EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 30 - Együtt az úton

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Együtt az úton

Barthel-Rúzsa Zsolt és Laczi Roland ordinációja Szegeden

Örömünnepre gyűlhettek össze a hívek a szegedi evangélikus templomban július 17-én, szombaton, amikor Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke, dr. Cserháti Sándor, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Újszövetségi Tanszékének professzora, egykori szegedi lelkész és ifj. Cserháti Sándor, a szegedi gyülekezet lelkésze felavatta Barthel-Rúzsa Zsolt és Laczi Roland végzett teológusokat, akik együtt indultak szülővárosukból, és most – a felkészülés évei után – együtt érkeztek életük fordulópontjához.

Mindkét teológus számára meghatározó volt az a gyülekezetélmény Szegeden, amely kitöltötte gyermek- és ifjúkoruk nagy részét. Külön öröm és ajándék volt Roland számára, hogy ordinációján dr. Cserháti Sándor személyében az a lelkész is segédkezhetett az avatás szolgálatában, aki őt Szegeden hatévesen megkeresztelte, és aki teológiai tanulmányai során végigkísérte a felkészülését, iránymutató teológusi, lelkészi példájával elöl járva.

Rolandot kisgyermekkorában nagymamája fogta kézen, és vitte el a gyülekezet vasárnapi iskolájába, ahol a gyermekfoglalkozások annyira megtetszettek neki, hogy onnantól a gyülekezeti közösség az élete részévé vált. A keresztény hit érlelődésének időszakában meghatározó szerepe volt az akkori szegedi lelkésznek, a hitben és tudásban egyaránt sokat adó példaképnek, Ribár Jánosnak és feleségének, Kajos Annamáriának. A konfirmációs előkészítők, az ifiórák, a nyári gyenesdiási táborok mind abba az irányba terelték Roland nyiladozó érdeklődését, hogy a teológiai és hitbeli kérdésekkel elmélyültebben foglalkozzon a jövőben. Nyáron, amikor nem voltak ifiórák, minden vasárnapi istentiszteleten részt vett ifis társaival, és ez a közösségi és istentiszteleti élmény is azt erősítette benne, hogy teológiai tanulmányokat folytasson.

1993-ban érettségizett. Ribár Jánosék még jóval ezelőtt elkerültek Szegedről. A meghatározó lelkészi példa hiányában elbizonytalanodott a korábbi elképzelését illetően, de csak egy időre: három év múlva megérett benne az elhívás bizonyossága, és jelentkezett a teológiára.

Rendkívül fontos életszakasz volt számára a maglódi gyülekezetben eltöltött hatodév. Itt Péterné Benedek Ágnes mentor felügyelete alatt a gyülekezeti közösség befogadó és megtartó szeretete, a pozitív visszajelzés és a biztatás végleg megerősítette őt a kezdeti elhívásra adott válaszában, és bizonyossá tette számára: megtalálta az útját.

Zsolt tízéves korában került szoros kapcsolatba a szegedi gyülekezettel. Ugyancsak tízéves volt, amikor egy tragikus balesetben elvesztette szüleit. A haláluk után nagynénje vette magához őt és húgát, három saját gyermeke mellé. Zsolt és Roland között hamar kialakult a barátság, melynek elmélyüléséhez hozzájárult a sok közös élmény: a konfirmáció, az ifiórák és nyári táborok közösségi tapasztalatai. A lelki és szellemi érlelődés éveiben Zsolt számára is meghatározó volt Ribár János lelkészi példája, valamint 1992-től a szegedi piarista gimnázium légköre és szellemisége, a hittanórák és lelkigyakorlatok. Mindez felébresztette benne a teológia iránti mélyebb érdeklődést. Itt született meg az az elhatározása, hogy jelentkezzen az Evangélikus Hittudományi Egyetemre.

Rolanddal együtt készültek a felvételire, együtt is kezdték meg tanulmányaikat, és négy évig szobatársak voltak a teológusotthonban. Az egyetemen egyszerre választották meg őket a hallgatói önkormányzat vezetőségébe, ahol együtt dolgoztak a hallgatók érdekképviseletéért és a teológusközösség építéséért. Zsolt a hallgatói önkormányzat elnökeként komolyabban kezdett érdeklődni a hallgatói érdekképviselet magasabb szintű, közéleti része iránt. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájában először választmányi képviselőnek választották meg őt, majd 2002. január 1-jétől a HÖOK elnökeként tevékenykedik a felsőoktatásban tanuló hallgatók érdekeiért.

Az ünnepi istentisztelet végén a már felavatott két lelkész közös imájában hálát adott mindazokért a támogató, terelgető emberi kezekért, melyek őket az Úr szolgálatának útjára vezették. Azt kérték, hogy mindazt a felmérhetetlen lelki gazdagságot, békét, bizonyosságot és áldást, melyet Uruktól kaptak, továbbadhassák szolgálatuk során a világnak. Annak a világnak, amelyről Gáncs Péter püspök igehirdetésében hangoztatta: a lelkészi szolgálatot nemcsak az egyház számára kell végezni, hanem a világ számára is, bármilyen ellenségesnek mutatkozzon is Isten Igéjével szemben. A Zsolt és Roland által választott ige Jézus főpapi imájából ennek a szolgálatnak a nehézségéről szól: „Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól” (Jn 17,15). A két frissen avatott lelkész ezzel az üzenettel a szívében kezdheti meg szolgálatát a világban: Roland Kiskőrösön, Zsolt pedig titkárként és a Déli Egyházkerület segédlelkészeként a püspöki hivatalban.

Petri Gábor

Regionális hozzárendelés: Szegedi Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A római liturgia ereje (I.)
Élő víz
Elfogadás vagy beletörődés?
Cipőfűző
Szentlélek a vágószobában
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Együtt az úton
Lelkészavatás a Bakonyalján
Nyitott templom program a Deák téren
"a testvérekkel egységben lenni"
Egyházunk külmissziói egyesületének konferenciája Piliscsabán
Külmissziói gyermektábor
Keresztutak
On-line adományozás a www.okumenikus.hu-n
Bűnbánat az interneten
Evangélikusok
Esély
Kossuth Zsuzsanna emlékezete
Magyarországi koncertkörúton az Exit
Emlékezés Nagybocskai Vilmosra
e-világ
Vajdasági atrocitások
Nemzetközi "homokvihar"
Fenyegetés és biztonság az interneten
A templom egerétől a közkútig

Keresztény szemmel
A hűségről és a mi hűségünkről
Értékrendetlenség
A Csernus-szindróma
Strandon
Labdázó angyal
Csodák képeit őrzöm
A hét témája
Régi magyar családok
"A Fabinyakrúl"
Egy elveszett tanítvány nyomában
A közelmúlt krónikája
Istenfélő könyvrongáló
ERIK a kudarcra ítélt?
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Hit által örök életre
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
New Age vagy kereszténység?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 30 Együtt az úton

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster