EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 47 - Sajtókávéház a színészmúzeumban

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Sajtókávéház a színészmúzeumban

A múzeumi sajtókávéház csupán annyiban kávéház, amennyiben az ember – Csokonaival szólva – „hörböl pergelt török babot szűk kortyokkal”, állandó helye azonban nincsen; afféle vándorkávéház ez, ahol a múzeumok képviselői tájékoztatják az újságírókat a kiállításokról. Az esemény többnyire abban az intézményben zajlik, amelyben éppen jelentősebb rendezvényre készülnek. Nemrégiben a XII. kerületi Bajor Gizi Színészmúzeum volt a házigazda annak apropójából, hogy ott „Fenn az ernyő…” – Esernyők, napernyők, színésznők címmel időszaki tárlat nyílt.

Az összejövetel első felében bemutatkozott az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. Szabó István, az intézet megbízott igazgatója és Gajdó Tamás színháztörténész röviden ismertette a múzeum megalakulásának történetét és látnivalóit. Mint megtudtuk, a múzeum Bajor Gizi halálának első évfordulóján, 1952. február 12-én nyílt meg. Két szándék futott párhuzamosan. Gobbi Hilda színészközpontú múzeumot akart létrehozni Bajor Gizi egykori villájában. Az épületben emlékszobát alakítottak ki a nagy színésznő tiszteletére, ezért – a névadó mellett – külön termet kapott Jászai Mari és Márkus Emília, majd 1990-ben bekövetkezett halála után Gobbi Hilda is. 1953 óta az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet a fenntartó intézmény, így – mint az intézmény neve is jelzi – a múzeum elsősorban színházközpontú lett. Természetesen a színháztörténeti termekben is találkozhatunk színészek relikviáival (a folyosókon például Rátkai Márton bútoraival). Négy emeleti szobában a színházi előadás létrejöttének folyamatával ismerkedhet a látogató (az olvasópróbától a premierig), s e kiállítás középpontjában is a színész áll.

Galgovics Tamás, a múzeumi osztály vezetője az intézet informatikai szolgáltatásaikat ismertette. Elmondta, hogy jelenleg tucatnyi adatbázis áll a munkatársak és a külső szakemberek rendelkezésére: négy kézirattári adatbázis (az Analekta, amely főként jogi, pénzügyi és hasonló iratokat tartalmaz, a levelestár, a kottatár és az oklevéltár), a bemutató tárak (prózai, táncszínházi és bábszínházi), a fotótár, a videotár, a könyvtári adatbázisok (a szakkönyvtár, a táncarchívum könyvei és folyóiratai), a személyi adatbázis, a bábgyűjteményi adatbázisok (tárgyi és fotó) és a színlaptár. Az adattárak nagy része az interneten is elérhető (www.szinhaziadattar.hu). Az intézet felépítéséről egy másik honlapon tájékozódhatunk (www.oszmi.hu). Ezen kapott helyet a video-adatbázis, a szakkiadvány-bibliográfia, az intézet évkönyvének egyes – a színházak elérhetőségére vonatkozó – fejezetei, a Hírek a nagyvilágról, amely a színházi világ legjelentősebb eseményeiről ad tájékoztatást, az intézet Világszínház című periodikájának néhány utóbbi száma és nem utolsósorban itt láthatók a Bajor Gizi Színészmúzeum kiállításai és eseménynaptára. A színházi adattár mellett egy másik, interneten elérhető adatbázis is a szakma és az érdeklődők rendelkezésére áll: a drámakönyvtár (amely egyelőre csak a magyar kortárs drámákkal és színpadra állításukkal kapcsolatos információkat tartalmazza). Az intézet szeretné elérhetővé tenni a drámaszövegeket is, ez azonban szerzői jogi kérdéseket is felvet.

Az említett információk a Bajor Gizi Múzeumban is elérhetők a látogatók rendelkezésére álló számítógépen. Az intézetben – állagmegóvási okokból is – folyamatosan digitalizálják a régebbi színielőadásokról készült filmeket és videofelvételeket. A jelenleg is futó előadások felvételét és archiválását behatárolják a pénzügyi lehetőségek. A muzeális gyűjtemény egyik legjelentősebb darabját, a 18. században készült soproni jezsuita díszletkönyvet az intézet CD-ROM-on is megjelentette.

Szebényi Ágnes az intézet múzeumpedagógiai programjairól szólva elmondta, hogy a gyerekeknek tárlatvezetéseket tartanak a színészmúzeumban és a Krisztina körúti épületben is, ahol a kicsik játszhatnak a bábgyűjtemény bábjaival. Ezenkívül számos egyéb programot is kínálnak a színháztörténet megismertetésére és a színház megkedveltetésére. Például közös színházlátogatásokat szerveznek, s a látottakat különféle drámatechnikákkal dolgozzák fel. Hasonló foglalkozásokat tartanak a kötelező olvasmányokkal kapcsolatban is. Kézműves foglalkozásokon bábokat, commedia dell’arte maszkot, színpadi kellékeket (ékszert, viaszpecsétes pergament), színházi maketteket, színlapokat készíthetnek a gyerekek. A középiskolásokat műhelybeszélgetésekre invitálják. Igény szerint színháznéző látogatásokat is szerveznek iskolai csoportoknak. „Idén első ízben hirdettünk színháztörténeti vetélkedőt felső tagozatos általános iskolásoknak. A részletekről nálam vagy az intézet honlapján lehet tájékozódni. A pályamunkák beadási határideje 2004. november 22.” – tájékoztatott Szebényi Ágnes.

Az intézeti beszámolót „múzeumi körkép” követte, melynek során nemcsak a fővárosi, hanem gödöllői, szentendrei, váci múzeumok képviselői is szót kaptak. Végezetül Gajdó Tamás filmekkel illusztrált ismertetőt tartott a színház és kávéház találkozásáról.

K. Gy.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A gyülekezet-központú istentisztelet
Élő víz
„Belépődíj nincs”
Ünnepi útravaló
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Nyílt nap hittudományi egyetemünkön – Luther Márton születésnapján
Bányászott és élő kövekből épült templomok
Hármas barcsi hálaadás
A gyülekezet a Bibliában, a zsinati törvényekben és a gyakorlatban
Hálaadó istentisztelet Bükön
Katechetikai találkozó
Kisvárosi egyháztörténet
Keresztutak
Reformáció ünnepe Erdélyben
A történelem egy nemzetbe rendezett minket…
Evangélikusok
Száz éve született Fábri Mihály evangélikus lelkész
e-világ
Internetes vásárlás
Keresztény szemmel
Isten dolgairól nem beszélt vele senki…
A múltról – békésen
Négyszáz éve tört ki a Bocskai-felkelés
A hét témája
Ötven éve együtt jóban-rosszban
„Jézus akkor is hű marad, ha mi hűtlenkedünk”
Többszörös jubileum Rákoskeresztúron
„Nálunk nincsenek hosszú időre szóló haragok, békétlenségek”
A technika angyala
A közelmúlt krónikája
Címadományozás
Reakció médiatámadásoka
Márton napján történt
Hiller István találkozója egyházi vezetőkkel
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Válogatás a magyar irodalom istenes verseiből
Sajtókávéház a színészmúzeumban
Bibliai gyökerű magyar szólásmondások
Keresztény rock és rap
„Jézus mindenütt”
Hétszínű virágcsokor Istennek
Pesti kórustalálkozó
A vasárnap igéje
Eljön értünk!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Nehéz kenyér
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 47 Sajtókávéház a színészmúzeumban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster