EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 01 - Aki házát kősziklára építette

A vasárnap igéje

ÚJÉV ÜNNEPE – Mt 7,24–28

Hozzászólás a cikkhez

Aki házát kősziklára építette

Helsinkiben mintegy harminc évvel ezelőtt egy különleges templomot építettek: sziklából robbantották ki a belsejét. Akkoriban szélsőséges csoportok tiltakoztak a felépítése ellen, elkészülte után azonban rövidesen a város legnépszerűbb s leglátogatottabb temploma lett. Hangulata egyedülálló, a természethez, Isten teremtett világához egészen közel érzi magát benne a templomlátogató. Kiváló orgonája is sokakat vonz.

A szikla szilárd, biztos menedék. Oltalmat kínál, és elrejtettséget kölcsönöz. Közösséget ajándékoz, és Istenhez visz közel. Az új esztendőben mi is szilárd, biztos életre vágyunk. Szeretnénk, ha munkahelyünk nem jelentene csődöt, foglalkoztatottságunk egész évben folyamatos lehetne, s fizetésünk legalább az infláció mértékét követve emelkedne. Van-e olyan munkahely, van-e olyan foglalkozás, amelyről bizton állíthatjuk, hogy nem forog kockán a jövője? Talán néhány ilyen állás található, talán néhány beosztásban nem kell szorongani az elbocsátástól. De bizonyosan azok vannak többségben, akik józan mérlegelés után felismerték, hogy beosztásuk, állásuk nincs biztonságban. Mit lehet tenni ilyen helyzetben?

Életünk, gondolkodásunk meghatározza belső lelki világunkat, hitünket. Az igazi kérdés ez: mire alapozzuk életünket? Napjainkban sokan házasságuk boldogságát és családi harmóniájukat féltik. Mindennapos a kísértő támadása, gyakori a meggondolatlan kapcsolatépítés, s máris veszélybe sodródhat férj és feleség meghitt viszonya, gyermekeik biztosnak vélt, csendes otthona. Nem ritka eset, amikor túl a negyvenen először jelentkező betegségtünetek rosszat sejtető fájdalma belső nyugtalanságot vált ki belőlünk. Orvoshoz még nem akarunk menni, de már félünk, és latolgatjuk, mit hoz számunkra az új év.

Jézus ebben a példázatban arra biztat bennünket, hogy életünk házát sziklaszilárd fundamentumra építsük. Hogy mélyre ássunk, biztos alapot készítsünk, hogyha jönnek a nehéz napok, ha ránk tör az árvíz és a vihar, amikor minden romba dőlni látszik, biztosan álljon életünk építménye.

Van biztos alap?

Igen, maga Jézus Krisztus. Őrá, a vele való kapcsolatra építhetjük életünk sziklaszilárd házát. Ezért döntő, hogy vele maradjunk közösségben az új évben is. Ha eddig nem rá figyeltünk, mostantól vele járjunk, igéjére hallgassunk. Ő életünk Ura s meghatározója. Ő tud sorsunkról, mindennapi kenyerünkről, állásunkról és családi helyzetünkről. Ismeri betegségeinket és érzelmi válságainkat. Viharok ezek, amelyek kikerülhetetlenek, mint az időjárás változó hullámai, de legyőzhetők, ha szilárd a fundamentum, ha a viharban Jézus a segítőnk. Jézus igéje, a Biblia szava és a hirdetett élő ige eligazít minket életünk nehéz helyzeteiben éppúgy, mint amikor felelős döntés elé állít az élet. Fontos, hogy amit ő tanácsol, megtartsuk. Ahogy az orvos szavát komolyan kell vennünk egészségünk érdekében, akként lelkünk orvosa, Jézus tanácsát is érdemes fontolóra venni és megtartani.

Mit tanácsol Jézus?

Érdemes az ünnepnapot megszentelni, a hatnapos életritmus törvényét betartani testi-lelki egészségünk megőrzése és Isten igéjének megbecsülése érdekében. Aki nem becsüli testét, hanem utolsó energiáit is kipréseli belőle, az árt önmagának, és hitét, örök életét kockáztatja. Aki nem pihen és nem töltekezik, az elfárad és kiüresedik.

„Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük…” (Mt 7,12) Ez nem csupán a viszonosság gondolatát hordozza, hanem azt is, hogy előzzük meg a másikat a jó cselekvésében, a segítőkészségben, a megbocsátásban, a szeretet gyakorlásában. Járjunk előtte jó példával. S akkor talán méltán várhatjuk, remélhetjük, hogy ő is hasonlóan cselekszik velünk.

Jézus ezt is mondja: „Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? – vagy: Mit igyunk? – vagy: Mit öltsünk magunkra? (…) Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre. De keressétek először az ő országát (az igazi lelki értékeket) és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.” (Mt 6,31–33)

Igazi új évi ajándék lehet mindnyájunknak Jézus igéje. A bölcs tanítvány ehhez méri életét, ez határozza meg döntéseit, s ez élteti jó és rossz napjain, Jézushoz való kapcsolatában egyaránt. Újévi igénk a Hegyi beszéd része. A tanítvány számára különösen fontos újszövetségi rész az evangéliumnak ez a sajátos leírása, melyben Urunk az őt követők számára magas erkölcsiséget állít elfogadandó mérceként és megvalósítandó feladatként.

Adja Urunk önmagát, erejét és bölcsességét nekünk az új esztendő minden napjára, hogy igéjét örömmel hallgassuk, cselekedeteinket hozzá igazítsuk, és minden döntésünk, sőt életünk egésze neki tetsző legyen. Mert más fundamentumot senki sem vethet, mint amely vettetett, aki a mi Urunk, Jézus.

Imádkozzunk!

Áldd meg, Urunk, új esztendőnket, ahogyan velünk voltál az elmúlt évben is. Nyugtalan a mi szívünk, de a te bölcsességed tölt el minket. Legyen áldott érte szent neved. Ámen.

D. Szebik Imre


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Luther énekszerzői munkássága
Élő víz
Általános könyörgő imádság óév estéjén
Újévi gondolatok
A 2005. év igéje
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Demonstráció az Oktatási Minisztérium előtt
Demonstrálóbeszéd
Karácsonyi neurózis
Kápolnaszentelés Sopronban
Keresztutak
Tihanyi kalendárium 2005
Hírek a Vajdaságból
Evangélikusok
A felügyelő, aki felügyelt…
Száz éve született dr. Belohorszky Ferenc gimnáziumi igazgató
e-világ
A mobiltelefonok iskolai használatáról
Mátyás király kapával
A hét témája
Karácsonyi ajándék
Gyermekek karácsonya
Igacsere
Káplánfaló esperes
Énekeljem vagy mondjam?
Dombi Éva emlékkönyvéből, avagy sutkák a püspöki hivatalban
Simul iustus et peccator
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A muzsika hangjai
A Sátánármányosparázsvarázspokolikőrpuncspancslódítóbódítóka
Kistamás
A vasárnap igéje
Velünk minden napon
Aki házát kősziklára építette
Kicsik-nagyok
Van-e helyem a csillagok alatt?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Tiszta lappal
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 01 Aki házát kősziklára építette

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster