EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 9 - Szívvel és szaktudással

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Szívvel és szaktudással

Tájékoztató az evangélikus egészségügyi központban tervezett képzésről

A tervezett evangélikus kórházhoz kapcsolódó oktatási intézmény szervezésének legfrissebb eredményeiről tartottak tájékoztatót február 18-án a Puskin utcai püspöki hivatal földszinti termében. Az estébe nyúló, baráti beszélgetéssel egybekötött alkalmon a Magyarországi Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítvány vezetői, dr. Cserháti Péter és dr. Bereznai Benjamin válaszoltak a leendő munkatársak, az idősgondozás, a rehabilitáció területén dolgozó szakemberek, intézményvezetők és az érdeklődő laikusok kérdéseire.

Gáncs Péter püspök "intonálás gyanánt" a bibliaolvasó Útmutató aznapi igéivel, egy imádsággal és házigazdához illő vendégszeretettel köszöntötte a jelenlévőket. Rámutatott: reményei szerint ezen az estén szerencsés "egymásra találásnak" lehettünk tanúi: az egészségügyi centrum ugyanis helyet keres leendő oktatási intézményének, míg egyházunk hasznosítani kívánja a Puskin utcai ingatlan rendelkezésre álló helyiségeit. Ha minden a tervek szerint halad, talán éppen a tájékoztató helyszínéül szolgáló nagyteremben fognak majd hivatásukra készülni a hallgatók.

A püspök utalt arra a friss - az Evangélikus Élet előző heti számában megjelent - újsághírre is, mely szerint dr. Kökény Mihály egészségügyi miniszter a történelmi felekezetek vezetőivel folytatott megbeszélésen kifejtette: a tárca támogatja az evangélikus egészségügyi centrum létrehozásával kapcsolatos elképzeléseket.

Ezután dr. Cserháti Péter, az alapítvány kuratóriumának elnöke vette át a szót, és - számítógépre vitt táblázatok kivetítésével illusztrálva - összefoglalta az eddigi tényeket, eredményeket. Mint ismeretes, Cserháti Péter két éve kapott megbízást a terv kidolgozására. Első ízben 2003 májusában egy nyilvános fórumon számolt be a centrumról, amelynek megvalósításában több partner is részt vesz: a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Elnöksége és az Országos Iroda (elsősorban az Oktatási és a Diakóniai Osztály) munkatársai, a Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület, az Eötvös József Egészségügyi Szakközépiskola és Gimnázium (Sopron), valamint az IHS és a Kézenfogva Alapítvány. Tavaly májusban elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, s dr. Csehák Judit miniszter távozása után is folyamatosnak mondható a kórház helyszínéről és működtetéséről folyó tárgyalás.

Mérföldkőnek tekinthető 2003. december 12-e, amikor a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Fébé és a Neuendettelsauer Diakonia képviselői aláírták a Magyarországi Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítvány alapító okiratát. Ezáltal lehetőség nyílt arra, hogy az egészségügyi centrum oktatási részlegének előkészítése megkezdődhessen.

A tájékoztatón dr. Bereznai Benjamin orvos, az alapítvány ügyvivője már konkrétumokkal is tudott szolgálni az iskolával kapcsolatban. A tervek szerint a budapesti intézmény a soproni egészségügyi szakközépiskola kihelyezett tagozataként kezdi meg működését. Ez a megoldás azért szerencsés, mert jelentősen megkönnyíti a tervezett képzések akkreditációját. Az oktatási intézményben kétféle, emelt szintű szakképzés folyik majd nappali rendszerben (mindkettő hiányterület ma Magyarországon!): rehabilitációs nevelő-gondozó, valamint idősgondozó-képzés. Az első a gondozás, nevelés, kísérés és a tanácsadás - azaz nem csak az ápolás - területén segíti a fogyatékosok rehabilitációját, szocializációját; míg az utóbbi szintén integrált módon, a gondozás, ápolás, kísérés, tanácsadás terén támogatja az otthonukban, illetve a különféle intézményekben élő idős személyeket. Bereznai doktor elmondta, mindkét szakma igen keresett mind az EU-ban, mind hazánkban.

A iskola kétéves lesz. Egy-egy évfolyamra 25 fő felvételét tervezik. A tanulmányok során igen hangsúlyos szerepet kap a gyakorlati képzés is. Az oktatásban gyógypedagógusok, orvosok, lelkészek, jogászok, zenepedagógusok vesznek részt.

A két szakmának az Országos képzési jegyzékbe való felvétele nem lesz egyszerű feladat a bürokratikus útvesztők, a szakintézményekkel, minisztériumokkal való egyeztetés miatt, de az idősgondozó szak esetében van remény arra, hogy az OKJ-ben már szereplő "gerontológiai gondozó" szakhoz kapcsolódva lerövidülhet a bejegyzési idő.

A német partner optimista: már 2005. szeptember 1-jével megnyitná az iskola kapuit... A feszes határidő tehát nagy összpontosítást igényel. A sikerhez segítséget nyújthat az estén is jelen lévő ismert gerontológusprofesszor, dr. Iván László szaktudása, több évtizedes tapasztalata is.

A munkatársak toborzása már ott, a találkozó után megkezdődött. Az érdeklődőknek elöljáróban annyit: az iskola érettségivel rendelkezőket vár majd, felekezeti megkötöttség nélkül. Azok pedig, akik sikeresen befejezik tanulmányaikat, egy olyan - az Európai Unióban is elismert - oklevelet kapnak, amellyel egyházi, állami és önkormányzati intézményben egyaránt el tudnak majd helyezkedni. Reménység szerint így létrejöhet az a hálózat, amely összekapcsolja az egészségügyi központ és a gyülekezetek szeretetszolgálatát, modern formában folytatva volt diakonisszáink áldozatos tevékenységét.

Kőháti Dorottya


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Gyülekezeti éneklésünk gondozása
Élő víz
Különös gazdagság
Zsoltár
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kazinczy-érmesnek lenni büszkeség és felelősség
Élő hittel - másként
Zsinatnap
Keresztény szeretettel
Szívvel és szaktudással
Orgonaépítés a siófoki "Makovecz-templomban"
Keresztutak
Ilyen lesz?
Egyházak: az SZDSZ javaslata komolytalan
Fehérvári vizitáció
Országos Szlovák Lelkészi Szolgálat
Az egyház Panamában
Az EU-csatlakozás egyházi kihívásai
Pápai aggodalmak a bioetikával kapcsolatban
Lengyelország első lelkésznője
Szelíd motorosok
Evangélikusok
Hittel és szívvel
Megelevenedő emlékek
e-világ
Mitől zeng a Zengő?
Világegyház
Bírósági döntés kötelezi az egyetemet a homoszexuális teológushallgató jogviszonyának helyreállítására
Az SZDSZ kitart az egyházak finanszírozását érintő törvényjavaslata mellett
Kopaszra nyírás
Már több mint 50 millió muzulmán él Európában
A folyamatos bibliaolvasás rekordja
Keresztény szemmel
Böjti szelek
Síkos úton járva...
Esélyegyenlőség
Magánügy?
A hét témája
Lapok Isten "öröknaptárából"
Öröm Jézusban
"Vallod-e magadat bűnösnek és ezért kárhozatra méltónak?"
evél&levél
EvÉlet-lelki segély
Keresztnévelírás

A közelmúlt krónikája
Tízéves az Orosházi Harangszó
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Luther a filmvásznon
Hogyan válhatunk érett felnőttekké?
Olvasásra váró könyvek
A vasárnap igéje
"Senki nem ne tévesszen titeket!"
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 9 Szívvel és szaktudással

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster