telepítője letölthető az alábbi címről: http://files.avast.com/iavs4pro/setuphun.exe. Egyszerű regisztráció után két évig használható kódot kapunk, mellyel teljes értékűen működik, folyamatosan védi gépünket, és ellenőrzi a levelezésünket is.

Aki a levelezés során figyelembe vesz néhány alapvető szempontot, és egy csöppnyi gyanúval kezeli a beérkező küldeményeket, sok kellemetlen meglepetéstől kíméli meg magát. Legyen gyanús minden ismeretlen feladótól érkezett levél! Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy nekünk küldték (például angol nyelvű levél, holott csak magyarul beszélnek a levelezőpartnereink), akkor töröljük le a levelet olvasatlanul! Ha ismert feladótól érkezett egy levél, de furcsa tartalommal, vagy ismeretlen, nem várt melléklettel, akkor ne nyissuk meg a mellékletet! Lehet, hogy egy ún. féregvírus küldte a levelet az ismerősünk helyett.

Rengeteg kéretlen reklámlevelet, „levélszemetet” kapunk drótpostán: ezeket hívják spamnek. Egy idő után kellemetlenné válik a reklámáradat, de ez ellen is lehet védekezni. Egyre több olyan speciális szűrőprogram létezik, melyek 90%-osnál nagyobb biztonsággal ismerik fel a kéretlen leveleket. Sokféle szűrést használnak, interneten frissíthető „feketelistákat” is bevonnak a felismerésbe. Egy ingyenes program a MailWasher („levélmosó”), letölthető a http://www.mailwasher.net címről.

A levelezésen kívül is még jó néhány veszélyforrás leselkedik ránk, ha csatlakozunk az internetre. Böngészés közben kihasználhatják a böngészőnknek (általában Internet Explorer) vagy a gépünk operációs rendszerének (Windows) a biztonsági hibáit, és „feltörhetik” a gépet. Egy-egy biztonsági hiba remek lehetőséget jelent a támadóknak, hogy visszaéljenek a helyzettel, és átvegyék az uralmat számítógépünk fölött. Aki csak legyint, mondván, hogy „kit érdekel a lelkészi iroda gépe”, annak érdemes tudnia, hogy a legtöbb támadást kalandos kedvű kamaszok hajtják végre, akiket nem érdekel, egyházközségé vagy bűnszövetkezeté-e a gép, csak az, hogy feltörhessék. A betörések ellen az egyik legjobb védekezés a biztonsági frissítések rendszeres ellenőrzése és telepítése a gépünkre (http://windowsupdate.microsoft.com). Csaknem ugyanilyen fontos, hogy mindig legyen friss mentés legfontosabb adatainkról, hogy ha valami baj történne, ne vesszen kárba korábbi munkánk!

Aki az interneten böngészik, rengeteg reklámmal és keresési lehetőséggel találkozik. Előfordulhat, hogy tudatlanul engedélyezzük kisebb programok telepítését a gépünkre, és ezzel kitesszük magunkat a kém- és reklámprogramoknak (spyware/adware). Védekezésül célszerű speciális szoftvereket telepíteni: az Ad-Aware (http://www.ad-aware.com) ingyenes szoftver átvizsgálja a gépet, és mentesíti a nem kívánt kémprogramoktól.

Végül pedig annak, aki egy kicsit otthonosabb a számítógép-hálózati alkalmazásokban, célszerű tűzfalat telepítenie saját gépére. A jól beállított tűzfal korlátozza a nem kívánt hozzáférést, ezzel védi gépünket. Sokféle (ingyenes) tűzfalprogram létezik, az egyik ismert és bevált szoftver a ZoneAlarm Free, melyet a http://www.zonelabs.com címről lehet letölteni.

Ha valaki mindezt végigolvasta, és elszörnyedt attól, hogy ilyen veszélyes a világháló, azt hadd nyugtassam meg: az internetezés nem veszélyesebb, mint az életünk bármely más területe. A helyes magatartás nem a menekülés, hanem a veszélyekkel való szembenézés és a tudatos védekezés.

Bogdányi Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A római liturgia ereje (I.)
Élő víz
Elfogadás vagy beletörődés?
Cipőfűző
Szentlélek a vágószobában
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Együtt az úton
Lelkészavatás a Bakonyalján
Nyitott templom program a Deák téren
"a testvérekkel egységben lenni"
Egyházunk külmissziói egyesületének konferenciája Piliscsabán
Külmissziói gyermektábor
Keresztutak
On-line adományozás a www.okumenikus.hu-n
Bűnbánat az interneten
Evangélikusok
Esély
Kossuth Zsuzsanna emlékezete
Magyarországi koncertkörúton az Exit
Emlékezés Nagybocskai Vilmosra
e-világ
Vajdasági atrocitások
Nemzetközi "homokvihar"
Fenyegetés és biztonság az interneten
A templom egerétől a közkútig

Keresztény szemmel
A hűségről és a mi hűségünkről
Értékrendetlenség
A Csernus-szindróma
Strandon
Labdázó angyal
Csodák képeit őrzöm
A hét témája
Régi magyar családok
"A Fabinyakrúl"
Egy elveszett tanítvány nyomában
A közelmúlt krónikája
Istenfélő könyvrongáló
ERIK a kudarcra ítélt?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Hit által örök életre
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
New Age vagy kereszténység?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 30 Fenyegetés és biztonság az interneten

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster