EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 47 - A történelem egy nemzetbe rendezett minket…

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

A történelem egy nemzetbe rendezett minket…

Részletek Mádl Ferenc köztársasági elnök beszédéből (Elhangzott a Magyar Állandó Értekezlet VIII. ülésén november 12-én)

„Az alkotmány szerint a »Magyar Köztársaság felelősséget érez a határain kívül élő magyarok sorsáért, és előmozdítja a Magyarországgal való kapcsolatuk ápolását«, és – olvasható a továbbiakban az alkotmányban – »a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét«. Illik hát felelősen szólnia a nemzet egységének ügyeiben. A nemzet tizenötmillió magyar.

A Magyar Köztársaság felelőssége kiterjed a Magyarország területén, a vele szomszédos országokban és szerte a világon élő magyarokra, de a hazánkban élő nem magyar kisebbségekre is. A felelősség természetes része az együttműködés azokkal az országokkal, ahol magyarok élnek.

Ezt a felelősséget szívesen kell viselnie mind Magyarországnak, mind maguknak a kisebbségeknek, mind azoknak az országoknak, ahol a kisebbségek élnek.

(…)

Ma különösen fontos, hogy szembenézzünk azokkal a problémákkal, amelyek a sok országban élő magyarság kapcsolatrendszerével, kohéziójának erősítésével, valamint az európai integrációs folyamat legújabb fejleményeivel függnek össze.

Az elmúlt hetek-hónapok mindennapos témája volt például a délvidéki magyarok személyes biztonsága, a státustörvény végrehajtása, a kisebbségi magyarság politikai egységének, az autonómiának és most a kettős állampolgárság ügyében sorra kerülő népszavazásnak a kérdése. Bőven van tehát miről tárgyalni.

Magyarországnak az Európai Unió tagjává válása alapvető változásokat hozott. Bízhatunk benne, hogy e változások segítenek magyarságunk rekonstrukciójában is.

(…)

Napjaink legvitatottabb kérdéseinek egyike: a nem Magyarországon lakó magyarok magyar állampolgárságának könnyített megszerzése, illetve ahogyan a köznyelv nevezi: a kettős állampolgárság ügye. Ez a maga módján már létezik: a magyar, a szlovák és a szlovén állampolgárok az EU-nak is polgárai. Ez sok jogot biztosít számukra hazájukon kívül is.

Az elmúlt években felkerestem a határon túli magyarok közösségeit. Vezetőikkel idehaza is többször találkoztam. A velük folytatott beszélgetések és a kérdés vezető szakértőivel való tanácskozás eredményeként úgy gondolom, hogy jó lelkiismerettel ki lehet mondani: a magyar állampolgárság egyszerűsített feltételek melletti megadását e közösségek egyöntetűen történelmi igazságtételnek tekintik, és ők is jól tudják, hogy megadásának nincs jogi akadálya.

Ezt a népszavazás kitűzött napja előtt egy teljes évvel elnöki javaslatban is közzétettem. Szeretném most megismételni, hogy sem a nemzetközi jog, sem az európai jog nem zárja ki a magyar állampolgárság kérelemre történő megadását magyarországi állandó lakóhely, letelepedési engedély és áttelepülés nélkül sem. Számos állam, közöttük Franciaország, Németország, Spanyolország és Románia ad lehetőséget bevándorlás nélkül is az állampolgárság megszerzésére.

A magyar közösségekben folytatott, beható tájékozódásom során az a kép alakult ki valamennyiünkben, hogy a kettős állampolgárság biztosítása után nem várható tömeges exodus. Azok a közösségek, amelyek nyolc évtizede viselik kisebbségi sorsuk napi próbatételeit, nem ennek az összetartozást kifejező és megerősítő jognak a birtokában fogják megtagadni őseik döntését, akik a mindennapi élet természetességével kitartottak szülőföldjükön, mert ott akarják élni a maguk nemzeti és állampolgári életét.

Maradni akarnak és fognak, különösen akkor, ha továbbra is megtörténnek azok az intézkedések, megerősödnek azok az intézmények, amelyekre a magyarság szülőföldjén történő boldogulásának támogatására amúgy is szükség van; és ha az állampolgárságuk szerinti többségi nemzet inkább javítaná, mintsem gyöngítené anyagi és kulturális életük, természetes igényeinek feltételeit.

Az elmúlt hónapokban – egészen a közelmúltban elhangzott állásfoglalásokig – úgy tűnt, hogy a politikai erők általában egyetértettek a népszavazási javaslattal, amit a népszavazás kiírásának lényegében egységes elfogadása is megerősített.

Az Országgyűlés és a köztársasági elnök által törvényesen kiírt népszavazásról van szó. Azt hiszem, az ügyet most már a nép törvényes döntésére kellene bízni.

Iránymutatást most abban kellene adni, hogy az unióban és egyes nemzetek jogában ismert többféle tartalmú állampolgárság mely elemei szolgálnák leginkább a magyar közösségek javát.

Én arra szólítanám fel Magyarország választópolgárait, vállaljanak közösséget azokkal a magyarokkal, akikkel a történelem egy nemzetbe rendezett minket, és akik szeretnék velünk ezt a sorsot osztani, barátságban minden szomszéddal és az egységében erősödő Európával!”


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A gyülekezet-központú istentisztelet
Élő víz
„Belépődíj nincs”
Ünnepi útravaló
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Nyílt nap hittudományi egyetemünkön – Luther Márton születésnapján
Bányászott és élő kövekből épült templomok
Hármas barcsi hálaadás
A gyülekezet a Bibliában, a zsinati törvényekben és a gyakorlatban
Hálaadó istentisztelet Bükön
Katechetikai találkozó
Kisvárosi egyháztörténet
Keresztutak
Reformáció ünnepe Erdélyben
A történelem egy nemzetbe rendezett minket…
Evangélikusok
Száz éve született Fábri Mihály evangélikus lelkész
e-világ
Internetes vásárlás
Keresztény szemmel
Isten dolgairól nem beszélt vele senki…
A múltról – békésen
Négyszáz éve tört ki a Bocskai-felkelés
A hét témája
Ötven éve együtt jóban-rosszban
„Jézus akkor is hű marad, ha mi hűtlenkedünk”
Többszörös jubileum Rákoskeresztúron
„Nálunk nincsenek hosszú időre szóló haragok, békétlenségek”
A technika angyala
A közelmúlt krónikája
Címadományozás
Reakció médiatámadásoka
Márton napján történt
Hiller István találkozója egyházi vezetőkkel
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Válogatás a magyar irodalom istenes verseiből
Sajtókávéház a színészmúzeumban
Bibliai gyökerű magyar szólásmondások
Keresztény rock és rap
„Jézus mindenütt”
Hétszínű virágcsokor Istennek
Pesti kórustalálkozó
A vasárnap igéje
Eljön értünk!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Nehéz kenyér
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 47 A történelem egy nemzetbe rendezett minket…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster