EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 47 - „Jézus akkor is hű marad, ha mi hűtlenkedünk”

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

„Jézus akkor is hű marad, ha mi hűtlenkedünk”

Beszélgetés Balicza Ivánnal

A Budavári Önkormányzat 2004-ben Balicza Ivánnak, a budavári evangélikus gyülekezet igazgató lelkészének adományozta a Budavárért emlékérmet. A kitüntetés indoka: az általa vezetett gyülekezet kulturális-szociális programjai gazdagítják a helyi közösség életét, s példaértékű az idős emberek gyámolítása, a rászorulók megsegítése is. A kitüntetett nemcsak mint lelkész vesz részt ebben a munkában, hanem úgy is, mint a Budavári Önkormányzat Népjóléti Közalapítványának elnöke. A kerülettel való együttműködést példázza, hogy a lelkészi hivatalban – három számítógéppel – e-Magyarország-pont állomás létesült, amelyet óránkért száz forintért bárki igénybe vehet.

Balicza Ivánt először a pályájáról kérdeztük.

– Nyíregyházán születtem 1948-ban. Érettségi után Debrecenbe mentem, az orvostudományi egyetemre. El is végeztem három évet, időközben azonban rászoktam az alkoholra. Ennek természetesen anyagi következményei is lettek. Szerencsémre kapcsolatba kerültem egy evangélikus közösséggel, az egykori ébredési mozgalom tagjaival. Az ő tanúskodásuk nyomán kezdett bennem ébredezni a hit. Krisztusba kapaszkodva nem csupán az ivást hagytam abba, hanem úgy határoztam, hogy a test gyógyítása helyett a lélek ápolásával fogok foglalkozni. S miért ne annál a felekezetnél tegyem, ahonnan segítséget kaptam? 1972 és 1976 között elvégeztem Pesten a teológia szakot (egy évet beszámítottak az orvosi miatt). Utána három évig Miskolcon voltam segédlelkész, majd Salgótarjánban tizenegy évig lelkész. A budavári gyülekezet 1990-ben választott meg Szebik Imre helyére. Mivel magamon tapasztaltam, hogy a hit milyen fogódzót képes nyújtani az embernek, nem erkölcsprédikáció vagy filozofálgatás részemről, amikor azt ajánlom a szenvedélybetegeknek – vagy inkább tágabban fogalmaznék: az embereknek –, hogy Krisztushoz forduljanak. „Lesztek nekem tanúim” – mondta Jézus. Nem vagyok elvakult, nem állítom, hogy ő az egyetlen kiút, csak azt tudom, hogy ő képes megszabadítani.

– Végleg elhagyta az alkoholt?

– Volt időszak, amikor visszaestem. A lelkészi hivatással – különösen falun – együtt jár a magányosság, amely éppúgy visszavetheti az embert, mint a rossz társaság. De Jézus nem hagyott magamra, és megújított. Ő akkor is hű marad, ha mi hűtlenkedünk. A családi háttér persze sokat segít.

Feleségemmel, aki egyébként zenetörténész, öt gyereket nevelünk. Nagyobbik lányom angol–finn szakot végzett, hárman egyetemisták, főiskolások, a legkisebb jövőre érettségizik a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban. Itt jegyzem meg, hogy a kitüntetés nemcsak az én érdemem. A szolgálatban társam Bence Imre és felesége, Szabó Márta; a lelkészi munkát közösen végezzük. Minden hétfőn reggel munkatársi megbeszéléssel és közös imával kezdjük a hetet. A gyülekezet sok tagja is aktív, sok segítséget kapunk tőlük. Például az említett számítógépes állomás felügyeletét heti tizenhat órában nyolc gyülekezeti tag látja el. Az időseket, betegeket szintén többen is látogatják, segítik, és ugyancsak többen végeznek hitoktatást. Így én ezt a kitüntetést a gyülekezet munkája iránti elismerésnek tekintem.

– Milyen múltra tekinthet vissza a gyülekezet?

– Evangélikus gyülekezet 1844 óta él a budai Várban; József nádor felesége, Mária Dorottya alapította. Az első templomunk a Várban, a jelenlegi Dísz téren az ő segítségével épült fel. Ezt alig ötven évig használta a gyülekezet, amikor a hadügyminisztérium kisajátította a területet, s a templomot le kellett bontani. Helyette felépítették a Bécsi kapu téri templomot. A régi oltárt, melyet Székely Bertalan Krisztust ábrázoló képe díszített, áthozták az új templomba. Ma már nincs meg, mert a templomot 1944 szilveszterén bombatalálat érte. A romos és használhatatlanná vált, eredetileg neoklasszicista templom helyett emelték a mai, lényegesen egyszerűbb stílusú épületet. Elpusztult a templom melletti paplak és az iskolánk is. Ekkor halt meg a segédlelkész és az egyházfi is. Az iskolát, melyből csak egy faldarab maradt, 1949-ben államosították. Ma közterület, járadékot kapunk érte. A paplakot helyrehozták.

1994-ben, a gyülekezet fennállásának százötvenedik évfordulóján belülről, a templom fennállásának századik évfordulóján kívülről restaurálták az épületet. A renoválás költségeit felerészt a Széchenyi terv pályázatán nyert összegből fedeztük. Most a nyílászárók vannak soron. Egyébként Koren Emil A budavári két templom és a budavári gyülekezet története az 1990-es évekig című munkája részletesen taglalja az idekerülésem előtti idők történetét.

Kérész Gyula


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A gyülekezet-központú istentisztelet
Élő víz
„Belépődíj nincs”
Ünnepi útravaló
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Nyílt nap hittudományi egyetemünkön – Luther Márton születésnapján
Bányászott és élő kövekből épült templomok
Hármas barcsi hálaadás
A gyülekezet a Bibliában, a zsinati törvényekben és a gyakorlatban
Hálaadó istentisztelet Bükön
Katechetikai találkozó
Kisvárosi egyháztörténet
Keresztutak
Reformáció ünnepe Erdélyben
A történelem egy nemzetbe rendezett minket…
Evangélikusok
Száz éve született Fábri Mihály evangélikus lelkész
e-világ
Internetes vásárlás
Keresztény szemmel
Isten dolgairól nem beszélt vele senki…
A múltról – békésen
Négyszáz éve tört ki a Bocskai-felkelés
A hét témája
Ötven éve együtt jóban-rosszban
„Jézus akkor is hű marad, ha mi hűtlenkedünk”
Többszörös jubileum Rákoskeresztúron
„Nálunk nincsenek hosszú időre szóló haragok, békétlenségek”
A technika angyala
A közelmúlt krónikája
Címadományozás
Reakció médiatámadásoka
Márton napján történt
Hiller István találkozója egyházi vezetőkkel
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Válogatás a magyar irodalom istenes verseiből
Sajtókávéház a színészmúzeumban
Bibliai gyökerű magyar szólásmondások
Keresztény rock és rap
„Jézus mindenütt”
Hétszínű virágcsokor Istennek
Pesti kórustalálkozó
A vasárnap igéje
Eljön értünk!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Nehéz kenyér
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 47 „Jézus akkor is hű marad, ha mi hűtlenkedünk”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster