EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 01 - Kicsik-nagyok

A vasárnap igéje

AZ ESZTENDŐ ELSŐ VASÁRNAPJA – Mt 18,1–5

Hozzászólás a cikkhez

Kicsik-nagyok

Kicsinek lenni az Isten közelében, naggyá válni a szeretetben – ezzel a mondattal foglalhatjuk össze a mai vasárnap igéjét. Kilenc nappal ezelőtt volt a „legnagyobb gyermek” születésének ünnepe. A jászolbölcső a legnagyobbat fogadta be, Mária a mindenség Urát ringatta karján. Tegnap – ősi keresztény gyakorlat szerint – Jézus neve napján, Jézus nevében léptünk az új esztendőbe.

Mit kér ma a Mester egy új naptári év útjára lépett tanítványtól és gyülekezettől? Igénk szerint azt, hogy térjünk meg, legyünk olyanná, mint a gyermekek; legyünk alázatosak, és váljon életformánkká a befogadás. Nem kis feladat, de nem kis ígéretek fűződnek hozzá. Amit Jézus nevében kérünk, megkapjuk, és amit Jézus nevében végzünk, azon áldás nyugszik. Óvakodnunk kell attól, hogy nevével rosszul éljünk vagy visszaéljünk. A legnagyobb név, amelyre – Pál csodálatos himnusza szerint – „minden térd meg fog hajolni, mennyeieké, földieké és föld alattiaké”, erőt, energiát, irgalmat, kegyelmet, azaz áldást rejt magában.

Feladatról, kérésről, elvárásról beszéltem. Mégse riadjunk meg: nem egy újabb, már elviselhetetlen teherről van szó, hanem nagyszerű életlehetőségről, járható, sőt célhoz vezető útról! Ezért ajándékként fogadhatjuk, olyan ajándékként, amelyért meg kell – de érdemes is – dolgoznunk, hogy valóban a miénk lehessen.

Térjünk meg – ez az első kérés. „A megtérés nem emberi döntés” – tör fel belőlünk önkéntelenül az ellenállás szava. „Magamtól nem vagyok képes rá” – fogalmazzuk meg kifogásunkat. Luther mondja a kilencvenöt tétel kezdetén: egész életünk megtérés kell, hogy legyen. Ha Jézus erre kér, ha Luther erre emlékeztet és tanít, akkor le kell győznünk belső ellenkezésünket. Többé nem mondhatjuk, hogy ez lehetetlen. Lehetséges, mert az isteni döntés már megtörtént. A tékozló fiú apja már kiszaladt a ház elé, hogy hazavárja fiát. A mindenható Isten kinyilvánította akaratát, hogy minden ember üdvözüljön. A mennyei Atya úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte. Nemcsak döntött: a kereszten hangzó „elvégeztetett” már arról tanúskodik, hogy a megváltás megtörtént. Isten Jézus Krisztusért rendezte viszonyát az emberrel. Most már rajtunk a sor: vissza kell térnünk hozzá. Meg kell találnunk, és végig kell járnunk a hazavezető utat. Be kell lépnünk az atyai házba, és ezt kell mondanunk: „Itt vagyok, Uram, veled akarok maradni.” Az év első vasárnapjának döntése s a következő 365 nap minden reggelének döntése legyen ez: „Tiéd vagyok, Uram, tiéd akarok maradni egész életemben és halálomban is. Úgy határoztam, hogy 2005-ben újra veled indulok. Úgy határoztam, hogy 2005-ben minden reggel veled kezdem a napot.” Amint egyik énekünk mondja: „A megtérésre, Jézusom, kérlek, te adj erőt!” (EÉ 319,6) S ha belegondolunk, hogy nem vele teszünk jót, hanem magunkkal, ha hozzá visszatérve rendeződik az életünk, akkor még nagyobb a belső indító erő, hogy most és majd minden napon megtegyük ezt a lépést: vissza oda, ahova, akihez tartozunk.

Legyünk olyanokká, mint a gyermekek – hangzik a második biztatás. Nem olyan rosszak, nem olyan szeleburdiak, nem olyan tudatlanok. Jézus szavaiban a gyermek alapvető, lényéből fakadó tulajdonságáról van szó: a gyermek kicsi. Ez azt jelenti, hogy önmagában életképtelen, rá van szorulva a felnőttre, a környezete segítségére. Ezt érzi a kisgyermek, még ha nem tudja is; minden mozdulata, egész viselkedése ezt tükrözi. Természetéből következően rábízza magát arra, aki gondoskodik róla. Ennek a bizalomnak az alapján él. Ha olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek – mondja Jézus –, nem mentek be a mennyek országába. Csak a gyermeki bizalom, az Istenre mint mennyei Atyánkra való teljes ráhagyatkozás teszi lehetővé, hogy életünk ne ideiglenes (néhány évtizedig tartó) lét legyen, hanem örök élet. A bűneset lényege és percről percre megismétlődő következménye az, hogy önállósítjuk magunkat. Lemondunk Isten közelségéről, mert úgy érezzük, nincs szükségünk rá, megállunk a saját lábunkon. Azután amikor csetlünk-botlunk az életben, már el is feledjük, hogy miért esünk akkorákat, miért fáj annyi minden, miért nem működnek a dolgok.

Legyünk, lehetünk újra gyermekek, a mennyei Atya boldog gyermekei! Gyermekek, akik biztonságban érzik magukat Isten tenyerén. Alázatosnak lenni ezt jelenti: újra bátran, boldogan kicsivé válni a nagy Isten nagyszerű közelségében.

Végül a befogadásról szól Urunk. Ez az utolsó év eleji biztatás. A kicsikben (kortól független ez a jelző!) maga Jézus jön felénk. Ha befogadjuk, ha engedjük bennünk élni őt, akkor vele az élet is a miénk lesz. Mások számára osztható, nekünk gazdagodó módon. A kereszténység, a Krisztus-követés a befogadás életformáját jelenti. Nem mások felé gyakorolt kegyet, hanem természetes életmegnyilvánulást. Hiszen én is abból élek, hogy befogad az Isten.

Imádkozzunk!

Segíts gyermekké lennünk, Urunk, hogy újra a bizalom boldogságában, a gyermeki lét felszabadultságában, a befogadás minket megajándékozó örömében élhessünk. Ámen.

Hafenscher Károly (ifj.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Luther énekszerzői munkássága
Élő víz
Általános könyörgő imádság óév estéjén
Újévi gondolatok
A 2005. év igéje
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Demonstráció az Oktatási Minisztérium előtt
Demonstrálóbeszéd
Karácsonyi neurózis
Kápolnaszentelés Sopronban
Keresztutak
Tihanyi kalendárium 2005
Hírek a Vajdaságból
Evangélikusok
A felügyelő, aki felügyelt…
Száz éve született dr. Belohorszky Ferenc gimnáziumi igazgató
e-világ
A mobiltelefonok iskolai használatáról
Mátyás király kapával
A hét témája
Karácsonyi ajándék
Gyermekek karácsonya
Igacsere
Káplánfaló esperes
Énekeljem vagy mondjam?
Dombi Éva emlékkönyvéből, avagy sutkák a püspöki hivatalban
Simul iustus et peccator
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A muzsika hangjai
A Sátánármányosparázsvarázspokolikőrpuncspancslódítóbódítóka
Kistamás
A vasárnap igéje
Velünk minden napon
Aki házát kősziklára építette
Kicsik-nagyok
Van-e helyem a csillagok alatt?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Tiszta lappal
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 01 Kicsik-nagyok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster