EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 9 - Mitől zeng a Zengő?

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Mitől zeng a Zengő?

A Mecsek legmagasabb pontja mostanában legkevésbé a madarak énekétől, sokkal inkább az őrzők-védők, a demonstrálók és a különböző hivatalos szervek hangjától zeng. A NATO kezdeményezésére ugyanis egy radar telepítését határozták el az eddig még érintetlen Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzethez tartozó Zengőn.

A NATO légvédelmi radarrendszerének magyarországi létesítését, illetve a régi és elavult hazai rendszer leváltását 1995-ben hagyta jóvá az Országgyűlés. A helyszíneket környezetvédelmi hatástanulmányok elvégzése után jelölték ki. Két esetben (Bánkúton és Békéscsabán) valójában a már addig is üzemelő lokátorok lecseréléséről volt szó. A harmadik helyszínként felmerülő Zengő esetében a civil szervezetek már a kezdetekkor hangot adtak tiltakozásuknak. A Mecsek legmagasabb csúcsa ugyanis igen értékes természetvédelmi terület, ahol a beruházás megvalósítása nagymértékű táj- és természetpusztítással járna. Ezen a területen él ugyanis a kizárólag a Kárpát-medencében előforduló, fokozottan védett bánáti bazsarózsa állományának 90%-a. Ezenkívül régészetileg is jelentős területről van szó. A Honvédelmi Minisztérium megbízásából megpróbálkoztak a védett növények áttelepítésével, ám a 2001-ben lezajlott akció során a 12 000 áttelepített tő mintegy 90%-a elpusztult. (Hozzá kell azonban tenni, hogy a következő évben a növények eredeti helyén a tövek újra kihajtottak, sőt az állomány valamelyest bővült is.)

A többéves huzavona után - ugyanis a környezetvédelmi hatóságok nem adták meg a beruházás megindításához szükséges engedélyeket, majd a pénzügyi források hiánya miatt halasztották el a beruházást - az érintettek 2004 januárjában a sajtóból értesültek a lokátor telepítésének újabb tervéről. Ettől kezdve a több mint félszáz különféle civil szervezetet tömörítő, politikamentes (!) Civilek a Zengőért Mozgalom mind jogi eszközökkel, mind figyelemfelkeltő demonstrációkkal tiltakozó akcióba kezdett.

A február 11-én kezdődő többnapos tiltakozássorozat csúcspontjaként 13-án mintegy kétszáz tüntető gyűlt össze a Zengő csúcsán, hogy megakadályozza a beruházás megkezdéséhez szükséges fakivágást. A helyi lakosokon kívül számos országos környezetvédelmi szervezet tagjai is jelen voltak, illetve támogatásukról biztosították a demonstrálókat, akiket egy őrző-védő szolgálat próbált megakadályozni akciójukban. Többen felmásztak a fákra, vagy hozzájuk láncolták magukat, hogy saját testükkel védjék meg őket a kivágástól. A favágási engedély február 15-ig volt érvényes - mivel nagyjából ekkorra tehető az éghajlatnak és egyéb környezeti tényezőknek megfelelően a fák nyugalmi időszakának vége -, így másnap a favágók nem tértek vissza a helyszínre.

A Magyar Természetvédők Szövetségének kezdeményezésére az Európai Környezetvédelmi Iroda levélben kérte a NATO főtitkárát, Jaap de Hoop Scheffert a döntés felülvizsgálatára.

Az esettel kapcsolatban alkotmányjogi kérdések is felmerültek, ugyanis az ombudsman kiemelte, hogy "az élő természet védelmének eddig elért szintje nem csökkenthető, s ettől a követelménytől csak kényszerítő szükségesség esetén lehet eltérni", vagyis szigorú vizsgálat tárgyává kell tenni, hogy a tervezett beruházást valóban csak a szóban forgó természetvédelmi területen lehet-e megvalósítani. Hiszen a biológiai sokféleség megóvására a Magyar Köztársaság ugyanúgy nemzetközi kötelezettséget vállalt, mint a katonai védelmi együttműködésre. A HM biztos a vizsgálat kedvező kimenetelében. Többen érthetetlennek tartják azt is, hogy egy ekkora országnak, mint hazánk, miért van szüksége három lokátorállomásra, hiszen a NATO 27 tagállamában összesen 40 radar működik. További szempontként említik a NATO tőlünk délre és keletre való bővítését is, így egy újabb állomás telepítésekor további területek is szóba jöhetnének.

Nem említettük még a radarhullámok pontosan nem ismert - főleg az emberek és a madarak életére gyakorolt - hatásait.

Bár többen tartanak az engedély nélküli fakivágások megkezdéséről, hivatalosan legközelebb október 15-e után kerülhet sor erre. Addig csak remélhetjük a döntés felülbírálását és a beruházás átgondolását.

Lányi András véleménye szerint lokátor több helyen telepíthető az országban, de a bánáti bazsarózsa valamilyen különös oknál fogva csak itt tud nyílni, ezért "elsőbbség illeti".

JCsCs


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Gyülekezeti éneklésünk gondozása
Élő víz
Különös gazdagság
Zsoltár
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kazinczy-érmesnek lenni büszkeség és felelősség
Élő hittel - másként
Zsinatnap
Keresztény szeretettel
Szívvel és szaktudással
Orgonaépítés a siófoki "Makovecz-templomban"
Keresztutak
Ilyen lesz?
Egyházak: az SZDSZ javaslata komolytalan
Fehérvári vizitáció
Országos Szlovák Lelkészi Szolgálat
Az egyház Panamában
Az EU-csatlakozás egyházi kihívásai
Pápai aggodalmak a bioetikával kapcsolatban
Lengyelország első lelkésznője
Szelíd motorosok
Evangélikusok
Hittel és szívvel
Megelevenedő emlékek
e-világ
Mitől zeng a Zengő?
Világegyház
Bírósági döntés kötelezi az egyetemet a homoszexuális teológushallgató jogviszonyának helyreállítására
Az SZDSZ kitart az egyházak finanszírozását érintő törvényjavaslata mellett
Kopaszra nyírás
Már több mint 50 millió muzulmán él Európában
A folyamatos bibliaolvasás rekordja
Keresztény szemmel
Böjti szelek
Síkos úton járva...
Esélyegyenlőség
Magánügy?
A hét témája
Lapok Isten "öröknaptárából"
Öröm Jézusban
"Vallod-e magadat bűnösnek és ezért kárhozatra méltónak?"
evél&levél
EvÉlet-lelki segély
Keresztnévelírás

A közelmúlt krónikája
Tízéves az Orosházi Harangszó
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Luther a filmvásznon
Hogyan válhatunk érett felnőttekké?
Olvasásra váró könyvek
A vasárnap igéje
"Senki nem ne tévesszen titeket!"
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 9 Mitől zeng a Zengő?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster