EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 9 - Új nap - új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap - új kegyelem

Az Úr szemei áttekintik az egész földet, és ő megmutatja erejét azoknak, akik tiszta szívvel az övéi. 2Krón 16,9a (Ef 1,19-20; Mt 4,1-11; Zsid 4,14-16; Zsolt 91) Mekkora területet képes az emberi szem áttekinteni? Meglehetősen kicsit. Átvitt értelemben véve is korlátozott látásunk, "szemellenzők" zavarják, torzítják tisztánlátásunkat. A legszomorúbb az, hogy sokan egy életen át abban a tévhitben élnek, hogy a világ, az élet olyan, amilyennek látni szeretnék, vagy ahogyan azt mondjuk a média vagy egyes politikai rendszerek közvetítik feléjük. Az élet teljessége, értelme, mindent felülmúló szépsége, úgy hiszem, csak Isten jóságának, Krisztus kegyelmének megtapasztalása által bontakozik ki! Az Úr szeme átlátja a földet és benne az én sorsomat is. Válaszokat, amelyekre építeni lehet, csak tőle kapok, és olyan célokat is, amelyek egy életen át elkísérnek. Tiszta szívvel keressük hát őt ezen a mai, ritka, "ajándékba kapott" szökőnapon is!

Hiszen erre hívattatok el, mivel Krisztus is szenvedett értetek, és példát hagyott rátok, hogy az ő nyomdokait kövessétek. 1Pt 2,21 (1Kir 18,37; 1Jn 3,7-11/12/; 1Kir 8,22-40) Kempis Tamás Krisztus követése (Imitatio Christi) című műve kihagyhatatlan olvasmány, a keresztény életbölcsesség gyakorlati és elméleti összegzése, a középkori irodalom csodálatos alkotása. A Szentírás után a legolvasottabb keresztény könyv! Jézus követése ma, a 21. században sem más, mint Kempis idejében: "árral szemben" való haladás, nem a világ szava, az emberek ünneplése, a kor diktálta trend szerinti élet, hanem az alázatos, szelíd, kereszthordozó Krisztus útja. Nem népszerű, nem sikeres vagy "kifizetődő" a Krisztus-követés keskeny útja? Soha nem is ígérte azt az Úr, hogy így lesz. De azt igen, hogy aki rábízza az életét, azt ő megőrzi, megváltja bűneitől, örök életet ad neki. Krisztus példáját akarjuk tehát követni? Nem holnap, már ma el kell kezdeni!

Az Úr minden ösvénye szeretet és hűség azoknak, akik megtartják szövetségét és intelmeit. Zsolt 25,10 (1Jn 5,2; Jób 1,1-22; 1Kir 8,41-61) Szeretet és hűség: két ritka kincs korunkban. Van, aki egy életen át keresi, és csalódott, amikor emberektől sokszor az ellenkezőjét kapja. Isten szövetségének és intelmeinek megtartását szabja feltételéül annak, hogy ezt a két kincset nekünk adja. Az út előtted áll, az indulás pillanata lehet ez az óra is. Fogadd el hittel Jézust; igéjét, a Szentírást mint térképet tartsd szemed előtt; imádságban légy állandó kapcsolatban vele; és lábaddal, az ő segítségével maradj a keskeny ösvényen. Hiszen ő velünk jár az úton mindvégig, és a célnál is ő az, aki vár...

Elbeszéljük a jövő nemzedéknek az Úr dicső tetteit és erejét, csodáit, amelyeket véghezvitt. Zsolt 78,4 (1Thessz 2,7-8; 1Kor 10,9-13; 1Kir 9,1-9) Nemrég a készülő múzeum kapcsán felmérést készítettek arról, hogy mit tudnak a fiatalok a holokausztról. Sokan a szót sem ismerték, pedig történelmet elvileg minden iskolában tanítanak... A felnőtt nemzedék felelőssége, hogy mit és hogyan ad át, átad-e egyáltalán mindent az új generációnak. A zsoltáríró a mának is üzen: nekünk, akik már hallottuk az evangéliumot, és akik Megváltónknak valljuk Jézust, a missziói parancs értelmében is hirdetnünk kell az örömhírt minden teremtménynek. Akár személyes életünkben, akár egyházunk történelmében tapasztalhattuk meg Isten "dicső tetteit, erejét, csodáit, amelyeket véghezvitt" - erősítsék hitünket.

Az Úr parancsolata világos, ragyogóvá teszi a szemet. Zsolt 19,9b (Jn 14,21; Jak 4,1-10; 1Kir 10,1-13) Él-e bennem Krisztus? Belső tűz hat-e át, amikor szólok vagy cselekszem? Szeretet, megbocsátás, szelídség van-e a tekintetemben? A test lámpása a szem - mondja Jézus a Hegyi beszédben (Mt 6,22 kk), s ez a lámpás gonosz indulatokat, aljasságot éppúgy sugározhat, mint ragyogó tisztaságot. Jézus csodálatos személyisége, tanítása olyan elemi erővel ragadta meg tanítványait, Pétert, Mátét vagy akár Zákeust, hogy más szemmel néztek a világra attól fogva, hogy Jézus felnyitotta a szemüket. A megtérés csodája a miénk is lehet, a mi szemünk is ilyen ragyogóvá válhat - halljuk meg Jézus szavát, kövessük azt, tartsuk meg parancsolatait!

Az Úr lelke nyugszik rajta, a bölcsesség és értelem lelke, a tanács és erő lelke, az Úr ismeretének és félelmének lelke. Ézs 11,2 (Mk 1,9-11; Zsid 2,11-18; 1Kir 11,1-25) Isten minden bölcsesség kezdete, az erő, az értelem forrása. Hogyan tudná ezt egy halandó ember elképzelni, miként tudná megragadni a végtelent? Ézsaiás próféciája már jó időben megadja a választ: Isten uralkodót támaszt, aki igazabb és hatalmasabb minden földi uralkodónál, békét és életet hoz az elveszetteknek, és akiben személyesen jelenik meg Isten bölcsessége a földön. Nem félelemmel, hanem teljes bizalommal járulhatunk hozzá. Úgy, amint vagyunk. Isten Fia, bár minden királynál nagyobb, értünk - a legkisebbért is! - mégis egészen közel jött!

Isten pedig nem mindennapi csodákat tett Pál keze által. ApCsel 19,11 (2Krón 30,8; Jel 20,1-6; 1Kir 11,26-43) A csodavárás, -kívánás emberi tulajdonság. Jézustól is hányszor kívántak jelet, azt, hogy bizonyítsa be: valóban ő a Messiás! Igen, Isten emberi kéz által is képes csodákat tenni, de ilyenkor is ő cselekszik! Jaj annak, aki magának akar dicsőséget, "koronát" szerezni, és nem az Isten hatalmát imádja akkor, amikor ő valamilyen csodát tesz! Csak hit által ragadható meg, s ezt nem lehet elégszer mondani akkor, amikor számtalan kuruzsló, varázsló, "gyógyító", szelleműző próbálja meg tévútra vinni az emberiséget. Hiszem, hogy Isten nem mindennapi dolgokat visz véghez bennem is, a világban is. Előtte kell leborulnom, az ő nagyságát kell szemlélnem.

Kőháti Dorottya


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Gyülekezeti éneklésünk gondozása
Élő víz
Különös gazdagság
Zsoltár
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kazinczy-érmesnek lenni büszkeség és felelősség
Élő hittel - másként
Zsinatnap
Keresztény szeretettel
Szívvel és szaktudással
Orgonaépítés a siófoki "Makovecz-templomban"
Keresztutak
Ilyen lesz?
Egyházak: az SZDSZ javaslata komolytalan
Fehérvári vizitáció
Országos Szlovák Lelkészi Szolgálat
Az egyház Panamában
Az EU-csatlakozás egyházi kihívásai
Pápai aggodalmak a bioetikával kapcsolatban
Lengyelország első lelkésznője
Szelíd motorosok
Evangélikusok
Hittel és szívvel
Megelevenedő emlékek
e-világ
Mitől zeng a Zengő?
Világegyház
Bírósági döntés kötelezi az egyetemet a homoszexuális teológushallgató jogviszonyának helyreállítására
Az SZDSZ kitart az egyházak finanszírozását érintő törvényjavaslata mellett
Kopaszra nyírás
Már több mint 50 millió muzulmán él Európában
A folyamatos bibliaolvasás rekordja
Keresztény szemmel
Böjti szelek
Síkos úton járva...
Esélyegyenlőség
Magánügy?
A hét témája
Lapok Isten "öröknaptárából"
Öröm Jézusban
"Vallod-e magadat bűnösnek és ezért kárhozatra méltónak?"
evél&levél
EvÉlet-lelki segély
Keresztnévelírás

A közelmúlt krónikája
Tízéves az Orosházi Harangszó
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Luther a filmvásznon
Hogyan válhatunk érett felnőttekké?
Olvasásra váró könyvek
A vasárnap igéje
"Senki nem ne tévesszen titeket!"
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 9 Új nap - új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster