EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 9 - Tízéves az Orosházi Harangszó

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

Tízéves az Orosházi Harangszó

Isten iránti hálával jelentjük a kedves olvasóknak, hogy gyülekezetünk folyóirata, az Orosházi Harangszó tízéves lett. A legelső szám 1994. február 20-ai dátummal jelent meg, éppen abban az esztendőben, amikor Orosháza városa - az evangélikus egyházközséggel együtt - 250 éves jubileumát ünnepelte, vagyis azt, hogy 1774. április 24-én harminc zombai evangélikus család (újra) megalapította a települést. Talán az 1994-es év szellemisége is hozzájárult ahhoz, hogy megszülethetett az orosházi evangélikus gyülekezet lapja, hiszen felemelő volt, ahogyan az akkori önkormányzat együtt ünnepelt az egyházközséggel. Ebben a légkörben született meg a gyülekezeti újság ötlete, amelynek szerkesztését - Koszorús Oszkár egyházmegyei felügyelővel együtt - szívesen vállaltam.

Az első szám első oldalán Pintér János akkori esperes "Beköszöntő"-jéből megtudhattuk, hogy az egyházközségnek már kétszer is volt lapja. Azok is éveken keresztül formálták a helyi evangélikusságot. S most, így utólag megállapíthatjuk, hogy egyik folyóirat sem ért meg ilyen "hosszú" időt.

Kálmán Rezső szerkesztésében 1927 májusában jelent meg az "Orosházi Evangélikusok Lapja", mely 1933-ban - a szerkesztő halálával - meg is szűnt. Majd néhány évig a Horémusz Pál lelkész által szerkesztett "Orosházi Evangélikus Élet"-ből tájékozódhattak a helyi evangélikusok.

Hosszú-hosszú szünet után, 1994 februárjában - Orosházi Harangszó címen - indult el ismét az újság, mely immáron tizedik évfolyamához érkezett. Szerényen indult a lap, de fokozatosan bővült. Eleinte tíznél kevesebb oldalból állt, majd tíz-, később húszoldalasra nőtt, végül a 10. évfolyam 4. számában elérte a harmincoldalas terjedelmet. Ez már akár egy kisebb könyvecske is lehetne, hiszen ha az A/4-es formátumú újság történetesen A/5-ben (azaz feleekkora oldalméretben) jelenne meg, legalább duplája lenne az oldalszám.

Jelentős mértékben emelkedtek a példányszámok is: az Orosházi Harangszó olykor 1500 példányban is elkelt. Előfordult az is, hogy a kiadott mennyiség kevésnek bizonyult.

Az újság az első számtól kezdve az Iniciale Bt. nyomdájában készül. A hetedik évfolyamtól kezdve Szatmári László személyében "hivatalos" tördelőszerkesztőnk is van, és ez a tény a formán is némiképp változtatott.

Gyülekezeti kiadványunk idővel tematikájában is egyre szélesebb ölelésűvé vált. A már máshová költözött orosháziak is örömmel forgatják, sőt büszkén mondhatjuk, hogy külföldre is eljut a lapunk.

A mondanivalótól és eseményektől függően évente négy-öt számot jelentetünk meg. Továbbra is nagyon fontosnak tartjuk, hogy közöljük az egyházközség életével kapcsolatos híreket, köztudottá tegyük a különféle alkalmainkat és a gyülekezeti élettel kapcsolatos információkat. De súlyt fektetünk arra is, hogy "keresztény szemmel" reagáljunk a nagyvilág, a társadalom dolgaira. Így nem mentünk el közömbösen eddig sem (és ezután sem fogunk) a politikai és az etikai problémák mellett. Szükségesnek tartjuk, hogy ilyenkor is hallassuk a hangunkat, még ha sokszor az is volt az érzésünk, hogy falra hányt borsó, amit elmondunk. De Isten mindig adott annyi biztatást, hogy megtapasztaljuk: ki kell mondanunk, amit ránk bízott. Igaz, nem kevés ellenszenvet - hogy ne mondjam: gyűlöletet - is sikerült kiváltanunk, de az Úr Jézus is megmondta, hogy üldözni fogják az övéit. Különösen akkor, amikor már nagyon közel lesz az ő visszajövetele, amikor megtartja az utolsó ítéletet, és tagadóira rászakad a második, az örök halál: a kárhozat. Kaptunk gúnyt is. Egy furcsa szellemiségű hetilap - az adventi keresztbontás kapcsán írt cikkem miatt - "vidéki szittyakürtnek" nevezte szerény újságunkat, de mit sem törődve ezzel, mi továbbra is igyekszünk kürtölni. Kürtölésünk legfőbb mondanivalója: hívogatunk Isten örök országába, mert nem mindegy, hogy hol töltöd az örökkévalóságot!

Sok értékes írás, sőt alkotás is született az elmúlt tíz esztendőben. A könnyebb eligazodás kedvéért úgynevezett repertórium (adattár, azaz tárgymutató) készül, amelynek a kiadását 2004. április 24-ére időzítjük. Ezt egy körülbelül 200 oldalas könyv formájában szeretnénk megjelentetni, néhány jelesebb tanulmánnyal kiegészítve. A már készülő repertóriumból is látható lesz, hogy mennyi érdekes, színes, sokoldalú írás jelent meg újságunkban az elmúlt évtized alatt.

Ezután is szeretettel kérjük az olvasók, gyülekezeti tagok és szimpatizánsok anyagi támogatását és természetesen azt a segítségét is, hogy lapunk jó hírét terjesztik.

A szerkesztőség nevében: Ribár János (A jubilumi szám vezércikke)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Gyülekezeti éneklésünk gondozása
Élő víz
Különös gazdagság
Zsoltár
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kazinczy-érmesnek lenni büszkeség és felelősség
Élő hittel - másként
Zsinatnap
Keresztény szeretettel
Szívvel és szaktudással
Orgonaépítés a siófoki "Makovecz-templomban"
Keresztutak
Ilyen lesz?
Egyházak: az SZDSZ javaslata komolytalan
Fehérvári vizitáció
Országos Szlovák Lelkészi Szolgálat
Az egyház Panamában
Az EU-csatlakozás egyházi kihívásai
Pápai aggodalmak a bioetikával kapcsolatban
Lengyelország első lelkésznője
Szelíd motorosok
Evangélikusok
Hittel és szívvel
Megelevenedő emlékek
e-világ
Mitől zeng a Zengő?
Világegyház
Bírósági döntés kötelezi az egyetemet a homoszexuális teológushallgató jogviszonyának helyreállítására
Az SZDSZ kitart az egyházak finanszírozását érintő törvényjavaslata mellett
Kopaszra nyírás
Már több mint 50 millió muzulmán él Európában
A folyamatos bibliaolvasás rekordja
Keresztény szemmel
Böjti szelek
Síkos úton járva...
Esélyegyenlőség
Magánügy?
A hét témája
Lapok Isten "öröknaptárából"
Öröm Jézusban
"Vallod-e magadat bűnösnek és ezért kárhozatra méltónak?"
evél&levél
EvÉlet-lelki segély
Keresztnévelírás

A közelmúlt krónikája
Tízéves az Orosházi Harangszó
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Luther a filmvásznon
Hogyan válhatunk érett felnőttekké?
Olvasásra váró könyvek
A vasárnap igéje
"Senki nem ne tévesszen titeket!"
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 9 Tízéves az Orosházi Harangszó

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster