EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 01 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

  1. január 1., szombat

A süketet ne ócsárold, a vak elé gáncsot ne vess! Félj Istenedtől! 3Móz 19,14 (Lk 14,13–14; Lk 4,16–21; Jak 4,13–15; Zsolt 8) Mivel induljunk az új évbe, az Úr 2005. esztendejébe? Szeresd az Istent, és szeresd felebarátodat, mint magadat; vagy (fenti igénk útbaigazítása szerint): légy mindig emberséges a kiszolgáltatotthoz – de nem csak azért, mert nem tudhatod, hogy te mikor kerülsz hasonló helyzetbe… –, és mindig gondolj Istenedre, aki utaidon veled van, és megőriz. Féld őt, mert a Teremtőd, aki bölcs, erős, hatalmas, nem foglya az időnek; nem években, naptári hónapokban méri az időt, hanem örök és végtelen. Leborulva előtte kérjük tőle a legnagyobb ajándékot erre az évre egy ősi áldás szavaival: legyen bennünk, körülöttünk, alattunk és fölöttünk, akkor baj nem érhet bennünket. Áldott, békés új esztendőt!

Vasárnap

Azért nagyon vigyázzatok magatokra, és szeressétek Isteneteket, az Urat! Józs 23,11 (Jn 14,23; Lk 2,41–52; 1Jn 5,11–13; Zsolt 4) Józsué már megvénült, mikor összehívta Izrael népét, és útravalót adott neki. Intelmei úgy szólnak, mint mikor egy apa szól a fiaihoz. Mit is mondhat olyankor az ember, mikor sokszoros súlya van minden szónak? Isten e kiválasztott emberének végrendeletét mai igénkben olvashatjuk. Minden népnek, minden nemzedéknek a sorsa Isten kezében van, és Izrael ezt nagyon komolyan is vette. Bár újra és újra „visszacsúszott” régi bűneibe, a kiválasztott nép hitte és szomjazta az igét, az isteni vezetést. Józsué ma sem adhatna jobb eligazítást, mint ezt: Istentől elfordult huszonegyedik századi ember, jól vigyázz magadra, de mindenekelőtt szeresd Istenedet, az Urat!

Hétfő

Csak álljatok veszteg, és nézzétek, hogyan szabadít meg benneteket az Úr. 2Krón 20,17 (Zsid 7,25; 2Móz 2,1–10; Lk 3,1–6) Jézus szabadítása semmilyen emberi cselekménnyel nem tetézhető meg. A Golgotán értünk meghalt Krisztus áldozata egyszeri és maradéktalanul teljes, ahhoz hozzátenni nem lehet és nem kell semmit. Ahogyan Izraelt számos helyzetben az Úr erős karja vitte győzelemre, úgy a legnagyobb harcot, az ördög, a bűn, a halál ellen vívott küzdelmet is egyedül Isten harcolta meg értünk és helyettünk.

Kedd

A lisztesfazék nem ürült ki, az olajoskorsó sem fogyott ki, az Úr ígérete szerint. 1Kir 17,16 (Lk 12,24; 1Móz 21,1–7; Lk 3,7–14) Félelmében sok ember szeretne „kimeríthetetlen” élelmiszerkészletet felhalmozni: mert jön a tél, mert nagy az infláció, mert sokfelé háború dúl… A hívő azonban más módszerrel „tölti meg kamráját”. Ahhoz fordul kéréseivel, kétségeivel, szorongásaival, aki mindenkinél gazdagabb, aki e világ Ura és Gazdája. Adni ő tud, napról napra: a mindennapi kenyeret, a maréknyi lisztet, a kevéske olajat, a betevő falatot. Amennyi épp elegendő. S azt Istenünk sokkal, de sokkal pontosabban tudja, hogy mire és mennyire van szükségünk. Hála érte, hogy meg is adja!

Szerda

Akkor eszedbe jutnak tetteid, és szégyenkezni fogsz, ha megbocsátom mindazt, amit elkövettél – így szól az én Uram, az Úr. Ez 16,61.63 (Jn 13,8; 1Móz 9,12–17; Lk 3,15–20) A másik ember bűnére milyen sokáig tudunk emlékezni! Családi viszályok öröklődnek generációkon át, mert nincs megbánás és megbocsátás. Isten gyermekei, akik Atyjuk jóságából egymás testvéreivé lettek, nem élhetnek ilyen családban! Hiszen az ő népe mind megváltott, kegyelemből élő ember, akinek bűnei megbocsáttattak.

Csütörtök

A csillag, amelyet láttak feltűnésekor, előttük ment, amíg meg nem érkeztek, és akkor megállt a fölött a hely fölött, ahol a gyermek volt. Mt 2,9 (Zsolt 115,14; Mt 2,1–12; Ef 3,2–6; Lk 3,21–38) Aki keresi Jézust, igaz szívből, arra vágyakozva, hogy megtalálja Megváltóját, annak adatik egy „csillag”. Ami vagy aki elvezet, amíg meg nem érkezik oda, ahol Isten Fia van… Lehetsz te magad is ilyen útbaigazító! Ha már megtaláltad Jézust, „kézen foghatsz” valakit, kinyithatsz egy Bibliát, imádkozhatsz valakivel vagy valakiért, és odavezetheted! Ahogy egykor téged a nagymama, aki először templomba vitt, vagy egy lelkipásztor, aki bibliai történeteket mesélt, felkészített a konfirmációra, és úrvacsorát osztott, vagy az édesanyád, aki esténként leült az ágyad szélére, és megtanított imádkozni.

Péntek

Irgalmas és kegyelmes az Úr, türelme hosszú, szeretete nagy. Zsolt 103,8 (Kol 1,9.11; 1Jn 3,1–6; Lk 4,1–13) Íme, ennek az igének a bizonysága, hogy 2005-öt írhatunk… S nem szolgáltunk rá, hogy még mindig tart a hosszútűrő Isten szeretete irántunk… Nem lenne bölcs dolog azt kalkulálgatni, hogy mennyi idő van még hátra, azaz ez esetben előre. Amink van: a mai nap, amely ezzel az isteni kegyelemmel és türelemmel teljes. Lássuk, mi is a tennivalónk! Mivel is tudnánk kimutatni szeretetünket és hálánkat Istennek?

Szombat

Tudd meg tehát, hogy a te Istened, az Úr az Isten. Állhatatos Isten ő, aki hűségesen megtartja szövetségét ezer nemzedéken át is azok iránt, akik szeretik őt, és megtartják parancsolatait. 5Móz 7,9 (Zsid 9,15; 1 Jn 2,12–17; Lk 4,14–30) Nem egyenrangú felek között kötettett ez a szövetség! A figyelmeztetés – az Úr az Isten – időszerűbb, mint valaha. Az ember – bár kitágította a tudomány határait, és technikailag már megteheti, amit viszont nem etikus megtennie (például embert is klónozni tud) – nem lett Isten. De számos jelét látjuk, hogy annak hiszi magát. Végzetes útra lép az emberiség akkor, ha megveti ezt a felkínált, csodálatos, meg nem érdemelt szövetséget, és önmagát teszi úrrá.

Kőháti Dorottya


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Luther énekszerzői munkássága
Élő víz
Általános könyörgő imádság óév estéjén
Újévi gondolatok
A 2005. év igéje
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Demonstráció az Oktatási Minisztérium előtt
Demonstrálóbeszéd
Karácsonyi neurózis
Kápolnaszentelés Sopronban
Keresztutak
Tihanyi kalendárium 2005
Hírek a Vajdaságból
Evangélikusok
A felügyelő, aki felügyelt…
Száz éve született dr. Belohorszky Ferenc gimnáziumi igazgató
e-világ
A mobiltelefonok iskolai használatáról
Mátyás király kapával
A hét témája
Karácsonyi ajándék
Gyermekek karácsonya
Igacsere
Káplánfaló esperes
Énekeljem vagy mondjam?
Dombi Éva emlékkönyvéből, avagy sutkák a püspöki hivatalban
Simul iustus et peccator
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A muzsika hangjai
A Sátánármányosparázsvarázspokolikőrpuncspancslódítóbódítóka
Kistamás
A vasárnap igéje
Velünk minden napon
Aki házát kősziklára építette
Kicsik-nagyok
Van-e helyem a csillagok alatt?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Tiszta lappal
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 01 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster