EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 47 - Isten dolgairól nem beszélt vele senki…

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Isten dolgairól nem beszélt vele senki…

Fizikai állapota súlyos volt, a kezét is alig tudta mozdítani. Nehezére esett a szájához emelni a pohár vizet, pedig állandó szomjúság gyötörte. Ahogy az már ilyenkor lenni szokott, mindene fájt. Hiába hangzott el a tapintatos kérdés, hogy „mi fáj”, csak azt felelte, hogy mindene. A gyógyszeres dobozokból és fiolákból hegyet lehetett volna hordani vagy toronyházat lehetett volna építeni a hálószoba dohányzóasztalára.

Háziorvosa menetrendszerűen érkezett; elkapta a csuklóját, a szemébe nézett, ellenőrizte a lázát, olykor vérnyomást is mért, másodpercekre megállt az ágy mellett az egyik beteg után és a következő beteg előtt. Ha fogyott a gyógyszer, felírta; ha változott az állapota, átrendezte a gyógyszerelést; jó tanácsként jó szívvel mondta, hogy „vigyázzon magára, nyugodjon meg, tűrje az állapotát, lesz ez még jobb is, bízzunk az orvostudományban…” S azután el, tovább, a többiekhez, hiszen sokan vannak.

A családtagok – gyermekei, unokái – őszinte együttérzéssel álltak meg betegágya mellett, s neki meg kellett értenie, hogy sietniük kell. Most övék még az élet, a mindenkire váró betegágyig. Isten ments, hogy a baleseti statisztikát növeljék! Hálásan nézett a feleségére, aki szorgalmasan ápolta, etette, homlokát törölte, ágytálazott, vagy segített neki kimenni a WC-re… Ahogy mondani szokták, mindent megtett.

Ez a halál küszöbe. Még nem áll rajta, de már nincs messze tőle. Elszaladt az élet. Ígéretes volt a kezdet; akkor azt hitték, mindörökre övék a világ, a föld, a termése, és csak építkezni kell, egyre nagyobbat, tágasabbat… Lám, milyen szép és tágas ez a ház. A gyerekeket is felnevelték. Vitték valamire; milyen jó autója van még az unokának is! „Csak az a baj, hogy itt fekszem tehetetlenül. Istenre nem merek gondolni.”

Gondol rá, csak nem merészel róla senkivel sem beszélni, mert szokatlan. Életében párszor járt csak templomban: volt néhány esküvő, keresztelő és egy-egy nagy ünnep. Meg temetések vitték oda, a megemlékezés alkalmai, vagy háromszor. Amikor sok évtized után először kérdezték meg tőle a népszámlálást végzők, hogy milyen felekezethez tartozik („Nem kötelező válaszolnia” – mondták), percekig nem is tudott felelni, csak nézett maga elé a betegágyon fekve. Milyen is… milyen is? „Tessék hagyni – mondta a hölgy –, nem érdekes.”

Most a betegágy magányában világosan emlékezett: a nagyszülők minden vasárnap reggel ellátták a jószágot, reggeliztek, és kilenc felé öltözni kezdtek; elmentek a templomba. A szülők havonta. Főiskolás korában összekapott a szüleivel karácsonykor, mert „felvilágosult lélekkel” nem akart templomba menni. Nem is ment; szenteste duzzogott, az ajándékot ímmel-ámmal lökte a fa alá.

Most itt a betegágy magánya: ellátják, gondoskodnak róla, ha kell, etetik-itatják, de ami itt szorít a lélekben, az kimondhatatlan. Mi szorít ott a lélekben? Mi az a kimondhatatlan? Csak azt hajtogatja, hogy rosszul alszik, nincs étvágya, és fáj mindene, sőt az egész élet. „Jaj, hogy elszaladt az élet! De mi következik most? Nem, ebbe nem szabad belegondolni. Meggyógyulok! Meggyógyulok? S ha nem? S ha mégis Isten elé kell állni? Na igen, azt mondták nekem, hogy nincs… na de ha hazudtak? Vagy csak tévedtek? Mi lesz akkor, ha mégis van elszámolás? Áh, papi kitaláció az egész. És ha mégsem? Mi lesz akkor, ha ott mindent kiterítenek?”

Hallott valami életfilmről, amely az ember szeme előtt szinte egy pillanat alatt lepereg a halála előtt. „Nem, nem halok meg, olyan nincs. S ha mégis van? S ha mégis leplezetlenül ott kell állni Krisztus ítélőszéke előtt? Akkor mit mondok? Ennyire felkészületlenül mit mondok? Mit dadogok majd?”

Feleségének nem mert szólni arról, hogy mi szorongatja a lelkét, inkább kért még egy adag nyugtatót és egy másik adag altatót. Aludni, nem gondolkodni. Csakhogy a nyugtatóktól sem tudott megnyugodni. Mint a mókus a kerékben, tehetetlenül taposta tovább a gondolatot: „Áh, biztos nincs Isten, nem kell ilyennek bedőlni. De ha mégis?” Végül is nem lopott, nem ölt, nem vethet senki semmit a szemére; Isten se. Igaz, egy párszor visszaélt a beosztása adta lehetőségekkel, na de mások még inkább! Talán nem kellett volna az a sok durvaság, káromkodás, veszekedés, és az italból kevesebb is elég lett volna. A házassági hűség ellen sem sokszor vétkezett, de azt úgyse tudja senki; már az arcukat is elfelejtette. A felesége soha nem sejtett semmit. Szegény, most is jön a párnát megigazítani. Ahogy végignézett az életén, egyre több sötét folt jelent meg a felszínen. Majd a sírban mindent elfeledünk. „Biztos?” – S így tartott a gyötrelem heteken át.

S eljött a rettenetes nap. A mentő gyorsan megérkezett; ő mindent ködfelhőn át látott, csak a fájdalom volt az övé, semmi más. Hacsak az nem, hogy nem volt kivel beszélgetnie a súlyos kérdésekről. Nem oszthatta meg senkivel lelkiismerete vergődését, értelme tanácstalanságát, lelke szorongását. Nem beszélt vele senki Isten dolgairól. Az egyház messze, a lelkésznek senki sem tudott szólni, ő pedig vergődve halt meg, lelke kérdései úgy fojtogatták, mint a mocsár a bele tévedtet. S a halál mocsara lassan elnyelte.

Isten és az ő lelki dolgairól nem beszélt vele senki…

Ribár János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A gyülekezet-központú istentisztelet
Élő víz
„Belépődíj nincs”
Ünnepi útravaló
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Nyílt nap hittudományi egyetemünkön – Luther Márton születésnapján
Bányászott és élő kövekből épült templomok
Hármas barcsi hálaadás
A gyülekezet a Bibliában, a zsinati törvényekben és a gyakorlatban
Hálaadó istentisztelet Bükön
Katechetikai találkozó
Kisvárosi egyháztörténet
Keresztutak
Reformáció ünnepe Erdélyben
A történelem egy nemzetbe rendezett minket…
Evangélikusok
Száz éve született Fábri Mihály evangélikus lelkész
e-világ
Internetes vásárlás
Keresztény szemmel
Isten dolgairól nem beszélt vele senki…
A múltról – békésen
Négyszáz éve tört ki a Bocskai-felkelés
A hét témája
Ötven éve együtt jóban-rosszban
„Jézus akkor is hű marad, ha mi hűtlenkedünk”
Többszörös jubileum Rákoskeresztúron
„Nálunk nincsenek hosszú időre szóló haragok, békétlenségek”
A technika angyala
A közelmúlt krónikája
Címadományozás
Reakció médiatámadásoka
Márton napján történt
Hiller István találkozója egyházi vezetőkkel
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Válogatás a magyar irodalom istenes verseiből
Sajtókávéház a színészmúzeumban
Bibliai gyökerű magyar szólásmondások
Keresztény rock és rap
„Jézus mindenütt”
Hétszínű virágcsokor Istennek
Pesti kórustalálkozó
A vasárnap igéje
Eljön értünk!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Nehéz kenyér
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 47 Isten dolgairól nem beszélt vele senki…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster